свидетелство за съдимост от БГ - "дистанционно"?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
edelwais

свидетелство за съдимост от БГ - "дистанционно"?

Мнение от edelwais »

3 месеца след като изпратихме документите на федералните в Бъфало (кандидатстваме от канада), получихме медицинските + искане за свидетелства за съдимост от БГ. Доколкото си спомням (отдавна беше), някъде из www.cic.gc.ca бях чел, че БГ спада към група страни, за които канада знае, че от там не можеш да си извадиш свидетелство за съдимост, ако не подадеш молбата лично.

Да, обаче порових из нета и намерих това:
-------------------------------
..... Централното бюро "Съдимост" при Министерството на правосъдието издава свидетелства за съдимост и справки за съдимост за лица, родени в чужбина или с неизвестно месторождение.
За издаване на свидетелство за съдимост се попълва молба по образец и се представят: документ за самоличност, акт за раждане, пълномощно и/или удостоверение за наследници, когато се иска такова за друго лице, а при промяна на имената - и декларация за идентичност.
Искането на учреждение, ведомство и организация за служебна цел в кръга на тяхната дейност за издаване на свидетелство за съдимост и/или справка за съдимост трябва да съдържа следните данни: собствено, бащино и фамилно име, ЕГН или личен номер за чужденците и деня, месеца и годината на раждане на лицето, за което се иска свидетелството и/или справката за съдимост.
Издаването на свидетелство за съдимост на граждани се осъществява веднага след направена справка от длъжностното лице в електрония и хартиения архив от бюлетините за съдимост. Свидетелствата за съдимост на учреждения, ведомства и организации се издават в деня на поискването, когато това е възможно, но не по-късно от 3 дни от постъпването на искането. Справката за съдимост се издава в деня на искането или най-късно на следващия работен ден.
Молбите за издаването на свидетелство за съдимост се приемат след представяне на документ за платена държавна такса в размер на 10.00 /десет/ лв., внесена в "БДСК" ЕАД, гр. София по сметка на Министерството на правосъдието № 3000173700, БИН 6301301084, банков код 66196611.

Молби
Приложение №1: Молба за издаване на свидетелство за съдимост – Образец 1
Приложение № 2: Молба за издаване на свидетелство за съдимост за друго лице – Образец 2

Контакти
Приемането на документи за издаване на свидетелства за съдимост се извършва през всеки работен ден от 9.30 до 11.00 часа и от 14.00 до 15.00 часа.

Тел. : (+359 2) 92 37 355
---------------------------------------------------------------
http://www.mjeli.government.bg/Direkcii ... id=central

Та както изглежда, вече може "дистанционно" да се вадят свидетелства за съдимост. Някой пробвал ли е? Имам главно 2 въпроса:
- оригиналните актове за раждане са при нас в Канада, при подаване на молбата ксерокс-копия ще бъдат ли приети? Все пак никъде не пише оригинал...
- пълномощното - трябва ли да е написано специално за това, или едно по-генерално "да ме представя пред БГ власти" ще свърши работа?

Както и да е, аз утре ще се обадя на тел., но все пак да питам и тук (а и да дам инфо, което мисля, че ще е полезно и на други), защото не мога да си позволя да губя време, понеже този който дигне тел. там няма да ми даде достъчно качествена инфо.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Botzo

Мнение от Botzo »

Може да се извади. Правиш пълномошно заверено в БГ посолството на страната в която си и го изпращаш в БГ да ти извадят. А може и самото посолство да ти извади. т.е. да бъде то упълномощено. Ама това са много разправий и 99% от случайте се пправят на интересни и ти отказват. Трябва много да четеш БГ законите за да ги накараш да се размърдат и да си свършат работата.
Лично аз пт БГ посослтво съм си вадил преди малко повече от 3 години, а с пълномощно преди около година.
Това е дано и съм ти бил от полза.
Последно промяна от Botzo на Вто Сеп 07, 2004 11:14 pm, променено общо 1 път.
Botzo

Мнение от Botzo »

А забравих. Показахме оригинални актове за раждане в посолството но оставихме копия. Оригиналите биаха представени в БГ при ваденето на съдимостта. Пълномошното беше за свидетелствата за съдимост.
С генерално не сме пробвали. Ако искаш ще ти донеса утре текста.
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

мерси Боцо, аз питах дали ще стане с "генерално" пълномощно, щото вече сме оставили такова там, ако трябва сега да пишем ново и да го пращаме... не ми се ще да се налага да става така :cry:
Botzo

Мнение от Botzo »

Еми това което мога да ти кажа е да пробват и ще се разберере.
Ако искаш може да пробваш да си извадиш чрез посолството ....... ама много нерви ще ти трябват.
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

ако някой се интересува - може да се извадят, по начина обяснен в
(вече пристигнаха).
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

edelwais написа:ако някой се интересува - може да се извадят, по начина обяснен в
(вече пристигнаха).
Последно стана ли с генералното пълномощно или трябваше да вадите ново специално за целта?
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

vanBC,
стана без специално пълномощно. ако те интересуват подробности, драсни редче, ще попитам (щото и аз не знам) и ще ти кажа.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Просто бях любопитен ... :beer:
Заключено