Облекчение на данъци в Канада при осигуряване в БГ
- Leon
- Обратна връзка:
Облекчение на данъци в Канада при осигуряване в БГ
Здравейте,
имам един по сложен въпрос. На 21.Септември заминавам за Канада, но оставам съдружник във фирма. Това значи че ще продължават да ми се плащат месечно социални и здравни осигуровки, въпреки че ме няма. Така каза нашият счетоводител.
Въпроси ми е след като ще плащам осгуровки в България, ще имам ли някакво данъчно облекчение в Канада, когато започна работа. Въобще ще има ли някакво значение това.
Чувал съм за някакво споразумение за двойно данъчно облагане между България и Канада, но не съм наясно.
Благодаря ви предварително...
имам един по сложен въпрос. На 21.Септември заминавам за Канада, но оставам съдружник във фирма. Това значи че ще продължават да ми се плащат месечно социални и здравни осигуровки, въпреки че ме няма. Така каза нашият счетоводител.
Въпроси ми е след като ще плащам осгуровки в България, ще имам ли някакво данъчно облекчение в Канада, когато започна работа. Въобще ще има ли някакво значение това.
Чувал съм за някакво споразумение за двойно данъчно облагане между България и Канада, но не съм наясно.
-
- Обратна връзка:
Osigurovki
zdr
ami az sam pital za moyata Firma
i mi kazaxa 1-2 cedmici predi da resha nai dobre 2 sedmici
da podam zaevlenie za spirane na osigurovkite v NOI
no az shte spiram deinostta no bez zatvaryane na Firmata
ama prati edin e-mail na
www.noi.bg i pitai shte otgovoryat dori i da ne poso4vash danni za firma
valBG
ami az sam pital za moyata Firma
i mi kazaxa 1-2 cedmici predi da resha nai dobre 2 sedmici
da podam zaevlenie za spirane na osigurovkite v NOI
no az shte spiram deinostta no bez zatvaryane na Firmata
ama prati edin e-mail na
www.noi.bg i pitai shte otgovoryat dori i da ne poso4vash danni za firma
valBG
Re: Облекчение на данъци в Канада при осигуряване в БГ
Zdrasti,Leon написа:Здравейте,
Interesna tema. Vypreki che vyv foruma ima po-podgotveni po tazi tema s technite schetovodno konsultantski firmi - mislia che trjbva da dadesh malko poveche podrobnosti.
1. Dokolkoto mi stigat poznania - tova che si sydrujnik vyv firma, predpolagam OOD, po "Tygowskia zakon" ne proizticha che rabotish za neia - toest firmata ne moje da ti plashta socialni i zdravni samo zaradi tova che si sydryjnik. No vij - dohodite ot razppredeleni dividenti kato sydrijnuk trjbva da si gi deklarirash v BG Danychnata Deklaratzia

2. Znachi ako ti plashtat to ti si ot tipa "managing partner" i imash trudov ili konsultantski dogovor koeto ne e problem zashtoto tezi dogovori ne iziskvat da si na mjasto. No ot tova proizticha i drugia problem - ti imash i dohod ot BG kojto shte poluchavash na tvoe ime dokato si v Kanada kato postojanno prebivavasht.
3. Praviloto v Kanada i specialno na Revenu Quebec e slednoto pri danychnite deklaratzii: Deklarirane na VSICHKI dohodi na kanadskite grajdani i postojanno prebivavashti v Kanada prez opredelenata godina NEZAVISIMO ot tova dali sa dohodi ot Quebec ili chujbina.
4. Sporazumenie za IZBJAGVIANE na dvojno danychno oblagane (tuk imash greshka v tova koeto si pisal - za "izbjagvane") . Ne znam dali ima takova, no sigurno i da ima problema shte ti e dosta goliam ako dohodite ti v BG sa znachitelni i ne si gi deklarirash - ako e taka -> po-skoro ne se pritesnjavaj za osigurovkite a za dohodite si

Moj syvet - ako imash njakakvi trudovi dogovori i konsultantski - ili gi prekrati ili gi uredi chrez divident ot firmata - danychnite stavki v BG sa niski i zabravi da pravish v Kanada shmekerii - tuk ima dostychno nachin s neshta narecheni RRSP i semejno oblagane da si spestiavash dosta ot tiah.
Hajde...stiga tolkova ot edin IT kadyr.
- precious
- Обратна връзка:
Привет,
Счетоводил, който ти е казал, че трябва да плащаш като съдружник осигуровки, когато не си в БГ и не участваш с личен труд в дружеството не става за нищо... сори.....
Не дължиш такива ако не участваш в УПРАВЛЕНИЕТО И НЕ ПОЛАГАШ ЛИЧЕН ТРУД!!!! Това се декларира в НОИ като си занесеш осигурителната книжка и ти направят вписване в нея!!!! Вътрешно се оформя с протокол.
Осигуровките не касаят данъчното облагане, няма споразумение за избягване на двойните осигурителни вноски
Ако ти плащат дивидент.... това вече е доход......
Това е.... успех
Счетоводил, който ти е казал, че трябва да плащаш като съдружник осигуровки, когато не си в БГ и не участваш с личен труд в дружеството не става за нищо... сори.....
Не дължиш такива ако не участваш в УПРАВЛЕНИЕТО И НЕ ПОЛАГАШ ЛИЧЕН ТРУД!!!! Това се декларира в НОИ като си занесеш осигурителната книжка и ти направят вписване в нея!!!! Вътрешно се оформя с протокол.
Осигуровките не касаят данъчното облагане, няма споразумение за избягване на двойните осигурителни вноски

Ако ти плащат дивидент.... това вече е доход......
Това е.... успех

:kitty: 
Ne si razpredeliayte divident v kraya na godinata , a go rekapitalizirayte.
Ako firmata e drugestvo/OOD,EOOD.../ nemogesh toku taka da ya spresh ot deystvie ,kakto ET,tryabva da minesh prez likvidaciya.Moge da ne izvarshva nikakva stopanska deynost prez godinata ,no si dlagen da podadesh danachna deklaraciya ,dage i prazna.Nay dobre ,ako ne iskash da se zanimavash s firmata izlez ot sadrugie,tova e nay evtiniyat variant.
Az sam ya udaril prez prosoto i moite firmi sam gi zaryazal taka bez da podavam dage i prazni deklaracii.Dali ste me pritesnyavat sled nyakoya i druga godina ili ste sam se zagubil nyakade iz danachnata magla v Bg?
Ako firmata e drugestvo/OOD,EOOD.../ nemogesh toku taka da ya spresh ot deystvie ,kakto ET,tryabva da minesh prez likvidaciya.Moge da ne izvarshva nikakva stopanska deynost prez godinata ,no si dlagen da podadesh danachna deklaraciya ,dage i prazna.Nay dobre ,ako ne iskash da se zanimavash s firmata izlez ot sadrugie,tova e nay evtiniyat variant.
Az sam ya udaril prez prosoto i moite firmi sam gi zaryazal taka bez da podavam dage i prazni deklaracii.Dali ste me pritesnyavat sled nyakoya i druga godina ili ste sam se zagubil nyakade iz danachnata magla v Bg?
- Leon
- Обратна връзка:
Мерси много за отговорите.
Фирмата ми е ООД, и съм съдружник 50%. Не искам да си продавам дяловете въпреки че имах много добри предложения. Фирмата засега работи добре.
Въпроса ми ако не декларирам доходите си в Канада в края на годината, какви може да са последствията.(Какво се плаща) И въобще как се разбира че лицето Н примерно има доходи от другата страна на океана.
Иначе нашата годишна счетоводна печалба е ниска, тъй като тя се ръководи само от фактурите. Така или иначе доходите ще са ниски.
Фирмата ми е ООД, и съм съдружник 50%. Не искам да си продавам дяловете въпреки че имах много добри предложения. Фирмата засега работи добре.
Въпроса ми ако не декларирам доходите си в Канада в края на годината, какви може да са последствията.(Какво се плаща) И въобще как се разбира че лицето Н примерно има доходи от другата страна на океана.
Иначе нашата годишна счетоводна печалба е ниска, тъй като тя се ръководи само от фактурите. Така или иначе доходите ще са ниски.
ne vijdam smisal da ti se plashtat socialni i zdravni osigurovki v BG pri polojenie che ne jiveesh tam i ne se znae dali shte polzvash tezi oblagi v posledvasht moment. posle kak shte ti plashtat takiva osigurovki pri polojenie che ne rabotish za firmata (osven ako ne si otgovoren faktor vse oshte v tazi firma i tia te vodi fiktivno kato izpalniavash dlajnostta bez znachenie kade jiveesh). shto se otnasia do dohodite - te se deklarirat po mestojiveene - toest ako si v CA gi deklarirash v godishnata deklarcia bez znachenie v koia darjava sa pridobiti - tova sa dohodi i dai boje vsekimu da ima i to v poveche.
-
Българското законодателство третира твоя проблем по следния начин:
1.По отношение на социалното осигуряване- за да отпадне задължението за осигуряване на съдружник се подава декларация по образец в НОИ.
2.По отношение на здравното осигуряване-всички български граждани са задължени да правят здравно осигурителни вноски.Ако не ти ги внасят-губиш здравно-осигурителни права в БГ./това предполагам не ти е проблем щом заминаваш/
3.По отношение на изплатените дивиденти -съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане ,дивидентите се облагат при източника с еднократен данък т.е дружеството при самото изплащане внася данък.Ако имаш доходи само от дивиденти ,не подаваш декларация / в Бг обаче ,в Канада незнам /.Визирам чл.14 т.5 от ЗОДФЛ .
Между БГ и Канада има СИДДО.Което значи ,че обложен доход в едната държава не се облага в другата.
Това е от мен.Успех
1.По отношение на социалното осигуряване- за да отпадне задължението за осигуряване на съдружник се подава декларация по образец в НОИ.
2.По отношение на здравното осигуряване-всички български граждани са задължени да правят здравно осигурителни вноски.Ако не ти ги внасят-губиш здравно-осигурителни права в БГ./това предполагам не ти е проблем щом заминаваш/
3.По отношение на изплатените дивиденти -съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане ,дивидентите се облагат при източника с еднократен данък т.е дружеството при самото изплащане внася данък.Ако имаш доходи само от дивиденти ,не подаваш декларация / в Бг обаче ,в Канада незнам /.Визирам чл.14 т.5 от ЗОДФЛ .
Между БГ и Канада има СИДДО.Което значи ,че обложен доход в едната държава не се облага в другата.
Това е от мен.Успех
- bgmontreal
- Обратна връзка:
не е точно така!пепел от рози написа: Между БГ и Канада има СИДДО.Което значи ,че обложен доход в едната държава не се облага в другата.
Това е от мен.Успех
има много доходи които се облагат и в двете страни и съответно има кредит за платения данък.
Така се получава, че ще платиш данъка на страната с по-висока данъчна ставка.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;