Уф много дълго бре. Накратко моя опит:
В началото видях зор само защото реших да експериментирам да си намеря работа в тотално друга сфера. Просто се занимавам с програмиране далеч преди да има интернет в БГ и исках друго. Не сработи. Имах събрани кинти, удържах експеримента на косъм. Сега съм си пак в играта, няма проблем. Разликата с тукашното ми ниво и това от Сф е че там имах собствено жилище, иначе мога да кажа че от близо 3 месеца вече стабилизирах и съм ок, предвид новата работа. В Канада съм от 2.5г, все в Торонто.
Тони, въпроса ти е излишен. Тук само некадърните рекрутъри (по мое наблюдение) те чоплят какъв си бил преди. Но то и в БГ е същото - гледат ти последните позиции и така.
Всеки с ИТ според мен без експерименти трябва да стабилизира за макс 1.5г. Зор е ама не е толкова трудно. За тези извън ИТ - нямам представа. Всичко е въпрос на амбиция и адаптация, плюс доза случайности, къде хубави къде лоши.
Колкото до индийския пример от статията - те са точна илюстрация на казаното ми - пича е парашутист - просто са го преместили, дошъл е с уредена работа - рядък шанс но ги има. Но така всеки може. Жената - липса на достатъчно амбиция и адаптация. Имала е хубава работа преди - ми ок. Тука баницата е друга. Не ми е приятно но е така. И въпроса е - играеш ли хорото или губиш - и те са си тръгнали. Правилното решение е - стискаш, почваш с по-малко, после догонваш. Но не е имала достатъчно амбиция.
Паяка не плете цяла мрежа в пъти по-голяма от него защото е силен или е платил да му я построят - изплел я е щото е знаел как, бил е амбициозен да я започне и е бил достатъчно упорит да не се спре пред трудностите. А как е скачал от един клон на друг или едно дърво на друго за да я опъне в началото, само той си знае. Но резултата всяка муха го вижда, къде рано къде късно
Сега за да отговоря на въпроса на Мухата (внимавай с паяжините

Според мен нещата опират до няколко различни неща, ситуациите са различни и съм ги видял с различни хора:
- Хубава предишна кариера - не му се почва от по-ниско - повечето са бай обратно към Европа/БГ/УСА - за мен липса на амбиция и адаптация - винаги може да догониш, ако си амбициозен
- нестабилна предишна кариера - трудности да пробие - ми трудно. Ако в БГ не е бил успешен поне до някъде, тук как ще стане. и не говоря да си имал собствен бизнес, а поне малко последните години да си работил за някой, щото тия със собствения бизнес според мен им е още по-трудно в началото, просто защото са отвикнали да работят за друг. сега ако смяташ да откриваш собствен бизнес и тук, то друга тема
- напреднала възраст - обратно-пропорционално на адаптивноста - кофти резултат. някой от хората които видях бяха бай в БГ
Не се сещам друго. Ако трябва да го обобщя с една дума - всичко е липса на компетитивност, защото амбицията и адаптивноста за мен са просто качества на компетитивноста. Демек - състезателна натура. Дотолкова доколкото си такъв, все ще се справиш.
Поне аз така виждам нещата.
И къде ми е бирата?
Уф липсва ми стадиона. Баш сега като излезнеш на пистата на Васил Левски тартама ухае омайващо. И в парка до руското посолство комарите сигурно още не са наизлезнали, пък там всичко цъфти... уф, айде и тука вече да цъфти че ми писна. Тия от Квебек не знам как удържат, за по-северните не мисля.