Важно за кадърните и образовани кандидат имигранти !!

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
tonny

Re: Важно за кадърните и образовани кандидат имигранти !!

Мнение от tonny »

Въпрос към компетентните и към хора минали по този път.
Моята професия по федералната я няма - ел. проектант (2133). Мога ли да си пробвам късмета в 2147 Computer engineers (except software engineers and designers) в частност network designer – computer systems. Това е част от това, което правя. Търся и аз варианти да таковам дявола във въздуха. :$
Аватар
AsicsFan

Мнение от AsicsFan »

Уф много дълго бре. Накратко моя опит:

В началото видях зор само защото реших да експериментирам да си намеря работа в тотално друга сфера. Просто се занимавам с програмиране далеч преди да има интернет в БГ и исках друго. Не сработи. Имах събрани кинти, удържах експеримента на косъм. Сега съм си пак в играта, няма проблем. Разликата с тукашното ми ниво и това от Сф е че там имах собствено жилище, иначе мога да кажа че от близо 3 месеца вече стабилизирах и съм ок, предвид новата работа. В Канада съм от 2.5г, все в Торонто.

Тони, въпроса ти е излишен. Тук само некадърните рекрутъри (по мое наблюдение) те чоплят какъв си бил преди. Но то и в БГ е същото - гледат ти последните позиции и така.

Всеки с ИТ според мен без експерименти трябва да стабилизира за макс 1.5г. Зор е ама не е толкова трудно. За тези извън ИТ - нямам представа. Всичко е въпрос на амбиция и адаптация, плюс доза случайности, къде хубави къде лоши.

Колкото до индийския пример от статията - те са точна илюстрация на казаното ми - пича е парашутист - просто са го преместили, дошъл е с уредена работа - рядък шанс но ги има. Но така всеки може. Жената - липса на достатъчно амбиция и адаптация. Имала е хубава работа преди - ми ок. Тука баницата е друга. Не ми е приятно но е така. И въпроса е - играеш ли хорото или губиш - и те са си тръгнали. Правилното решение е - стискаш, почваш с по-малко, после догонваш. Но не е имала достатъчно амбиция.

Паяка не плете цяла мрежа в пъти по-голяма от него защото е силен или е платил да му я построят - изплел я е щото е знаел как, бил е амбициозен да я започне и е бил достатъчно упорит да не се спре пред трудностите. А как е скачал от един клон на друг или едно дърво на друго за да я опъне в началото, само той си знае. Но резултата всяка муха го вижда, къде рано къде късно :)

Сега за да отговоря на въпроса на Мухата (внимавай с паяжините :) Според мен нещата опират до няколко различни неща, ситуациите са различни и съм ги видял с различни хора:
- Хубава предишна кариера - не му се почва от по-ниско - повечето са бай обратно към Европа/БГ/УСА - за мен липса на амбиция и адаптация - винаги може да догониш, ако си амбициозен
- нестабилна предишна кариера - трудности да пробие - ми трудно. Ако в БГ не е бил успешен поне до някъде, тук как ще стане. и не говоря да си имал собствен бизнес, а поне малко последните години да си работил за някой, щото тия със собствения бизнес според мен им е още по-трудно в началото, просто защото са отвикнали да работят за друг. сега ако смяташ да откриваш собствен бизнес и тук, то друга тема
- напреднала възраст - обратно-пропорционално на адаптивноста - кофти резултат. някой от хората които видях бяха бай в БГ

Не се сещам друго. Ако трябва да го обобщя с една дума - всичко е липса на компетитивност, защото амбицията и адаптивноста за мен са просто качества на компетитивноста. Демек - състезателна натура. Дотолкова доколкото си такъв, все ще се справиш.

Поне аз така виждам нещата.
И къде ми е бирата?
:)

Уф липсва ми стадиона. Баш сега като излезнеш на пистата на Васил Левски тартама ухае омайващо. И в парка до руското посолство комарите сигурно още не са наизлезнали, пък там всичко цъфти... уф, айде и тука вече да цъфти че ми писна. Тия от Квебек не знам как удържат, за по-северните не мисля.
Winners train, losers complain.
Sofia=>Toronto 2010-07-28
Citizenship 2014-11-13
Toronto=>Sofia 2021-04-28 (Завърнал се)
umeiko

Мнение от umeiko »

Виж сега, специално за Канада, в един момент в който придобиеш прочутият канадски опит, и стаж, след това проблема е не дали ще си намериш работа, а дали си съгласен да работиш за 50к до края на живота си. Защото, ако случайно не знаеш, човек гради кариерата си винаги нагоре, и никога надолу. Почнеш ли да работиш по малко престижна работа, или за по малко пари....ми тука така е АБСУРД да почнеш като младши програмист, и после да те преназначат на старши програмист. Да, ще ти признаят уменията (и зад гърба ти ще ти се подиграват че си се минал с ниската заплата), ще ти увеличат малко заплатата, но НИКОГА няма да стане равна на старшият, и НИКОГА няма да ти дадат шанса да се издигнеш.
И в интерес на истината, има си логика в това поведение, но това вече е друга тема, свързана с акции, борси, и за какво се борят вождовете.
А да, и да завърша: GO BIG OR GO HOME
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

umeiko написа:Виж сега, специално за Канада, в един момент в който придобиеш прочутият канадски опит, и стаж, след това проблема е не дали ще си намериш работа, а дали си съгласен да работиш за 50к до края на живота си. Защото, ако случайно не знаеш, човек гради кариерата си винаги нагоре, и никога надолу. Почнеш ли да работиш по малко престижна работа, или за по малко пари....ми тука така е АБСУРД да почнеш като младши програмист, и после да те преназначат на старши програмист. Да, ще ти признаят уменията (и зад гърба ти ще ти се подиграват че си се минал с ниската заплата), ще ти увеличат малко заплатата, но НИКОГА няма да стане равна на старшият, и НИКОГА няма да ти дадат шанса да се издигнеш.
И в интерес на истината, има си логика в това поведение, но това вече е друга тема, свързана с акции, борси, и за какво се борят вождовете.
А да, и да завърша: GO BIG OR GO HOME
Много ми е интересно как стигна до това заключение, защото моят опит е коренно различен.
Освен това, да приемем, че е вярно. Ами ти в един момент, като разбереш каква ти е истинската цена на пазара, ще идеш да бачкаш някъде, където са готови да ти я дадат. Ако сегашните ти шефове са хора на място и искат да те задържат, най-малкото ще се опитат да предложат същата заплата. В някои случаи и по-голяма. Да не говорим колко много можеш да изкяриш от предоговаряне на отпуски, паркинг, храна, обучение.

Та за стагнация и дума не може да става, особено в този сектор. В момента глада за солидни кадри е достигнал колосални размери и не е толкова лесно да се замени добър програмист, колкото и да е заменим на теория. Да не говорим, че заместници първо ще излязат по-скъпо, второ може да се окаже, че въобще не са на нивото на парите
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

Както винаги Умейко е прав.
Индепендънт. При теб е различно защото си жена най-вероятно в IT.
Извинявай Ама аз съм с над 10 години опит в технологичната сфера. И за добро или лошо очите ми много неща са видяли и да не кажа голяма дума ясно ми е толкова ама толкова добре как функционира всичко.
Ти не го разбираш, защото при вас жените критериите са толкова ниски в технологичната сфера пак да кажа, не в другите където има достатъчно жени, че чак не ми се говори. Назначават ви не за друго а заради дивърсити-то. Но такова е положението - както вика майка ми - искам да съм жена на 20-30-40 сега а не през 60-70-80те години на миналия век.
Толкова сте потупвани жените по дупето, че няма на къде, особенно на този континент, в България е съвършенно различно да отбележа де.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Оу ноу ю ди-инт!

Но си прав, че ти недоразумейко сте на много различно ниво от другите нас :rofl:
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Сега пък жените ги назначавали почти само за да им се радват колегите иначе никаква полза от тях. Това предполага да са поне бивши, настоящи или бъдещи фото модели или манекенки. И те всичките са такива в ИТ. По-евтино ще е да ги назначават за секретарки на програмистите. Не е за вярване просто - вие там по южните щати да не сте слънчасали повечко напоследък :D
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

umeiko написа:А да, и да завърша: GO BIG OR GO HOME
Истинския мъж на място не приема наполовина пълна/празна чаша с вода когато е жаден. Направо ВСИЧКО ИЛИ НИЩО! Няма израстване, няма междинни етапи, идваме от клона и започваме да делим поравно с шефовете :lol:
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

yahoo написа:Сега пък жените ги назначавали почти само за да им се радват колегите иначе никаква полза от тях. Това предполага да са поне бивши, настоящи или бъдещи фото модели или манекенки. И те всичките са такива в ИТ. По-евтино ще е да ги назначават за секретарки на програмистите. Не е за вярване просто - вие там по южните щати да не сте слънчасали повечко напоследък :D
Е ти малко преувеличи, не съм казал, че ептем за нищо не стават.
Но е все едно да сравняваш де да знам ТУ-София или Софийския.
С Варненския и Бургаски университети. Но очите се позатварят на интервютата когато са жени това е всичко, и наистина се изненадвам, че не си съгласен с мен, като го знаеш, че това е така.
pumpy

Мнение от pumpy »

Marto написа:Оу ноу ю ди-инт!

Но си прав, че ти недоразумейко сте на много различно ниво от другите нас :rofl:
Като гледам нивото на единия си представям какво е на другия........
umeiko написа:$69 e киндлето: http://www.amazon.com/Kindle-Ereader-eb ... rds=kindle.....
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Californian написа:
yahoo написа:Сега пък жените ги назначавали почти само за да им се радват колегите иначе никаква полза от тях. Това предполага да са поне бивши, настоящи или бъдещи фото модели или манекенки. И те всичките са такива в ИТ. По-евтино ще е да ги назначават за секретарки на програмистите. Не е за вярване просто - вие там по южните щати да не сте слънчасали повечко напоследък :D
Е ти малко преувеличи, не съм казал, че ептем за нищо не стават.
Но е все едно да сравняваш де да знам ТУ-София или Софийския.
С Варненския и Бургаски университети. Но очите се позатварят на интервютата когато са жени това е всичко, и наистина се изненадвам, че не си съгласен с мен, като го знаеш, че това е така.
С над 20г "на тръстиката" това се срещаше само в най-разточителните времена преди много години. Последните години след многото затягания на коланите навсякъде останаха предимно хората които могат да работят и си струват парите. И да, повечето са мъже. Съдя и по семинарите където присъстват специалисти от стотици компании. Почти жени не се срещат, но когато ги има са си на ниво.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

umeiko написа:И може би е рано още за тебе, но когато ти предложат офертата .......

А ако случайно видиш нещо подобно на това:

Severability
If any term of this Agreement is or becomes illegal, invalid, or unenforceable, such invalidity or unenforceability of that term will not affect the legality, validity, or enforceability of the remaining terms of the Agreement.

Просто си ги сложи в черният списък, НЕ МИ СЕ ОБАЖДАЙ списък, и отказвай всякаква форма на контакт с тях.
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

pumpy написа:Като гледам нивото на единия си представям какво е на другия........
umeiko написа:$69 e киндлето: http://www.amazon.com/Kindle-Ereader-eb ... rds=kindle.....
Какво общо има Киндъл-а с "нивото" на някой си?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Marto написа:
umeiko написа:И може би е рано още за тебе, но когато ти предложат офертата .......

Severability
If any term of this Agreement is or becomes illegal, invalid, or unenforceable, such invalidity or unenforceability of that term will not affect the legality, validity, or enforceability of the remaining terms of the Agreement.

Просто си ги сложи в черният списък, НЕ МИ СЕ ОБАЖДАЙ списък, и отказвай всякаква форма на контакт с тях.
За тези от нас, които не говорят legalese, можеш ли да кажеш кое е смешното?
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

miteto написа:
Marto написа:

Severability

За тези от нас, които не говорят legalese, можеш ли да кажеш кое е смешното?
Severability clauses са едни от най-стандартните в договорите.

Преведено, изявлението на умейко звучи така:

Ако някой производител на автомобили тръгне да ти продава кола с радио, просто ги сложи в черния списък, БЯГАЙ и отказвай дори да се возиш в който и да е модел на тази компания.
Публикувай отговор