RBC наема индийци, съкращават канадци (видео)

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
Marto

Re: RBC наема индийци, съкращават канадци (видео)

Мнение от Marto »

MrGeek написа:
speedy написа:А с РБЦ аз вземане-даване нямам. Нито стотинка не съм им дал или взел. Просто не ми харесват - обаче не виждак както толкова са направили, че да ги разпъват на кръст.
Винаги е хубаво да има някакво жертвено агне. Така останалите се стряскат и почват да се ослушват. :D

Та в почивката между две разправии с нищо неразбиращи представители на фирма извършваща аутсорсинг услуги да си кажа мнението относно въпросния аутсорсинг. Хубаво е да го има, но само ако се използва разумно, контролиран от ясни правила и САМО за дейности и бизнес с ниска добавена стойност (като плетенето на пуловери да речем). В момента по корпоративните върхове на Северна Америка обаче се е загнездила една каста, за която разума все повече почва да става ексцентрична закърняваща дейност. Безумие е както и да го гледаш да се аутсорсва например софтуерен девелопмънт, висококвалифициран IT консултинг, че и дори счетоводство (в смисъла на бизнес, изнесен изцяло на друг континент), а точно с това се сблъсквам директно напоследък. Да не говорим за масовите вече случаи на аутсорсване на услуги, които не могат да се извършват дистанционно от другия край на света, за което внасят на място талази от чуждоземци с работни визи (точно това пък трябва непременно и незабавно да бъде изцяло забранено). Аз ако съм основен акционер в подобна фирма, лично ще ритам с шутове CEO-то през целия път от HQ офиса му до паркинг лота за подобна щуротия, та да им дойде акъла в главите на всички надолу по веригата. Защото работата на тези умници е да оправят bottom line-a с оправяне най-вече на конкурентноспособността с иновации и оптимизиране на наличните ресурси. А с безразборния аусорсинг те правят точно обратното.
Ами рекордните печалби на корпорациите, за които все се говори са най-вече резултат на кост кАтинг, щото топ лайна през последните години нещо не щеше много да расте. Тези от кастата дето я спомена, ще кажат, че точно акционерите ги правят на маймуни и че вече са изтискали колкото могат от местните работници (макар че според това, което каза Танграта продължават да ги "оптимизират") и че евтината работна ръка в чужбина е единствения начин да увеличат печалбите който знаят. В дългосрочен (и не само) план сигурно са penny wise and pound foolish, но май повечето от тях мислят само за края на четиримесечието.
umeiko

Мнение от umeiko »

Ако бях някой младеж, зелен и неуврял в канадската действителност, щях да кажа: УУУУУУУУУУУУУУУУУУ
Ама като ги знам кви връзкарчета са кандците, как за един прост боклуджия ти трябва връзка от кмет нагоре, ще кажа само това: УРАААААААААААА
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Marto написа:Ами рекордните печалби на корпорациите, за които все се говори са най-вече резултат на кост кАтинг, щото топ лайна през последните години нещо не щеше много да расте. Тези от кастата дето я спомена, ще кажат, че точно акционерите ги правят на маймуни и че вече са изтискали колкото могат от местните работници (макар че според това, което каза Танграта продължават да ги "оптимизират") и че евтината работна ръка в чужбина е единствения начин да увеличат печалбите който знаят. В дългосрочен (и не само) план сигурно са penny wise and pound foolish, но май повечето от тях мислят само за края на четиримесечието.
Ако рекордните печалби на корпорациите са най-вече резултат на тия разходни съкращения, направо ги пиши бегàли. До кога могат да се съкращават разходи, за да се поддържа този тренд? (Въпросът разбира се е реторичен). :)
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Ето още една овца
http://www.cbc.ca/news/canada/montreal/ ... rkers.html"
Те и казали 6 месеца предварително (разбира се не защото са добри самаряни, а за да стане тренинга) обаче тя си знае нейното:

“After they learned our tasks, they went back to India to train more people and as soon as they were trained they were ready to take our jobs, and the jobs slowly started disappearing,” Gnacinska said.
.....
It's against federal rules for any company to bring temporary foreign workers into Canada if it will put Canadians out of work.

But that's exactly the predicament Gnacinska finds herself in. She has been out of work since August.
......

Значи първо тия временните индийци са били на обучение в Монреал и никой не е бил уволнен по това време.
Второ, имала е 6 месеца да си търси нова работа.
Обаче не, аз искам да си взимам 40-50К и да си седя на PLace Ville-Marie (за който не знае, това е баш центъра на Монреал) където само наемът на кубчето ми е още 40-50К годишно, защото съм убедена , че съм много добър customer service agent на mutual fund department и петте човека в Бангалор дето струват 2 пъти по-малко не могат да отварят акаунти и да сменят пароли толкова бързо.

Ами какво да кажем за следния сценарий - без временни индийци в Канада, тренинг по телефон и скайп и накрая пак затваряне на тукашния отдел и прехвърляне на всичко в Бангалор. Тогава какво ще правим, ще забраним аутсорсинга ли? А може би след като фирмата създаде каквито и да е работни места трябва завинаги да е длъжна да търси правителствено одобрение, за да ги закрие?
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Виж, сега, понеже изключвам мисълта да недовиждаш (да се чете недосхващаш), остава варианта да подхождаш тролски на проблема. От определена гледна точка си 100% прав, но също както и ние. Просто описваш други случаи, спадащи към съвсем друго положение.
От една страна ние говорим за недооценяването на КВАЛИФИЦИРАНА работна сила, а ти даваш примери с неквалифицирана, но с претенциите за квалифицирана.
Разликата е от земята до небето.
Или си мислиш, че големите корпорации и бордовете им на директорите са света вода ненапита, и са безгрешни? И винаги аутсорсингът е без загуба на качество и без да има елементи на "пирамида"?
Точно на същия принцип и "пирамидите" се различават от истинските банки.
Отначало започват като нормални банки, вземат и дават влогове, кредити и тн.
После, обаче изведнъж "аутсорсват" парите си някъде на майната си. И остава за обикновените хора ползвали услугите им .. "бития бит ...".
Същото е и с голяма част от аутсорсването. Имаш име и имидж на голяма ИТ фирма (банка). И в даден момент го експлоатираш и го превръщаш в аутсорсинг (пирамида).

Аз лично не вярвам някой да подменя пароли за 50к на месец. Аз имам приятели програмисти, дето работят и за 30$. (май уеб дев. Не знам как някой работи за тия пари, но ... факт)
А 50к кубикъл, т.е. 4к на месец, айде бе ...
Ми едно парко място, дето е 10квадрата е 200$ в супер центъра.
4к за 5-10квадрата, това да не ти е Токио?
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Аутосорсинга е тук отдавна. Аутосорсинга е неизбежен. Не разбирам какво точно се напъваш да убеждаваш хората - че на някой трябва да му харсва ако го аутсорснат ли?
"It's against federal rules for any company to bring temporary foreign workers into Canada if it will put Canadians out of work." - тва също е ясно и точно. Ко не ти харесва, пиши на твоя депутат. Ако компаниите искат да обучават индийците по телефон и скайп - ми кой им пречи? Аз от цялата тая дандания виждам само положителен резултат - тия от iGATE ако са минавали между капките с някое понагласено ЛМО досега, вече ще трябва да внимават доста повече :D
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Kan_Tangra, да кажем, че моята информация е по-близо до истината :)

Един такъв агент като дамата се води поне по средата на корпоративната стълбичка, да кажем 4-5-6 ниво от общо 10-11-12
Това означава минимум 50К плюс 4 седмици ваканция плюс разни други бенефити.
Наемът за едно бюрце се изчислява на квадратен фут и със сигурност е над $40 на кв.ф. в PVM (за по-лесно смятаме кубче 3х3 метра, около 90 кв.ф.)
Един индиец в кол-център взима $300-500 на месец, малко повече ако е с опит, тим лидер и т.н.
Ти ми направи сметката, аз просто не виждам шанс за дамата от статията.

Не казвам да им харесва на хората, казвам да са в час с ко стаа, ко стаа по света и у нас и да не се правят на паднали от небето :)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

c200 написа:Не казвам да им харесва на хората, казвам да са в час с ко стаа по света и у нас и да не се правят на паднали от небето :)
Едва ли се правят на паднали от небето, това е просто един начин да си "кажат болката" и да си го "върнат" на компанията и аз не виждам нищо лошо в това. А на теб кво ти бърка във вечносенчестия район? Ако имаше нещо незаконно в това което казват, RBC да са ги подбрали тия със съдебни дела за клевета.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Честно казано, дреме ми на гъза, само си чеша клавиатурата
А в Токио квадратния фут е $200 годишно, Танграта да заповяда по-към центъра :)
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

c200 написа:Значи първо тия временните индийци са били на обучение в Монреал и никой не е бил уволнен по това време.
Второ, имала е 6 месеца да си търси нова работа.
Обаче не, аз искам да си взимам 40-50К и да си седя на PLace Ville-Marie (за който не знае, това е баш центъра на Монреал) където само наемът на кубчето ми е още 40-50К годишно, защото съм убедена , че съм много добър customer service agent на mutual fund department и петте човека в Бангалор дето струват 2 пъти по-малко не могат да отварят акаунти и да сменят пароли толкова бързо.
Добре де, защо пък точно трябва да са индийци в Бангалор, а? Защо да не са просто канадски младежи с нула експириънс в офис някъде на майната си в Монреал, където наема на кв. фут е по-евтин и от кафе в Тим Хортънс?

c200 написа:Ами какво да кажем за следния сценарий - без временни индийци в Канада, тренинг по телефон и скайп и накрая пак затваряне на тукашния отдел и прехвърляне на всичко в Бангалор. Тогава какво ще правим, ще забраним аутсорсинга ли? А може би след като фирмата създаде каквито и да е работни места трябва завинаги да е длъжна да търси правителствено одобрение, за да ги закрие?
Ами да го правят, защо не го правят по този начин? Освен това твърде много се задълбочаваш в един частен случай. Има позиции, които е НЕВЪЗМОЖНО да се изнесат offshore, но въпреки всичко корпорацийките ги аутсорсват, което всъщност става инсорсинг - внасяне на third party outsourcer вътре в компанията. Моите индийци, които трябваше да управлявам бяха тук в Канада повече от четири години, не знам това как се побира в понятието temporary. Няма да ти кажа каква е бройката на подобни дихатели в останалите отдели из цялата корпорация. Залагам си дясната ръка и левия крак, че за всички тези места, мога да намеря млади канадски дихатели с перфектен английски и дори подходящ опит за отрицателно време. Просто е очевадно, че RBC са се опитали да го подкарат леко грубо през просото, както и много други на тяхно място. За мен лично е изключително удоволствие, да наблюдавам как пресата и обществото ги разкъсва лека-полека типично в стил жертвено агне и съм абсолютно съгласен с това, дори и прегрешенията да не са им толкова големи и в такива размери като при други подобни тарикати. След време като приключат с потушаването на пожара и ударят чертата на bottom line-а, може и евентулано да схванат някои важни поуки, което не е никак за подценяване. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

miteto написа:Аутосорсинга е тук отдавна. Аутосорсинга е неизбежен. Не разбирам какво точно се напъваш да убеждаваш хората - че на някой трябва да му харсва ако го аутсорснат ли?
"It's against federal rules for any company to bring temporary foreign workers into Canada if it will put Canadians out of work." - тва също е ясно и точно. Ко не ти харесва, пиши на твоя депутат. Ако компаниите искат да обучават индийците по телефон и скайп - ми кой им пречи? Аз от цялата тая дандания виждам само положителен резултат - тия от iGATE ако са минавали между капките с някое понагласено ЛМО досега, вече ще трябва да внимават доста повече :D
Дали по телефон или скайп, дали със двама-трима индийци тука за няколко месеца, дали ще пратят някой канадец на командировка в Индия да ги обучава там, все тая. Е, освен че отсега нататък няма въобще да си правят труда да създават дори и временни работни места в Канада. И това ли е положително ;)

Също така не знам колко е положително това, че iGate са нарочени да платят за греховете на всички компании, които понагласяват ЛМОтата, още повече при положение, че точно политиката на това правителство охлаби изискванията и съвсем целенасочено издава рекордни бройки одобрения. И въпреки че ти, аз и на Бистра кучето знаем, че хората редовно се възползват от положението, в министерствата отговарящи за това са шокирани, ШОКИРАНИ!, ай тел ю :D
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

c200 написа:...
Дали пак поради недоскив, но омеси цифричките.
200$ казвам е паркомясто на месец. На година, умножавам по 12.
Ти казваш, 50000$ на година. Деля на 12 и получавам 4167$ на месец.
Не знам вътре във Вил М колко точно е квадратурата на 30я етаж, но на 100 метра от там, на 2 минути пеша, паркинга на ст катрин и Стенли е 200$ на месец 10квадрата.
Ти какво направи иначе? 300 човека офис, (дето спокойно се побират на 1 етаж) по 50к на година, стават 15милиона наем на година.
Както и да го въртим, акцента отива на факта, че "чешеш клавиатурата". Но не и повече от това.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола