Мнения и помощни материали за изпит TCFQ

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
MilenaTri

Re: Мнения за изпит TCFQ!

Мнение от MilenaTri »

Пожелаваме късмет на всички на изпита утре! Ние ще стискаме палци за скъпи приятели, а и за всички останали. Пожелаваме Ви много спокойствие и увереност - отсреща хората са добронамерени. Говорете бавно и без притеснения, всяко изречение Ви е в плюс. Успех!
Аватар
ramones78

Мнение от ramones78 »

Здравейте - пожелавам късмет и успех на всички, които се явяват днес на TCFQ - надявам се да бъдете спокойни и уверени и да защитите желаното от вас ниво.
Моля ви после да споделите информация как е протекъл изпита, каква е била атмосферата на него, как е протекъл разговора с изпитващите, както и темите върху, които сте говорили....
На нас ни предстои явяване в края на януари 2013 и цялото ми съзнание сега е насочено към този изпит - предварително ви благодаря за споделената информация.

Пожелавам ви късмет и успех днес!!!
Мъдростта е способността да виждаш бъдещите последици от решенията, които вземаш днес.
Аватар
Dikkas

Мнение от Dikkas »

Здравейте,

Таксата за изпита е левовата равностойност на 60 евро по курса на БНБ т.е 60х1.95583 = 118 лв. А те са го обявили като 60 евро т.е. трябва валутен превод с такса 12 евро!!!!!!

Вие на кой е-майл се записахте че <office@deo-sofia.bg>: не съществува.

Не мога да се запиша вече половин ден!!!!!!!!!!!!!!
DSC Виена - 02.11.2011
Интервю - 13.11.2013
Баркодове - 10.04.2014
Медицински/направени - 13.05.2014/21.05.2014
Покана за визи/Визи - 27.05.2015/12.06.2015
Билети - 29.06.2015
sundance

Мнение от sundance »

Здравей!

Аз си кореспондирах с тях на rdjelebova@yahoo.fr
Успех със записването!
Получени в Монреал - 21/12/12
Акюзе - 6/03/13
CSQ - 23/10/15
Получени в Сидни - 18/01/16
Баркодове - 26/02/16
Mедицински - 4/05/16
Покани за визи - 27/06/16
Полет - 4/09/16
Desito

Мнение от Desito »

Здравейте Аз първа да кажа как мина днешния ден.
Първо едно голямо благодаря на Всички,които ни стискахте палци, и които се вълнувахте за нас.
Истината е че лично не съм доволна от своето представяне, бях твърде нервна и не можех да мисля много логично, но ще видим след 20 януари.
Слушането, беше както знаете доста неприятно. Имаше лесни въпроси,както и трудни. На пръв поглед говореха отчетливо, но въпросите минаваха толкова бързо, а отговорите бяха близки.... ужас. :envy: На моменти изобщо забравях да слушам. Вкущи се справях доста по добре. Но обстановката си казва своето.
Втората част. Ще кажа мойте въпроси:
1. Представете се
2. А1- Опишете един член на семейството
3. А2- Коя страна искате да посетите
4. Б1- Ситуацията: Аз ще организирам парти Да поискам съвет от нея.
5. Б2- Трябва ли задължително да отидеш в страната,която се говори даден език, за да го научиш или нещо от сорта.
6. С1 Кое е по важно за мен професионалната реализация или личния живот(семейство и т.н.)
7. С2 Тук въпроса не мога да го формулирам точно. Ставаше въпрос за образованието в училище, у дома, за дисциплината, нещо такова
Това е от мен после като се сетя нещо друго пак ще пиша.
DSC Виена-19.07.11
Получено акюзе-14.03.12
Писмо-изчакване интервю-12.07.12
TCFQ B1/B2 - 20.12.12
Интервю-13.09.13
Документи до Сидни - 11.10.13
Баркодове - 03.12.13
Покана за мед. - 23.01.14

"L'essantiel est invisible pour les yeux."
Leda78

Мнение от Leda78 »

Здравейте!

Да разкажа и аз моите впечатления - надявам се да са полезни на тези, на които това изпитание предстои.

Писмения за мен беше тотален ужас... Въпросите течаха много бързо, нямах време да прочета отговорите, а отговорите от своя страна бяха много близки... Изобщо - нищо хубаво не очаквам.

Относно устния изпит - изпитващите са много приветливи, опитват се да ти помогнат - задават въпроса по няколко начина, за да са сигурни, че си го разбрал. Задават подпомагащи въпроси, които да ти помогнат да се отпуснеш да говориш.

Моите въпроси бяха:

Представете се (това го казват на всички и не е част от въпросите) - прекъсват те почти веднага след името:

1. А1 - Опишете апартамента си
2. А2 - Обичате ли да гледате телевизия - с кого? какво? кога?
3. В1 - Аз съм чужденец посетил вашата държава - задавайте ми въпроси относно моето посещение (самия модул за В1 е такъв - задаване на въпроси по различни теми на изпитващия)
4. В2 - Според вас съществува ли идеална държава
5. С1 - Кой се адаптира по-трудно при една имиграция - родителите или децата?
6. С2 - Как могат да се преодолеят неразбирателствата между хората от различни народи

Мога да добавя и малко въпроси, които се падаха на други колеги преди мен като:
- Опишете член на вашето семейство
- Личността или опита е по-важен в работата
- Задавайте ми въпроси - от коя страна съм и т.н.
- Помагат или пречат работата опитът ви и образованието в Квебек
- Говоренето на повече езици - плюсове и минуси
- Откраднати са ви ключовете и колата - задавайте въпроси
- Обичате ли животните? Как се справят те в града?
- Опишете квартала, в който живеете?
- Кое ви е любимото ядене?
- Ако сте с различни религии с мъжа ви, как ще се погаждате - какви манджи ще готвите - от неговите или вашите?

Ами, остава да стискаме палци до 20ти януари - успех на всички от нас!

Надявам се, че информацията ще помогне на бъдещите франкофони :)
Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
stela mihova

Мнение от stela mihova »

Здравейте и от мен им аз ще споделя моите впечатления от преживяното на 20.12.12-тест TCFQ.
Та като цяло изпита си беше доста гаден,теста беше сложен с много подвеждащи въпроси,направо ужас.
Въпросите също бяха кофти,поне моите де.Ето ги и тях:
1.Почивате ли в неделя и какво правите?
2.Обичате ли да гледате политически предавания или предпочитате филми?Гледате ли новини и какъв жанр предавания ви харесват?
3.Представете си,че съм ваш приятел и ме срещате на улицата,но вие сте си загубили ключовете ,документите и парите.Задайте ми въпроси?
4.Кое за вас е по-важно професионалната реализация или семейството?
5.Какви различия може да има ако съжителстват две различни култури?
6.Как се вижате и мястото където живеете след 5 години,или нещо от сорта?
Като цяло не съм много доволна от представянето си,можеше и по-добре,но госпожата каза,че съм се справила добре(ще видим като излязат резултатите).Иначе мадам беше много любезна,постоянно помагаше със поддържащи въпроси и изобщо не ме оставяше да вдигам рамене и да се чудя.Но като цяло можа да кажа,че и аз доста си говорех,дали по темата или не говорех това което знам :lol: ,но тя като видеше че се отклонявам от темата и ми помагаше много.Разбрах,че и в другата стая много са помагали.
Стискам палци на всички явили се и Весели празници,дано новата година ни донесе по-вече късмет и много покани за интервю :party: :party: :party:
pavel_12

Мнение от pavel_12 »

Благодаря на всички за споделения опит. Той е безценен!!!

Искам да Ви попитам по колко време на въпрос трябва да се говори, те ли ви казват, че е достатъчно или когато човек се изчерпи да говори по дадения въпрос и започват допълнително да задават въпроси ?

По колко въпроса трябва да задавата към дадената ситуация ? Когато зададете въпроса, учителя/учителката отговаря ли ви или просто продължавате със следващия въпрос ?

Благодаря Ви и Весели Празници ;)
Изпратени документи: 11.11.2011
Осребрен чек: 29.02.2012

Успешно интервю: 15.11.2013
stela mihova

Мнение от stela mihova »

Здравей pavel_12,ами при мен целият диалог беше 20 мин.,но повярвай ми те изобщо не се усещат.А относно,когато ти задаваш въпроси на изпитващата ,тя ти отговаря,но трябва да продължиш да питаш,докато тя прецени.
Аватар
gaby_

Мнение от gaby_ »

здравейте и от мен :) първата част от изпита а именно частта със слушането аз лично си играх на тото изобщо няма време да помислиш каквото и да било.а относно втората част на изпита минава като насън имах чувството ,че всичко се случи за секунди .доста трудно ми е да се сетя точно какви бяха моите въпроси, но се опитах да си спомня:

А1-опишете вашето жилище
А2-какво обичате да правите в Неделя
Б1-изпитващата е французойка и е на посещение в България и трябва да и задам въпроси
Б2-по-лесно ли е да учите език във вашата страна или е по-добре да отидете в страна където се говори този език
Ц1- кога е по-лесно да учиш един език като дете или като възрастен.защо (нещо такова )
Ц2-този въпрос не мога да си го преведа точно но ставаше дума за това дали авторитета на учителя е важен за възпитанието на децата нещо от сорта беше :D

надявам се резултатите да оправдаят очакванията на всички ни ! дано са готови колкото се може по-скоро :)
https://www.youtube.com/watch?v=y6Sxv-sUYtM" onclick="window.open(this.href);return false;
avril78

Мнение от avril78 »

electrified написа:Някой може ли да каже истина ли е че в ИЧС давали по-високо ниво отколкот в Алианса във Варна и устната част на изпита протичала по-леко. Много хора го казват това въпреки че не виждам логика, при условие че въпросите не си ги измислят изпитващите - те са само "инструмент", с помощта на който да протече изпита.

Аз лично се явих и на двете места - първо в ИЧС, после в Алианса.
Първия път след 6-7 месеца учене, втория път след 11-12 месеца учене на френски.
Доволен съм от резултатите и на двете места, с оглед на подготовката си и на знанията си.
Доволен съм от начина, по който протича изпита и на двете места, от изпитващите, не видях разлика, не видях лично отношение от страна на изпитващите, нито опити за забиване. И на двете места дамите бяха много усмихнати. Първия път (в ИЧС) не разбрах един от въпросите - и ми се повтори, втория път (в Алианса) един от въпросите ми се стори абсурден, помислих, че не съм го разбрал, помолих да го повторят, дамата, която ме изпитваше го повтори и нямаше проблеми. И на двете места не те оставят просто да си говориш, прекъсват те, задават някой друг въпрос, за да те видят дали внимаваш.
Относно слушането - в ИЧС имат уредба, която някой казаха, че кънти, за мен се чуваше нормално. В Алианса - слушането става на касетофон, отново имаше недоволни, но за мен се чуваше нормално.
Това е моето мнение, но всеки си избира и решава сам :)
hristoe77

Мнение от hristoe77 »

Здравейте!Някой ще се явява ли на 31.01 на изпит :)
Документи Виена : 11.08.2011
Интервю : 09.04.2013
Документи Нова Скотия : 4.06.2014
Баркодове : 29.08.2014
Медицински : 07.09.2015
Покани за визи: 22.09.15
Визи: 03.10.15
Аватар
Dikkas

Мнение от Dikkas »

Аз.
Можем да пием по кафе?!
DSC Виена - 02.11.2011
Интервю - 13.11.2013
Баркодове - 10.04.2014
Медицински/направени - 13.05.2014/21.05.2014
Покана за визи/Визи - 27.05.2015/12.06.2015
Билети - 29.06.2015
Аватар
ramones78

Мнение от ramones78 »

и аз (ние) - на 31.01.2013 в ИЧС.
Мъдростта е способността да виждаш бъдещите последици от решенията, които вземаш днес.
hristoe77

Мнение от hristoe77 »

Супер може наистина да пием кафе:) и да обменим опит :)
Документи Виена : 11.08.2011
Интервю : 09.04.2013
Документи Нова Скотия : 4.06.2014
Баркодове : 29.08.2014
Медицински : 07.09.2015
Покани за визи: 22.09.15
Визи: 03.10.15
Публикувай отговор