Всичко това е чудесно обрисувано във филма ,,Двойникът,, .optics написа:Отчасти затова България е на тоя хал - все наблягаме на културата (вижте темата за култура (културен шок) как за нула време събра повече читатели и писатели).
Интерпретаторското с предимство. Предполагам никой не е прочел втората статия, където се дискутира тоя момент.
![]()
Ако в Япония си отишъл в автосервиз и работниците питат какво работиш и кажеш че работиш в науката - започват да ахкат и да те гледат с възхищение. В България в същата ситуация казват - хм.. и как е... дават ли парички ??? Като чуят "не" - казват - Ами защо стоиш там тогава ???
Мухата е типичен представител на българското мислене по отношение на науката. Мнозинство.
Жалко, но факт.
Що се отнася какво мисли Джовани - то е ясно какво мисли - учените да имат бизнес нюх, (основния им проблем е че го няма и пр) глупости в тоя дух.
Защо младите напускат България
-
Re: Защо младите напускат България
Ми хубаво са му казали бе Оптикс,ти ако си научен работник в България ще умреш от глад,ако пък работиш преподавателска работа ще се късаш да прибираш от студентите рушвети ,какво искаш да кажеш не се разбираoptics написа:Отчасти затова България е на тоя хал - все наблягаме на културата (вижте темата за култура (културен шок) как за нула време събра повече читатели и писатели).
Интерпретаторското с предимство. Предполагам никой не е прочел втората статия, където се дискутира тоя момент.
![]()
Ако в Япония си отишъл в автосервиз и работниците питат какво работиш и кажеш че работиш в науката - започват да ахкат и да те гледат с възхищение. В България в същата ситуация казват - хм.. и как е... дават ли парички ??? Като чуят "не" - казват - Ами защо стоиш там тогава ???
Мухата е типичен представител на българското мислене по отношение на науката. Мнозинство.
Жалко, но факт.
Що се отнася какво мисли Джовани - то е ясно какво мисли - учените да имат бизнес нюх, (основния им проблем е че го няма и пр) глупости в тоя дух.
Японците и те хляб ядат,като идеш в сервиза и НЕ те питат какво работиш
В България те питат, за да си направят сметката колко да те одерат

„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
- Bistra
- Напуснал форума
Сигурен ли си в това, което пишеш или пак така ги пляскаш едни?myhata II написа:Ми хубаво са му казали бе Оптикс,ти ако си научен работник в България ще умреш от глад,ако пък работиш преподавателска работа ще се късаш да прибираш от студентите рушвети ,какво искаш да кажеш не се разбира
Японците и те хляб ядат,като идеш в сервиза и НЕ те питат какво работиш
В България те питат, за да си направят сметката колко да те одерат
Аз имам приятел, бивш колега от ВИАС, с когото много се имаме (абе, направо си се обичаме, няма да си кривя душата, я!) Той в момента се издигна до доцент в една от катедрите (пак там)
Ами боли ме сърцето, че последният път, когато си отидохме се срамуваше да ни покани на гости, защото нямаше какво да сложи на масата, а жена му беше бременна oтгоре на всичкото. Не можех да пропусна да го видя, затова напълнихме торбите с храна и цъфнахме пред тях. Та монетата, Муха, винаги има 2 лица. Не го забравяй никога!
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

За съжаление не съм в тези среди и нямам мнение по въпроса.GRus написа:Любопитна съм да разбера какво мисли Джовани за първата статия, пост-ната от Оптикс
Аз мога да ви разказвам за идиотщините на които съм свидетел в Канадската правосъдна система, които се надявам да имам желание да опиша когато ми свърши делото - дотогава може да прочетете различни примери в ето този уебсайт: http://www.condoinformation.ca/feedback ... -directors
Знам, че никой няма да ги коментира, защото никой не го интересуват чуждите проблеми, докато не станат негови.
Предполагам също, че ако се разтърсите ще намерите подобни проблеми на цитираните от Оптикс дори в Канада, но както вече сте забелязали - никой от имигрантите това не го интересува и в общият случай повечето никога не достигат до подобно ниво, че да се сблъскат с реалните проблеми в Канада.
По-лесно е да се цитират статии (90% от Български вестници) за да се оправдават хората, че са взели правилно решение.
Веднъж дадох пример с корупцията в Канада и моментално мнението ми бе отрязано, както и никой не прояви желание да коментира линковете, които бях пуснал - защо пък аз трябва да коментирам някаква статия, с чиято достоверност лично не съм запознат и нямам много контакти в научните среди?
Не съм от хората, които обичат да са на "всяка манджа мерудия" и ако не съм запознат с даден проблем - просто не го коментирам.
И понеже в темата става дума за научни работници, то как бихте коментирали тези събития от вчера и днес:
http://www.cbc.ca/news/canada/montreal/ ... ngres.html
Доколкото разбрах срещу студентите са използвани сълзотворен газ, гумени куршуми и concussion гранати.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
- optics
- Модератор
Тия събития в Монреал явно са се въртели по телевизиите, но ние нямаме телевизия. Виждам че става дума за туишъните. Оня ден си говорихме с един стар професор. Той рече следното - и аз кат' съм бил студент съм протестирал срещу повишението на туишъните но сега виждам нещата и от друга гледна точка. В Канада туишъните покриват около 20% от разходите за обучението на студента. Другото идва от правителството. И въобще не сме далеч от страни като Ирландия където всичко идва от правителството". Край на цитата. Университетите са в криза защото провинциалните правителства не дават пари. (Особено Онтарио). Което е тъпо защото както казва Витанов, никой организъм като закъса не си реже първо от мозъка. Обратно - когато Германия била в криза е увеличила финансирането за наука.
Сега - дали трябва да е 20% дали повече, дали нула, аз нямам ясно мнение. Тоест имам но то е лично и егоистично. Какво е по-глобалното
"по-добре", не знам. По всяка вероятност няма такова защото ако имаше нямаше да има такива големи разлики в различните (развити) държави.
Чисто математически, вдигането на туишъните в Канада с някакъв процент да речем 5% хем изнервя студентите, хем е нищо за университета, защото тия 5% от туишъни са еквивалентни на 1% от общия бюджет на университета.
Бюрокрацията набъбва (самоумножава се) - създават се отдели и цели департмънти - чадъри, които вършат дейности които преди това са се вършели и без да ги е имало. Нещо повече - ако въпросният департмънт изчезне на мига - отново работата може да се поеме както е била преди и да върви и без тях.
Но с това вече влизаме в друга опера - за бюрокрацията и тая опера е интернационална и се върти с по-малък или по-голям успех навсякъде тъй като не се основава на "културни различия" а на общочовешки слабости.
А сори, ако не съм схванал и всъщност въпроса е бил - бива ли или не бива да се понабиват студентите. По принцип не бива.
Сега - дали трябва да е 20% дали повече, дали нула, аз нямам ясно мнение. Тоест имам но то е лично и егоистично. Какво е по-глобалното

Чисто математически, вдигането на туишъните в Канада с някакъв процент да речем 5% хем изнервя студентите, хем е нищо за университета, защото тия 5% от туишъни са еквивалентни на 1% от общия бюджет на университета.
Бюрокрацията набъбва (самоумножава се) - създават се отдели и цели департмънти - чадъри, които вършат дейности които преди това са се вършели и без да ги е имало. Нещо повече - ако въпросният департмънт изчезне на мига - отново работата може да се поеме както е била преди и да върви и без тях.
Но с това вече влизаме в друга опера - за бюрокрацията и тая опера е интернационална и се върти с по-малък или по-голям успех навсякъде тъй като не се основава на "културни различия" а на общочовешки слабости.
А сори, ако не съм схванал и всъщност въпроса е бил - бива ли или не бива да се понабиват студентите. По принцип не бива.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Доста грубичко пипат ченгетата... Но все пак с премерена сила ако се бяха отпуснали по-лошо щеше да е... Поскъпването си е факт и тук и никак не е бавно... Примерно в един местен колеж тук в началото на месеца обявиха, че им орязват бюджета с няколко милиона, съкращават 5 специалности и респективно преподаватели по основните дисциплини в тях и като капак вдигат студентските такси за обучение... Последното от какво е продиктувано да кажат експертите като се има предвид, че и сега от таксите боли...
Тук обаче стачки не се очакват...

-
Естествено,че има аргументи за и против стачката на студентите!В началото човек си задава въпроса-е за какво е цялата работа,за 300долара в повече на година?Но след последните разкрития за корупция в рамките на милиони на местна,а често и държавна власт,изниква въпроса-не е важно колко,а защо да бъдат повишени таксите?!?Оптикс е описал явлението бюрокрация.А кебекарският премиер така се изгаври с протестиращите пред залата на организирания от него форум за План Норд ,че доля доста обилно масло в огъня!При условие,че за мен той е дефакто един политически труп,след всичките му гафове през три мандата!
и в англия увеличиха таксите. досега университетите можеха да слагат такси до 3000 паунда на година. от този септември, тавана се вдига на 9000 паунда на година.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
- Bistra
- Напуснал форума
И аз мисля, че въпросът опира не до повишението на таксите, а до начина на оползотворяване на парите. Дори и с това повишение таксите остават все още много ниски, сравнени с американските учебни заведения например.
Мисля, че използването на сила за опазване на реда в масови мелета е неизбежна, колкото и да ни е неприятно. Иначе се получава анархия с недобри последици за всички данъкоплатци.
Мисля, че използването на сила за опазване на реда в масови мелета е неизбежна, колкото и да ни е неприятно. Иначе се получава анархия с недобри последици за всички данъкоплатци.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Мисля, че полицията пипа леко. Трябва повече бой и арестувания. Вече от 10 седмици с тая стачка направо се прекалява. Вчера излизам от Скуеьр Виктория кьм 1 часа и се озовавам между около 20 маскирани индивида които бягаха от полицията. Една жена с бебе в количка се беше яко паникирала. Качвам се по Beaver hall и гледам около 20 полиция с палките, направо изтрьпнах. Подминах ги, но имах впечатлението, че повече гледат как се трошат коли и витрини, отколкото да се намесят и да мелят яко вандалите.
- UnHoly
- Напуснал форума
Деца ли нямаш, че ги приказваш такива?
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
-
Защо? Децата може ли да се маскират и да трошат всичко за което ние плащаме такси!? Няма да стане, съгласен съм с Омега3.UnHoly написа:Деца ли нямаш, че ги приказваш такива?
Само че, силно се съмнявам че тези с маските са студенти; това същите тези темерути дето се бият с полицията и трошат коли и витрини всяка година по време на манифестацията против полицейското насилие... а, ако има студенти между тях толкова по-зле за тези "студенти" - избрали са си лоши учители. Проблема на студентите е, че нямат лидери на място - трябваше още преди години да се разберат с правителството.
Още един интересен момент: кои колежи и университети стачкуват? CEGEP Vieux Montréal, UQAM, няколко факултета от UdM (без HEC), и още няколко франкофонски колежи и университети... Да сме чули нещо от McGill, Concordia (само 10-на дни), Dawson или другите анлофонски колежи?
Много хората уважават мнението и коментарите на Рекс Мърфи: http://www.cbc.ca/thenational/about/cor ... rexmurphy/"
А, за това дали образованието трябва да е платено и колко или да е безплатно, може да вземем един много близък до нас пример: България. Куцо и сакато влиза и излиза от десетки университети в България (кой с положени усилия, кой с пари на изпитите, а някой и с купена диплома) И какво става, по брой на вишисти сигурно сме номер 1 в света, а за каквато и да е работа в офис искат диплома за висше.
Моето мнение е, че всяко нещо трябва да е с мярка - някои неща е добре да са субсидирани, други изобщо не, трети - някъде по средата. 50% от студентите и от обществото смятам че е справедливо за всички. Факт е че, най-престижните университети са и най-скъпи в света, а университетите в Квебек изостават, дори и един реномиран като McGill.
България е моята Родина!
- UnHoly
- Напуснал форума
Таксите се плащат в голяма степен и от родителите на децата които стачкуват, не го забравяйте!
Колкото до съвета студентите да се разберели с правителството - ясно е че няма как да стане отведнъж. При положение че натиска за увеличаване на таксите се подновява периодично и през относително кратък период от време, логично е че няма как статуквото да бъде определено веднъж завинаги.
Сега, по въпроса за "интересното" кой бил стачкувал... Ти, hanasparuh, какъв извод ще направиш - че франкофонските колежи и университети са гнездо на недоволници, или по-скоро че англофонските такива са пълни с кротки овчици?
По въпроса с безплатното образование и България паралела не е много валиден, защото на всеки е ясно, че там се произвеждат висшисти без никаква перспектива коя пазарна ниша какво търсене на работна ръка има. Безплатно е и образованието в Германия, ама никой не се сеща да го обвини, че произвежда калпави или никому ненужни професионалисти, защо ли така се получава...
Ясно е, че на заетите с "по-важни" неща работещи хора някаква си студентска стачка им докарва само раздразнение от инцидентно затворените улици и подобни вторични явления от една манифестация. Ама защо не помислите в перспектива все пак - след някоя и друга годинка децата ви ще имат ли средства да отидат в някой от "най-престижните университети", или ще се задоволят с някой по-скромен местен такъв, но с удвоени и утроени такси?
Колкото до съвета студентите да се разберели с правителството - ясно е че няма как да стане отведнъж. При положение че натиска за увеличаване на таксите се подновява периодично и през относително кратък период от време, логично е че няма как статуквото да бъде определено веднъж завинаги.
Сега, по въпроса за "интересното" кой бил стачкувал... Ти, hanasparuh, какъв извод ще направиш - че франкофонските колежи и университети са гнездо на недоволници, или по-скоро че англофонските такива са пълни с кротки овчици?
По въпроса с безплатното образование и България паралела не е много валиден, защото на всеки е ясно, че там се произвеждат висшисти без никаква перспектива коя пазарна ниша какво търсене на работна ръка има. Безплатно е и образованието в Германия, ама никой не се сеща да го обвини, че произвежда калпави или никому ненужни професионалисти, защо ли така се получава...
Ясно е, че на заетите с "по-важни" неща работещи хора някаква си студентска стачка им докарва само раздразнение от инцидентно затворените улици и подобни вторични явления от една манифестация. Ама защо не помислите в перспектива все пак - след някоя и друга годинка децата ви ще имат ли средства да отидат в някой от "най-престижните университети", или ще се задоволят с някой по-скромен местен такъв, но с удвоени и утроени такси?
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
Ами, кратко: Щом в Канада има "екулизейшън" пеймънтс за да можели тук и там да се наслаждават на приличен стардарт, защо трябва студентите в Квебек да плащат по-малко за обучението си. Винаги могат да се откажат да учат като не им харесва и да заповядат на тръстиката. Или ти си за бойните куршуми?jovani написа:
И понеже в темата става дума за научни работници, то как бихте коментирали тези събития от вчера и днес:
Доколкото разбрах срещу студентите са използвани сълзотворен газ, гумени куршуми и concussion гранати.
Embrace your climate change!
Проблемът е, че "на тръстиката" конкуренцията е голяма, а пеймънтите - малки. Тръстиката е за имигрантите, дето ги вкарват с десетки хиляди на година, без да има каквато и да било резонна перспектива за реализацията им (е, с известни изключения).7George написа:Ами, кратко: Щом в Канада има "екулизейшън" пеймънтс за да можели тук и там да се наслаждават на приличен стардарт, защо трябва студентите в Квебек да плащат по-малко за обучението си. Винаги могат да се откажат да учат като не им харесва и да заповядат на тръстиката. Или ти си за бойните куршуми?jovani написа:
Аз не съм за бойните куршуми, така както предполагам че и ти не си за това стотици хора да се борят за мястото ти "на тръстиката".
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.