Дърводелец в КАНАДА ?

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
Публикувай отговор
tumbarkov

Дърводелец в КАНАДА ?

Мнение от tumbarkov »

Здравейте, заедно със съпругата ми взехме решение да емигрираме в Канада, (на 29 г. сме, а дъщеря ни е на 1 год. и 3 месеца.). Причините са много, но основната е хаоса и безнадежността в България. Двамата сме висшисти, аз имам магистратура от Шумеския, а тя бакалавърска степен (сферата на туризма) от Швейцарски университет.
Имам завършено едно средно икономическо, второ Строителство и архитектура, и сега уча задочно в техникума по дървообработване.
Работя като дърводелец в малака семейна фирма (поемам основната част от отговорността ). Фирмата се занимава с всичко, без тапициране. Наскоро построихме дървена къща. Т.е. имам опит и доста познания в сферата на дърводелството, НО без диплома, за сега.
Езика е Английски, жена ми го владее мн. добре, аз.... съм на средно ниво, но ще положа усилия.
Накрая на въпросите:
1. Кой да е водещия при кандидатстването, аз или съпругата ми?
2. В Квебек може ли да се кандидатсва с английски - съответно и нивото му?
3. С програмата за "Специалисти" или за Квебек е по голям шанса?
4. Като дърводелец, какви шансове имам да си намеря работа, и дали тя е добре заплатена?
Ще съм благодарен на всички, които оделят от времето си и дадат мнения и съвети.
Благодаря, предварително.

P.S Сигурно има неточности и грешчици за което се извинявам предварително. :)
Аватар
tonich

Re: Дърводелец в КАНАДА ?

Мнение от tonich »

tumbarkov написа:4. Като дърводелец, какви шансове имам да си намеря работа, и дали тя е добре заплатена?

Това, повярвай, ти е най-малкия проблем.
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Повечето от мебелите идват от Китай, или големи автоматизирани заводи. Мебелите по поръчка са рядко търсен лукс.

Сглобяването на дървени къщи е доста специфично и едва ли си има нещо общо с това което си правил.

В общи линии няма голямо значение в какво си опитен, а какво те кефи. И аз тук се засилих (даже напреднах) в старата си специалност, докато не осъзнах, че мога доста добре да се прехранвам, практикувайки хобито си.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
tumbarkov

Мнение от tumbarkov »

Здрасти, tonich какво по точно имаш предвид.

Относно, къщите и тяхното строителство, ablood съм запознат (мисля добре). Всъщност това ми е и хоби и мечта - Архитектурата, някои ден ще бъда дипломиран арх. Но сега не мога да си го позволя (нямам време, работа, малката, пари и т.н.) .
Строителството ми е интересно, в Канада дървените къщи имат сглобяема конструкция със специфични сглобки и зарязвания, конструкцията се облича с панели или се прави зидария, интрересувал съм се.
По време на строителния "БУМ" работих като строителен техник, но не на обект, а се занимавах със строителната документация ( окомплектоване на документи за Разрешение за строеж, въвеждане на обекти в експлоатация и т.н. всичко свързано с институции, и така три години. Нямам представа дали ще мога да го работя в Канада.
Благодаря Ви, за бързото включване.
Лека
speedy

Мнение от speedy »

За да станеш дърводелец, трябва първо да минеш по програма за чиракуване поне две-три години. Може да има разлика според провинцията. Търси в Google Carpenter Apprenticeship за провинцията, която те интересува.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
tumbarkov

Мнение от tumbarkov »

speedy, записването в тази програма е както в курс? или като стаж във фирма т.е. минава ли се интервю или се записваш? Има ли курсове за строителство на къщи (примерно), и ако го изкарам това ще промени ли ситуацията или пак се стажува?
apple

Мнение от apple »

Ето погледни как го описват по канадски дърводелството: http://www.canadian-universities.net/Co ... entry.html ето тук и места, в които можеш да придобиеш заветния кетап срещу няколко хилядарки ако си се залетял към Онтарио примерно. http://www.ontariocolleges.ca/SearchRes ... Y/_/N-lpnr Все тая накъде ще забиеш мисля, че стандартите са едни и същи... Освен ако не е като с мед сестрите т.е. обработката на дървения материал в Квебек да е по-различна от тая в BC, че и в останалите провинции май, май... Едно от големите неудобства да живееш във федерална държава. ;) Един път държавата ти го слага и после "провинциално" или "териториално" още по един по един ти се изреждат ако се правиш на мобилен и флексибилен с цел по-ефективно пласиране на пазара на труда. ;) Затова избирай внимателно къде ще забодеш пръста! ;)
hanasparuh

Мнение от hanasparuh »

3. С програмата за "Специалисти" или за Квебек е по голям шанса?
За Квебек без френски, просто забрави. Трудно ще минеш процедурата, а още по-трудно ще си намериш работа в стройтелството.

Иначе със строителсвото мисля че имаш някакъв шанс. За сега къщите вървят добре, но не забравяй че докато стъпиш в Канада нещата могат да се променят сериозно. В Квебек и Онтарио нещата вървят на влошаване или поне забавяне на разтежа - това значи по-малко купувачи на нови къщи. За сега Алберта, Саскатчуан и Манитоба вървят добре.
България е моята Родина!
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Да не давам напразни надежди на питащият но познавах хора които започнаха работа в строителството и след това си създадоха собствени фирми и започнаха да работят на контракти, но те се занимаваха предимно с dry-wall не толкова с дървените рамки..

Има потенциал в този бизнес, стига да те кефи да работиш при екстремни климатични условия.

Иначе и образованието за архитект също е достижима цел, но не зная какви са възможностите за реализация.. Мисля че има тук чертожници и разни други които са в този бранш. Със сигурност техинте впечатления ще са по обективни.
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
BMO
Обратна връзка:

Мнение от BMO »

Здравей Тумбарков
Да започна направо с отговорите
-Щом знаете само английски-по федералната програма, за Квебек се иска френски.
Кой да е водещ?-Влизаш в сайта http://www.cic.gc.ca"
Проверявате професията на кого ще донесе по вече точки и той е водещия.
Заплатите на дърводелците е от 15-20 до 30 долара на час. КАто за начало се започва с ниското ниво.
Канада е държава където знаеш ли какво искаш-можеш да го постигнеш. А ти знаеш-да станеш дърводелец и да работиш във фирма която строи къщи. Знанията и уменията които имаш от България ще са ти в плюс, но тук ще трябва да започнеш от начало.В Канада е най трудно да започнеш първата си работа-защото искат винаги препоръки от предишен работодател. Аз бих те посъветвал да учиш в тукашен колеж.Колежите са създадени от работодателите и са един вид система за подбор на персонал. От колежа ако те изпратят на стаж-успял си. От стажа ще ти дадат препоръка и вече ще е лесно да си намериш работа. Но това са далечни цели. Сега си подготвяй документите и ги изпращайте в Букурещ. Ако имаш въпроси питай ме , може и на лични. Запознат съм много добре със строителството в Канада.
Тая фанилия Тумбарков е рядко срещана. Ако баща ти се казва Стефан-поздрави го от мен-познаваме се от Сава Ганчев и знам , че той си направи дърводелска фирма.
tumbarkov

Мнение от tumbarkov »

Да баща ми е Стефан Тумбарков. За кого да предам :)
Скоро си направих своя фирма, и нещата ми се получават засега, на фона българската реалност. Проблема остава простащината, новобогаташите, ниската култура, безхаберието на държавните институции и т.н..... Добър съм в професията си и знам, че и на о.Тамбукту да отида, пак ще се справя. Имам приятел, който беше в канада и се върна, обясни ми, че и в Канада ги има повечето проблеми, без държавните разбира се.... Незнам какво да правя с Канада.
Лека на всички! И успех на всички, които знаят за "за къде са".
baba_ti97

Мнение от baba_ti97 »

Емигрирай където и да е. т'ва е моя съвет. Не забравяй, че дори и да не можеш да емигрираш във Канада имаш цяла Европа, а от 2014г. (ако не ме лъже паметта) емиграцията във Европа ще е още по лесна. :) Хайде късмет.
''Този, който има достатъчно храброст и търпение да се вглежда цял живот в мрака, пръв ще види проблясъка светлина в него.''
Публикувай отговор