Проектопромени във Валутния закон

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
YOUPPI

Проектопромени във Валутния закон

Мнение от YOUPPI »

На мен ми звучат страшно.
Който се опита да преметне митничарите или да им спести информация за парите или ценностите, които иска да прекара със себе си през границата, ще се прощава с тях. Това предвиждат промени във Валутния закон, които бяха публикувани на интерет страницата на правителството.

В момента под ударите на закона попадат само преминаващите браздата, които носят в себе си сума, надвишаваща 10 000 евро, и не са спазили задължението си да я декларират. След приемането на измененията обаче за равносилно на това нарушение ще се счита и представянето на

НЕПЪЛНА ИЛИ НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ

за пренасяните през граница пари, благородни метали, скъпоценни камъни и бижута. Според еврорегламентите срещу прането на пари и финансирането на тероризма и контрола на сумите в брой, към които препращат промените в закона, деклараторът ще е длъжен да предоставя подробна информация не само за себе си и за размера и вида на средствата, но и за произхода и предназначението им, както и за собственика им и лицето, което ще ги получи. В декларацията ще се посочва включително маршрутът на пътуването и дори превозното средство, с което се придвижва притежателят на парите. Ако той си спести и най-малката подробност, ще олеква от 1000 до 3000 лв., а ако нарушението е извършено от фирма, санкцията достига до 6 бона. Митничарите

ЩЕ ЗАДЪРЖАТ ПАРИТЕ И ЦЕННОСТИТЕ

около които са спестени подробности, докато собствениците им не си платят глобата. Тези от тях, които не са си взели поука и опитат да преметнат служителите на границата повторно, ще плащат двойна санкция и ще се прощават с парите и ценностите, които ще се конфискуват в полза на държавата.

При пренасяне на сума, надвишаваща равностойността на 25 000 лв., средствата не само трябва да се декларират, но и да са придружени с удостоверение, че притежателят им няма задължения към данъчните.

Основна цел на промените в закона е въвеждането на мерки срещу изпирането на пари. Тъкмо затова митничарите ще имат право да разпитват и за суми под задължителните за деклариране 10 000 евро, когато имат съмнения, че произходът им е свързан с престъпни дейности или пък става въпрос за пране на пари. В подобни случаи информацията ще отива в Брюксел, като нарушителят ще влиза в черната статистика на останалите държави от Евросъюза.

Банките ще бъдат задължени да водят регистри за всяка сделка между местно и чуждо лице и за всеки трансграничен транш от 100 000 лв. нагоре, предвиждат още промените във Валутния закон.
не съм дилетант - все пак две години съм се занимавал с тия глупости при това в реална бойна обстановка... ...факт е основното място на поражение - носа на самолета в областта на пилотската кабина леко над пода на кабината Eфр. Гийк
Публикувай отговор