Който се опита да преметне митничарите или да им спести информация за парите или ценностите, които иска да прекара със себе си през границата, ще се прощава с тях. Това предвиждат промени във Валутния закон, които бяха публикувани на интерет страницата на правителството.
В момента под ударите на закона попадат само преминаващите браздата, които носят в себе си сума, надвишаваща 10 000 евро, и не са спазили задължението си да я декларират. След приемането на измененията обаче за равносилно на това нарушение ще се счита и представянето на
НЕПЪЛНА ИЛИ НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ
за пренасяните през граница пари, благородни метали, скъпоценни камъни и бижута. Според еврорегламентите срещу прането на пари и финансирането на тероризма и контрола на сумите в брой, към които препращат промените в закона, деклараторът ще е длъжен да предоставя подробна информация не само за себе си и за размера и вида на средствата, но и за произхода и предназначението им, както и за собственика им и лицето, което ще ги получи. В декларацията ще се посочва включително маршрутът на пътуването и дори превозното средство, с което се придвижва притежателят на парите. Ако той си спести и най-малката подробност, ще олеква от 1000 до 3000 лв., а ако нарушението е извършено от фирма, санкцията достига до 6 бона. Митничарите
ЩЕ ЗАДЪРЖАТ ПАРИТЕ И ЦЕННОСТИТЕ
около които са спестени подробности, докато собствениците им не си платят глобата. Тези от тях, които не са си взели поука и опитат да преметнат служителите на границата повторно, ще плащат двойна санкция и ще се прощават с парите и ценностите, които ще се конфискуват в полза на държавата.
При пренасяне на сума, надвишаваща равностойността на 25 000 лв., средствата не само трябва да се декларират, но и да са придружени с удостоверение, че притежателят им няма задължения към данъчните.
Основна цел на промените в закона е въвеждането на мерки срещу изпирането на пари. Тъкмо затова митничарите ще имат право да разпитват и за суми под задължителните за деклариране 10 000 евро, когато имат съмнения, че произходът им е свързан с престъпни дейности или пък става въпрос за пране на пари. В подобни случаи информацията ще отива в Брюксел, като нарушителят ще влиза в черната статистика на останалите държави от Евросъюза.
Банките ще бъдат задължени да водят регистри за всяка сделка между местно и чуждо лице и за всеки трансграничен транш от 100 000 лв. нагоре, предвиждат още промените във Валутния закон.
Проектопромени във Валутния закон
Проектопромени във Валутния закон
На мен ми звучат страшно.
не съм дилетант - все пак две години съм се занимавал с тия глупости при това в реална бойна обстановка... ...факт е основното място на поражение - носа на самолета в областта на пилотската кабина леко над пода на кабината Eфр. Гийк