Подьржам. Всекидневно си имам работа с дьржавни федерални чиновници. От 8 часа работен ден, ако работят 2 часа здраве му кажи. А понякога даже и ни обьркват с противоречащите си решения. Та те казват, чиновниците, че лявата рька не знаела какво прави дясната рька. А понякога даже получавам и неграмотно написани текстове, на френски де.myhata II написа:Труден е ,а тука е лесен защото не си даваш зор -държавна работа
Средната учителска заплата е около 710 лева
Re: Средната учителска заплата е около 710 лева
Такава им е системата,ето аз работя вече 3ти месец ,ми то около мене само пенсионери,не щат да си ходят ,нещат да дадат път на по младото поколение,или пък пускат връзки за тяхни роднини и познати
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Стефан Цанев
-
Аз съм детска учителка в България и вземам чисто 1200 лв. на месец,но съм в частна детска градина.Повярвайте ми обаче ,че и те не стигат.
Парите никога не стигат. Онзи ден си говорих по скайп с екс-шефа ми от новата му къща във Флорида - показваше ми каталога на новата яхта, която си беше поръчал... продължава да работи, макар че вече е над 60 годишен.GreenPumpkin написа:Аз съм детска учителка в България и вземам чисто 1200 лв. на месец,но съм в частна детска градина.Повярвайте ми обаче ,че и те не стигат.
По въпроса за 1200 лева на месец чисто (след данъци и осигуровки) - ще се учудиш колко много хора в Канада (някои от които дори четат този форум) изкарват твоят доход на месец - от социал и работа на черно: почистване на къщи, разнос на вестници, рекламни диплянки и т.н. Отделно 1200 лева в България ти носят много повече покупателна способност от 1200 долара в Канада (които основно отиват за наем, дори да приемем, че цените на храните са близки)...
По времето когато аз тръгвах за Канада през Октомври 2002 една много добра заплата за програмист беше 800-1000 долара на месец, учителите взимаха около 200 лева заплата - в момента всичко е по 3. След още 5 до 7 години разликата в доходите спрямо Канада по мои оценки ще бъде по-малка от 2 към 1 (а в момента е около 3 към 1 усреднено).
Факт е, че в България учителите и в по-малка степен другите държавни чиновници имат най-малка индексация на заплатите, но в пазарната икономика всеки е имал възможността да започне работа в частно училище, да дава частни уроци, че дори да започне частен бизнес вместо да се вайка защо заплатата му е била ниска. Ако имаше осезаем недостиг на учители автоматично това би покачило и заплатите им.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
3 към едно може да е за програмистите, за учителите пробвай 10 към 1. За медицинския персонал пробвай 12-15 към 1 - сестри, лаборанти, доктори в болници (изпускам ДжиПи-тата те са горе долу-добре като за стандарта на България, но не и за стандарта на медицинската професия).jovani написа:По времето когато аз тръгвах за Канада през Октомври 2002 една много добра заплата за програмист беше 800-1000 долара на месец, учителите взимаха около 200 лева заплата - в момента всичко е по 3. След още 5 до 7 години разликата в доходите спрямо Канада по мои оценки ще бъде по-малка от 2 към 1 (а в момента е около 3 към 1 усреднено).
След 5 до 7 години Дядо Господ даже не знае какви ще са доходите в БГ и в Канада съответно (толкова неизвестни има в момента в световната икономика че няма накъде), ама щом ти казваш че знаеш... Ако заключението ти е базирано на методите на съветските учени Нагоденко и Пръстоизмусквенко, аз мога да направя също толкова валидно предположение, че след 5 до 7 години разликата в заплатите ще се е запазила или увеличила в полза на Канада, защото Канада има природни ресури за световен експорт и освен това промишлен експорт към САЩ, който само ще се увеличава с възстановяването на щатската икономика. България има един гол аутсорсинг, който с повишаването на заплатите ще става все по-неатрактивен за западно-европейските фирми.
Мислиш ли че SAP примерно ще продължават да увеличават заплатите докато българските се изравнят с германските или даже ги минат?
В предишното си мнение не случайно използвах израза "усреднено": "След още 5 до 7 години разликата в доходите спрямо Канада по мои оценки ще бъде по-малка от 2 към 1 (а в момента е около 3 към 1 усреднено)". Ясно е, че за едни професии разликите са по-големи, а за други по-малки. За програмистите в общият случай в момента разликата е под 2 към 1, дори и по-ниска (говорим за кадърни, квалифицирани специалисти), сигурен съм че има и други професии със сравнително по-добра разлика във пропорциите на доходите.miteto написа:3 към едно може да е за програмистите, за учителите пробвай 10 към 1. За медицинския персонал пробвай 12-15 към 1 - сестри, лаборанти, доктори в болници (изпускам ДжиПи-тата те са горе долу-добре като за стандарта на България, но не и за стандарта на медицинската професия).jovani написа:По времето когато аз тръгвах за Канада през Октомври 2002 една много добра заплата за програмист беше 800-1000 долара на месец, учителите взимаха около 200 лева заплата - в момента всичко е по 3. След още 5 до 7 години разликата в доходите спрямо Канада по мои оценки ще бъде по-малка от 2 към 1 (а в момента е около 3 към 1 усреднено).
След 5 до 7 години Дядо Господ даже не знае какви ще са доходите в БГ и в Канада съответно (толкова неизвестни има в момента в световната икономика че няма накъде), ама щом ти казваш че знаеш... Ако заключението ти е базирано на методите на съветските учени Нагоденко и Пръстоизмусквенко, аз мога да направя също толкова валидно предположение, че след 5 до 7 години разликата в заплатите ще се е запазила или увеличила в полза на Канада, защото Канада има природни ресури за световен експорт и освен това промишлен експорт към САЩ, който само ще се увеличава с възстановяването на щатската икономика. България има един гол аутсорсинг, който с повишаването на заплатите ще става все по-неатрактивен за западно-европейските фирми.
Мислиш ли че SAP примерно ще продължават да увеличават заплатите докато българските се изравнят с германските или даже ги минат?
Трендът, който съм дал си личи от, да кажем 1997 година, до момента има постоянно намаляване на разликите в стандарта. В Бъдеще Българската икономика ще стане по-ефективна, защото има възможности за още много оптимизации, които могат да се приложат - за момента аз познавам добре най-малкото 5 бизнес модела, които мога да развия в България по Канадски образец (както Канада копира от САЩ, така е възможно и други страни да копират от Канада бизнес модели, които са доказано работещи). Интеграцията на България в Евросъюза ще я направят много привлекателна за инвестиции от Азия и останалият свят, каквито, междувпрочем се правят в момента. Докато доходите са 2 пъти по-ниски в България спрямо Канада винаги ще има изгода да се инвестира в промишленост - проблемите с лошата пътна инфраструктура, транспорт, комуникации се решават един по един...
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Сългасен съм, че стандартът се е повишил от 97-ма насам. Обаче като статистик трябва да ти е ясно, че тази прогресия не може да е линейна много дълго, освен това сякаш правиш предположението, че Канада ще стои на едно място по отношение на оптимизации на процесите и нарастване на БВП, не знам обаче на базата на какво точно. Да не говорим, че това "в момента е около 3 към 1 усреднено" май че си го изсмукал от пръстите, а ако не си бих искал да видя статистиките и изчисленията, на които го базираш
Защото както вече казах, за програмистите може да е 3 към 1 (дори 2:1 за най-кадърните), но това е една от много добре платените професии в БГ, не виждам кои други професии имат много по-добро заплащане сравнено с Канада примерно 1:1 или 1:3 в полза на БГ, че да натежават срещу разлики като 10:1 и 15:1 на учители и лекари и да докарват средното до 3:1?

А вие в България плащате ли наем ?GreenPumpkin написа:Аз съм детска учителка в България и вземам чисто 1200 лв. на месец,но съм в частна детска градина.Повярвайте ми обаче ,че и те не стигат.
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
Стефан Цанев
Стефан Цанев
Дори да ти обясня как съм го изчислил, това не означава, че ти ще се съгласиш с мен и така рискуваме да започнем поредният спор за който нямам никакво желание. Ако не приемаш мнението ми дай твоите алтернативни изчисления, с които да ме обориш. Ясно е, че скоростта на догонване ще намалява с времето (и със скъсяването на дистанцията), но надявам се също е ясно на всички, че е много по-лесно да догонваш, отколкото да създаваш нови продукти - и това ти го казвам аз, който се занимавам с Р&Д от повече от 10 години. Много по-лесно е да копираш шоуто "Стани богат" или "Canadian Idol" отколкото да го приложиш за първи път, без да се е доказало и да има някаква история, от която да се вадят изводи за вероятните му бъдещи приходи. Преди години "азиатските тигри" са започнали да копират технологии и ноу-хау и в момента са едни от най-развитите страни в света, като в много отношения - например в областта на електрониката, производството на чипове и т.н. към момента са световни лидери, недостижими от страните от които навремето са копирали технологии.miteto написа:Сългасен съм, че стандарта се е повишил от 97-ма насам. Обаче като статистик трябва да ти е ясно, че тази прогресия не може да е линейна много дълго, освен това сякаш правиш предположението, че Канада ще стои на едно място по отношение на оптимизации на процесите и нарастване на БВП, не знам обаче на базата на какво точно. Да не говорим, че това "в момента е около 3 към 1 усреднено" май че си го изсмукал от пръстите, а ако не си бих искал да видя статистиките и изчисленията, на които го базирашЗащото както вече казах, за програмистите може да е 3 към 1, но това е една от много добре платените професии в БГ, не виждам кои други професии имат много по-добро заплащане сравнено с Канада примерно 1:1 или 1:3 в полза на БГ, че да натежават срещу разлики като 10:1 и 15:1 на учители и лекари и да докарват средното до 3:1?
Ами аз вече ти дадох пример за 2 професии при които разликата е десет-дванайсет към едно. Така и не разбрах кои са тези професии в България, които имат заплащане 1:3 или 1:5 или 1:10 по-голямо в България сравнено с Канада, че да намаляват усредненото до 3:1. Засега за мен твоето мнение си е точно изсмукано от пръстите и аз със същия успех мога да кажа, че след 5 години разликата ще е 4:1 в полза на Канада или каквито там случайни цифри си избереш.
Не съм съгласен, че всички служители с дадените от теб професии, са с пропорция на заплатите 15 или дори 10 към 1 спрямо Канадските им колеги с един и същ експириънс.miteto написа:Ами аз вече ти дадох пример за 2 професии при които разликата е десет-дванайсет към едно. Така и не разбрах кои са тези професии в България, които имат заплащане 1:3 или 1:5 или 1:10 по-голямо в България сравнено с Канада, че да намаляват усредненото до 3:1. Засега за мен твоето мнение си е точно изсмукано от пръстите и аз със същия успех мога да кажа, че след 5 години разликата ще е 4:1 в полза на Канада или каквито там случайни цифри си избереш.
Последният път като бях в София видях чисто нови лимузини "Лексъс" паркирани пред "Пирогов", така че не съм сигурен дали доходите на всички "доктори в болници" са 15 пъти по ниски от тези на Канадските им колеги. Може дори да се окаже обратното, ако се вземат в предвид нерегистрираните им доходи.
За сестри и лаборанти не съм сигурен (за разлика от теб), защото нямам скорошна информация, но позволи ми да се усъмня в доводите ти, имайки в предвид, че и ти не си дал никакви примери, които да потвърждават мнението ти за разликата в доходите на медицинският персонал.
И накрая искам да спомена, че и в България и Канада съществува така наречената "пазарна иконoмика" и никой отгоре не може да вземе решение и да направи заплатите на даден служител такива или онакива - лекарите, сестрите и лаборантите в частните клиники като "Вива" със сигурност имат по-високи доходи от същите в някоя окръжна болница. Да не говорим, че завършващите доктори и зъболекари в България не започват кариерата си с два-триста хиляди долара заеми за обучение, за да можем да направим сравнението още по-прецизно.
- roumensp
Дори и мутрите не са от желязо и имат нужда от доктор отвреме-навреме.jovani написа:Последният път като бях в София видях чисто нови лимузини "Лексъс" паркирани пред "Пирогов", така че не съм сигурен дали доходите на всички "доктори в болници" са 15 пъти по ниски от тези на Канадските им колеги.
Причината, заради която бях в Пирогов беше свързана със здравословното състояние на баща ми и Лексъсите определено бяха на докторите (паркирани във вътрешният двор, под балконите на първият етаж, всеки ден на едно и също място - при това Лексъси от най-високият клас LS). Знам, че ви е много неприятно да ги четете тези факти, но нищо не мога да направя, за да ви угодя, и да изкарам черното бяло, както би ви се искало на вас. Това, че на някой му се иска да има 10 и повече пъти разлика в доходите, за оправдае това, че е ял дървото в Канада и фактите от реалността са две напълно различни неща.roumensp написа:Дори и мутрите не са от желязо и имат нужда от доктор отвреме-навреме.jovani написа:Последният път като бях в София видях чисто нови лимузини "Лексъс" паркирани пред "Пирогов", така че не съм сигурен дали доходите на всички "доктори в болници" са 15 пъти по ниски от тези на Канадските им колеги.
Мда, отново измукани от пръстите агрументи - видял бил Лексъси пред Пирогов. Е аз пък съм виждал Мерцедеси Е-класа на жълтите павета, значи сервитьорките в кафенето на хотел България правят по 100,000 лева заплата 
Хирург в болница Канада прави над $450,000-$500,000 на година. Мога да намеря и документи, защото това е публична информация в Канада, но не виждам смисъл защото както обикновено ти обръщаш спора на пълна безсмислица и демагогия - "видях едни паркирани Лексъси", "нямам скорошна информация" и прочее празни приказки.
Ето ти заплатите на сестрите в Онтарио, понеже до тук само разтягаш локуми и празни приказки, очаквам да ми покажеш колко взимат в България и дали разликата е по-малка от 10-15 пъти
http://www.ona.org/faqs.html#f15"
Часовата ставка на една сестра с 0 години стаж е $29.36. Ако приемем разлика 10 пъти, в България заплатата ще е $2.936 * 160 часа месечно = 469 канадски долара или грубо 680 лева. Очаквам да ми покажеш конкретна информация, че сестра с в БГ почват с много повече от 680 лева заплата и така разликата няма да е 10-15:1. Ето, даже мога да ти помогна, понеже "нямаш скорошна информация" - стартовата заплата е 540 лв. (но на практика даже и това не се спазва, а е по-малко ) http://www.monitor.bg/article?id=242657" и асоциацията се бори да бъде поне 2.5 пъти минималната заплата http://news.expert.bg/n303507/"
Още празни приказки да очакваме ли или имаш конкретна информация, защото досега аз в тази тема показах с конкретни факти, че разликата при учителите и сестрите е поне 10:1, а ти разпъваш локуми за паркирани лимузини?

Хирург в болница Канада прави над $450,000-$500,000 на година. Мога да намеря и документи, защото това е публична информация в Канада, но не виждам смисъл защото както обикновено ти обръщаш спора на пълна безсмислица и демагогия - "видях едни паркирани Лексъси", "нямам скорошна информация" и прочее празни приказки.
Ето ти заплатите на сестрите в Онтарио, понеже до тук само разтягаш локуми и празни приказки, очаквам да ми покажеш колко взимат в България и дали разликата е по-малка от 10-15 пъти

http://www.ona.org/faqs.html#f15"
Часовата ставка на една сестра с 0 години стаж е $29.36. Ако приемем разлика 10 пъти, в България заплатата ще е $2.936 * 160 часа месечно = 469 канадски долара или грубо 680 лева. Очаквам да ми покажеш конкретна информация, че сестра с в БГ почват с много повече от 680 лева заплата и така разликата няма да е 10-15:1. Ето, даже мога да ти помогна, понеже "нямаш скорошна информация" - стартовата заплата е 540 лв. (но на практика даже и това не се спазва, а е по-малко ) http://www.monitor.bg/article?id=242657" и асоциацията се бори да бъде поне 2.5 пъти минималната заплата http://news.expert.bg/n303507/"
Още празни приказки да очакваме ли или имаш конкретна информация, защото досега аз в тази тема показах с конкретни факти, че разликата при учителите и сестрите е поне 10:1, а ти разпъваш локуми за паркирани лимузини?
- roumensp
Ами, дори напротив, винаги съм обичал Sci-Fi.jovani написа:Знам, че ви е много неприятно да ги четете тези факти, но нищо не мога да направя, за да ви угодя