North American debit cards in BG
North American debit cards in BG
Niakoi koito si e hodil v bg skoro znae li dali v bg mogat da se izpolzvat .ca debit i credit cards? Az shte hodia skoro i se chudia kakvo da pravia s parite. V Germany znam che stava i te charge-at za international, no za bg ne sum sigurna i zatui pitam ako niakoi znae! Mnogo blagodaria!
Annie
Annie
Annie
rabotiat i debit i credit. pri debit v zavisimost ot candskata banka te chargvat razlichna taksa za teglene. naprimer Royal Bank me chargiha 5 kanadski dolara za 1 teglene v BG, a Scotia Bank - 2.5 dolara za sashtoto. za drugite banki niamam predstava. osven tova znaesh che za da isteglish leva ot kanadska debitna karta kanadskia dolar se preizchisliava v euro i posle v leva i ot tova gubish oshte. ima i limit na teglene ot BG no ne znam kolko e tochno toest i da iskash da si izteglisj vsichki pari navednaj ne mojesh a mojehs primerno po 200 leva i vseki pat shte te chargvat kakto ti pisah po-gore v zavisimost ot bankata. ne e udobno za po-golemi sumi pari. mojesh da si kupish traveller's cheques, ili niakakav drug variant. predpolagam che podobno neshto vaji i za credit cards. az lichno ne sam polazvala credit card v BG i ne moga da kaja.
rabotiat i debit i credit. pri debit v zavisimost ot candskata banka te chargvat razlichna taksa za teglene. naprimer Royal Bank me chargiha 5 kanadski dolara za 1 teglene v BG, a Scotia Bank - 2.5 dolara za sashtoto. za drugite banki niamam predstava. osven tova znaesh che za da isteglish leva ot kanadska debitna karta kanadskia dolar se preizchisliava v euro i posle v leva i ot tova gubish oshte. ima i limit na teglene ot BG no ne znam kolko e tochno toest i da iskash da si izteglisj vsichki pari navednaj ne mojesh a mojehs primerno po 200 leva i vseki pat shte te chargvat kakto ti pisah po-gore v zavisimost ot bankata. ne e udobno za po-golemi sumi pari. mojesh da si kupish traveller's cheques, ili niakakav drug variant. predpolagam che podobno neshto vaji i za credit cards. az lichno ne sam polazvala credit card v BG i ne moga da kaja.
Alisa,
merci mnogo za infoto! Znachi naistina shte tursia drug nachin za parite i samo v kraen sluchai shte teglia ot BG. Moje da izteglia malko sushto ot germania, zashtoto shte mina ot tam predi bg. Prosto se chudeh dali shte rabotiat. Men pak malko me e strah dori i debit karta da nosia, zashtoto pomnia predi niakolko godini brat mi i edin negov priatel biaha v sofia izlezi i niakakvi tipove gi spriali da im iskat pari. Te kazali che niamat pari i onezi zapochnali da roviat v jobovete im. Vijdat che na brat mi priatelia ima debitna karta v portfeila i da ne poviarvash, hvashtat go i s nego otivat do mashina i go karat da iztegli parite ot tam i da mu gi dadat!Predstaviash li si chak kakvi neshta praviat. Az mnogo se pritesniavam kakvo she pravia, kato povecheto ot vremeto sigurno shte sum v Sofia. Mnogo me e strah!
merci mnogo za infoto! Znachi naistina shte tursia drug nachin za parite i samo v kraen sluchai shte teglia ot BG. Moje da izteglia malko sushto ot germania, zashtoto shte mina ot tam predi bg. Prosto se chudeh dali shte rabotiat. Men pak malko me e strah dori i debit karta da nosia, zashtoto pomnia predi niakolko godini brat mi i edin negov priatel biaha v sofia izlezi i niakakvi tipove gi spriali da im iskat pari. Te kazali che niamat pari i onezi zapochnali da roviat v jobovete im. Vijdat che na brat mi priatelia ima debitna karta v portfeila i da ne poviarvash, hvashtat go i s nego otivat do mashina i go karat da iztegli parite ot tam i da mu gi dadat!Predstaviash li si chak kakvi neshta praviat. Az mnogo se pritesniavam kakvo she pravia, kato povecheto ot vremeto sigurno shte sum v Sofia. Mnogo me e strah!
Именно затова е по-добре в джоба си да имаш дебитна карта от която могат да ти вземат най-много 200 лева отколкото да имаш 1000 долара в брой! Дебитните карти от всички големи канадски банки си работят без проблеми в България. Таксите, в зависимост от банката, са между 2 и 5 CAD на теглене, но удобството е голямо и е нормално да си плащаш за него. Парите се обръщат от CAD направо в левове и курсът е по-изгоден отколкото да купуваш в Канада USD или EURO и после в България да ги обръщаш в левове. Дори и да носиш тревъл чекове, пак трябва да ги обърнеш в брой и да си ги носиш в джоба, а при обръщането българските банки вземат комисионна, т.е. и финансово чековете не са по-изгодни.Galadriel написа:Alisa,
Кредитни карти засега приемат на малко места, но все пак могат да се ползуват тук-таме - на летището, по големите курорти и т.н., но само за плащане. От кредитна карта могат и да се теглят пари от автомат, но е безмислено защото таксите са много дебели и лихвите ти текат от момента на теглене.
-
Re: North American debit cards in BG
V dopulnenie na VanBC moga da kaja che i az polzvam samo debotni karti v BG. Mnogo po udobno e ot vsichki drugi varianti i naistina ne mogat da ti otkradnat poveche ot 200 leva. I dori tova spored men e pochti nevuzmojno da se sluchi. Ne se prtesniavai ne e chak tolkova opasno v BG. Drugo koeto mojesh da pravish e da si izteglsih suma dostutuchan za den dva i da ne si nosih kartata sus sebe si vecher. Imash pravo na 200 lv na teglene i 400 lv na den. Ako se nujdaesh ot po-golemi sumi s kreditna karta i pasport mojesh da izteglish ot banka suma do razmera na limita koito imash na credit kartata. Za da ne ti nachisliavat lihva na creditnata kartazashtoto takova teglene se smiata za cash advance mojesh da si prehvurlish predvariletno pari na creditnata karta da kajem 1000 1500 CAD v sluchai na nujda.Galadriel написа:Niakoi koito si e hodil v bg skoro znae li dali v bg mogat da se izpolzvat .ca debit i credit cards? Az shte hodia skoro i se chudia kakvo da pravia s parite. V Germany znam che stava i te charge-at za international, no za bg ne sum sigurna i zatui pitam ako niakoi znae! Mnogo blagodaria!
Annie
Priatno izkarvane v BG.