Лечков да си търси шофьор

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
jovani

Re: Лечков да си търси шофьор

Мнение от jovani »

anxeli написа:Щото са смотаняци, затова не са се оправили ;) !

Джовани, какво е мнението ти за благотворителността ?
Като се окопаеш в бг, тотално оправен, няма ли да те жегва от вопиющата бедност и недоимък навсякъде около теб. Неоправилите се само за презрение ли ще стават или може и да им се помогне и как, собствено, от единични оправили се, как да се оправят всички 8) ?
Според мен конкурентната среда води до промени.
Ако всички около теб правят едно и също по един и същ начин, то няма промяна и борба за подобряване.
Няма и желание за развитие и интелектуално израстване.
Недоимък има само ако го осъзнаваш - преди много години хората са живели в много по-лоши условия от сега и не са го отчитали като недоимък.
И сега е така в много точки по света.
За да осъзнаеш нещо много често е необходимо просто да го видиш (другото се нарича абстрактно мислене).
Количествените натрупвания водят до качествени изменения.
И т.н. и др.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
Aribu
Изгонен от форума

Мнение от Aribu »

Аха битието определя съзнанието...нали джовани :lol:
А тогава защот моя съученик с джапанките на който баща му беше козар а моя овчар си е още там...битието ни беше подобно :lol:
:"Комунистът е семе от дявола.Трудно ще бъде изкоренено".

http://maps.google.ca/maps/ms?hl=en&ie= ... bee5e7dfbb
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

jovani написа:

Като се окопаеш в бг, тотално оправен, няма ли да те жегва от вопиющата бедност и недоимък навсякъде около теб. Неоправилите се само за презрение ли ще стават или може и да им се помогне и как, собствено, от единични оправили се, как да се оправят всички 8) ?
Ако всички около теб правят едно и също по един и същ начин, то няма промяна и борба за подобряване.
Недоимък има само ако го осъзнаваш - преди много години хората са живели в много по-лоши условия от сега и не са го отчитали като недоимък.
За да осъзнаеш нещо много често е необходимо просто да го видиш (другото се нарича абстрактно мислене).
И т.н. и др.
Хм, имам няколко латиноамерикански държави, които ще извлекат голяма полза ако ги пратя при теб на уроци :clap: ! Абстрактното мислене си го овладял напълно, знаех си аз че е от гледната точка :handshake: !
Циганите - на Сатурн !
jovani

Мнение от jovani »

anxeli написа:
jovani написа:

И т.н. и др.
Хм, имам няколко латиноамерикански държави, които ще извлекат голяма полза ако ги пратя при теб на уроци :clap: ! Абстрактното мислене си го овладял напълно, знаех си аз че е от гледната точка :handshake: !
А ти какво предлагаш, драга ми Анксели - пасеме по 2 крави, копираме ДДС-файлове от дискети и не може да свършим работа за пет пари, а да вземаме Европейски заплати?

Доходите няма как да се вдигнат, без да има жестока конкуренция, каквато е в Северна Америка, с всичките произтичащи от това нелицеприятни гледки.
Не искам да коментирам новините напоследък, но в момента има някои доста трагични изпълнения - просто някои не издържат на напрежението и дават фира, заедно с тези, отзовали се в близост. Коментирали сме вече броят на лудите в Канада, да не се връщаме на тази тема.

Ако имаш идея как да се произвеждат блага в големи количества без да се замърсява околната среда, без да се използва химия и ГМО, без да се строи и да се загрозяват природните гледки и без да се работи по много - кажи я и аз ще съм първият, желаещ да се възползва (а ще има и много други).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

jovani написа: А ти какво предлагаш, драга ми Анксели - пасеме по 2 крави, копираме ДДС-файлове от дискети и не може да свършим работа за пет пари, а да вземаме Европейски заплати?

Доходите няма как да се вдигнат, без да има жестока конкуренция, каквато е в Северна Америка, с всичките произтичащи от това нелицеприятни гледки.
Не искам да коментирам новините напоследък, но в момента има някои доста трагични изпълнения - просто някои не издържат на напрежението и дават фира, заедно с тези, отзовали се в близост. Коментирали сме вече броят на лудите в Канада, да не се връщаме на тази тема.

Ако имаш идея как да се произвеждат блага в големи количества без да се замърсява околната среда, без да се използва химия и ГМО, без да се строи и да се загрозяват природните гледки и без да се работи по много - кажи я и аз ще съм първият, желаещ да се възползва (а ще има и много други).
Джовани, за каква жестока конкуренция в Северна Америка (Канада) говориш - нали сам каза че капитализма е в България, а в Канада строя е някакъв друг?
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Хм, нещо не сме се разбрале 8), но какво ново. За коя държава говорехме ?

Исках да кажа, че не съм съгласна с никое изречение от предния ти постинг.
Доходите има как да се вдигнат, без да има жестока конкуренция, не всички доходи са конкурентни, има дейности които са просто необходими, но трябват пари.
Желанието за развитие и интелектуално израстване не наблюдава когато се конкурираш със съседния кифладжия, живота не е само програмиране. Обикновено постижения има когато народонаселението не мисли само как да опази или спечели насъщния.
Недоимъка, поне в наши дни, е осъзнат във всяка точка от света, с изключение на някои амазонски племена. Е, и? Да си представяме че комшиите са папуаси и не ги е еня че нямат туй и онуй :o ?
Количествените натрупвания не винаги водят до качествени изменения. Освен на хартия
в учебниците на Маркс и Кристалина Георгиева! Защото все пак има разлика къде се натрупват нали, в нечии джобове не ни върши работа ...

А в последния постинг не мога да намеря връзка с нищо казано досега, поне от мен. А, и тук не съм съгласна! В бг лудите са повече, но това ще го установиш едва след като отидеш и видиш :hai:. И не се вози само в мерцедеса и от офиса в къщи, иди в магазина, на спирката, по парковете, като тук ...
Циганите - на Сатурн !
jovani

Мнение от jovani »

Koko написа:
jovani написа: А ти какво предлагаш, драга ми Анксели - пасеме по 2 крави, копираме ДДС-файлове от дискети и не може да свършим работа за пет пари, а да вземаме Европейски заплати?

Джовани, за каква жестока конкуренция в Северна Америка (Канада) говориш - нали сам каза че капитализма е в България, а в Канада строя е някакъв друг?
Не четеш внимателно (ако изобщо ме четеш, разбира се) - винаги съм твърдял, че в Канада е капитализъм на макс (може би с изключение на многодетните семейства в Монтреал). България върви по същият път и хората, на които не им харесват тези условия имигрират в Канада - поне с това убеждение съм останал от мненията на много кандидат-емигранти.
Погледни само колко много пишещи във форума са против застрояването, ГМО, против моргиджите и заемите. То все едно да са против всичко, което е развило Северна Америка, ама нейсе, ако може доходите ни в България да са високи, и някой друг все да мисли вместо нас.
jovani

Мнение от jovani »

anxeli написа:Хм, нещо не сме се разбрале 8), но какво ново. За коя държава говорехме ?

Исках да кажа, че не съм съгласна с никое изречение от предния ти постинг.
Доходите има как да се вдигнат, без да има жестока конкуренция, не всички доходи са конкурентни, има дейности които са просто необходими, но трябват пари.
Желанието за развитие и интелектуално израстване не наблюдава когато се конкурираш със съседния кифладжия, живота не е само програмиране. Обикновено постижения има когато народонаселението не мисли само как да опази или спечели насъщния.
Недоимъка, поне в наши дни, е осъзнат във всяка точка от света, с изключение на някои амазонски племена. Е, и? Да си представяме че комшиите са папуаси и не ги е еня че нямат туй и онуй :o ?
Количествените натрупвания не винаги водят до качествени изменения. Освен на хартия
в учебниците на Маркс и Кристалина Георгиева! Защото все пак има разлика къде се натрупват нали, в нечии джобове не ни върши работа ...

А в последния постинг не мога да намеря връзка с нищо казано досега, поне от мен. А, и тук не съм съгласна! В бг лудите са повече, но това ще го установиш едва след като отидеш и видиш :hai:. И не се вози само в мерцедеса и от офиса в къщи, иди в магазина, на спирката, по парковете, като тук ...
Парите, Анксели, са една абстракция, измислена именно за да съществува конкуренцията. Парите в Капитализма са същото както Комунистическата доктрина в Комунизма - необходимост, за да оцелееш и да вървиш напред в Капиталистическото общество. Парите за дадена работа се определят от търсенето и предлагането, а всеки индивидуално определя за какво да си ги харчи - осъществява се т.нар. "пазарен принцип". Парите тук са не само средство за по-добър живот, но и средство за живот въобще, и всеки това го знае много добре, дори и да не му се иска да си го признае. Парите са "кръвта" на съвременното общество и на всеки един човек живеещ в него.

Това, което е обратното на недоимъка са благата или продуктите и услугите които ползваме, не парите пер се - абстрактните банкноти няма да ти купят блага в място, където тези банкноти не се разпознават и не се обменят.
Когато се конкурираш със съседният кифладжия и произведеш машина, която да ти вдигне продуктивността от 10 кифли в час на 100 - това е конкуренция.
Съседният кифладжия я вижда и си поръчва подобна (или си я прави сам) - а ето това е прогрес.
Ако кифладжиите ги мързи да се конкурират или ги устройва статуквото, което се случва в един момент неминуемо - ами тогава се пускат повече имигранти да дърпат прогреса.

А това пък води до една огромна понци схема, която би рухнала ако много имигранти решат да си вземат шапките в един момент.
jovani

Мнение от jovani »

А и още едно нещо исках да кажа, за да затворя цикъла, и да разкрия моето виждане за аналогията на двете системи - комунизъм и капитализъм.
(Това може да е интересно за Стони, ако изобщо го интересуват все още разни неща...)

В БГ социализма имаше едни неща наречени "досиета". Те определяха ограничителните условия в израстването и бъдещето на индивида.
Тук има нещо наречено "кредитна история". Значи, дадена ти е свобода на словото, на вероизповеданието, на мисълта, обаче всеки може да ти провери кредитната история - финансова институция, работодател, познат.

Дайте ми информация за финансовото състояние на един индивид (кръвта на индивида) и аз ще знам всичко за него. Или поне достатъчно, за да мога да го контролирам.

Днес съм в много революционно настронение, може би заради настъпването на пролетта. :rofl:
Последно промяна от jovani на Пет Мар 26, 2010 6:13 pm, променено общо 1 път.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:Парите, Анксели, са една абстракция, измислена именно за да съществува конкуренцията. Парите в Капитализма са същото както Комунистическата доктрина в Комунизма - необходимост, за да оцелееш и да вървиш напред в Капиталистическото общество.
Молодец, товарищ Джовани! По-голяма глупост не би хрумнала дори на изявени исторически идиоти като Ленин. Дори на африканско шимпанзе му е ясно, че конкуренцията е директно следствие на ограничените ресурси, за които трябва да се бият всички твари под слънцето. А парите са директна еманация на тези ограничени ресурси. Не се е намерил все още алхимик, който да прецака златото или може би ти работиш по въпроса.
Айде връщай се вече, че направо ти съчувствам за липсата на адекватна аудитория, която да ти ръкопляска. Все пак лятното сборище на Бузлуджа изобщо не може да се сравнява с този форум. Венсеремос! :rofl:
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
jovani

Мнение от jovani »

MrGeek написа:
jovani написа:Парите, Анксели, са една абстракция, измислена именно за да съществува конкуренцията. Парите в Капитализма са същото както Комунистическата доктрина в Комунизма - необходимост, за да оцелееш и да вървиш напред в Капиталистическото общество.
Молодец, товарищ Джовани! По-голяма глупост не би хрумнала дори на изявени исторически идиоти като Ленин. Дори на африканско шимпанзе му е ясно, че конкуренцията е директно следствие на ограничените ресурси, за които трябва да се бият всички твари под слънцето. А парите са директна еманация на тези ограничени ресурси. Не се е намерил все още алхимик, който да прецака златото или може би ти работиш по въпроса.
Айде връщай се вече, че направо ти съчувствам за липсата на адекватна аудитория, която да ти ръкопляска. Все пак лятното сборище на Бузлуджа изобщо не може да се сравнява с този форум. Венсеремос! :rofl:
Златото също е една абстрактна разменна величина!
В същност, ако си чел повече за историята на парите, което ме съмнява: парите са стока, която е приета за всеобщ еквивалент, за опосредстване на обмяната на други стоки или услуги.

В началото е имало бартерна търговия - дай ми 10 домата и ще ти дам тези картофи.
Обаче не винаги продавачът на домати е искал картофи в замяна, което е довело до сложни бартерни суич-операции.

Възникнала е необходимост от избор на стока или продукт, която всеки да иска да заменя за собственият си предлаган от него продукт.

Кой да бъде - ами добре е да има специфични свойства, например да не се разваля с времето - иначе ако изберем домати и не може бързо да ги разкараме и те се развалят - язък ни за търговията.
Би било добре ако е сравнително рядък - ако изберем камъни или медна руда ще трябва да влачим на пазара и няколко каруци заедно с нас. Пък и голямо товаро-разтоварване ще падне.

Златото и изобщо ценните метали са се ползвали за украшения основно (както и днес) и са отговаряли на тези характеристики:
не се развалят, редки са => на единица тегло стойността им е по-висока => могат да се транспортират в кесии или джобове, а не в каруци.

Ако на някой не му трябва злато стойността му може и да е по-ниска... абе сложни са тези пазарни пинизи - търсене/предлагане, понци схеми и т.н.

Хайде, "за днес стига - утре пак ще продължим", както казваха в една серийка по "Лека Нощ Деца" по едно време.
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

anxeli написа:Количествените натрупвания не винаги водят до качествени изменения. Освен на хартия

М-да количествените натрупвания водят до качествени изменения и обратно количествените недоимъци водят до дегенерация в качеството, но в държава с действаща пазарна икономика каквато е Канада. Горното не е валидно за България, щото там всичко е наопаки!!! ;(
И ще бъде още дълго време така, ... поне в моя живот, което обезмисля автоматично връщането ми там! А за децата си да не коментирам....щото за тях България е чуждата държава!!! 8)
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

jovani написа:В БГ социализма имаше едни неща наречени "досиета". Те определяха ограничителните условия в израстването и бъдещето на индивида.
Тук има нещо наречено "кредитна история". Значи, дадена ти е свобода на словото, на вероизповеданието, на мисълта, обаче всеки може да ти провери кредитната история - финансова институция, работодател, познат.

Дайте ми информация за финансовото състояние на един индивид (кръвта на индивида) и аз ще знам всичко за него. Или поне достатъчно, за да мога да го контролирам.

Днес съм в много революционно настронение, може би заради настъпването на пролетта. :rofl:
Хехехехе, Аз нямам проблеми с кредитната си история, нито никoй от моето семейство.... 8) Докато в България баща ми имаше досие и неприятности с Държавна сигурност... :devil: точно заради про-капиталистическата му ориентираност! :@... За семейството на съпруга ми мога да напиша роман...ама не искам!... :x
........
Не ти е революцията в главата, Бейби! Влюбен си!... ;)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

jovani написа:А и още едно нещо исках да кажа, за да затворя цикъла, и да разкрия моето виждане за аналогията на двете системи - комунизъм и капитализъм.
(Това може да е интересно за Стони, ако изобщо го интересуват все още разни неща...)

В БГ социализма имаше едни неща наречени "досиета". Те определяха ограничителните условия в израстването и бъдещето на индивида.

Джовани, с тази съпоставка на досиетата на ДС и кредитната история наистина изби рибата, ама от всякъде. :clap: :clap: :clap:
Почвам да съжалявам че трябваше да завторя темата с бисерите написани из форума.
Дали можеш да обясниш как точно става това - всеки който поиска да може да ми провери кредитната история? И после по нея как точно разбираш всичко за съответния индивид. Ще ти дам следният пример - изтеглил съм заем от канадска банка и съм инвестирал парите в офшорна зона - като ми видиш канадското кредитно досие, дали ще разбереш къде са всъщност парите и каква печалба ми носят?

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

jovani написа: Златото също е една абстрактна разменна величина!
В същност, ако си чел повече за историята на парите, което ме съмнява: парите са стока, която е приета за всеобщ еквивалент, за опосредстване на обмяната на други стоки или услуги.

В началото е имало бартерна търговия - дай ми 10 домата и ще ти дам тези картофи.
Обаче не винаги продавачът на домати е искал картофи в замяна, което е довело до сложни бартерни суич-операции.

Възникнала е необходимост от избор на стока или продукт, която всеки да иска да заменя за собственият си предлаган от него продукт.

Кой да бъде - ами добре е да има специфични свойства, например да не се разваля с времето - иначе ако изберем домати и не може бързо да ги разкараме и те се развалят - язък ни за търговията.
Би било добре ако е сравнително рядък - ако изберем камъни или медна руда ще трябва да влачим на пазара и няколко каруци заедно с нас. Пък и голямо товаро-разтоварване ще падне.

Златото и изобщо ценните метали са се ползвали за украшения основно (както и днес) и са отговаряли на тези характеристики:
не се развалят, редки са => на единица тегло стойността им е по-висока => могат да се транспортират в кесии или джобове, а не в каруци.

Ако на някой не му трябва злато стойността му може и да е по-ниска... абе сложни са тези пазарни пинизи - търсене/предлагане, понци схеми и т.н.

Хайде, "за днес стига - утре пак ще продължим", както казваха в една серийка по "Лека Нощ Деца" по едно време.
Ето нещо за което съм напълно съгласен с Джовани - приказките му наистина звучат като "Мили деца, сега Сънчо (а.к.а. Джовани) ще ви разкаже приказка за лека нощ" :) :) :)

Публикувай отговор