jovani написа:Ето ме у дома и ще побързам да отговоря на този много добре зададен въпрос:
Към групата на изброените от теб държави спадаше също и бившата Югославия, но обстоятелствата я деградираха до това, което е сега, което не пречи на някои бивши членки на федерацията да имат едни от най-високите стандарти в източна и близки до тези на страните от западна европа: Словения и Хърватска.
България винаги е била малка страна (след последното си прераждане преди 120 години) и не би могла да си осигури независимото производство на транспортните средства. Нещо повече - липсата на суровини и основно на течни горива винаги ще ни държи поставени в изключително зависима позиция - не случайна е и борбата за втора атомна електроцентрала. В предвид на тези обстоятелства е неизбежно желанието за интеграция с по-големи икономически сили - много страни в Западна Европа са в подобно на нашето положение, но интеграцията им дава възможност да произвеждат продуктите със относителни преимущества и да внасят това, което не могат или не си струва да произвеждат. Дали това означава да бъдем зависими - да, със сигурност; но поне ни дава шанс да развиваме относителните си преимущества, наместо да се опитваме да произвеждаме неефективно в малки количества - колкото в по-големи количества се произвежда - толкова по-ефективно (евтино) е произвоството на единца продукт.
За бившата Югославия не съм много съгласен - Чехословакия например в това отношение бяха по-добре.
Нещо с интеграцията нещата за сега не се получават - щом като дори само да сглобяваме коли не сме в сътостояние. Затова и смятам че твърдение ще стигнеме канадците като стандарт след 10 години звучи нереалистично.
А кои са тези ни относителни предимства или преимущества дето ще ги развиваме? В областта на телекомуникациите например - имаме ли някакви относителни предимства?
Все още чакам да разбера кои са тези финансови услуги дето се извършват в България, но не за българския пазар.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Словения има ГДП пер капита около 30,000 долара на калпак и без да произвеждат автомобили - за сравнение за Канада се води около 40,000 на калпак.
Като цяло не ми се спори по въпроси от общ характер - казах, каквото имах да казвам, но нямам намерение да пиша учебници или да изнасям лекции по макроикономика.
П.П. В областта на телекомуникациите, и особенно интернет доставчиците имаме определени предимства спрямо Канада, която е на едно от последните места от развитите страни според цена и качество на доставката. Имам познати в България, които се занимават с комуникации и им се струва доста смешно това, което плащам като цена и получавам като качество в Канада.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
И защото темата е такава би следвало до там да достигнем с реформаторската политика на Боко Тиквата, след като излови лошите и ги тикне в затвора
На дневен план е пиар журналистически успехи в тази "Борба".
Заявени са за спиране никога незапочналите истински реформи заради икономическата криза.
Социално и обществено помирение, (задължително за полагане край противопоставянето) което естествено не е реално заради отказа на крадеца да признае вината и дефакто е принуден обществения обвинител да се обръща с искане към Върховния съдия за възмездие а това изключва общи усилия и работа към най важното в схемата а именно нужните човешки екипи, които да свържат държавата с останалите големи и малки такива с ресурси.
:"Комунистът е семе от дявола.Трудно ще бъде изкоренено".
jovani написа:Словения има ГДП пер капита около 30,000 долара на калпак и без да произвеждат автомобили - за сравнение за Канада се води около 40,000 на калпак.
Като цяло не ми се спори по въпроси от общ характер - казах, каквото имах да казвам, но нямам намерение да пиша учебници или да изнасям лекции по макроикономика.
П.П. В областта на телекомуникациите, и особенно интернет доставчиците имаме определени предимства спрямо Канада, която е на едно от последните места от развитите страни според цена и качество на доставката. Имам познати в България, които се занимават с комуникации и им се струва доста смешно това, което плащам като цена и получавам като качество в Канада.
Словения има най-висок БВП на глава от населението от цялата бивша Източна Европа - доста пред Полша, Унгария и Чехия. За да настигнем Словения, българският БВП на глава от населението трябва да нарастне някъде около 5 пъти. Какво икономическо чудо трябва да се случи за да успеем да го направим в рамките на следващите 10 години? Само с предлагането на качествен интернет това за съжаление едва ли ще се случи.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
За да се случи каквото и да е било положително е нужно най напред да се отстранят причините, които пречат. Ние дори не сме стигнали и до там. Дори по лошо от противопоставяне има. В момента навлизаме във фаза на нова лъжа, която ше ни отдалечи още повече от времето в което ще се признават и разнищват причините. Забучването на главата в пясъка, никога, никога не е довеждало до нищо друго другаря щраус, освен до ясното какво.
Koko написа:Така и не разбрах, кои сектори от икономиката в България очакваш да дръпнат през следващите 10 години, за да се очаква че стандарта в България ще стигне този в Канада? И понеже и аз работя в областта на финансовите услуги - ще се радвам да разбера кои са тези финансови услуги чийто продукт се изнася и не конкурира никого в България.
В случая говорих за себе си и своите продукти. В България се развиват телекомуникации, както и аутсорсинг на софтуер и техникъл съпорт. В бъдеще могат да се развиват много други бизнеси, които в миналото бяха невъзможни, поради липса на инфраструктура, бързи комуникации, дейта центрове и квалифициран персонал. Сигурен съм, че има много други сфери, които се развиват от позитивно мислещи и можещи хора, които не си губят времето да търсят у друг вината за своите провали.
Един хинт за теб - голяма част от "мръсното" производство - химии, цименти и т.н. ще се изнасят към периферията на ЕС по лесно обясними причини.
Т.е. да разбираме че след 10 години средния българин ще се изравни по стандарт със средния канадец, понеже... в БГ се развиват телекомуникациите и аутсорсинга на софтуер Т.е. цялата средна класа в БГ се занимава с комуникации и софтуер? Пък аз си мислех че в средната класа влизат хора като учители, научни работници, медицински персонал, инженери и т.н. Джовани, като се изравнят стандартите на БГ учителите с канадските такива и примерно БГ машинните инженери с канадските или пък стандартите на медицинските сестри - свиркай, само ще се радваме. Дотогава един хинт за теб - не всички от средната класа в БГ (доколкото я има) се занимават с комуникации или разработка на софтуер по външни проекти (щото 95% от софтуерните Бг фирми дето работят по чисто БГ проекти са майка плаче като ниво на заплати)
jovani написа:Словения има ГДП пер капита около 30,000 долара на калпак и без да произвеждат автомобили - за сравнение за Канада се води около 40,000 на калпак.
Словения има най-висок БВП на глава от населението от цялата бивша Източна Европа - доста пред Полша, Унгария и Чехия. За да настигнем Словения, българският БВП на глава от населението трябва да нарастне някъде около 5 пъти. Какво икономическо чудо трябва да се случи за да успеем да го направим в рамките на следващите 10 години? Само с предлагането на качествен интернет това за съжаление едва ли ще се случи.
Да кажем 2.5 пъти - в момента се водим 12-13 000 на калпак - напълно постижимо за 10 години ако се запазят темповете на нарастване от предходните 10. Нещата много се промениха откак влязохме в ЕС, а след като приемем и еврото след 2-3 години рисковете за чуждите (а и местните) инвеститори ще намалеят значително.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Тоя е идиот и не ме учудва но влизането в полемика и загърбването на основното, което пречи и дискутирането на нещата по същество ме кара да си задам пак въпроси за останалите участници.
Koko написа:Така и не разбрах, кои сектори от икономиката в България очакваш да дръпнат през следващите 10 години, за да се очаква че стандарта в България ще стигне този в Канада? И понеже и аз работя в областта на финансовите услуги - ще се радвам да разбера кои са тези финансови услуги чийто продукт се изнася и не конкурира никого в България.
В случая говорих за себе си и своите продукти. В България се развиват телекомуникации, както и аутсорсинг на софтуер и техникъл съпорт. В бъдеще могат да се развиват много други бизнеси, които в миналото бяха невъзможни, поради липса на инфраструктура, бързи комуникации, дейта центрове и квалифициран персонал. Сигурен съм, че има много други сфери, които се развиват от позитивно мислещи и можещи хора, които не си губят времето да търсят у друг вината за своите провали.
Един хинт за теб - голяма част от "мръсното" производство - химии, цименти и т.н. ще се изнасят към периферията на ЕС по лесно обясними причини.
Т.е. да разбираме че след 10 години средния българин ще се изравни по стандарт със средния канадец, понеже... в БГ се развиват телекомуникациите и аутсорсинга на софтуер Т.е. цялата средна класа в БГ се занимава с комуникации и софтуер? Пък аз си мислех че в средната класа влизат хора като учители, научни работници, медицински персонал, инженери и т.н. Джовани, като се изравнят стандартите на БГ учителите с канадските такива и примерно БГ машинните инженери с канадските или пък стандартите на медицинските сестри - свиркай, само ще се радваме. Дотогава един хинт за теб - не всички от средната класа в БГ (доколкото я има) се занимават с комуникации или разработка на софтуер по външни проекти (щото 95% от софтуерните Бг фирми дето работят по чисто БГ проекти са майка плаче като ниво на заплати)
Могат да се аутсорсват още медицински услуги, инженеринг, да се развиват нови производства. Има и друго - парите обикновенно се оттичат от едно място на друго - т.е. ако има много софтуерни инженери с високи заплати, това неминуемо вдига заплатите на учителите в частните училища, на имотите и т.н. - т.е. всички печелят (което и се случва в същност).
Това е последното ми мнение по темата, защото започвам да приличам на учителка в начално училище, изнасяща урок на третокласници и не се знае до къде ще го докараме с такива интелигентни въпроси.
Последно промяна от jovani на Сря Фев 24, 2010 12:12 pm, променено общо 1 път.
jovani написа:Да кажем 2.5 пъти - в момента се водим 12-13 000 на калпак - напълно постижимо за 10 години ако се запазят темповете на нарастване от предходните 10.
Пропускаш важното условие, че за да стане това, Словенското развитие трябва рязко да спре и да чака българското да го настигне.
Ако не, спокойно можем да заявим, че България вече почти е настигнала следвоенна Германия по икономическо развитие.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
jovani написа:Да кажем 2.5 пъти - в момента се водим 12-13 000 на калпак - напълно постижимо за 10 години ако се запазят темповете на нарастване от предходните 10.
Пропускаш важното условие, че за да стане това, Словенското развитие трябва рязко да спре и да чака българското да го настигне.
Ако не, спокойно можем да заявим, че България вече почти е настигнала следвоенна Германия по икономическо развитие.
Правя изключение за бързи въпроси: Много по-лесно е да се догонва икономически, отколкото да се създават нови продукти и методи за производство на база на инвестиции в R&D. Докато тук се вихри прословутият "рат рейс" и бачкат като луди за да си платят моргиджите и да си държат главата над водата, създавайки нови технологии, услуги и продукти в борбата си за оцеляване в България се поддържа волско темпо, като просто се копират тези нови технологии или се внедряват в производството за да се възползват от по-евтината работна ръка. Преди влизането ни в ЕС имаше много митнически и политически трудности това да бъде реализирано.
jovani написа:Могат да се аутсорсват още медицински услуги, инженеринг, да се развиват нови производства. Има и друго - парите обикновенно се оттичат от едно място на друго - т.е. ако има много софтуерни инженери с високи заплати, това неминуемо вдига заплатите на учителите в частните училища, на имотите и т.н. - т.е. всички печелят (което и се случва в същност).
Това е последното ми мнение по темата, защото започвам да приличам на учителка в начално училище, изнасяща урок на третокласници и не се знае до къде ще го докараме с такива интелигентни въпроси.
Вярно е че даваш отговори достойни за третокласник - хипотетични невероятни сценарии всеки може да си изсмучи от пръстите с хиляди. Като виден статистик би трябвало да знаеш какъв е процента на софтуерните инженери в БГ и като виден микроикономист би трябвало да осъзнаваш такъв нищожен процент доколко реално влияе на цени на имоти и т.н. Общи локуми всеки може да разпъва, примерно аз мога да кажа че предвид стабилната канадска банкова система (на фона на глобалната криза) ще допринесе в следващите 10 години Канада да надмине по икономически растеж Щатите и Англия взети заедно Понеже техните банкови системи се провалиха мизерно в сравнение с канадската. Ама дали?
jovani написа:Да кажем 2.5 пъти - в момента се водим 12-13 000 на калпак - напълно постижимо за 10 години ако се запазят темповете на нарастване от предходните 10. Нещата много се промениха откак влязохме в ЕС, а след като приемем и еврото след 2-3 години рисковете за чуждите (а и местните) инвеститори ще намалеят значително.
Данните за БВП на глава от населението за България за 2008 в американски долари които успях да намеря в нета са както следва
- Световната банка - 5,175
- МВФ - 6,857
- ЦРУ - 6,806
jovani написа:Да кажем 2.5 пъти - в момента се водим 12-13 000 на калпак - напълно постижимо за 10 години ако се запазят темповете на нарастване от предходните 10. Нещата много се промениха откак влязохме в ЕС, а след като приемем и еврото след 2-3 години рисковете за чуждите (а и местните) инвеститори ще намалеят значително.
Данните за БВП на глава от населението за България за 2008 в американски долари които успях да намеря в нета са както следва
- Световната банка - 5,175
- МВФ - 6,857
- ЦРУ - 6,806
jovani написа:Могат да се аутсорсват още медицински услуги, инженеринг, да се развиват нови производства. Има и друго - парите обикновенно се оттичат от едно място на друго - т.е. ако има много софтуерни инженери с високи заплати, това неминуемо вдига заплатите на учителите в частните училища, на имотите и т.н. - т.е. всички печелят (което и се случва в същност).
Вярно е че даваш отговори достойни за третокласник - хипотетични невероятни сценарии всеки може да си изсмучи от пръстите с хиляди. Като виден статистик би трябвало да знаеш какъв е процента на софтуерните инженери в БГ и като виден микроикономист би трябвало да осъзнаваш такъв нищожен процент доколко реално влияе на цени на имоти и т.н. Общи локуми всеки може да разпъва, примерно аз мога да кажа че предвид стабилната канадска банкова система (на фона на глобалната криза) ще допринесе в следващите 10 години Канада да надмине по икономически растеж Щатите и Англия взети заедно Понеже техните банкови системи се провалиха мизерно в сравнение с канадската. Ама дали?
За разлика от САЩ и ГБ тук правителството (чрез ЦМХЦ) изкупи много от лошите моргиджи от банките, като взе пари назаем от самите банки - там потънаха част от 55 милиарда дефицит за миналата година. Но за разлика от САЩ и ГБ го направиха тайно, без да има обществен дебат, като в резултат не създадоха паника и запазиха цените на имотите. Това според мен ще им изиграе лоша шега, защото в момента има сериозен дисбаланс м/у цените на недвижимите имоти в Канада и останалият свят, където имаше корекция - просто отложиха проблема за в бъдеще.
Това наистина е последното ми мнение по темата - блажени са вярващите.