thehellgirl написа:Между другото някой има ли представа дали е възможно да се започне работа в Пожарна, Полиция и т.н без да имаш гражданство, изисква ли се спец. образование от там...
Отначало въпроса ти беше за работа по специалността, като не стана ясно дали специалността е счетоводство или ифнорматика.
Сега пък търсим работа за полицай или пожарникар.
Поради липсата на конкретност, нямаше кой да отговори конкретно. Защото възможностите за започване на работа по тия 2 специалности са коренно различни една от друга. При счетоводството трябва да се учи, а при информатиката зависи от конкретните умения и опит на човека (нещо като занаят)
Един сериозен въпрос би изглеждал така :"Програмирам на С++, web design, ASP.NET, SQL databases, имам еди колко си стаж и тн" тогава този сериозен въпрос изисква и сериозен отговор, като сериозният отговор ще бъде "Всичко е конкретно и зависи от уменията да програмираш, ела и потърси работа"
А ако не е споменат нито един програмен език, или нещо по-конкретно, следва и логичния и приятелски отговор "шанса да си намериш нещо по специалността е малък (и все пак го има)"
За българи пожарникари или полицаи не съм чувал да има. Освен, че искат гражданство, има доста дискриминация, поне за пожарникарите. (всичкита май са местни ако не се лъжа)
Но вие пробвайте, с диплома от ВИНСА всички врати се отваряли
Помня преди 14 г ,като влязох за 1 път там се изненадах от простотията и липсата на интелигентност у колегите ми. Винаги допреди това си мислех, че щом някое място е университет, значи е голяма работа.
Е, завърших го някак си, но понякога ме беше срам да казвам къде съм учил, като изключим тук в Канада, разбира се, защото и без това никой не го беше чувал

Реших да уча изцяло отново и да забравя, че съм учил някога в бг, и мисля не сбърках.