Linko написа:
A какво биха казали при същата ситуация белият и чернокожият, но при положение че действито се развива в средата на Африка и извършителите са двама бели?
Чернокожият няма ли да каже тогава: "Двама БЕЛИ откраднаха.", а не: "Двама откраднаха." Цвета на кожата си е най-яркият отличителен признак при масово преобладаване на който и да е цвят и затова е нормално да се акцентира първо върху него.
Белият в същата ситуация и той би казал: "Двама бели откраднаха." Защото в противен случай слушателят би приел подсъзнателно, че двама от местните чернокожи са го направили.
Може и още гледни точки да се добавят. Та нека не прибързваме с изводите и определенията на базата на незначителни и подлежащи на множество тълкувания факти.
Linko, аз говоря за Канада. Извинявам се, ако не съм била ясна. В Канада няма масово преобладаване на белия цвят. Поне в Торонто със сигурност не е така. За Монтреал не знам - била съм много пъти и не бих казала, че белите преобладават, но няма да споря.
Колкото до това дали е нормално да се акцентира на цвета, може и да е нормално, но при всички случаи в Канада е политически некоректно и не се толерира.
В Торонто, като съобщават по новините престъпленията, не казват, например "двама черни обраха..." или "двама жълти обраха...". Казват "двама души...". Е, ако се издирват, ще ги опишат подробно, включително цвета.
Мисля, че трябва да оценим толерантността на Канадците към различните - благодарение на това, все пак, се чувстваме комфортно тук. Или, поне, някои от нас...
И какво ни пречи поне малко да се опитаме и ние да бъдем толерантни? И вместо да плюем всичко живо, дето не е като нас, да намерим друг начин да се справяме с комплексите си?
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.