Относно документацията за интервюто.
Относно документацията за интервюто.
На 23-ти ноември сме на интервю.
Свидетелствата за раждане и брак в България вече имат срок на давност 6 месеца. Моят срок на давност вече истече. Ще трябва ли да си издавам и превеждам отново тези документи?
Ако нямам промяна в трудовата си книжка от няколко месеца, как да докажа актуалността й? Да поискам удостоверение, че в момента работя в съответната фирма, на съответното място и получавам съответната сума ли?
Свидетелствата за раждане и брак в България вече имат срок на давност 6 месеца. Моят срок на давност вече истече. Ще трябва ли да си издавам и превеждам отново тези документи?
Ако нямам промяна в трудовата си книжка от няколко месеца, как да докажа актуалността й? Да поискам удостоверение, че в момента работя в съответната фирма, на съответното място и получавам съответната сума ли?
monkey,
не знам какъв срок имат копията ( дубликати ) на тези документи, но според мен си жив и женен докато не умреш или не се разведеш. Та си носи ОРИГИНАЛИТЕ на съответните. Относно трудовата книжка - аз за интервюто никакво удостоверение не съм вадил - просто си носех книжката и това е. И понеже питаш само за тях - носи си и всички оригинали на дипломи и удостоверения за курсове и квалификации. И отличния френски, разбира се
не знам какъв срок имат копията ( дубликати ) на тези документи, но според мен си жив и женен докато не умреш или не се разведеш. Та си носи ОРИГИНАЛИТЕ на съответните. Относно трудовата книжка - аз за интервюто никакво удостоверение не съм вадил - просто си носех книжката и това е. И понеже питаш само за тях - носи си и всички оригинали на дипломи и удостоверения за курсове и квалификации. И отличния френски, разбира се

Последно промяна от NaviD на Чет Окт 05, 2006 3:05 pm, променено общо 1 път.
-
- Обратна връзка:
NaviD,
аз също смятам, че е малоумно свидетелството ти за раждане да има срок на давност. Хайде свидетелството за брак по-го разбирам, но от 2005 год е прието, че тези докумени имат срок на давност. Това ми го потвърдиха и в общината и в преводаческата агенция. Просто не искам да изпадна в тъпа ситуация насред интервюто, а и хич не ми се плаща още 60 лева.
П.С. Благодаря, че се отзовахте.
аз също смятам, че е малоумно свидетелството ти за раждане да има срок на давност. Хайде свидетелството за брак по-го разбирам, но от 2005 год е прието, че тези докумени имат срок на давност. Това ми го потвърдиха и в общината и в преводаческата агенция. Просто не искам да изпадна в тъпа ситуация насред интервюто, а и хич не ми се плаща още 60 лева.
П.С. Благодаря, че се отзовахте.

-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Re: Относно документацията за интервюто.
Е, след като приемаш казаното от един чиновник за неоспоримо доказателство, не разбирам защо продължаваш да питаш.monkey написа:Хайде свидетелството за брак по-го разбирам, но от 2005 год е прието, че тези докумени имат срок на давност. Това ми го потвърдиха и в общината и в преводаческата агенция.
Неотдавна водихме подобен спор, погледни ТАЗИ тема.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
???
Много интересно твърдение! За пръв път чувам, че акт за раждане или свидетелство за граждански брак имат срок на валидност /в случая давност/. Съгласно закона за гражданската регистрация (http://www.mrrb.government.bg/docs/doc_318.doc) акта за раждане, като вид акт за гражданско състояние на лицата, ако е съставен по установен в закона ред, има доказателствена сила за отразените в него данни до доказване на тяхната неистинност. В чл.45 от този закон изчерпателно са изброени всички атрибути, които трябва да съдържа акта за раждане и никъде няма срок на валидност. Същото се отнася и до акта за сключен граждански брак. Иначе се получава правен абсурд - след изтичане на 6-месечен срок някой от тези актове да е невалиден!!! :nenam: Излиза, че на всеки 6 месеца трябва да си подновяваме тези документи!Свидетелствата за раждане и брак в България вече имат срок на давност 6 месеца. Моят срок на давност вече истече.
За щастие това изобщо не е вярно. Но в случай, че се иска някаква справка, базирана на тези актове , то тогава може и да има някакъв срок на валидност на издадения документ, но не и на самия акт за гражданско състояние. Така, че е разумно добре да се прочете какви точно документи се изискват и да не се бърза с ваденето на излишни такива.
Успех на всички!

DCS - 28.07.2006
Accusé de réception - 07.09.2006 (минус 35CAD)
Чек за 40 CAD - 11.09.2006 (5 CAD бонус за Québec)
Accusé de réception complémentaire - 03.10.2006
Писмо с отказ поради недостиг на точки -16.11.2006 г.
Да бе, да!! Ние си имаме в къщи три купчинки с актове за раждане и т.н. - най малка е на щерката, че няма даже 1 год и половина. И детето недоволства от това :conf: Аз със мойта къса памет помня, че срок на давност имат единствено дубликатите за чужбина, и ако има някой общински служител тука, или юрист, нека сложи край на тая простотия, моля ви 

!
Не зная от какво точно се притеснявате относно твърдението, че горепосочените документи имат давностен срок. Ами те просто нямат такъв! Когато си вадите паспорт или лична карта нали носите със себе си оригиналният акт за раждане, а не N-та му поредна версия. И не зная защо изобщо се дискутира по този въпрос. Просто, четете закона. Ако там няма срокове, никой чиновник не може да ви сложи такива. А ако греша то нека някой, който знае къде е записано, че Актовете за гражданско състояние имат някаква фиксирана валидност, да каже къде да се просветим по въпроса. 

DCS - 28.07.2006
Леле хора, какво сте се шашнали толкова. Слушайте какво ви казва Linko! За мен поне неговото мнение тежи доста! Тук на някои места пише и за документите за Виена че трябвало да се заверяват нотариално и т.н., пък ние само ги преведохме и ги пратихме и ни викнаха на интервю. Те хората затова са направили интервюто за да ви видят и да проверят оригиналите. Вие нали така или иначе ще ги носите тогава така че...! По- спокойно и не се шашкайте толкова за глупости! Помислете си пък и от другата гледна точка, ако си изкарате нови копия на разните му там актове за раждане и т.н., какво, ще ги носите и старите и новите и ще трябва да обяснявате напълно излишни според мен неща - " Ама видите ли т'ва е старото..., пък на него май му е изтекъл срока на валидност, пък това е новото свидетелство, а на този документ няма срок на валидност и си е като този който ние ви изпратихме първия път ....,,... и така нататък" и попадате във един собствен водовъртеж! Помислете! Колкото по-кратко, точно и ясно си приготвите нещата, толкова по-добре и за тях(няма да ги заривате в бумащина да се чудят кое какво е), и е по-добре и за вас - няма да обяснявате сумати, в повечето случаи ИЗЛИШНИ подробности. Успех!!!

Що се отнася до трудовата книжка, там е вдино дали стажа ти в дадената фирма(предприятие, учреждение) приключил или не е. Щом е отбелязано само започването на работа, но няма отбелязване на напускане - няма проблем.
За твое спокойствие - може да си изкараш удостоверение, че и понастоящем заемаш тази длъжност и да се го преведеш. Същото обаче може да го обясниш и на място. Успех и без паника.
За твое спокойствие - може да си изкараш удостоверение, че и понастоящем заемаш тази длъжност и да се го преведеш. Същото обаче може да го обясниш и на място. Успех и без паника.