IMA LI SMISUL?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
simplyaven
Обратна връзка:

IMA LI SMISUL?

Мнение от simplyaven »

E, predpolagam 4e vseki ot vas (koito ve4e ste tam) si e zadaval tozi vupros. Az sega se izpravqm pred nego. Za men problema e, 4e trugna li - vru6tane nazad nqma. Imam predvid, 4e az ziveq samo s maika si, nqmam nikakvi rodnini i samo az rabotq. Ta za da zamina, 6te trqbva da prodam apartamenta, da i ostavq pari da zivee 2-3 godini i s druygite az da se opravqm. Kato razbira se, ot men se o4akva da zapo4na da izpra6tam pari sled tiq 2-3 godini, za6toto ina4e tq kakvo 6te pravi (pensionerkite trudno si namirat rabota, znaete). E, struva li si spored vas? Moze li 4ovek da se zakrepi za 2-3 godini i da pomaga na blizki? Ili da si se gledame s 300 lv i da se nadqvam da si namerq po-dobra rabota?
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Brato, struva si. Obache ako ne te marzi da uchish, rabotish kakvoto i da e i ne ti puka kolko pati shte te napsuvat. V smisal che v nachaloto e tejko. Obache ako si sam i razhodite ti shte sa po-malki. Za 2-3 godini samo marzelivite ne se ustroivat tuka (ne govoria za psihologiata na imigranta, a za cash). Da prashtash na maika si...moje. I az sam prashtal edno vreme (kogato moite roditeli biaha jivi) po 100-200 cad vseki mesets...prosto jiveeh po-skromno. Obache kato gledash kak jivota okolo tebe kipi ti ide da viesh kato kuche..zashtoto drugite samo v McDohalds davat po 100 dolara za da se natapchat a ti triabva tsial mesets da gi spestiavash...ne e lesno...poviarvai mi. A i sega jivota ne e kato predi...rabota po-malko, niakolko pati vdigaha tsenite na jiznenovajni neshta (tok, gaz, kvartiri, transport)...maka shte bade. Ama ti si znaesh kak si v BG. AKo niamash kakvo da gubish (opa, mai imash- apartamenta) e dobre...sam reshi...Az bih tragnal pak. I az navremeto prodadoh edna garsoniera (starite- na selo pri kozite :P )
Аватар
Koko

Re: IMA LI SMISUL?

Мнение от Koko »

simplyaven написа:E, predpolagam 4e vseki ot vas (koito ve4e ste tam) si e zadaval tozi vupros. Az sega se izpravqm pred nego. Za men problema e, 4e trugna li - vru6tane nazad nqma. Imam predvid, 4e az ziveq samo s maika si, nqmam nikakvi rodnini i samo az rabotq. Ta za da zamina, 6te trqbva da prodam apartamenta, da i ostavq pari da zivee 2-3 godini i s druygite az da se opravqm. Kato razbira se, ot men se o4akva da zapo4na da izpra6tam pari sled tiq 2-3 godini, za6toto ina4e tq kakvo 6te pravi (pensionerkite trudno si namirat rabota, znaete). E, struva li si spored vas? Moze li 4ovek da se zakrepi za 2-3 godini i da pomaga na blizki? Ili da si se gledame s 300 lv i da se nadqvam da si namerq po-dobra rabota?
Едва ли някой може да ти отговори категорично на въпроса. Всеки тръгнал по света е намерил смисъла сам за себе си и има различни причини и различна мотивация за да тръгне.
Също така е трудно да се отговори след колко време и колко добре платена работа ще намериш, т.е. за колко време ще се закрепиш. Това зависи от много фактори, като какво образование имаш, колко добре знаеш езика, колко търсена е професията ти, не на последно място нужна е и доза късмет. Обикновенно 2-3 години са достатъчни за закрепване, но няма гаранция че ще си в състояние да помагаш на майка ти в България.
Все пак бих ти дал един съвет – не продавай апартамента. Тогава наистина връщане няма да има, а такива пари се харчат лесно, но трудно се възстановяват. Помисли доколко е възможно да вземеш някакви пари назаем, мякар че и този вариант не е лесен за осъществяване, но не изгарай напълно мостовете назад.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Да има
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Смисълът е нещо много индивидуално, за някои го има, за други - не. Планът ти е добър и ако го преследваш упорито и със желание, нещата ще се наредят ... А след 2-3 години, вместо да пращаш пари до България, може направо да вземеш майка си при себе си в Канада.
Molson

Мнение от Molson »

nedei tragva, shte sajaliavash. po dobre se opitai v bg na si podobrish polojenieto. tuka ne e po-razlichno ot bg. vsichkoto drugo e reklama za primamvane na naivnici. stoi si v bg. tova e po-dobre v tvoiia sluchai.
Аватар
simplyaven
Обратна връзка:

Мнение от simplyaven »

E, Koko, ako mi nameri6 edin 4ovek v BG, koito da ti dade ne 2000, ami 200$ nazaem, molq te kazi mi go i li4no 6te mu napravq pametnik! Tuka ve4e se gledame kato vulci be 40vek! 200 leva nqma koi da ti dade za lekarstva! Ako nqma6 rodnini, napravo si umrql. Az sega si prodadoh kolata, za da izkarame nqkak o6te 5-6 meseca! Ta, koi 6te mi dade 2-3000 nazaem, ta da otida na drugiq krai na sveta? A ina4e specialnostta mi e Marketing & Reklama - Bakalavur. Perfekten angliiski i dotogava 6te imam i nqkakuv frenski. Tova e
Molson, za6to misli6 taka? Misli6, 4e tuk e po-dobre ili...? I za6to togava tolkova hora zaminaha ako tam e su6toto kato v BG? A ti?
Аватар
yaiuat
Обратна връзка:

Мнение от yaiuat »

simplyaven написа:. Ta, koi 6te mi dade 2-3000 nazaem, ta da otida na drugiq krai na sveta? .... A ti?
2-3000 edva li shte ti stignat. To samo taksite nqma da mojesh da si platish s tqh.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

simplyaven написа:E, Koko, ako mi nameri6 edin 4ovek v BG, koito da ti dade ne 2000, ami 200$ nazaem, molq te kazi mi go i li4no 6te mu napravq pametnik! Tuka ve4e se gledame kato vulci be 40vek! 200 leva nqma koi da ti dade za lekarstva! Ako nqma6 rodnini, napravo si umrql. Az sega si prodadoh kolata, za da izkarame nqkak o6te 5-6 meseca! Ta, koi 6te mi dade 2-3000 nazaem, ta da otida na drugiq krai na sveta? A ina4e specialnostta mi e Marketing & Reklama - Bakalavur. Perfekten angliiski i dotogava 6te imam i nqkakuv frenski. Tova e
Molson, za6to misli6 taka? Misli6, 4e tuk e po-dobre ili...? I za6to togava tolkova hora zaminaha ako tam e su6toto kato v BG? A ti?
Тогава май наистина трябва да мислиш за еднопосочен билет и в преспектива - както е написал ВанБС - да вземеш и майка ти в Канада. Началото не е лесно, но понякога липсата на избор също е добра мотивация. Късмет.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
pumpy

Мнение от pumpy »

simplyaven написа:E, Koko, ako mi nameri6 edin 4ovek v BG, koito da ti dade ne 2000, ami 200$ nazaem, molq te kazi mi go i li4no 6te mu napravq pametnik! Tuka ve4e se gledame kato vulci be 40vek!

не е баш така - моята кума ми даде 9 000 щатски долара за около 8 месеца без даже да ме попита за какво са ми и как ще ги връщам. това е нещо което наистина ще ми липсва в Канада - стойностно приятелство, градено през много години до сега. мисля, че се гледаме така както ние искаме и всичко зависи от нас......
Аватар
simplyaven
Обратна връзка:

Мнение от simplyaven »

Ne uspqh da razbera v kraina smetka za6to tolkova hora zaminaha i nikoi ne iska da se vru6ta - ako e su6toto! Kolko moze da polu4ava kato zaplata 4ovek v na4aloto i kakvo moze da raboti ako e muz, i kakvo ako e zena?
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

simplyaven написа:Ne uspqh da razbera v kraina smetka za6to tolkova hora zaminaha i nikoi ne iska da se vru6ta - ako e su6toto!
Защото всеки е вложил доста време, нерви и пари за да бъде одобрен по самата имиграционна процедура, а след като си пристигнал виждаш че за да се установиш успешно е нужно също така доста време, просто е безсмислено да се връщаш.
Има обаче и хора които се връщат - не всички остават.
simplyaven написа: Kolko moze da polu4ava kato zaplata 4ovek v na4aloto i kakvo moze da raboti ako e muz, i kakvo ako e zena?
Относително е, но да кажем някаква по обща работа за 7-8 долара на час, или някаква по-канцеларска работа за 10-12 долара на час - за втората трябва добър английски и поне основни компютърни умения, но не се намира лесно.

Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Tova naistina e individualno reshenie. Spred men ti si reshil dalboko v sebe si da trgnesh i prosto trish samishlenici, koito da ti kajat nyakoya okurajitelna duma, da ti kajat go for it i uspeh! Ami, mon ami, az shte se prisaedinya kam mnozinstvoto i shte ti kaja: da, ima smisal, spored men.
Ne e sashtoto kato v bg, stiga da si ambiciozen i uporit. Az lichno ne iskam i da si pomislyam za vrshtane v bg, a sashto i za mestene v koyato i da e druga strana. Canada mi pasna na srceto i dushata. Ne kazvam, che e ray, zashtoto ray na zemyata nyama, no prosto na men mi dopada. Tuk habya mnogo po-malko nervi, mnogo po-spokoen sam i postigam neshtata, koito poiskam s mnogo po-malko usiliya. Ne e lesno da se pestyat pari, no ne e nevazmojno. Taka che, my friend, good luck, kakvoto i da reshish!
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

simplyaven написа:Ne uspqh da razbera v kraina smetka za6to tolkova hora zaminaha i nikoi ne iska da se vru6ta - ako e su6toto! Kolko moze da polu4ava kato zaplata 4ovek v na4aloto i kakvo moze da raboti ako e muz, i kakvo ako e zena?
"Ne uspqh da razbera v kraina smetka za6to tolkova hora zaminaha i nikoi ne iska da se vru6ta - ako e su6toto!"
sashtoto kato kogato izgubish $1000 na komar - prodaljavash da igraesh nadiavaiki se che shte si gi varnesh

"Kolko moze da polu4ava kato zaplata 4ovek v na4aloto i kakvo moze da raboti ako e muz, i kakvo ako e zena"

zavisi ot profesiata, mestopolojenieto, vazrastta, i vanshnia vid i nivoto na ezik

Jenite po pravilo praviat okolo 70% ot zaplatata na majete.
Za TOronto rabota za kam 10 na chas se namira ne tolkova trudno.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Заключено