KOFI
KOFI
Po kva sistema uchat v KOFI. Panorama ili druga?
По собствена система измислена специално за тази цел.Това е не само френски,но и адаптация.Уроците са разбити както на граматични раздели,така и на адаптационни,като например-"търсене на жилище и контакт със собственика"-тук влиза цялата лексика по жилището;География и история на Квебек;Търсне на работа,съставяне на резюме; и т.н.
Re: KOFI
Po nikakva sistema ne prepodavat... Nama sistema! Vsi4ko e v racete na u4itelia - toi si izbira temite i kak da vi gi predade. Moje bi ima niakakva shema, no vsi4ko ostanalo zavisi ot tova na kakav u4itel 6te popadnete. V Universite de Montreal e zastapena mnogo silno gramatikata, za6toto se priema, 4e posle 6te u4ite v Universitet na frenski. Osven tova, osven iziskvaniata na MRCI, ima6e iziskvania i na samia Universitet - kogato v kraia na nivoto darjahme izpiti ima6e po edin i za MRCI i za Universiteta otdelno. A, izpitite biaha gore-dolu po edna sedmica, vseki den. Osven tova imashe po 3 TP (travail pratique), t.e. izpiti po vreme na samia kurs. Ta, koito izvadi kasmeta da popadne pri Bisho, nau4i frenski, drugite... Sutrin u4ehme frenski, sledobed ni "integriraha". T.e., pravihme t.nar. "proekt" - intervuirahme mesten (hva6tehme gi na ulicata, s mikrofon v raka i kasetofon v drugata), slushahme frenski pesni (pardon - kebekarski), obiasniavaha ni, 4e Quebec e nai-, nai-, pravihme radio predavane, igrahme na Scrabal i drugi detski igri4ki... Problemat e, 4e tova go vodeha 20-tina godi6ni mestni kebekar4eta, koito ot poziciata na ogromnoto si samo4uvstvie na rodeni v "le plus meilleur pays du monde", se otnasiaha s nas kato s m-naista raka hora i iavno se 4uvstvaha zadaljeni da ni kazvat kakvo i kak da mislim. Zapo4vaha edni neveroiatni napani za "promivane na mozacite" v stil "na6ata partia kam svetli badnini ni vodi"... E, rezultata be6e, 4e izlizaha razplakani ot staiataf написа:Po kva sistema uchat v KOFI. Panorama ili druga?

Ta, tova e sistemata - niama sistema. Sa6toto e polojenieto i v U4ili6tata

Последно промяна от Niko на Съб Дек 13, 2003 11:22 am, променено общо 1 път.

Защото система наистина има.Последният ми преподавател беше емигрант.Та ни е разказвал как е кандидатствал за тази работа и как няколко пъти му било отказвано,докато не влязъл в Централната библиотека и не прочел всичко изписано за системата за обучение по френски от Мин.на емиграцията,по която се преподава.Имало прекалено конкретни въпроси по нея,на които намерил в последствие отговорите.
Вярно е,че преподавателя има голяма свобода в избора и воденето на самия урок,но всички те се придържат към общата тематика,определена от Мин.на емиграцията.
hi
Здравейте приятели
Подхващате много хубава тема, която точно в момента и мен ме касае. Ходих да ме препитват на френски, но като си нямах още постоянен кебекски адрес, жената само ме преслуша на бързо и ми каза да се върна като си намеря жилище с договора за наема. И между другото ми каза, че според нея съм била около 3-то или дори 4-то ниво. Всичко хубаво, имах си страхотна учителка и граматично мисля че съм добре подкована, но ми липсват думички, а и проклетото кебекско пръцкане и цъцкане съвсем ме огелпя. Значи на писмен съм сигурна че мога да им изкарам и пето ниво, защото писмения ми е много добър, а и като пишеш често имаш време сам да си откриеш грешките, ама като ги слушам и нищо не разбирам... разбирам само когато се стараят да говорят нормален френски и говорят малко по-бавно.
И сега не знам, като отида на официалния тест дали да си напиша съвестно задачките - закачки, или умишлено да допускам грешчици, за да ме сложат в по-долно ниво.
Какво е вашето мнение.
Всяко За и Против ще ми е от полза, защото колкото повече мнения, различни гледни точки, различни проблеми... толкова повече материал за обмисляне.
На кое ниво се учи да се търси работа и се пишат Резюметата?
Подхващате много хубава тема, която точно в момента и мен ме касае. Ходих да ме препитват на френски, но като си нямах още постоянен кебекски адрес, жената само ме преслуша на бързо и ми каза да се върна като си намеря жилище с договора за наема. И между другото ми каза, че според нея съм била около 3-то или дори 4-то ниво. Всичко хубаво, имах си страхотна учителка и граматично мисля че съм добре подкована, но ми липсват думички, а и проклетото кебекско пръцкане и цъцкане съвсем ме огелпя. Значи на писмен съм сигурна че мога да им изкарам и пето ниво, защото писмения ми е много добър, а и като пишеш често имаш време сам да си откриеш грешките, ама като ги слушам и нищо не разбирам... разбирам само когато се стараят да говорят нормален френски и говорят малко по-бавно.
И сега не знам, като отида на официалния тест дали да си напиша съвестно задачките - закачки, или умишлено да допускам грешчици, за да ме сложат в по-долно ниво.
Какво е вашето мнение.
Всяко За и Против ще ми е от полза, защото колкото повече мнения, различни гледни точки, различни проблеми... толкова повече материал за обмисляне.
Alina
Значи всичко е много индивидуално и си зависи на кой учител ще попаднеш в Кофито.
Но като чета излиза, че човек не трябва много да разчита на тези безплатни курсове, ако иска добре да научи езика. В крайна сметка си мисля, че всичко си зависи от самия човек и дали той е достатъчно мотивиран да научи добре френския език.
Но като чета излиза, че човек не трябва много да разчита на тези безплатни курсове, ако иска добре да научи езика. В крайна сметка си мисля, че всичко си зависи от самия човек и дали той е достатъчно мотивиран да научи добре френския език.

To4no taka, Titi. Vsi4ko zavisi ot motivaciatatiti написа: В крайна сметка си мисля, че всичко си зависи от самия човек и дали той е достатъчно мотивиран да научи добре френския език.
Ami, zavisi kakvo iska6. Vsiako nivo e ot po 2 meseca. Ako si po-dobre ot drugite v grupata, moje da ti e sku4no, no pak 6te ti dade pove4e vreme, za da ti ulegnat ne6tata v glavata. Osven tova (pone pri nas v UdM) tezi, koito biaha po-napred ot drugite, gi otdeliaha v otdelna grupa. T.e. gledaha gore-dolu nivoto na horata v grupata da e ednakvo. Taka neprekasnato sastavat na grupata se promenia6e. Taka, 4e, nezavisimo koe nivo sa ti opredelili na interviuto, samiat u4itel moje da izdeistva da te prehvarliat v po-gorno nivo ili v grupata na po-naprednalite. Vsi4ki iskaha da sa v tazi grupa, za6toto horata v neia napredvaha po-barzo, koeto dava6e vazmojnost da se obhvane pove4e informacia. Kitaicite gi otdeliha rano-rano v otdelna, majdinna grupa, majdu nivata (na6to kato naprimer 2-ro nivo i 1/2), za6toto te, gorkite, imat mnogo problemi i taka "darpat" grupata nazad.Alina написа: И между другото ми каза, че според нея съм била около 3-то или дори 4-то ниво. Всичко хубаво, имах си страхотна учителка и граматично мисля че съм добре подкована, но ми липсват думички, а и проклетото кебекско пръцкане и цъцкане съвсем ме огелпя. Значи на писмен съм сигурна че мога да им изкарам и пето ниво, защото писмения ми е много добър, а и като пишеш често имаш време сам да си откриеш грешките, ама като ги слушам и нищо не разбирам... разбирам само когато се стараят да говорят нормален френски и говорят малко по-бавно.
Какво е вашето мнение.
V Universiteta ni u4iha na "knijoven" frenski i dori ni "prizovavaha" da prodaljim da polzvame frenski, a ne kebekarski. Moje bi raz4itaha na nas da im iz4istim ezika...

CV i tehnikite za namirane na rabota sa v V-to nivo, v 4asovete za "integracia"
Dano sam bil polezen

Алина,както ти казаха вече,всичко е много индивидуално...За мен,всичко зависи от възможността ти да излезнеш на пазара на труда.Ако професията ти е такава,която го позволява веднага,вероятно не е най-доброто решение да ходиш на Кофи.Ако имаш възможност да учиш по специалността си-също.Но!Ако процедурата ти е дълга имаш време,така или иначе,Кофи-то е добро място за практика и утъпкване на наличните знания.После може да продължиш в Ун-та с френски(казват,че било още по-изгодно от Кофи-то)-така ще си удължиш максимално срока за изучение на френския,като за това ще ти се плаща,а времето ще използваш за получаване право на практика например...Моето ниво беше горе-долу същото като твоето,когато започнах Кофи-то.Започнах от 3-то ниво и не ми беше ниско(някак все ми вървеше на добри учители).Нормално е да не разбираш кебекуа-та,те французите не ги разбират...После ще им свикнеш на кебецизмите и сама ще почнеш да говориш по този начин.Ние имахме на 4-то ниво специален раздел за кебецизми,където ни даваха специфични изрази.
Алина,определянето на нивото ти ще бъде на база оценката ти от интервюто и на това,което покажеш разбира се.Трябва да спомена,че има тенденция максимално количество хора да не допускат до Кофи,така че ако искаш 3-то ниво,освен съответна оценка на емиграц.офицер,трябва и нищичко да не кажеш на теста.За нас например факта,че знаем азбуката и беше достатъчен да ни прати директно в 3-то.Ако служителката види в действителност какво ти е нивото,много ме съмнява въобще че ще ти даде възможност да учиш в Кофи.
Алина,определянето на нивото ти ще бъде на база оценката ти от интервюто и на това,което покажеш разбира се.Трябва да спомена,че има тенденция максимално количество хора да не допускат до Кофи,така че ако искаш 3-то ниво,освен съответна оценка на емиграц.офицер,трябва и нищичко да не кажеш на теста.За нас например факта,че знаем азбуката и беше достатъчен да ни прати директно в 3-то.Ако служителката види в действителност какво ти е нивото,много ме съмнява въобще че ще ти даде възможност да учиш в Кофи.
Здравейте приятели
Благодаря ви за отговорите.
Имам само въпрос - как мога да уча френски в университета, без да си плащам за това, а и при това да ми плащат. Всъщност дори и не държа да ми плащат. Защото като бях в Гатино при имиграционните и попитах - има ли възможност да уча Кофи в университета в Хъл, защото имам информацията от други имигранти че новопристигналите с магистърска степен биват разпределяни да учат по университетите, защото от тях се очаква да си евалюират дипломите нали, а за това се иска добър френски. И ми казаха, че такова нещо нямало и ако съм искала да уча френски в университета, ще трябва да си платя за това удоволствие.
Е, готова съм да не получавам помощите им, но да уча на добро място при добри учители. Но баш пък да си плащам за това...
Вече бях писала, че мислех да почвам от януари в университета в Хъл Бизнес администрация, но се оказа, че там дават само някакъв сертификат...
Тогава Канак ми каза - абе дай да видим какво предлагат в Университета на Отава. И така, по някакъв супер късмет се оказа че на следващия ден, четвъртък, имаше презентация в университета на МВА - Magester of Business Administration. Много перспективна дисциплина.
Обучението може да бъде на английски или на Френски, като за Английски - искат минат TOEFL поне 215 точки на компютърния тест, което не е някакъв световен проблем, но освен това искат задължително минат с поне 50% GMAT. Е това на мен ми е проблем, а вероятно и на много други. На тея години да сядам да сричам математика на ново....
Та понеже съм учила висша математика по задължение в университета докато учих компютрите и икономиката, реших да се пробвам и да вида дали няма да мине номера - като им покажа какво съм учила, да ми опростят GMAT-а. Е да, ама не. Не става. Той е задължителен за всички.
Добрата новина е, че може да се учи на френски( и затова искам да го науча действително добре, а и ми харесва
) и не искат нито TOEFL (разбира се, нали ще се учи на френски), нито GMAT.
Как ще се докаже нивото на знание на френски - ами не казаха нищо конкретно. Ако не съм го знаела щяло да бъде само в мой ущърб, щото няма да разбирам какво ми преподават. Може да представя документ че уча Кофи на еди кое си ниво и това е достатъчно за кандидатстването, или че съм го завършила.
Ако още някой се интересува - крайният срок за подаване на документи е началото на март. Започва се да се учи септември, таксата за нас е 2000$ на семестър, за чужденци е 5000$ на семестър. Учи се 1 година. Наплива е много голям, защото с тази специалност повечето работят за правителството - всякаква административна работа. При това дори, голяма част от тях са Бакалавъри, а това е Магистратура.
Дано и аз съм ви била с нещо полезна.
Благодаря ви за отговорите.
Имам само въпрос - как мога да уча френски в университета, без да си плащам за това, а и при това да ми плащат. Всъщност дори и не държа да ми плащат. Защото като бях в Гатино при имиграционните и попитах - има ли възможност да уча Кофи в университета в Хъл, защото имам информацията от други имигранти че новопристигналите с магистърска степен биват разпределяни да учат по университетите, защото от тях се очаква да си евалюират дипломите нали, а за това се иска добър френски. И ми казаха, че такова нещо нямало и ако съм искала да уча френски в университета, ще трябва да си платя за това удоволствие.
Е, готова съм да не получавам помощите им, но да уча на добро място при добри учители. Но баш пък да си плащам за това...
Вече бях писала, че мислех да почвам от януари в университета в Хъл Бизнес администрация, но се оказа, че там дават само някакъв сертификат...
Тогава Канак ми каза - абе дай да видим какво предлагат в Университета на Отава. И така, по някакъв супер късмет се оказа че на следващия ден, четвъртък, имаше презентация в университета на МВА - Magester of Business Administration. Много перспективна дисциплина.
Обучението може да бъде на английски или на Френски, като за Английски - искат минат TOEFL поне 215 точки на компютърния тест, което не е някакъв световен проблем, но освен това искат задължително минат с поне 50% GMAT. Е това на мен ми е проблем, а вероятно и на много други. На тея години да сядам да сричам математика на ново....
Та понеже съм учила висша математика по задължение в университета докато учих компютрите и икономиката, реших да се пробвам и да вида дали няма да мине номера - като им покажа какво съм учила, да ми опростят GMAT-а. Е да, ама не. Не става. Той е задължителен за всички.
Добрата новина е, че може да се учи на френски( и затова искам да го науча действително добре, а и ми харесва

Как ще се докаже нивото на знание на френски - ами не казаха нищо конкретно. Ако не съм го знаела щяло да бъде само в мой ущърб, щото няма да разбирам какво ми преподават. Може да представя документ че уча Кофи на еди кое си ниво и това е достатъчно за кандидатстването, или че съм го завършила.
Ако още някой се интересува - крайният срок за подаване на документи е началото на март. Започва се да се учи септември, таксата за нас е 2000$ на семестър, за чужденци е 5000$ на семестър. Учи се 1 година. Наплива е много голям, защото с тази специалност повечето работят за правителството - всякаква административна работа. При това дори, голяма част от тях са Бакалавъри, а това е Магистратура.
Дано и аз съм ви била с нещо полезна.
Alina
Така е.За френски в Ун-та се плаща,но като споменах,че е по-изгодно от Кофи-то,имам впредвид,че пресметливи хора са сметнали,че стипендия-заем=по-голяма сума от тази в Кофи-то.Аз лично не съм го смятала,да кажат тези,които са учили френски в Ун-та!И ми казаха, че такова нещо нямало и ако съм искала да уча френски в университета, ще трябва да си платя за това удоволствие.
Blagodaria, Joy, 4e mi varna "pasa". To, mai samo dvamata si "prehvarliame topkata" po tazi tema.JOY написа: да кажат тези,които са учили френски в Ун-та!

Ta, az u4ih frenski (COFI) v Universite de Mtl. Ne sam pla6tal ni6to. Pla6taha mi te. Ne si spomiam kolko, a zavisi i ot tova dali stava vapros za semeistvo ili za sam 4ovek, s dete, bez dete... (ne be6e pove4e ot 1000CAD). Do kolkoto znam ne moje6 da si na social i da u4i6 dnevno v UdM. Ta, na interviuto kazah, 4e iskam da u4a frenski samo i edinstveno tam (taka me posavetvaha priateli) i dopalnih, 4e imam namerenie posle da u4a v Universitet na frenski. Kazaha mi, 4e 6te triabva mnogo da 4akam. Otgovorih, 4e 6te 4akam kolkoto triabva. 4akah 5 meseca. Tova e. Za drugiat variant - da si pal6tate vie kursa, a te da vi davat stipendia, ni6to ne znam. Kakto i za u4eneto v Universitet... Az izbrah drug pat i sega rabotia. Da kajat drugi...

Нямах впредвид Кофи в Ун-та.Това мисля,че се разбира от написаното от мен,ако пък не,значи зле съм се изразила...Ta, az u4ih frenski (COFI) v Universite de Mtl. Ne sam pla6tal ni6to. Pla6taha mi te
Аз точно този друг вариант имах впредвид.Изучаване на френски за нефранкофони-университетска програма,която по думите на тези,които я карат е по-изгодна финансово от Кофи-то...Може би зависи от това колко членно семейство сте,доходи и т.н.(информацията ми е за неработещо семейство с 1 дете)Za drugiat variant - da si pal6tate vie kursa, a te da vi davat stipendia, ni6to ne znam. Kakto i za u4eneto v Universitet...
Тоше
Аз съм в Хъл, а там си имат мнооооого голям и готин университет, всъщност сградите са 2, малко раздалечени една от друга - едната е в центъра на Хъл, а другата е до реката с гледка към Отава. А Хъл си е Кебек. Дори са ги обединили с Гатино и сега тук не викат Хъл, а си му викат направо Гатино. Но все пак са малко отдалечени, от 2 речни ръкава, та за това пояснявам като казвам Хъл, а не Гатино като местните.
И аз питах дали не мога да уча френски във Франкофонския университет в Хъл. За това иде реч...
Ако имаш всякакво друго инфо... ще ми помогнеш много. Твоите съобщения ги харесвам най-монго, защото ме караш да мисля и да виждам и други възможности, и са си на място.

Аз съм в Хъл, а там си имат мнооооого голям и готин университет, всъщност сградите са 2, малко раздалечени една от друга - едната е в центъра на Хъл, а другата е до реката с гледка към Отава. А Хъл си е Кебек. Дори са ги обединили с Гатино и сега тук не викат Хъл, а си му викат направо Гатино. Но все пак са малко отдалечени, от 2 речни ръкава, та за това пояснявам като казвам Хъл, а не Гатино като местните.
И аз питах дали не мога да уча френски във Франкофонския университет в Хъл. За това иде реч...
Ако имаш всякакво друго инфо... ще ми помогнеш много. Твоите съобщения ги харесвам най-монго, защото ме караш да мисля и да виждам и други възможности, и са си на място.

Alina
alina znam che hull e v quebec, no za da uchish tam frenski triabva niakoi da plasta. mrci plasta za zali na uchiteli i t.n. ako te niamat takava spogodba s universiteta, a primerno sqs cegep prastat te v cegep. tova mi beshe misqlta. ako iskash da uchish frenski si plastash creditite i uchish. taka e navsiakqde. az kato hodih v uqam vikam im iskam da ucha frenski ok kazvat i mi davat tarifite s cenite. ama ne bezplatno chuval sqm .... a kazvat, ako te izpratiat ot mrci tuk stava. otivam v mrci ... ste chakash mnoogo. te takiva "zeleni " raboti
praveh i az. to si ima red tuka i tova e. chakane mu e maikata. pqk i da ti kaja ne zavisi tolkova kqde uchish ami koi ti e uchitelia. uspeh.
P.S. pqk za bac ili magistqr pak ti idva qkqla, ama si minava vreme.

P.S. pqk za bac ili magistqr pak ti idva qkqla, ama si minava vreme.