Prosto gledna tochka

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник

Prosto gledna tochka

Мнение от bliasaka »

Niama nishto po-hubavo ot rodinata.Triabvashe da doida tuk za da go osaznaia.
Аватар
No667

Canada

Мнение от No667 »

No v Canada ste imash:

1. MiniVAN
2. Televizor - HUGE
3. Rabota
4. WalMart

Mai samo tova ima v Canada.
Ne e ot znachenie che ponedelnik-petak jivota ti ste e bezmisleno ednakav.
Ne e ot znachenie che socialno degradirash.
Ima weekend kadeto se pie i pravish pokupki na hrani bez da mislish.
Ne e vajnoto che zatapiavash,a e vajno che jivota ti e udoben.

Smeni Manitoba s druga provincia,moje samo tuka da e taka :?
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/

-------------------------------------------------------
pantata

Re: Canada

Мнение от pantata »

No667 написа:No v Canada ste imash:

1. MiniVAN
2. Televizor - HUGE
3. Rabota
4. WalMart

Mai samo tova ima v Canada.
Ne e ot znachenie che ponedelnik-petak jivota ti ste e bezmisleno ednakav.
Ne e ot znachenie che socialno degradirash.
Ima weekend kadeto se pie i pravish pokupki na hrani bez da mislish.
Ne e vajnoto che zatapiavash,a e vajno che jivota ti e udoben.

Smeni Manitoba s druga provincia,moje samo tuka da e taka :?
хмм.. безмислено еднакъв живот.. деградация.. без да мислиш.. затъпяваш.. звучи страшно..
но едва ли е вярно (все пак всеки сам си го прави де).. кое му е безмислното в понеделник-петък? работя си както съм си работил в БГ и не ми е безмислено, дори ми е интересно.
не съм забелязъл и да съм деградирал.. но ще се погледна пак в огледалото - обещавам..:)
освен това и мисля какво да купя.. май в БГ по-малко мислех.. здраве и живот след време и тук ще мога да си купувам неща без да се замислям много..
а като затъпея много - ще помоля някой да ми пуска компютъра, че да влизам във форума..
иначе живота ми е удобен.. сигурен.. спокоен.. приятен.. за което се извинявам.. :)
Аватар
Гой

Мнение от Гой »

Ще имаш и ... червено ферари.
Mtl Гой
Pepon

Мнение от Pepon »

pantata написа:..иначе живота ми е удобен.. сигурен.. спокоен.. приятен.. за което се извинявам.. :)

Udoben - kakvo mu e tolkova udobnoto, che triabva da patuvam 1 chas do rabota v trafika sutrin, che nai-blizkoto kino e na 10 km i t.n. Mnogo udobno, niama shto.....

Siguren - da, ako sravniavash s BG. Dosta niska prestapnost, no ne e kato da niama savsem.

Spokoen - i kavo mu e spokoinoto, che firmata mi moje da falira koga li ne, che mogat da me sakratiat kogato si poiskat /ne sum sindikiran/, che vseki mesec neshto poskapva. A vsiaka godina naema se vdiga - po zakon. No ne i zaplatata. I tova li e spoklistvie?

Priaten - leleeeee, tuka niama da komentiram. Za men jivota v Canada moje da e vsichko, no nikoga ne bi bil priaten, zashtoto tuk niamam istinski priateli /a i niama kak da gi imam kato ne sum si v rodinata, osven, ako polovin BG ne se iznese tuka ta i niakoi ot tiah da doide/. A ne sluchaino dumite "pratel" i "priatno" imat obsht proizhod v bulgarskia ezik. No tova ne e taka v angliiskia i frenskia. Ta ako se mislish, che si frankogfon ili anglofon, moje i naistina da ti e mnogo priatno tuka.

I niama za kakvo da se izviniavash... nobody cares.... vse pak sme v Canada :wink:
pantata

Мнение от pantata »

Pepon написа: Udoben - kakvo mu e tolkova udobnoto, che triabva da patuvam 1 chas do rabota v trafika sutrin, che nai-blizkoto kino e na 10 km i t.n. Mnogo udobno, niama shto.....
Da.. pytuvaneto za rabota s trolei 5 ot mladost do pirotska e kyde-kyde po-priyaten.. i otnema samo 50 min.
Pepon написа: Siguren - da, ako sravniavash s BG. Dosta niska prestapnost, no ne e kato da niama savsem.
E.. kyde li nyama.. moje bi samo v raia.. ama ne sym se zabyrzal za tam da poverya..:)
Pepon написа: Spokoen - i kavo mu e spokoinoto, che firmata mi moje da falira koga li ne, che mogat da me sakratiat kogato si poiskat /ne sum sindikiran/, che vseki mesec neshto poskapva. A vsiaka godina naema se vdiga - po zakon. No ne i zaplatata. I tova li e spoklistvie?
Syshtoto se otnasq po-golyama stepen i za BG...
Pepon написа: Priaten - leleeeee, tuka niama da komentiram. Za men jivota v Canada moje da e vsichko, no nikoga ne bi bil priaten, zashtoto tuk niamam istinski priateli /a i niama kak da gi imam kato ne sum si v rodinata,
E.. da.. mnogo ot priyatelite ostavat v BG.. ili veche sa USA.. ili kyde li ne.. No priyateli mogat da se nameryat i tuk, nali..
Pepon написа: I niama za kakvo da se izviniavash... nobody cares.... vse pak sme v Canada :wink:
Da.. vse pak sme v Canada..
Аватар
No667

CAN

Мнение от No667 »

Canada e mnogo po-bedna ot drugite strani,moje da ima dobar standart na jivot spored statistikata,no realno prihodite sa mnogo po-niski ot USA ili Europe,a i CAN Dollar e s nisak kurs spriamo USD ili EURO.

Zaplatata koiato tuka se poluchava e mizerna ako se izlezne izvan Canada.
Snimki MANITOBA:

roni

Мнение от roni »

A niakoi ima li po-dobra ideia ot Kanada??? Kade da otidem? Da,Evropa si e Evropa,no i tam se raboti kakto tyk...a kak mojem da se yzakonim tam sled kato ne iskat i da chyiat za imigranti? Da se varnem v RODINATA? Da,tova vseki iska...no zashto li sme si tragnali ot tam. Niama miasto na zemnoto kalbo(a moje bi i v raia) kadeto chovek moje da ima vsichko koeto iska! Nai-vajnoto e da bade v harmonia sas sebe si.A kogato ne e yspial da q nameri;molia-shirokiat sviat e otvoren za vsichki!
Di ana
Обратна връзка:

Мнение от Di ana »

VJARNO E CHE NE MOZEM DA PROMENIM MNOGO NESHTA V TOZI ZIVOT ,NO MOZEM DA SE NAUCHIM DA ZIVEEM V HARMONIA S TJAH I MISLJA CHE RONI E MNOGO PRAV(A).
EVROPA E ABSOLUTNO VRAZDEBNA KAM EMIGRANTI I ZAKONNIA STATUT TAM E NAISTINA PROBLEM,A OT DARZAVITE S NAJAKAV DOBAR STANDART CANADA I AUSTRALIA SA EDINSTVENITE ,KADETO MOZESH DA ZIVEESH SPOKOINO I DA NE SE TREVOZISH ZA BADESHTETO NA DECATA SI.
MOZE BI TOVA CHE SI DALECHE OT PRIATELIE NE E LESNO,NO DA NE ZABRAVJAME CHE I HORATA V BG SASHTO NE SA TEZI,KOITO SME POZNAVALI. PROSTO ZASHTOTO SA ZAETI PREKALENO MNOGO S MISALTA ZA NEJASNOTO UTRE.
NJAKOI GO BESHE KAZAL PREDI TOVA - BITIETO OPREDELJA SAZNANIETO.
TRJABVA SE RADVAME NA TOVA, KOETO IMAME DOKATO RABOTIM VARHU TOVA ,KOETO ISKAME DA POSTIGNEM I MJATO ZA CHERNI MISLI NAISTINA NJAMA!
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Spokoen, priyaten, udoben...tova sa otnositelni neshta i za otdelnite hora imat razlichen smisal i nyamam namerenie da sporya za tyah, nikoy ne moje da ubedi drug chovek kak da se chuvstva. Az patuvam tochno 15 minuti v rush hour s avtobus 95 v Ottawa, mejdu drugoto, a vav Varna patuvah 30 minuti do centara, no podrobnosti. Iskam da se spra vrhu priyatelite i "mizernite" kanadskizaplati, obache. Tuk ima hora vsyakakvi, kef ti s bugari da se sreshtash, kef ti tajikistanci! Kakv e problemat ne mi e yasno?! Moite priyateli vklyuchvat hora ot bg, no i ot Columbia, Polsha, Niderlandiya i daje i ot "loshite" i shiroko oplyuvani mestni kanadci! Ne kazvam, che ne sam sreshtal prosti hora, studeni hora, povrhnostno lyubezni hora, koito neochakvat da imat po-zadalbochen kontakt ot: hi, how are you, no opredeleno ne vsichki sa takiva, a i chovek sam si opredelya s kogo da bade priyatel i s kogo ne nali?! Selektiven podbor e razkovnicheto, sashto katov teoriyata naDarwin. :P Kakv e problemat, ne moga da razbera?! A, v bg s vsichki li byahte priyateli?!
Za zaplatatite segae po-interesnoda pokomentiram! Ey teya kanadski zaplati golyama mizeriya. Kato izlezesh s tyah izvan Canada i si precakan. Losho, mnogo losho, drugo si e to da izlezesh sas sredna bg zaplata i da ya poharchish v USA ili Zapadna Evropa, ilidaje Australia ili Yaponiya, ako predpochitate i ako vi dadat turisticheski vizi za poslednite dve s bg pasport i bez kanadska PR card. Samo che da vi svetna, ako tuk nyakoyot Winnipeg vzema 1000CA$ zaplata i pesti po 100CA$ na mesec, na kraya na godinata shte ima dostatchno pari za sedmica v Cuba, weekend v Las Vegas ili obikolka na Canada s vlak/avtobus! Mesechna karta za neogranicheni patuvaniya v Canada s vlak ili avtobus struva okolo 400CA$. Za podrobnosti: www.viarail.ca www.greyhound.ca
A,v bg ako poluchavash 200 kinta na mesec i pestish20 ot tyah, shtoto poveche az pone ne mojeh da pestya, na kraya nagodinata shte imash dostatachno pari da idesh do kanadskoto posolstvo v Rumaniya ili moje i da si platish novogodishnata vecherya v nyakoy restorant. Ne znam pri vas kak sa minavali dnite v bg, ama az raboteh mnogo poveche ot tuk, vklyuchitelno i sabota, parite mi ne stigaha bg da vidya, a tuk samo da resha i sam v Montreal, ili Quebec City! Za zatapyavaneto, ami chetete be hora, gledayte filmi,sabirayte se s priyateli, poseshtavayte kulturni sabitiya, koy vi prechi?! A, ako e kofti v Winnipeg, premestete se! V University of Ottawa ima vseki petak bezplatno kino zavsyakakva publika,davat samo evropeyski filmi. Toya weekend ima degustaciya na vino i manji razni, palno e s festivali i kakvi li ne sabitiya. V downtown ima edna gotina shotlandska krchma, deto dokato sipiesh birata ti servirat bezplatno whisky chat pat ot zavedenieto, ima i drugi priyatni mesta kadeto mojesh da kuponyasvash do kasno nasladki prikazki s priyateli. No, tuk edna stayae okolo 400CA$, a one bedroom pone 700CA$, osven ako ne ste pri frankofonite v Hull/Gartineau. Vie kakvo iskate, da jiveete v nyakoy zantanten grad na Canada, da plashtate niski naemi, zaradi tova, a da ima fun all over the place?! E, nyama kak da stane tova! Sorry!
Ot rodinata po-hubavo nyama i spored men,no da utocyhnya, moyata rodina e Canada! Edinstvenata strana, za koyato i v oganya bih vlyazal. Nishto lichno, uvajaemi saforumnici, no malko silni mi se struvat obobshteniyata vi. Hello, tova e Canada, vsyaka provinciya ima razlichni zakoni, daje nyakoi sa s razlichni ezici i kultura, da ne govorim za transport, fun, muzei, arhitektura i t.n. Spoko be hora, to daje i v bg ima razlika mejdu jivota v Plovdiv, Rudozem i Polski Trmbesh ili nyama,vieshte kajete! :P
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
No667

canada

Мнение от No667 »

Canuk:

Tuka v Canada standarta mi na jivot e po-dobar ot BG.
Tuka sto nesht asi nakupih za 2 meseca bachkane,v Bg za 2 godini ne moje da si gi kupia.
Stom sega mislia za TV da si kupia 21 incha Flat za 250$,znachi standarta mi vidimo e po visok ot BG.
Winnipeg e dostatachno goliam i ima dosta mesta za zabavlenie.

Obache kato se bachka ot ponedelnik do petak i posle se pribiram u nas,hapvane,malko TV,malko po telefona razgovori i ne mi se marda ot nas,zashtoto stavam za rabota rano na drugia den.

Jivea v DownTowna na Winnipeg,no raztoianiata sa pak ogromni da se hodi pesha,a po spirki i avtobusi da se visi zimata e ludost,kola oste ne sum si kupil.Taka che dali sum v Ottawa ili Winnipeg kato se bachka na slojen ritam i si nov imigrant,niama vreme sled rabota za zabavlenie.
Magazinite sa pone ne 10 kilomerta ot men,golemite targovski verigi.
I v edin moment se poluchava che se bachka ot ponedelnik-petak,internet v kashti,malko Tv i liagane i stavane za rabota.
Weekenda shoping i vijdane s priateli i tova e.
Ako si kupia sled vreme kola,ako pochna da pechelia poveche iskam da te uveria che i v Winnipeg ima dosta mesta za FUN.
No sum ot 3 meseca v Canada,ot 2 bachkam.
Ste vidim kak ste e sled vreme.
Vseki si ima za sebe si lichna interpretacia za jivota v Canada.

Ima i mnogo neshta koito ne mi haresvat ima i takiv akoito mi haresvat v Canada.
Sashtoto moga da kaja i za BG.
Snimki MANITOBA:

roni

Мнение от roni »

A da ne bi niakoi da si e mislil che v Kanada v sabota i nedelia vmesto publi-sacove raznasiat po kashtite chyvali s pari,ta sega my se vijda yjasno che triabva da raboti? Ami razbira se che triabva da se raboti,ako iskame da poddarjame niakakav standart. A koito ne iska-ima sotzial.Kanadtzite sa pomislili za prishtevkite na vseki.Otdelen vapros e kakav standart se poddarja na sotzial.No vseki sam izbira kak da jivee.Parvite niakolko godini e naistina samo rabota i pak rabota,a sled tova se nadiavame da doide i raznoobrazieto. Ima edna chydesna balgarska poslovitza koiato ne razbirah dobre i ne haresvah dokato biah v BG i tia e:"Zalydo raboti,zalydo ne stoi". Triabvashe da preletia 10000km za da razbera kolko istina ima v neia. Nie sme tyk ot godina i tri mesetza i parvite 10mes.rabotihme na cherno za 4$ na chas vecher sled kofito. Znam che sa nishto,no s tiah si plashtahme kartite za transport,za obiad na detzata i ostavaha da im kypim i niakoia dreha. Ako si stoiahme v kashti niamashe da ima i 4tzenta. Ot nachaloto na liatoto rabotim na dve mesta i mnogo riadko ni se slychva da pochivame v nedelia.Detzata sashto rabotiat v pochivnite dni. Za niakolko mesetza yspiahme da saberem pari za 4 bileta do rodinata i sme bezkraino shtastlivi che za vtorata Nova godina ot nasheto zaminavane shte si badem pak v Bulgaria sred rodnini i priateli i shte praznyvame kakto nie si znaem!!! Savsem po balgarski!!! Taka che vsiako neshto si ima svoiata tzena. Vajnoto e chovek da znae kakvo iska i da ne se predava. Trydnosti ima navsiakade i nie sme tezi koito reshavame kak da se spravim s tiah.Jelaia na vsichki yspeh i KASMET !
Заключено