ot klub bg v america na dir.bg (za edin interesen predatel)

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

ot klub bg v america na dir.bg (za edin interesen predatel)

Мнение от KolioBalkanski »

Калифорнийският градинар Дейвид Уолф избяга у нас от Америка и американците, и сега е един от най-добрите учители по английски в София

Константин Караджов Снимки: Александър Михайлов

Изразът "емигрирал от САЩ" звучи смахнато. Само човек с вкус към парадокса може да му придаде смисъл. Такъв е Дейвид Уолф - огледален образ на нашия емигрант. Бившият ландшафтен архитект от Калифорния сам признава, че от практична гледна точка да живее в София е много глупаво. В Америка е оставил всичко, към което се стреми бягащият натам човек - хубав дом, хубава работа, хубави пари. Нищо чудно, че е известен сред повечето си приятели тук със своя парадоксален Интернет-прякор "/0" (divide by zero) или "Дивайд". Делението на нула е математическа грешка, но от нея се получава и безкрайност - ето ти и парадокса. Точно под този nick в един чат Дейвид се е запознал с бъдещата си българска съпруга Ани.

--------------------------

"Бях отегчен от Америка. Години по-рано бях решил да я напусна. Мечтата ми бе да обикалям Карибите с яхта, но намерих България и тя ми допадна", разправя рижият янки от немски произход, докато отпива глътка от бирата си. "Аз не обичам толкова много сигурността, а приключенията и в известен смисъл неприятностите" - това е една от причините Дейвид да избере страната ни. Другият мотив е жена му и изобщо самите българи.
За първи път е дошъл тук преди 1998 г., а от 3 г. живее постоянно в София. "През целия си живот съм имал 3-ма добри приятели в Америка", разказва 46-годишният Дейвид. Американците изграждат стена около себе си, българите отварят сърцата си един към друг, сравнява ги той. Сега има десетина добри приятелства с българи.
Три месеца след запознанството с Ани в Интернет "Дивайд" си рекъл - защо да не отида да видя момичето и България. "Къде е България? Отворих картата и видях - а!, ето тази малка страна тук", разправя Дейвид.
3-4 часа му трябвали, за да преодолее първоначалния шок от стъпването върху разбитите софийски улици. "Програмирах се

да не бъда глупав арогантен американец

и така видях красотата тук", казва Дейвид. Удивително било и че с $1000 на седмица може да живее царски.
"Ани ме заведе в Мелник, разговаряхме дълго и аз й предложих брак." Оженили се 3 месеца по-късно при следващото му идване. "Тя по това време почти не говореше английски. Мислех, че голямото закъснение в чата е заради отдалечеността на България, а се оказа, че тя бясно преглежда речника, за да разбере какво казвам и как да отговори."
Ани се оказала първата му ученичка по английски. Днес Дейвид Уолф жъне успех като един от най-добрите частни преподаватели в София. Най-добрият, ако питате него. Преподава 25-30 часа седмично на най-различни хора. На "VIP"-курсовете му идват и бизнесмени, и кандидат-емигранти. Завършил е английска литература и постоянно гледа сам да си усъвършенства езика. "Никога не съм говорил толкова перфектен английски в Америка." Българският обаче му върви бавно - засега знае колкото да пазарува в магазина.
"България е анархия и затова тук всеки е отговорен за себе си", разсъждава Дейвид. Илюстрира го със следния пример: В Америка, ако се спънеш в магазина, може да наемеш адвокат и да осъдиш собственика. А в София те дебнат дупки на всяка крачка и винаги трябва да си нащрек. "Американците имат прекалено много сигурност и просто са заспали", натяква той. Политическите му идеи са доста радикални. "Една от причините да напусна Америка, дори преди да чуя за България, е, че

САЩ се превръщат във фашистка държава

И го е срам от това. Идентифицира се с американския талибан Джон Уокър Линд, който бе заловен да се сражава в Афганистан. "И той е недоволен от Америка като мен. Бях малко разочарован, когато по-късно се отрече от убежденията си", споделя Дейвид. И бърза да уточни, че той не е терорист или склонен към насилие. Участвал е в протестите в София срещу иракската война. Дейвид Уолф вярва още, че ЦРУ е най-голямата и ефикасна мафия в света. Той отдавна не се е връщал в САЩ и се страхува, че на границата ще го хванат и ще го пратят директно в Гуантанамо (US-базата на територията на Куба).
На следващите президентски избори смята да гласува за о.з. ген. Уесли Кларк и срещу "този Буш". Впрочем Дейвид не вярва в демокрацията. Особено след като Арнолд Шварценегер стана губернатор на щата му. Да се дава право на глас на всички е погрешно, защото парите и добрите кампании купуват емоциите и вота на избирателите, казва Дейвид.
Още първия път, когато стъпил в София, американецът поискал да заживее в България, но докато събере кураж да го стори, идвал още 4 пъти. Преди това с Ани поживели 11 месеца в Калифорния, но и двамата просто се отегчили. Ани е журналистка във в. "Кеш" и е с 15 години по-млада от него. "Да се говори за нея е като да се говори за България - много от нещата, от които мога да са оплача, са същите, които обичам в нея - усмихва се синеокият янки. - Ани е прагматична и поставя всичко под съмнение, трудно е да живееш с нея, както и с мен."
И така, Дейвид и Ани се върнали в София. "Тук живея в стара квартира, боря се, за да печеля парите си. Но е по-интересно, развивам своята личност", разсъждава той. В България не знаеш какво ще стане утре. За сметка на това буквално може да срещнеш някого на улицата и от това

да излезе сделка за 10 000 лв.

Има повече възможности, защото това е хаотична държава." Дейвид нарича това магия, каквато вече нямало в САЩ или Германия.
"Дивайд" се ражда в Германия на 3 април 1957 г. под името Гюнтер. Осиновен е от двойка американски военнослужещи. Израства в богатото градче Санта Роза, Калифорния, недалеч от Сан Франциско. Приемните му родители също са натурализирани американци. Майка му идва от Сибир, а баща му - от Украйна. За свое собствено съжаление синът не научил руски.
Дейвид е част от американското "загубено поколение". Участвал е в хипарското движение. "Имахме братство, наистина се опитвахме да променим Америка и света за една по-добра идея. Живеехме като едно стадо. За съжаление повече от половината ми съученици и връстници

си отидоха от наркотици и това беше ужасно",

разказва той.
От първия си брак в Щатите има два сина, които сега са ски-инструктори - Серин (21 г.) и Сънданс (23 г.). Преди години Серин му дошъл на гости и останал възхитен, че в България на 16 г. може да си поръчаш бира.
В Щатите е работил няколко неща и обикновено за себе си. Основал фирма за озеленяване и ландшафтна архитектура в Калифорния и с нея натрупал над 20 г. стаж. Дейвид гордо показва снимка на проектирано от него имение в Калифорния. Струва $57 млн. долара. Има езера, басейн, алеи и тайни местенца.
След пристигането си в България неуспешно пробвал да продължи с градинарския бизнес. От начинанието е останал само рекламният му уеб-сайт ("За производителите на домашно червено вино предлагаме безплатни консултации :)", пише в страницата). Иначе любимото му питие е ракията. Според него сунгурларската гроздова е универсален преводач - веднъж в Мелник добре почерпен си говорил с един българин. Всеки на своя език. И се разбирали!
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
VanBC
Модератор

Re: ot klub bg v america na dir.bg (za edin interesen predat

Мнение от VanBC »

KolioBalkanski написа: "Ани ме заведе в Мелник, разговаряхме дълго ..... "Тя по това време почти не говореше английски...
Колко ли са ги боляли ръцете след тоя продължителен разговор :roll: ... :D :lol:
Заключено