za kanadskite rabotodateli ili vapros za pomosht
za kanadskite rabotodateli ili vapros za pomosht
Molya ,ako nyakoy se e sblaskval s podoben problem da mi dade informaciya kam kogo da se obarna.Na kratko,predi dve sedmici predizvestih firmata v koyato rabotya ,che sled 01.09 napuskam rabota ,poradi zapochvane na uchilishte/savsem v ramkite na korektniya ton/.poslednata mi rabotna sedmica be za perioda 24.08-31.08 ,kato plashtaneto mi e sled sedmica ,t.e. dnes 05.09,no uvi plashtane nyama,parite mi gi privegdat depo direkt.Zabelyazal sam ,che e praktika pri napuskane na hora ot firmata,tya da ne izpalnyava zadalgeniyata si,imam vpredvid balgari kolegi na koito ne beshe izplaten vacansiona i sled razpravii i opravdaniya ,che e dopusnata greshka i nedoglegdane parite im byaha izplateni.Ako podhodya po sashtiya red sled sedmica i na men ste mi gi izplatyat pod predteksta ,che sa dopusnali greshka i ste mi se izvinyat licemerno,no az ne iskam da se yavyavam kato prosyak ,a iskam da potarsya pravata si,zashtoto v rabotata koyato varsheh nyamah pravo da dopuskam greshki i iskam da mi otgovoryat po sashtiya nachin.Za tova pitaneto mi e kam koya instituciya da se obarna za da izloga problema si za sadeystvie,osven kam ministerstvoto po imigraciya ,tova ste e parvoto mesto koeto ste posetya.patologichen sluchay vav firmata v koyato rabotih 5mes. e,che za edna i sashta dlagnost i rabota quebecua poluchavaha po 600d. na sedmica ,a imigranti -balgari ,arabi i yugno amerikanci i to s dalag stag vav firmata po 10d. na chas.Iskami se da dam glas ,che nie imigrantite ne sme vtora raka hora i zatova iskam da podhodya po toya nachin,na korektnosta da otgovorya s korektnost,inache ne sam za 300d. i moga da gi pregalya.Vav firmata rabotyat 50choveka ,ima predstavitelstvo v Calgari.Toronto,Otava i Quebec Citi,kasae e se ne za nyakoya malka izmislenna firma ,za tova se obrashtam kam hora minali po toya pat za sadeystvie,nyamam sredstva i namerenie da sadya firmata ,no iskam da polucha udovletvorenie,kato predstavya na obshtestvennosta i instituciite kasaeshti toy problem informaciya za bezobraziyata koito se varshat ot poziciya na silata na razni razgashtili se individi.
To4no tozi site i az imam. Towa e La commission des normes du travail. Ima eddna goliama bro6ura kato westnik sas saotwetnite zakoni watre, kazwa se Les normes du travail au Quebec. Predpolagam, 4e moge6 da ia nameri6 w CLE naprimer. Ima ia na mnogo mesta. mnogo e polezna (i za otpuski, i za wsi4ko). Adresat na komisiata w Montreal e:
26e etage
500, boulevard Rene-Levesque Ouest
tel.: (514) 873-7061
Towa e za hora kato men, koito predpo4itat po-dalgite dokumenti da gi 4etat na hartia, a ne na ekran, a sa6to i li4nia kontakt pri wazmognost, sitowete samo za orientirowka. Maj lasna kolko sam zadrastena
Uspeh, Bate!
Drav ni w te4enie, interesno 6te e.
26e etage
500, boulevard Rene-Levesque Ouest
tel.: (514) 873-7061
Towa e za hora kato men, koito predpo4itat po-dalgite dokumenti da gi 4etat na hartia, a ne na ekran, a sa6to i li4nia kontakt pri wazmognost, sitowete samo za orientirowka. Maj lasna kolko sam zadrastena

Uspeh, Bate!
Drav ni w te4enie, interesno 6te e.
Обичам да преча
Аз ибх те посъветвал да изчакаш малко повече, за да имаш по-сериозен повод да се оплачеш...Нали знаеш- колкото по-късно, толкова по-мръсно...за съжаление има и такива фирми...
Иначе ако си сигурен че всички кебекуа получават повече от всички имигранти /обаче при равни други условия/ аз си мисля че трябва да отидеш при някоя правозащитна организация и да провериш там какво може да се направи...от тази комисион нищо /според мене/ няма да направят...те се занимават с всимко друго, но е и с заплатите на пресонала...все пак това е въпрос на договорка.
Иначе ако си сигурен че всички кебекуа получават повече от всички имигранти /обаче при равни други условия/ аз си мисля че трябва да отидеш при някоя правозащитна организация и да провериш там какво може да се направи...от тази комисион нищо /според мене/ няма да направят...те се занимават с всимко друго, но е и с заплатите на пресонала...все пак това е въпрос на договорка.
Da be poluchih ya ,no sled dve sedmici.Ponege vav firmata ima dva nachina na zaplashtane,imashe hora na koito im se plashta na sedmica tvarda zaplata ,koyato e konstantna velichina i ne otnema vreme za izchisleniya,ta im se plashta sedmica za sedmica,a na men i drugi kolegi ni se plashtashe na chas ,koeto iziskva tehn. vreme da se izchisli zaplatata i si ya poluchavahme na sledvashtata sedmica.Ta prekiya mi shef reshil ,che poslednata sedmica sam na sedm. zaplashtane/ili se e obarkal/ i sam si poluchil parite.Neznam otkade e doshlo nedorazumenieto sled kato se znae mnogo dobre ,che mi se plashta na chas.Na sledvashtata sedmica pak ne ya poluchih,chakaha spravka ot Toronto/tam e centralata/ da ne bi da sa mi ya pratili/poluchavah ya depo direkt/.Na sledvashtata sedmica pak otidoh da se razpravyam i veche byaha poluchili chek ot o.,stranno dosega mi plashtaha s prevod,izviniha mi se za zabavyaneto,obache se okaza che ne mi e platen vakanciona za 5m.,ayde pak propusk,ta sled dve sedmici i nego poluchih.I drugi kolegi se oplakaha ,che e emalo greshka pri napuskane s vakanciona ,shefa se opravdava ,che greshkite sa ot To. ,no kato go znam kakav e selyandur i tabarnak ,po sam sklonen da yarvam ,che sa ot nego.m/u vprochem toy e shef ot taya godina ,starite kolegi kazaha ,che predniya sa go mahnali stoto gushnal 115k dolara i zabravil da gi varne i sega go sadyat ,no tiya dela otivali s godini,ostanah mnogo uchuden i spodelih ,che tova e neshto novo za men da chuya ,che tuk se krade,bez malko da me vzemat za naivnik.A firmata vsashtnost ima 5predstavitelstva v Canada i e edna ot nay silnite v bransha.az byah zabravil ,kak me podseti,nay gnusnoto beshe obache ,che razchitah na tiya pari na momenta ,stoto kolata mi beshe na remont i dalgah 300d. ,i imah ugovorka v nego den da platya ,a ya napravih zashtoto togava mi prevegdaha zaplatata i zaradi tova byah mnogo gneven,a pokray men samo bedni sanarodnici,koy da ti izvadi takiva pari,nay nakraya vleze v deystvie kreditnata karta na genata .