Облекчение на данъци в Канада при осигуряване в БГ

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Leon
Обратна връзка:

Облекчение на данъци в Канада при осигуряване в БГ

Мнение от Leon »

Здравейте,

имам един по сложен въпрос. На 21.Септември заминавам за Канада, но оставам съдружник във фирма. Това значи че ще продължават да ми се плащат месечно социални и здравни осигуровки, въпреки че ме няма. Така каза нашият счетоводител.
Въпроси ми е след като ще плащам осгуровки в България, ще имам ли някакво данъчно облекчение в Канада, когато започна работа. Въобще ще има ли някакво значение това.
Чувал съм за някакво споразумение за двойно данъчно облагане между България и Канада, но не съм наясно.

Благодаря ви предварително...
valBG
Обратна връзка:

Osigurovki

Мнение от valBG »

zdr

ami az sam pital za moyata Firma

i mi kazaxa 1-2 cedmici predi da resha nai dobre 2 sedmici

da podam zaevlenie za spirane na osigurovkite v NOI

no az shte spiram deinostta no bez zatvaryane na Firmata

ama prati edin e-mail na

www.noi.bg i pitai shte otgovoryat dori i da ne poso4vash danni za firma

valBG
stanbinev

Re: Облекчение на данъци в Канада при осигуряване в БГ

Мнение от stanbinev »

Leon написа:Здравейте,

имам един по сложен въпрос. На 21.Септември заминавам за Канада, но оставам съдружник във фирма. Това значи че ще продължават да ми се плащат месечно социални и здравни осигуровки, въпреки че ме няма. Така каза нашият счетоводител.
Въпроси ми е след като ще плащам осгуровки в България, ще имам ли някакво данъчно облекчение в Канада, когато започна работа. Въобще ще има ли някакво значение това.
Чувал съм за някакво споразумение за двойно данъчно облагане между България и Канада, но не съм наясно.

Благодаря ви предварително...
Zdrasti,
Interesna tema. Vypreki che vyv foruma ima po-podgotveni po tazi tema s technite schetovodno konsultantski firmi - mislia che trjbva da dadesh malko poveche podrobnosti.

1. Dokolkoto mi stigat poznania - tova che si sydrujnik vyv firma, predpolagam OOD, po "Tygowskia zakon" ne proizticha che rabotish za neia - toest firmata ne moje da ti plashta socialni i zdravni samo zaradi tova che si sydryjnik. No vij - dohodite ot razppredeleni dividenti kato sydrijnuk trjbva da si gi deklarirash v BG Danychnata Deklaratzia :D

2. Znachi ako ti plashtat to ti si ot tipa "managing partner" i imash trudov ili konsultantski dogovor koeto ne e problem zashtoto tezi dogovori ne iziskvat da si na mjasto. No ot tova proizticha i drugia problem - ti imash i dohod ot BG kojto shte poluchavash na tvoe ime dokato si v Kanada kato postojanno prebivavasht.

3. Praviloto v Kanada i specialno na Revenu Quebec e slednoto pri danychnite deklaratzii: Deklarirane na VSICHKI dohodi na kanadskite grajdani i postojanno prebivavashti v Kanada prez opredelenata godina NEZAVISIMO ot tova dali sa dohodi ot Quebec ili chujbina.

4. Sporazumenie za IZBJAGVIANE na dvojno danychno oblagane (tuk imash greshka v tova koeto si pisal - za "izbjagvane") . Ne znam dali ima takova, no sigurno i da ima problema shte ti e dosta goliam ako dohodite ti v BG sa znachitelni i ne si gi deklarirash - ako e taka -> po-skoro ne se pritesnjavaj za osigurovkite a za dohodite si :wink:

Moj syvet - ako imash njakakvi trudovi dogovori i konsultantski - ili gi prekrati ili gi uredi chrez divident ot firmata - danychnite stavki v BG sa niski i zabravi da pravish v Kanada shmekerii - tuk ima dostychno nachin s neshta narecheni RRSP i semejno oblagane da si spestiavash dosta ot tiah.

Hajde...stiga tolkova ot edin IT kadyr.
Аватар
precious
Обратна връзка:

Мнение от precious »

Привет,
Счетоводил, който ти е казал, че трябва да плащаш като съдружник осигуровки, когато не си в БГ и не участваш с личен труд в дружеството не става за нищо... сори.....
Не дължиш такива ако не участваш в УПРАВЛЕНИЕТО И НЕ ПОЛАГАШ ЛИЧЕН ТРУД!!!! Това се декларира в НОИ като си занесеш осигурителната книжка и ти направят вписване в нея!!!! Вътрешно се оформя с протокол.

Осигуровките не касаят данъчното облагане, няма споразумение за избягване на двойните осигурителни вноски :)

Ако ти плащат дивидент.... това вече е доход......

Това е.... успех :)
:kitty: :cat:
bateto

Мнение от bateto »

Ne si razpredeliayte divident v kraya na godinata , a go rekapitalizirayte.
Ako firmata e drugestvo/OOD,EOOD.../ nemogesh toku taka da ya spresh ot deystvie ,kakto ET,tryabva da minesh prez likvidaciya.Moge da ne izvarshva nikakva stopanska deynost prez godinata ,no si dlagen da podadesh danachna deklaraciya ,dage i prazna.Nay dobre ,ako ne iskash da se zanimavash s firmata izlez ot sadrugie,tova e nay evtiniyat variant.
Az sam ya udaril prez prosoto i moite firmi sam gi zaryazal taka bez da podavam dage i prazni deklaracii.Dali ste me pritesnyavat sled nyakoya i druga godina ili ste sam se zagubil nyakade iz danachnata magla v Bg?
Аватар
Leon
Обратна връзка:

Мнение от Leon »

Мерси много за отговорите.

Фирмата ми е ООД, и съм съдружник 50%. Не искам да си продавам дяловете въпреки че имах много добри предложения. Фирмата засега работи добре.

Въпроса ми ако не декларирам доходите си в Канада в края на годината, какви може да са последствията.(Какво се плаща) И въобще как се разбира че лицето Н примерно има доходи от другата страна на океана.

Иначе нашата годишна счетоводна печалба е ниска, тъй като тя се ръководи само от фактурите. Така или иначе доходите ще са ниски.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

ami нали имаше тука едни данъцни експерти, ама вече се обърках кой е точно той и дали има такъв вече :idea:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Molson

Мнение от Molson »

ne vijdam smisal da ti se plashtat socialni i zdravni osigurovki v BG pri polojenie che ne jiveesh tam i ne se znae dali shte polzvash tezi oblagi v posledvasht moment. posle kak shte ti plashtat takiva osigurovki pri polojenie che ne rabotish za firmata (osven ako ne si otgovoren faktor vse oshte v tazi firma i tia te vodi fiktivno kato izpalniavash dlajnostta bez znachenie kade jiveesh). shto se otnasia do dohodite - te se deklarirat po mestojiveene - toest ako si v CA gi deklarirash v godishnata deklarcia bez znachenie v koia darjava sa pridobiti - tova sa dohodi i dai boje vsekimu da ima i to v poveche.
пепел от рози

Мнение от пепел от рози »

Българското законодателство третира твоя проблем по следния начин:
1.По отношение на социалното осигуряване- за да отпадне задължението за осигуряване на съдружник се подава декларация по образец в НОИ.
2.По отношение на здравното осигуряване-всички български граждани са задължени да правят здравно осигурителни вноски.Ако не ти ги внасят-губиш здравно-осигурителни права в БГ./това предполагам не ти е проблем щом заминаваш/
3.По отношение на изплатените дивиденти -съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане ,дивидентите се облагат при източника с еднократен данък т.е дружеството при самото изплащане внася данък.Ако имаш доходи само от дивиденти ,не подаваш декларация / в Бг обаче ,в Канада незнам /.Визирам чл.14 т.5 от ЗОДФЛ .
Между БГ и Канада има СИДДО.Което значи ,че обложен доход в едната държава не се облага в другата.
Това е от мен.Успех
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

пепел от рози написа: Между БГ и Канада има СИДДО.Което значи ,че обложен доход в едната държава не се облага в другата.
Това е от мен.Успех
не е точно така!
има много доходи които се облагат и в двете страни и съответно има кредит за платения данък.
Така се получава, че ще платиш данъка на страната с по-висока данъчна ставка.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Заключено