Какво му е изпратила може да прочетете тук:17.01.2011
Държава в тресавище
Един чужденец ме помоли да му обясня скандала с подслушването, тъй като сам не успява да се ориентира кой кой е в тази афера - споделя Любослава Русева и изпраща на въпросния чужденец следните обяснителни бележки:
По време на Първата световна война на един генерал му хрумнала идеята да отбие река Марна. Целта му била да наводни окопите на противника и да го извади на светло, за да го очушка по-лесно. До този момент генералът се славел като отличен стратег, но с Марна сбъркал - реката заляла и окопите на собствената му армия. Бойното поле се наводнило и дни наред всички газили в лепкава кал. Падали, ставали, после пак падали. Изцапали се дотам, че вече не можело да се разбере кой от коя армия се сражава.
Разказах тази история на чужденец, който се интересува от скандала с подслушването, но не успява да се ориентира кой кой е в него. За всеки случай му описах и хронологията/драматургията на скандала - през фактите, струва ми се, той ще нагази по-дълбоко в нашето тресавище. Ето какво му изпратих:
....
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14770720,00.html"
Аз ще го прескоча и ще цитирам края на статията
Това написах, а чужденецът попита потресено: „И вие ден след ден четете и слушате всичко това?”.
Бях започнала да отговарям, че ЖИВЕЕМ в това. Живеем сред сересета, дебнене, ходатайства, удари под кръста, ултиматуми, сиви обвързаности, привидни противоборства. Живеем в абсолютно нездравословна среда, в която изборът е между лошо и лошо, ужасно и отвратително, грозно и още по-грозно. Живеем в тъп милиционерски виц, който няма край, такъв ни е отказан, а и ние така сме си го измислили.
Бях започнала, но вместо това му написах единствено:
To be continued...
Автор: Любослава Русева, в. „Дневник”
Редактор: Александър Андреев