HELP aplying to Que from USA

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

HELP aplying to Que from USA

Мнение от mirkaa »

Privet na vsichki,
priatno mi e da se predstavia kato nov kandidat-imigrant za Quebec, tepyrva trygvaiki po dylgata pyteka na filling applications:) Sled 10 godini jivot v NYC, nai-posle se stigna do moment, v koito e iasno che ne moga da ostana tuk poradi lipsa na status.
Izviniavam se ako tazi tema e raziskvana veche, no ako niakoi moje da mi posochi star topic, bih bila mnogo blagodarna!
Vyprosyt mi e slednia:
Ima li i kakva e razlikata mejdu ukazaniata za kandidatsvane za Que ot stranicata na Federalna Canada i tazi za Quebec!? Syshto taka, pishe che ofisa e v NYC, a v Fed Info pishe che visa office e samo v Buffalo!? Ima i malka razlika v dvete ukazania za kakvi dokumenti sa neobhodimi za application, a syshto i adres na koito da se izpati application - NYC ili Buffalo!? Niakoi ima li idei po vyprosa!?

Blagodaria predvaritelno za pomoshtta vi!

Mira
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Добре дошла във форума!
Сигурен съм, че тук ще намериш отговорите на всичките си въпроси.
По отношение на разликата в кандидатстването за Квебек и Федерална Канада е писано много, но ще се опитам да ти го обясня с няколко думи, а в последствие ти сама ще откриеш цялата информация.
Работата е там, че правителството на Квебек има договор и разрешение от канадското правителство само да селекционира емигрантите си. Провинцията си е приела свой закон за имиграцията и си има собствена процедура за селекция. Но федералното правителство единствено има правото да издава визи. То си запазва и правото да проучва селекционираните от Квебек кандидат-имигранти за здравословното им състояние и криминални прояви, без да се интересува от нищо друго. Ако тези проучвания са положителни, федералното правителство издава и съответната виза.
И сега другия номер - провинция Квебек няма свои посолства в чужбина, а в целия свят има всичко на всичко: 6 генерални легации; 4 легации; 9 бюра, от които само три ( във Виена, Хонг Конг и Дамаск) се занимават с емиграция и няколко други по-незначителни представителства, които изобщо не се занимават с тези въпроси. И света е разделен на райони, като всеки район е прикрепен към отделна легация или бюро, които са оторизирани да извършват процедурата по имиграция на населението от съответните държави.
Федералното правителство, от своя страна, също е разпределило света на свои райони, според посолствата си, със същата цел.
Та както вече сама разбираш, на по-голямата част от кандидатите за Квебек се налага да подават Молба за селекция на едно място (за България - във Виена), а за получаване на виза - на друго (за България - в Букурещ).
Ти, ако решиш да кандидатстваш за Квебек, ще се наложи да направиш същото. Молбата за селекция ще трябва да подадеш в службата за емиграция на Квебек, ситуирана към посолството на Канада в Ню Йорк, а след одобрението ти, да подадеш документите за виза наистина в посолството в Бъфало. Само то е отризирано от 6-те канадски посолства в САЩ за издаване на визи.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
VanBC
Модератор

Re: HELP aplying to Que from USA

Мнение от VanBC »

mirkaa написа:... Ima li i kakva e razlikata mejdu ukazaniata za kandidatsvane za Que ot stranicata na Federalna Canada i tazi za Quebec!? ...

За имиграция в Канада има два вида програми:
1. Провинциални. Тези програми са рожба на спогодби между федералното правителство и отделните провинции. Въпросните спогодби дават право на всяка провинция да си избира имигранти по свои собствени критерии. Идеята е имигрантите да се заселят в провинцията която ги е избрала, но няма начин да ги задължат, затова е възможно да кандидастваш по програмата на една провинция, а след това да се установиш където си пожелаеш в цяла Канада. От провинциалните програми, най-популярна е тази на Квебек.
2. Федерална. Тазиа програма е генерална и важи за цяла Канада, т.е. може да се установиш където си искаш в Канада (Квебек е малко по-специален случай и ако наистина искаш да се установиш там, е препоръчително да минеш по тяхната програма).

На страницата на Федерална Канада има информация само за федералната програма. Правителството на Квебек си има собствен сайт на който е информацията за програмата на Квебек. Критериите и процедурите през които се минава са разлини за двете програми, съответно и указанията на сайтовете са различни. Трябва да решиш по коя програма ще кандидастваш и да следваш указанията в съответния сайт.
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Мнение от mirkaa »

Blagodaria vi za otgovorite! Vnaisat niakakva svetlina :)
No az kato che li ne sym bila dostatychno tochna v obiasnenieto si.
Niamam kolebania po koia programa da kandidatsvam i ne tyrsia razlika mejdu federalnata i na Quebec. Pone tova domashno sym si go napravila i ne iskam da ottegchavam foruma s podobni vyprosi. :?
Fakt e, che dori i da sym angloezichna, se nalaga da se zaselia v Montreal, tyi kato s moiata profesia samo tam imam niakakyv shans da si nameria rabota. Za koeto ne syjaliavam de :D Montreal mi haresva strashno!
Misylta mi beshe, che ako se rykovodia po Guide na Buffalo za applicants za Quebec, triabva da si podam dokumentite v Buffalo, a ako se vodia po otdelnia site na immigrating to Quebec, triabva da si podam dokumentite v NYC!? Pravilno li se orientiram, che za Quebec ima taka narecheni 2 etapa - 1vi za da te selektirat za tam, i 2ri da te odobriat federalnite? Moje bi i za tova e uchudvaneto mi, che na pryv pogled neobhodimite dokumenti za Que, v sravnenie s tezi za Federalnite, sa pochti na polovina!? :?:
Ili dokolkoto razbiram ot gornia posting, pyrvo podavam za selekcia v NYC, i sled tova za visa v Buffalo?
Blagodaria vi za mneniata otnovo. Shte se opitam da procheta informaciata po-vnimatelno.

Mira
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

При това положение, щом ще кандидастваш по процедурата за Квебек - следвай указанита в тяхния сайт.
С няколко думи казано - трябва да изпратиш документите си в консулството в Ню Йорк, след като разгледат документите ти, ако отговоряш на изискванията им, би трябвало да те извикат на интервю. Справиш ли се с интервюто успешно ще получиш Сертификат за селекция за Квебек. С това приключва основната част и може да се каже че си одобрена.
Следва формалната част с федералните в Бъфало - трябва да им изпратиш сертификата за Квебек и каквито допълнителни съпъстващи документи се искат, а те вече след като ти получат документите, ще ти изпратят формуляри за медицински. Направиш ли медицинските, последната стъпка е да си получиш визата.
Значи описаното до тук е доста грубо казано, просто за обща идея. Сигурно някои от детайлите ми се губят. Чети внимателно в официалния сайт и проверявай всяка дреболия.

Виж също тези статии от портала
http://www.bgcanada.com/portal/index.ph ... egory&id=1
Lorene

Мнение от Lorene »

Здравей Mиpa,

Коко е абсолютно прав. Първо се подават документи за selection certificate в NY (възможно е и да не те извикат на интервю както стана в нашия случай ).

След като вземеш сертификaт за Quebec втория етап е Buffalo, от където минава федералната процедура. Там правят background checks, медицински и т.н. Така, че следвай указанията от сайта на Quebec.
Нашата процедура отне 10 месеца с визите и без интервю. Сега може и по-бързо да става. Това беше преди година.

Късмет!

Ирина
Заключено