Sabrahme se nyakolko entusiasti international students, kakto i nyakolko kanadci i se nasochihme kam edna ferma v krasivata Ottawska dolina. Oshte predi da trgnem se razveselih, zashtoto se zapoznah s edin kitaec, koyto se kazvashe, kak da go kaja, abe da ne otvaryam rabota na Plamen i Ssttoo sam shte se cenzuriram

Fermata, v koyato otidohme se kazva Fulton's Pancake House & Sugar Bush i se namira na 60 km na zapad ot Ottawa i na 242 ot Montreal v malkoto gradche ot selski tip- Pakenham. Otvorena e za posetiteli ot 9 do 5 vseki den prez mesecite april i may.
Dashteryata na sobstvenicite se okaza, che e i guide i zapochna lyubezno da ni obyasnyava za tehnologiyata na proizvodstvo na klenov sirop.
Semeystvoto y doshlo ot Shotlandiya i imat tazi ferma ot okolo 150 godini.
Che ot klenovite drveta moje da se izvlicha klenov sirop sa go razbvrali prvi indiancite i to savsem sluchayno. Spored irokezka legenda edin mlad voyn zabil tomahawk v klenovo drvo i kato sabral sok ot drvoto, reshil s nego da si svari manja. Obache, kato pochnal da vri toya sok vzel da se sgastyava i opaaa, kinder surprise, hem manjata stanala, hem i podsladena s estestven podsladitel.

Posle evroimigrantite, pionerite izpolzvali metalni kofi i im bilo po-lesno da sabirat soka ot drvetata, vapreki che i tova iziskvalo dosta rabota posle da gi sabirash edna po edna teya kofi.
Sega e malko po-lesno, makar i vse oshte trudoemko, zashtoto se probivat dupki v drevtata okolo 4 cm dalboki s drelki i se slagat plastmasovi trabi po vsichki drveta, koito nosyat sokat kam sgradata, v koyato ima golyam container, v koyto sokat se sabira i se izvaryava.
Za da se probie edna dupka v drvo, to tryabva da e pone 50-godishno, a ako e po-stari i shiroko se probivat poveche dupki. Vsyaka godina se probivat duki na razlichni mesta po drvoto i tryabvat mejdu 3 i 5 godini da zazdravee ranata ot probiva na saotvetnoto myasto i da moje pak da se probiva tam. Nay-staroto drvo vav fermata, v koyato byah e na okolo 250 godini i go narichat Grandma.

Ot klenov sirop se pravyat i blizalki, narecheni maple tuffy kato se nagree se ovalva v snega et voila:
No, men poveche me kefi na palachinki, koito mogat da se kupyat na svestni ceni i izobshto za 7 CA$ chovek moje da se nayade v podobna ferma.
Dnes uspyah da se povozya i na konska sheyna! Golyam kef! Napomnya mi karucata na dyado, samo che bez kolela.

Eto i snimka na sheynata ot sayta na fermata:

Na samiyat site ima i druga polezna infomraciya kakto i razlichni recepti:
www.fultons.ca
Na kratko, mes amis, preporachvam vi silno da posetite klenova ferma, it's fun i se nadyavam i na vas da vi haresa!
Smile and enjoy Canada vashiyat weekend!