Въпрос - Как ще учат децата ни български в Квебек.

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Botzo

Въпрос - Как ще учат децата ни български в Квебек.

Мнение от Botzo »

Та ние както вече е известно минахме през определени етапи и сега чакаме медицински. Та имаме тука един палавник който е вече на 2 годинки, но в момента в който ще стъпим в обетованата земя ще е наближил 3. Това е вуздраст в която децата много бързо научават, но и много бързо забравят.
Четох тук че имало някакво българско неделно училище в Монреал и имаше някаква снимка и .... май това беше. Интересуваме наред с френския и английския какво се прави за да могат децата да учат и да научат български. Какви са преподавателите там, на какво ниво преподават. И дали след време някой който е завършил това българско неделно училище може да иде в българското посолство в Канада за да държи изпит - матура. С идеята да следва в българия.

Благодаря.
Joy

Мнение от Joy »

Ама Боцо,аз просто едва се въздържам и не мога да не те цитирам:
Абе Гец,
ти чуваш ли се какво говориш. Ти мислиш ли че някой от тук някога ще вземе да се върне обратно в българия. Нали мен това ме дразни че много знаят ама само са приказки колкото да си чешат езиците.
НИКОЙ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ.
Пък нека разправят кой с какво се гордее.
Нещо не разбрах защо сега изведнъж реши,че детето ти ще следва в България? :D
Botzo

Мнение от Botzo »

JOY написа: ... Нещо не разбрах защо сега изведнъж реши,че детето ти ще следва в България ...
Ама JOY,
в мен с епрокрадва чуството че маи говорим на различни езици и затова стават големи недоразумения. Аз че няма да се върна то е 100% ясно. Ама ние мога да забраня на детето ми да прави каквото му е кеф. Ако иска да учи там, да е жив и здрав. Ама не искам след време да ми каже "ЗАЩО НЕ МЕ ПРАТИХТЕ". А ако неще - пак да е жив и здрав. КАто гледам това ще стане като с темата на Канука - питаш едно и ти отговарят каквото им падне и с цел да се заяждат.
Така че ако ще продължаваш, по-добре недей в тази тема. Напиисах я за да науча нещо което ме интересува.
Аватар
gez
Обратна връзка:

Мнение от gez »

Ami botzo
Moqt balgarski mi e dosta presen. Ako iskash az moga da pomogna na deteto ti.
Znaesh li, dnes gledah povtorenieto na "Drugata Balgaria". Davaha za Kazakstan edin uchitel (bylgarin), koito prepodava bylgarski na chujdite deca. Nakraq izpiaha edna bylgarska pesen (niamashe bylgarcheta tam). Drugata sedmica pyk shte gledam prodaljenieto. Ei na takiva hora se vazhishtavam az...v tejkoto nastoqshteto da praviat dostoini neshta...dori i izvyn Bulgaria...raboti za neq. Ta i v Montreal moje da se nameri takav...znae li chovek...
Gez
Мисли за най-лошото, за да стане най-хубавото
Joy

Мнение от Joy »

Ами,Боцо,пак без да се заяждам,ама ти как си го представяш,дете ,което никога не е виждало България,пък и едва ли ще я види като баща му не иска да чуе за нея,извежднъж да прииска да учи там? :D
И сега сериозно...Учи-не учи български в неделно училище,дете пристигнало на 3 години (да не говорим,че не от България,но това е без значение) и не живяло там,няма да говори български,та колкото и да му се иска на бащата...Да не говорим,че за писане и даже матура е просто абсурд да се говори!
Дори и филолог да си,Боцо и редовно да се занимаваш с него,езикът му няма да бъде по-добър от минимума за елементарно общуване.

Е,ха да не се заричам...Може пък да е супер езиково надарено детето... :D Само че всички примери около мен сочат точно тази перспектива... :?
Botzo

Мнение от Botzo »

JOY,
благодаря за отговора.
Но дали някак си не може да се съсредоточим върхо това което питам.
А останалото го остави на мен.

Благодара.
Аватар
gez
Обратна връзка:

Мнение от gez »

Aide stiga de.....sled malko na deca shte pochnete da se obijdate, a tova naistina boli...bez da imam dete moga da precenia...
Vijdam che ste dalech ot tova, no nikoga ne kazvai nikoga....!!!!!!
Gez
Plamen

Мнение от Plamen »

Боцо, мойте и двамата ходят в това училище. малския е на 4 години и ходи на забавачка...или нещо такова. За толкова малки е трудно. Ние освен всичко друго си и маме и учебниците и букварите от България и по тях жената малко или много се мъчи да ги вкара в правия път. Харно питаш за училището. Има много мерак и упоритост в идеята, но малко българи са склонни да жертват безценните си недели пред телевизора, за идеята децата да учат български...явно романтизма от килийните училища и Дядо Вазов са отминали...Ако искаш повече инфо мога да ти дам имейла на директорката да ти поразкаже някои неща.
Botzo

Мнение от Botzo »

Благодаря ти Пламене.
Такъв отговор търсих, нормален. Ми добре дай ми го да и пиша.

Благодаря.
joro

Мнение от joro »

Коригирано

Хубаво е човек да знае чужди езици- независимо какви- все може да му е от полза. Аз в казармата бях понаучил малко турски, понеже там имахме няколко от "новите" българи. За съжаление вече почти нищо не си спомням от тогава.
Това, че искаш детето ти да учи български не е лошо. Гледах веднъж едно предаване, в което доказваха, че деца, които от малки учат чужди езици се развиват по-добре интелектуално и след време стават по-образовани от тези, които не са учили чужд език. Може би затова и българите сме толкова умни- едно време в училище учехме и руски, и френски задължително.
Ако детето ти има баба и дядо в България и го пращаш от време на време през ваканциите може и да научи български доста добре. Това май е най-добрия начин. А ако иска детето ти да учи след време в България трябва да му извадиш и българско гражданство, иначе не става. :( :( :(
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
pumpy

Мнение от pumpy »

JOY написа:Ама Боцо,аз просто едва се въздържам и не мога да не те цитирам:
Абе Гец,
ти чуваш ли се какво говориш. Ти мислиш ли че някой от тук някога ще вземе да се върне обратно в българия. Нали мен това ме дразни че много знаят ама само са приказки колкото да си чешат езиците.
НИКОЙ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ.
Пък нека разправят кой с какво се гордее.
Нещо не разбрах защо сега изведнъж реши,че детето ти ще следва в България? :D

много просто е : ще може да получи безплатно и качествено образование като дете на българи и после ще може качествено на български език да плюе по това, което не е родина на баща му. важно е да се изстиска максимално от държавата, която ти е длъжна до гроб.
много ми е интересно ти, аржентинецо, хубаво си се отказал от българско гражданство в аржентина, но това декларирал ли си го и в българия в министерството на правосъдието, за да е реален отказа ти или само си приказваш и си обичаш разни родини........
Botzo

Мнение от Botzo »

Полуумпи,
аз имам един такъв интересен въпрос:
може ли веднъж да не се включиш с глупости или просто чуството да си последна инстанция те е завладяло тотално. Аз вече полъчих отговора който исках от Пламен и с това тази тема може да бъде приключена.
Спомняш ли си в българия преди време имаше един пърнически знак който казваше:
- ДЕЦАТА НЯМАТ СПИРАЧКИ -
Мисля че няма да е зле да си го принтираш и окачиш на врата.
Тази тема за мен е приключена, а ти си пиши ако искаш ....

Благодаря на всички.
survivor

Мнение от survivor »

Botzo, ponezhe pitash za nivoto na uchitelite, vpechatleniyata mi ot minalata godina sa che uchitelite v bg uchilishteto sa dobri profesionalisti. Te sa bili uchiteli i v BG, taka che ne stava vapros za amatyorski izpalneniya, vapreki che mozhe i da ne si imal srazh kato uchitel i pak da prepodavash dobre. Osven tova togava mi napravi vpechatlenie che uchebnata programa e dobre obmislena. Lichno mnenie.
Botzo

Мнение от Botzo »

survivor,
благодаря ти. Значе те са педагози завършили в българия. А знае ли се какво образование имат (начална педагогика или някаква друга).

Благодаря.
Аватар
gez
Обратна връзка:

Мнение от gez »

I oshte neshto po-vajno ako moje da ni kajete: Kakvi sa taksite za tova uchilishte?
Mersi
Заключено