Социално осигуряване, данъци и др. България-Канада?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Angie

Социално осигуряване, данъци и др. България-Канада?

Мнение от Angie »

Офф въртят ми се доста сложни въпроси на които се опитвам да намеря отговор, надявам се миналите по този път да знаете как се процедира:
1)Имате ли представа дали взаимно се признава социалното осигуряане между двете страни, т.е. дали при определяне на правото на пенсия във всяка от страните стажът придобит в другата страна се признава за осигурителен стаж и впоследствие дали на лицето се изплаща пенсия от всяка от страните в която е било осигурявано, която е пропорционална по размер на осигурителния доход и стаж в тази страна :roll: Или въобще съм много далече от истината за канадската осигурителна и пенсионна система???
2)Освен това как се прилага спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане, например
-за дадена година лице пребивава в България над 183 дни а остатъка в Канада. В България има доход по трудов / граждански договор, има доходи и в Канада. Трябва ли накрая на годината да декларира и двата дохода и в двете страни с огледприлагане на прогресивна ефективна данъчна ставка.
- А при престой в България над 183 дни и липса на доходи там, трябва ли да декларира доходи с източник в чужбина и да подаде молба за избягване на база платен данък в Канада.
- А ако е било в България под 183 дни и има/няма доходи там???
3)Някой спазил ли е изискването на чл. 12 (1) от закона за бълг документи за самоличност според който трябва да декларира придобиването на документ за самоличност от друга държава в срок от 60 дни (иначе глоба 20-150 лв) и как го е направил след като не е бил в България

Мерси :D
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник

Мнение от bliasaka »

1 800 755-7047.Mislia,che te nai-dobre shte ti dadat otgovor (http://servicecanada.gc.ca/en/home.html)
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Re: Социално осигуряване, данъци и др. България-Канада?

Мнение от bgmontreal »

Angie написа:Офф въртят ми се доста сложни въпроси на които се опитвам да намеря отговор, надявам се миналите по този път да знаете как се процедира:
1)Имате ли представа дали взаимно се признава социалното осигуряане между двете страни, т.е. дали при определяне на правото на пенсия във всяка от страните стажът придобит в другата страна се признава за осигурителен стаж и впоследствие дали на лицето се изплаща пенсия от всяка от страните в която е било осигурявано, която е пропорционална по размер на осигурителния доход и стаж в тази страна :roll: Или въобще съм много далече от истината за канадската осигурителна и пенсионна система???
2)Освен това как се прилага спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане, например
-за дадена година лице пребивава в България над 183 дни а остатъка в Канада. В България има доход по трудов / граждански договор, има доходи и в Канада. Трябва ли накрая на годината да декларира и двата дохода и в двете страни с огледприлагане на прогресивна ефективна данъчна ставка.
- А при престой в България над 183 дни и липса на доходи там, трябва ли да декларира доходи с източник в чужбина и да подаде молба за избягване на база платен данък в Канада.
- А ако е било в България под 183 дни и има/няма доходи там???
3)Някой спазил ли е изискването на чл. 12 (1) от закона за бълг документи за самоличност според който трябва да декларира придобиването на документ за самоличност от друга държава в срок от 60 дни (иначе глоба 20-150 лв) и как го е направил след като не е бил в България

Мерси :D
1. далееееч си
2а. зависи от дохода в Канада. Дохода в БГ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се облага в БГ, тъй като по БГ законите е местно лице с местен доход.
2б. декларации и в Канада (местен доход) и в БГ - облага се в Канада
3б. чуждестранно лице в БГ, без доходи в БГ - НЯМА ДЕКЛАРИРАНЕ
3. Изпратих факс в посолството, който съм сигурен е отишъл в коша, но имам доказателство.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
bp_de

Re: Социално осигуряване, данъци и др. България-Канада?

Мнение от bp_de »

Angie написа:Офф въртят ми се доста сложни въпроси на които се опитвам да намеря отговор, надявам се миналите по този път да знаете как се процедира:
1)Имате ли представа дали взаимно се признава социалното осигуряане между двете страни, т.е. дали при определяне на правото на пенсия във всяка от страните стажът придобит в другата страна се признава за осигурителен стаж и впоследствие дали на лицето се изплаща пенсия от всяка от страните в която е било осигурявано, която е пропорционална по размер на осигурителния доход и стаж в тази страна
:D
Мисля 4е това е един от наи сложните въпроси :D :D - сега да не се разсърди6 еи :D :D

4е ка може да пласта6 на едно място (в слу4ая Бг) и после да иска6 пари от друго (Канада)
такива слу4аи Бг требе да има договор съответната държава-а БГ има 2-или3 такива-но не и с Канада.
Angie

Мнение от Angie »

Не се сърдя :D то е ясно, че трябва да съм факир та да ме осигуряват в БГ, а Канада да ми дава пенсия; ОБАЧЕ но не виждам защо придобитият досега стаж в БГ и Канада да не може да се сумира, за да се признае въобще за осигурителен стаж (в България се процедира по точкова система, при която ако нямаш сума от стаж+възраст=незнам си колко точки (преди 2г беше 90) пенсия се отказва. Тези ми сложни мисли бяха породени от следния текст на сайта на НОИ как това ще се урежда в рамките на ЕС:

"ВИЕ СТЕ БИЛИ ОСИГУРЕНИ В ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ДЪРЖАВА
Ще получите пенсия от всяка държава, в която сте били осигурени за период от минимум една година. Размерът на пенсията ще бъде пропорционален на продължителността на осигурителния период във всяка една от тях.

Пример: били сте осигурени:
- в продължение на 10 години в държава-членка A,
- в продължение на 25 години в държава-членка Б и
- в продължение на 5 години в държава-членка В.

С други думи, вашият признат осигурителен стаж за пенсия е 40 години. Държава-членка A ще изчисли размера на пенсията, на която бихте имали право след 40 години осигуряване там. След това ще започне да ви изплаща сумата, която съответства на реалния осигурителен период, а именно 10/40 от тази сума. Аналогично държава-членка Б ще ви изплаща сума в размер на 25/40 от сумата, на която бихте имали право при осигурителен стаж от 40 години. Накрая държава-членка В ще ви изплаща сума, равна на 5/40 от сумата, на която бихте имали право при 40-годишен период на осигуряване в тази държава.

Ако преди присъединяването на България към ЕС сте работили в друга държава-членка, вашите пенсионни права ще бъдат преизчислени съгласно правилата на ЕС. За да се избегнат евентуални проблеми, още преди да заминете, вие трябва да се поинтересувате каква е възрастта за пенсиониране в страната, в която възнамерявате да започнете работа."

И друго от сайта на Министеството на външите работи :

http://www.mfa.government.bg/index.php? ... m_id=11021
"Министерство на труда и социалната политика е отправило покана към Департамента за развитие на човешките ресурси на Канада за провеждане на предварителни консултации по сключването на Спогодба между Република България и Канада за социално осигуряване."

Светът става все по-глобален и правата на хората трябва да са гарантирани в глобален план по един справедлив начин. :beer:
bp_de

Мнение от bp_de »

Това дето си го 4ела -засяга САМО нестата с ЕС -ама Канада няма нисто обсто с ЕС.
В ЕС има договорености междустраните -нали има свободно движение на трудова сила и локуми от сорта.

казано наи- обсто -пенсията е спестявания -които си пластал докато си работил-за да взима6 пари после когато си пенсионер.
дори и в Бг може да не си работил и 1 ден -ама ако внесе6 пари в пенсионата каса-пак сте поу4ава6 пенсия .
и обратното -може и 70 години да си работил -ама ко не си пластал-няма да ти дадат пенсия
напрактика пенсиония фонд не го интереува работил ли си -а го интерсува Пластал ли си.

та доколкото съм запознат с пенсионат асистем в Канада и там е подобно-так а4е какво ги интересува канадците 4е си работил някаде -вапроса е пластал ли си на тях. :D

а до тия разсъждения да достигне 4овек -мисля 4е не е нужно да си гении-та затова те базикнах горе за сложноста на въпроса.
:D
Angie

Мнение от Angie »

Ясно, няма спогодба между България и Канада :(. Значи мен засега пенсията в Канада не ме вълнува, вълнува ме перспективата за такава в България и как тя се влияее от период на работа в чужбина (в случая Канада). Макар и потенциален имигрант, още не съм решила дали ще ставам пенсионер в Канада. Като отида ще реша. Сега проблема ми е, заминавайки за Канада какво става с постигнатото в БГ??? Примерно имам си аз 10 г стаж в БГ и отивам в Канада, работя си там 10 г и решавам, че искам да се върна в БГ. Обаче без тези 10 години, прекарани в Канада, в БГ не мога да събера необходимия осигурителен стаж,за да се пенсионирам след време (не че ще цъфна и вържа с бълграската пенсия де, ама все пак). Та по този повод разбирам, че цивлизованите страни имат подбни спогодби за социално осигуряване. Страна по такава спогодба поема ангажимент да изплаща частта от пенсията, отговаряща на осигурителния стаж в нея. Ако имаше такава спогодба, за 30 години стаж в България и 10 в Канада при изискване за 40г. осиг. стаж за отпускане на пенсия в БГ, НОИ би следвало да признае наличието на стаж 40 г, като определи пенсия 30/40 от размера на тази, която би била дължима за 40 години стаж, в същото време от Канада би следвало да изплащат 5/40 от евентуална пенсия при стаж 40г. Но явно засега такова животно няма. Такива спогодби България има и сега с други страни още преди да е член на ЕС. Общо взето се изразяват в следното:
В едната държава:
1. институцията изчислява теоретичната сума на пенсията, за която заявителят може да претендира, ако всичките осигурителни периоди, реализирани въз основа на законодателствата на двете договарящи се страни, са реализирани изключително при нейното законодателство;
2. на базата на тази теоретична сума институцията определя след това действителната сума на пенсията пропорционално на продължителността на осигурителните периоди, реализирани при законодателството, което тя прилага, спрямо общата продължителност на осигурителните периоди, реализирани при законодателствата на двете договарящи се страни.
Angie

Мнение от Angie »

А да намерих и това : http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=9755
Иначе благодаря на всички писали по темата:) Понеже не забелязвам да има натъжени съфорумци от евентулната невъзможност за пенсиониране в България, явно перспективата за пенсиониране в Канада е по-привлекателна, а това действа в известна степен окуражаващо на бъдещите имигранти като мен :D
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

значи, моята логика е следната..
мъжът ми е на 50г. има стаж 20г. в БГ осигуряван на хубава заплата..
съкратен, сега, ако почне работа за малко пари, след 20г ще взима малка пенсия..ако не работи, а си стигне точките с годините, ще взима хубава пенсия..
междувременно, отиваме в Канада, работи си и там и си плаща осигуровките, както досега и след 20г няма причина да не взима и оттам пенсия..той си е и ще си плаща осигуровките, както и досега..
и да сме живи и здрави след 20г да си харчим пенсийката..хехе

теоретично погледното, е плащаш-взимаш
но на практика... :roll:
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
joro

Мнение от joro »

Няма все още спогодба между България и Канада за взаимно признаване на трудовия стаж. Пенсията в България се изчислява на база трудовия стаж в България, а пенсията в Канада- на база трудовия стаж в Канада. Българите, работещи в чужбина може да се осигуряват в България- изпращате всеки месец някаква сума- 80 лева примерно, и това ще ви се брои за стаж. Има и частни пенсионни фондове, където можете да си внасяте колкото си искате пари, там пенсията ви след време ще зависи от това каква сума се е натрупала в личната ви сметка.
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
bp_de

Мнение от bp_de »

последни редове относно пенсиите-
В БГ системата е е следната- с внасяните сега пари за пенсия се пластат пенсите на сегасните пенсионери- събират се едиколко си пари -и се раздават-всеки пенсионер полу4ава по някакав критерии едкакав си процент от тая сума.

ама не е ясно сле 10, 20 или де да знам колко години -колко сте сте може правителството да събере за да си полу4им ние пенсиите.

така 4е погледнато от тая страна е по4ти безмислено да се внася каквото и да е в БГ пенсиона система. -осте пове4е 4е сле 20 години не е ясно какви сте са цените в БГ.

мога само да ви съобстя -колкото и 4удно да е -състата система е и в Немско.
За огромна радост -доколкото знам-в Канада като внася6 -се внасят само по твоита пенсиона сметка-и така знае6 по принцип колко сте полу4ава6 като се пенсионира6.
Оба4е моите колеги канадци ми казаха 4е и канадскот правителство искало да обедини пенсионите фондове с буджета на страната и да я подкарат като в БГ.
дали сте стане - не съм оракул да знам ...... :D
joro

Мнение от joro »

bp_de написа:последни редове относно пенсиите-
В БГ системата е е следната- с внасяните сега пари за пенсия се пластат пенсите на сегасните пенсионери- събират се едиколко си пари -и се раздават-всеки пенсионер полу4ава по някакав критерии едкакав си процент от тая сума.

ама не е ясно сле 10, 20 или де да знам колко години -колко сте сте може правителството да събере за да си полу4им ние пенсиите.

така 4е погледнато от тая страна е по4ти безмислено да се внася каквото и да е в БГ пенсиона система. -осте пове4е 4е сле 20 години не е ясно какви сте са цените в БГ.

мога само да ви съобстя -колкото и 4удно да е -състата система е и в Немско.
И в Канада, и в САЩ, и изобщо по целия свят е една и съща система. Сегашните ви вноски отиват за сегашните пенсионери, а когато се пенсионирате вашите наследници ще ви плащат пенсиите.
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
bp_de

Мнение от bp_de »

joro -taka izglevda na praw pogled. am ne to4no taka.
Spezialno za Kanada-infoto mi e ot swekara na setra mi -to i e mesten tam i sled nqkoq druga godina ste se pensionira-ta e w te4enie na nestata.
I w USA ne e ba6 kato w Bg- da pribirat kintite i posle kato ostaree6 -oprawqi se.
po princip wsqko prawitelstwo se stremi da glatne pensionite fondowe -stot sa si zdrawi kinti-ama ne nawsqkade mogat da go naprawqt toq nomer.
ne znam da li znae6 - towa obedinqwane e stanlo w Bg 20 godini sled 9 septemwri-nqkade kam 1968 4ak.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

Angie написа:Ясно, няма спогодба между България и Канада :(. Значи мен засега пенсията в Канада не ме вълнува, вълнува ме перспективата за такава в България и как тя се влияее от период на работа в чужбина (в случая Канада). Макар и потенциален имигрант, още не съм решила дали ще ставам пенсионер в Канада. Като отида ще реша. Сега проблема ми е, заминавайки за Канада какво става с постигнатото в БГ??? Примерно имам си аз 10 г стаж в БГ и отивам в Канада, работя си там 10 г и решавам, че искам да се върна в БГ. Обаче без тези 10 години, прекарани в Канада, в БГ не мога да събера необходимия осигурителен стаж,за да се пенсионирам след време (не че ще цъфна и вържа с бълграската пенсия де, ама все пак). Та по този повод разбирам, че цивлизованите страни имат подбни спогодби за социално осигуряване. Страна по такава спогодба поема ангажимент да изплаща частта от пенсията, отговаряща на осигурителния стаж в нея. Ако имаше такава спогодба, за 30 години стаж в България и 10 в Канада при изискване за 40г. осиг. стаж за отпускане на пенсия в БГ, НОИ би следвало да признае наличието на стаж 40 г, като определи пенсия 30/40 от размера на тази, която би била дължима за 40 години стаж, в същото време от Канада би следвало да изплащат 5/40 от евентуална пенсия при стаж 40г. Но явно засега такова животно няма. Такива спогодби България има и сега с други страни още преди да е член на ЕС. Общо взето се изразяват в следното:
В едната държава:
1. институцията изчислява теоретичната сума на пенсията, за която заявителят може да претендира, ако всичките осигурителни периоди, реализирани въз основа на законодателствата на двете договарящи се страни, са реализирани изключително при нейното законодателство;
2. на базата на тази теоретична сума институцията определя след това действителната сума на пенсията пропорционално на продължителността на осигурителните периоди, реализирани при законодателството, което тя прилага, спрямо общата продължителност на осигурителните периоди, реализирани при законодателствата на двете договарящи се страни.
Ми да ти имам проблемите,ти доживей до пенсия,после ще му мислиш :wink:
Мечката се мие, чисти
в потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

в Канада, за разлика от САЩ пенсионните влогове (си пи пи) са разделени и се инвестират а не се черпят от текущите вноски.
това е една от причините да имаме сигурна система и да няма дефицит като в щатите...единственният проблем е че отидат ли щатите, отива и канада със тях така че ....нащо е малко като катериците дето трупат лешници цяло лято и като дойде есента отиват на кино заедно с лешниците за десерт като ги кльопне баба меца....
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Заключено