podbudi za emigracia
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
podbudi za emigracia
zashto emigrirate,
razkajete za prichinite si - shte bade interesno.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Re: podbudi za emigracia
Shtoto v Bulgaria nie rabotihme kato pchelichki, a te seriaha kato slonove (politisti, mutri i tiam podobni). I meda zapochan da dobiva vkus na veche iaden...KolioBalkanski написа:zashto emigrirate,

A i malko i ot nego ostana...vij v Canada e po-dobre. Med ima (za vseki razlichno pogolemina garnentse) i vkusa mu ne e losh...leko nagarcha kato si go iadesh sam (bez starite priateli), no pak go ima. A i malkite mecheta shte sviknat s novata gora i shte nauchat ezika na mestnite jivotni. Osven tova niama da im se nalaga da si davat 2/3 ot meda za izplashtane na dalgove deto ne sa pravili. Pak i tuka peshterata e po-goliama i po-topla ot BG i ne se nalaga da karam zimen san...

- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
Re: podbudi za emigracia
samo shte si davat 2/3 ti ot hartiikite da hraniaat oshte po marzelivi mechki, da davat pomoshti na pandite i na afrikanskite mravoiadi i shte plashtat danak fermentiral medMechoPuh написа:Shtoto v Bulgaria nie rabotihme kato pchelichki, a te seriaha kato slonove (politisti, mutri i tiam podobni). I meda zapochan da dobiva vkus na veche iaden... :roll:KolioBalkanski написа:zashto emigrirate,
A i malko i ot nego ostana...vij v Canada e po-dobre. Med ima (za vseki razlichno pogolemina garnentse) i vkusa mu ne e losh...leko nagarcha kato si go iadesh sam (bez starite priateli), no pak go ima. A i malkite mecheta shte sviknat s novata gora i shte nauchat ezika na mestnite jivotni. Osven tova niama da im se nalaga da si davat 2/3 ot meda za izplashtane na dalgove deto ne sa pravili. Pak i tuka peshterata e po-goliama i po-topla ot BG i ne se nalaga da karam zimen san... :wink:
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Кума Лисо, по-точно ми се струва: във възпитано и толерантно "канадче", спазващо и приемащо всички правила около себе си - нещо, което е далеч от нашия горски манталитет, възприел глобализацията за своя присъща черта.
А за подбудите за емиграция: повече възможности за движение в пространството и нови перспективи, че всичко омръзва, когато замръзне на едно място.

А за подбудите за емиграция: повече възможности за движение в пространството и нови перспективи, че всичко омръзва, когато замръзне на едно място.
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
koi e vazpriel globalizaciata ne razbrah?Ombudsman написа:Кума Лисо, по-точно ми се струва: във възпитано и толерантно "канадче", спазващо и приемащо всички правила около себе си - нещо, което е далеч от нашия горски манталитет, възприел глобализацията за своя присъща черта. 8)
Bravo, Kole, yaka tema si pusnal pak!
Samo deto sega ne sam v mnogo dobra forma ot tolkova istoricheski "tuhli" okolo men da si izrazya mislite yasno i brzo, ama shte se probvam.
Zashto imigrirah? 50% zaradi ikonomicheski prichini i 50%, zaradi prichini ot kulturno-civilizacionen harakter
1.Nikak ne mi haresvashe da bachkam 6 dni v sedmicata ot 9 do 21 za 200-250 kinta i shefat da mi dava zaplatata s pone 10 dni zakasnenie, na nyakolko porcii i to s ugovorki i molbi;
2.Ne mi haresvashe perspektivata da si ostana daskal po angliyski, shtoto nyamah vrzki za neshto po-dobro;
3.Ne iskah da jiveya na kvartira i v mizeriya v nay-hubavite si godini i da se chudya postoyanno dali da imam kabelna ili internet, shtoto dvete neshta yavno ne moga da gi imam;
Tova byaha ikonomicheskite prichini, no sled tyah idvat i drugite, dalech po-seriozni: kulturno-civilizacionnite prichini
1.bulgarite sa pesimisti, palno e s depresirani hora, koito me ubejdavat kak az shte se provalya i kato im kaja neshto hubavo, vmesto chestito prviyat vapros e: "ama sigurno li e, che shte stane?"
2.Nay-dobrite mi priyateli imigriraha
3.Vseki den habya nervi za elementarni neshta, koito v edna civilizovana strana gi imash for granted. Vsyaka sedmica mi chupeha poshtenskata kutiya, navsyakde mrsotiya, idiotshtina, korupciya, grubi obnoski, dva pati me obiraha, edin pat v centara na Varna, drug pat vav vlaka, nikakav red, na nikoy ne mu puka za pravila, vsyaka godina se menyat razporedbi i zakoni za vsichko, vapreki che nikoy ne gi spazva...
4. Vsichko mi beshe protivno i mi drazneshe, ne se chuvstvah v svoi vodi, ne se chuvstvah shtastliv, natrupah otvratitelni spomeni i ot mitnichari i ot uchastiya na drjavni obrazovatelni konkursi, ot korumpirani lekari, nekadrni administratori... Unijeniya, nervi, bednost, nikakva svetlina v tunela, omagyosan krg!
I izcednaj mi se otvarya parashuta za Canada!
Samo kato student, no nyama znachenie. Strana, koyto mi e privlichala vaobrajenieto celi 10 godini!!! Strana, v koyato imam vazmojnosti ne samo da se realiziram profesionalno, da patuvam i da sam OK finansovo, spored moite lichni standarti (az nikoga ne sam iskal da bada bogat), no i neshto poveche, strana v koyato se chuvstvam shastliv, v koyato thank you i please ne sa deficitni dumi i t.n. i t.n. E, i tuk estestveno ima neshta, koito ne mi haresvat, kato naprimer tova, che mnogo paplach vliza v stranata i ne iskat da se integrirat v obshtestvoto, a predpochitat da hodyat s chalmi i charshafi, tova che mnogo kvalificirani evroimigranti se sblaskvat s golemi trudnosti da si nameryat rabota, tova che socialniyat jivot v Canada e sas svetlinni godini nazad ot evropeyskiya i drugi takiva neshta, no tuk se chuvstvam shtastliv i obicham Canada i sam y mnogo blagodaren za vsichko, koeto tya pravi za men, nay-veche za obrazovanieto, koeto mi dava for free, uvajavat me i se kefyat, che se chuvstvam kanadec, a neshtata v lichen plan, kato socialniyat jivot naprimer mogat da se podpbryat sashto pri dobro jelanie. Az imam mnogo dobri priyateli ot razlcihni nacionalonosti, skoro smyatam i v makedonskata obshtnost da se vklyucha po-aktivno, che samo v italianskata ne mi stiga
i taka leka-poleka i socialniyat mi jivot stava vse po-gotin i interesen.
Vinagi shte si ostana kanadec ot bg proizhod, no i tryabva na vsichki da e yasno, che az sam bugarin po proizhod, no ne i po srce i mnogo se nadyavam da ne sam takv i po pasport sled nyakoya druga godina, ako e kazal Gospod. Edno e yasno, za vrshtane v bg dori i na maytap ne iskam da stava duma, ako shte bg da zadmine 100 pati Canada po standard.
Canada, tova e moyat dom, sledovatelno tova e moyata rodina. Oficialen ezik vkashti e angliyskiyat, a oficialen flag e kanadskiyat. bg simvoli v moya dom nyama, ne iskam i da vijdam. no, inache uvajavam vsichki, koito se chuvstvat bulgari i iskat da si zapazyat kulturata i ezika, kakto i da gi predadat na sledvashtoto pokolenie. Canada e multicultural country i tova e tyahno pravo, kakto e i moe pravo da priobshtya sebe si i moite deca kam drugi kulturi i ezici, koito na men mi haresvat poveche 

Zashto imigrirah? 50% zaradi ikonomicheski prichini i 50%, zaradi prichini ot kulturno-civilizacionen harakter

1.Nikak ne mi haresvashe da bachkam 6 dni v sedmicata ot 9 do 21 za 200-250 kinta i shefat da mi dava zaplatata s pone 10 dni zakasnenie, na nyakolko porcii i to s ugovorki i molbi;
2.Ne mi haresvashe perspektivata da si ostana daskal po angliyski, shtoto nyamah vrzki za neshto po-dobro;
3.Ne iskah da jiveya na kvartira i v mizeriya v nay-hubavite si godini i da se chudya postoyanno dali da imam kabelna ili internet, shtoto dvete neshta yavno ne moga da gi imam;
Tova byaha ikonomicheskite prichini, no sled tyah idvat i drugite, dalech po-seriozni: kulturno-civilizacionnite prichini

1.bulgarite sa pesimisti, palno e s depresirani hora, koito me ubejdavat kak az shte se provalya i kato im kaja neshto hubavo, vmesto chestito prviyat vapros e: "ama sigurno li e, che shte stane?"
2.Nay-dobrite mi priyateli imigriraha
3.Vseki den habya nervi za elementarni neshta, koito v edna civilizovana strana gi imash for granted. Vsyaka sedmica mi chupeha poshtenskata kutiya, navsyakde mrsotiya, idiotshtina, korupciya, grubi obnoski, dva pati me obiraha, edin pat v centara na Varna, drug pat vav vlaka, nikakav red, na nikoy ne mu puka za pravila, vsyaka godina se menyat razporedbi i zakoni za vsichko, vapreki che nikoy ne gi spazva...
4. Vsichko mi beshe protivno i mi drazneshe, ne se chuvstvah v svoi vodi, ne se chuvstvah shtastliv, natrupah otvratitelni spomeni i ot mitnichari i ot uchastiya na drjavni obrazovatelni konkursi, ot korumpirani lekari, nekadrni administratori... Unijeniya, nervi, bednost, nikakva svetlina v tunela, omagyosan krg!
I izcednaj mi se otvarya parashuta za Canada!

Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид
Горд канадски гражданин в Мадрид

-
MOite mecheta sa si OK. Imat si nokti i zabi i ako se naloji gi polzvat, no asamo ako se naloji...a ne se nalaga. V taia chst ma gorata ima zakoni (osven toia na djunglata). Tuka si tichkat na volia i ne misliat za barkonieri i mutri...a dali shet stanat kato drugite jivotni v gorata...ami sigurno...v izvestna stepen. Obache za tova sa tattko mechok i mam metzana...da gi vkarat v pravata pateka...Кума Лиса написа:Ми и аз така като Мечо мислехОбаче мойто лисиче бавно се превръща в овчица и това ужасно ме дразни.Мразя овцете!!!

Taka si e Mecho, mi nie mai za mechentsata si doidohme tuk(e i za nas si de
).Moite sa dvechki i kato gledam ,tuk rastat po-spokoini i uvereni, a i az sum po-spoina za tiah,ta si mislia che izbora ni e bil pravilen.To na men mi e ranichko da pravia izvodi, no ot tova koeto vijdam i sravniavam.......mi za po-dobro shte da e.