митническа декларация и още нещо...

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
nobleman

митническа декларация и още нещо...

Мнение от nobleman »

Искам да изкажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на създателя на тази статия" Списък на багажа при тръгване".

Статията се намира в портала - при огромния труд на Бъди и Герчев!

Който/която и да е той/тя … та това си е направо класика в жанра :D . Спести ми нерви и :luk: …
И в крайна сметка мирът и любовта в моето семейство отново се върнаха :angel: .

Обаче, имам един, два въпроса, които не можах да си разясня, относно този списък на стоки, който ще ни „последват”, ако въобще дойдат…

Цитирам от гореспомената статия:

”ПРЕДВАРИТЕЛЕН СПИСЪК ЗА МИТНИЧЕСКАТА ПРОВЕРКА " List Of Goods To Follow "
" List Of Goods To Follow " – сборният списък + нещата, които могат да ни изпратят и без които не можем, но не сме в състояние да вземем с нас сега. Даваш го на митничаря. До една година след това, можеш да внесеш всичко /одеала, китеници.../, което го има в този списък без мита и такси. Написвате на един лист какво още ще носите със себе си и какво смятате да внесете по-късно, описано със стойността /долу-горе/.
ПРИМЕР:
Ние написахме : книги, бижута, компакт-дискове, техника, и всички…” /край на цитата/.

Какво да направим? Да напишем ли и ние такъв списък? И каква е ползата?

Разбрах, че по закон, като ново-имигранти, ни позволяват да внесем тези стоки, но не разбрах защо? Особено ел-уреди… нали тоците ни са различни?!?!?! А пък тия от митницата не са мътени из г.. На тях със сигурност им е ясно, че каквото и да вкараме като ел-уред, можем да го ползваме само за украса.

Та такива ми ти работи ... Ако на някой му дойде кефа, Моля да ми отговори.

Иначе, още един път Благодаря!!!
Nadi a

Мнение от Nadi a »

За елуредите има разни преходници и могат да се използват. Нека някой по-запознат с тоците да се включи. СЪС СИГУРНОСТ обаче могат да се ползват. Ние просто нямахме място, но ако не беше така, щяхме да си вземем.
Нищо не ти коства да имаш такъв списък за стоки, които ще последват - за всеки случай. Ти може да нямаш намерение да вкарваш допълнително неща за тази една година, но пък знае ли човек...
borsay

hi

Мнение от borsay »

az nistho ne smyatam da vnasyam osthe, ama pissah napravo konteyner s vesthi.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Nadi a написа:За елуредите има разни преходници и могат да се използват. Нека някой по-запознат с тоците да се включи. СЪС СИГУРНОСТ обаче могат да се ползват. Ние просто нямахме място, но ако не беше така, щяхме да си вземем...
За повечето електроуреди наистина не си струва да се носят. Тези които имат някакъв мотор (миксери, дрелки, сушоари) със сигурност ще се скапят след известно време, въпреки че ще ги ползувате с трансформатор, защото двигателите им са изчислени за 50Hz честота на мрежата, а в Канада честотата е 60Hz. Нещата които могат да се ползуват без проблеми са тези които имат нагревателни функции (тостери, кафеварки), но те обикновенно са по-мощни, т.е. изискват трансформатор с по-голяма мощност, а мощните трансформатори са скъпи и доста често е по-изгодно вместо трансформатор да си купиш нов тостер и кафеварка :wink:. Аудио-видео техниката обикновенно е предвидена да работи от 110-240 волта (и има захранване което честотата на мрежата не го бърка) така че няма проблеми да се носи.
Електроуредите в Канада са сравнително евтини и, освен че можеш да ги включиш директно в контакта без да се притесняваш, си имат и гаранционно покритие в случай, че се скапят (което не е никак рядко :wink:)
Obey gravity ... It's the law!
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

:D Тъй като скоро ме тарашиха да кажа:

Българско сирене тип вакумирано и "фабрично" може да внесете в Канада до 20кг съвсем легално и без мито. Трябва да го обявите в съответната кутийка и хората ще ви проверят и спокойно ще ви пуснат.
Аватар
VanBC
Модератор

Re: митническа декларация и още нещо...

Мнение от VanBC »

nobleman написа:... Какво да направим? Да напишем ли и ние такъв списък? И каква е ползата? ...
Ако си пратил багаж който пътува отделно от теб, или смяташ да внасяш нещо до една година след влизането си в Канада, тогава е (почти) задължително да напишеш списък и да го покажеш на митничарите когато влизаш в Канада за първи път. Ползата е, че като ти дойде багажа, няма да подлежи на обмитяване. Ако не очакваш багаж, няма смисъл да пишеш списък.
nobleman

Мнение от nobleman »

Благодаря на всички, които решиха да драснат някой друг ред.

към VanBC:
Намерих тази декларация - нея ли ще трябва да попълнем? или просто даваме един обикновен лист с написаните стоки? Благодаря!
http://forum.vanbg.com//files/personal_ ... -a_549.pdf
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

nobleman написа:Намерих тази декларация - нея ли ще трябва да попълнем? или просто даваме един обикновен лист с написаните стоки?
Да, това е официалната бланка за списъка. Най-добре я попълни предварително в 2 екземпляра, така със сигурност ще загубите най-малко време на митницата. Може да си напишеш списъка и на ръка на хвърчащ лист - ако митничаря е в настроение ще го вземе така, ама ако е някой по-педантичен може да седне да ти го преписва на официалната бланка и ще трябва да висите около него докато свърши ... :D.
rumys

Мнение от rumys »

nobleman, къде намери статията "Списък на багажа при тръгване"?
Немога да го открия този труд на Бъди и Герчев. Светни ме pls.
nobleman

Мнение от nobleman »

rumys написа:nobleman, къде намери статията "Списък на багажа при тръгване"?
Немога да го открия този труд на Бъди и Герчев. Светни ме pls.
Ха... и аз я търся тази статия!!!
ПОМОЩ: КЪДЕ Е СТАТИЯТА???
МОЛЯ , откогото завизи да я върне!
Аватар
Dalia

Мнение от Dalia »

Ха така и аз да се включа към зова за помощ! И аз не мога да я открия тази статия. :x Моля от когото зависи, нека да бъде върната.
nobleman

Мнение от nobleman »

До VanBC

Видях, че има още една декларация:
http://forum.vanbg.com//files/personal_ ... nt_208.pdf
А тя за какво е :? ?
rumys

Мнение от rumys »

VanBG, имаме нужда от Вас. Къде сте? Възобновете моля Ви статията "Списък на багажа при тръгване" от Бъди и Герчев.
nobleman

Мнение от nobleman »

rumys написа: Възобновете моля Ви статията "Списък на багажа при тръгване" от Бъди и Герчев.
Вече го сторих :oops: !
Отиди в другата тема - приятно четене :D !
rumys

Мнение от rumys »

nobleman, златен си :D ! Благодаря!
Заключено