Относно оценяването на дипломите от България в Онтарио
Относно оценяването на дипломите от България в Онтарио
Моля,кажете ми дали има смисъл да започвам тази процедура за оценяване на дипломата ми и в какво се състои тя за инженерна специалност от нашето МЕИ.
ами има тука една измислена организация WES която приравнява и оценява дипломата ти и превръща оценките ти в кредити. ще ти струва малко над 200$ ама проблема е че ако кандидатстваш някъде той самия Университет си прави оценка и много-много не се интересува от тази оценка на WES, нищо че на сайта им пише "ние сме лицензирани, признават ни от еди ккой си Университет, еди кой си колеж и т.н." тъй че ако ще учиш направо към Университета се обръщай. само че нали знаеш че транскриптите ги искат директно от Бг което понякога е сериозна спънка.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
На мен ми трябва за работа,а не за Университет.Насочиха ме към CCPЕ(Canadian Council of Professional Engineers) и струвало от порядъка на $ 1000 ,като в тази сума се включват сумите за изпити.Целия процес траел 1-2 години.Но дали този документ,който ще получа ,ще ми върши някаква работа пред бъдещите работодатели или ще е загуба на пари и време?
ами зависи каква ти е инженерната специалност. например ако си в софтуерната сфера - няма смисъл от приравнявания. ако е строителна (видях че си от МЕИ, но просто примерно казвам) - задължително трябва да имаш техен лиценз, за да работиш като инженер. така че първо кажи каква точно специалност си и каква ти е идеята за работа по-нататък.
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
I believe I'll have another drink.
Това сме го дъвкали преди години. Не си струва, за да практикуваш като инженер не е необходимо да си Prof. Eng. Сега за самия процес на лицензиране, ще ти определят какви изпити евентуално трябва да държиш за да ти отговаря образованието на тяхното. С това може да се справиш, с яко учене може да минеш през тази бариера. По-големият проблем е, че ти искат 1 год. стаж в Канада на инженерна длъжност. Такава позиция, с образование от БГ меко казано е невъзможно да спечелиш. Най-много да те вземат за техник, технолог или нещо подобно. Но с тази позиция не трупаш стаж, и трудно може да се измъкнеш. Не че не е възможно, но е трудно. Една възможност е да се учи по същата специалност в местен университет, за М.Sc. например. Това учене съвета автоматично го признава (ше) за инженерен стаж, и може да станеш P. Eng. впоследствие. Ако видиш измежду титлите на много професори фигурира и P. Eng. Ако минеш всички тези процедури, накрая трябва да вземеш Проф. Изпит на Инженера, който всички го държат, дори и с образование от Марс .
И накрая, цялата работа е доста продължителна, та ако имаш големи амбиции, по-добре запиши още една магистратура. Стипендии се намират, пък и после шансовете са по-добре.
Да добавя още, че инженера тук не е като инженера в БГ, където се изявява като Супервайзор на тълпа идиоти. Тук за това обикновено не се учи в Уни, а се слагат работници с повечко стаж във фирмата.
И накрая, цялата работа е доста продължителна, та ако имаш големи амбиции, по-добре запиши още една магистратура. Стипендии се намират, пък и после шансовете са по-добре.
Да добавя още, че инженера тук не е като инженера в БГ, където се изявява като Супервайзор на тълпа идиоти. Тук за това обикновено не се учи в Уни, а се слагат работници с повечко стаж във фирмата.
Едната година стаж съвсем не е непреодолим бариера, дори бих казал, че тя ти е най-малкият проблем. Сложната част е да успееш да удовлетвориш всички останали условия (разбирай - да си вземеш изпитите), а ако междувременно не си успял/а да събереш една година канадски стаж, можеш да вземеш Provisional Licence.mariwa написа:Да,тази една година стаж като инженер е непреудолима бариера...
Obey gravity ... It's the law!
Сигурен ли си, че ученето се признава за канадски стаж? Според обясненията на тази страница, не е точно така:Veliko написа:... Една възможност е да се учи по същата специалност в местен университет, за М.Sc. например. Това учене съвета автоматично го признава (ше) за инженерен стаж, и може да станеш P. Eng. впоследствие...
"Ontario law requires that you have 4 years of engineering work experience before you can obtain your professional engineering licence.
At least 1 year of your experience must be obtained in a Canadian jurisdiction. This ensures that you have sufficient exposure to Canadian engineering codes, legislation, technical standards and regulations.
....
Are There Any Exemptions?
You may be credited with 12 months of experience if you have a postgraduate engineering degree or degrees. Please note that this experience credit cannot replace the requirement for 12 months of engineering experience in a Canadian jurisdiction under the supervision of a licensed professional engineer. "
Т.е., правенето на М.Sc. се зачита само за трите години стаж (от общо четирите) които може и да не са в Канада.
Obey gravity ... It's the law!
kam mariwa
Зна4и системата за приравняване и другите глупости е да могат да ти си намерят повод да ти дадат колкото се може по малка заплата.
Вапроса е следния-
Та ти в 4ас ли си с материята която си у4ила? Не се обиждаи -просто питам.
Спезиално за твоята спезиалност- аз сам у4ил састото само 4е в в средното -в теьникума и много мои сау4еници продалжиха састото вис6е-но смея да твардя 4е мног нови неста не нау4иха- но това е дуга тема
ако има6 знания и умения - не ти трябва никакви преравнявания- като иде6 на интерву и те питат 3-4 вапроса сте си ласне - и както се казва когато фактите говорят -и боговете мал4ат. е в на4алото може и по малко да ти платат - ама това е цената която трябва да се плати затова 4е идваме от страна дето на никои не е позната -но после като има6 добри резултати -отива6 и се споразумява6 за пови6ение на парите.
и обратната страна на вапроса -ако си мисли6 4е даже и да ти преравнвят дипломи и там подобни-това автомати4но сте ти докара дебела заплата- много се лаже6.
А пак да преравнява6 и да се занимава6 с бумастини и после да не работи6 по спезиалноста- аз ли4но не виждам смисал.
Зна4и системата за приравняване и другите глупости е да могат да ти си намерят повод да ти дадат колкото се може по малка заплата.
Вапроса е следния-
Та ти в 4ас ли си с материята която си у4ила? Не се обиждаи -просто питам.
Спезиално за твоята спезиалност- аз сам у4ил састото само 4е в в средното -в теьникума и много мои сау4еници продалжиха састото вис6е-но смея да твардя 4е мног нови неста не нау4иха- но това е дуга тема
ако има6 знания и умения - не ти трябва никакви преравнявания- като иде6 на интерву и те питат 3-4 вапроса сте си ласне - и както се казва когато фактите говорят -и боговете мал4ат. е в на4алото може и по малко да ти платат - ама това е цената която трябва да се плати затова 4е идваме от страна дето на никои не е позната -но после като има6 добри резултати -отива6 и се споразумява6 за пови6ение на парите.
и обратната страна на вапроса -ако си мисли6 4е даже и да ти преравнвят дипломи и там подобни-това автомати4но сте ти докара дебела заплата- много се лаже6.
А пак да преравнява6 и да се занимава6 с бумастини и после да не работи6 по спезиалноста- аз ли4но не виждам смисал.
-
?!?
Ами как стои въпросът с продължаване на образованието до докторска степен от нивото постигнато в бг?
По-високата степен важи когато търсиш работа, но дали ще те допуснат до докторантура незнам? Аз с това се занимавам в момента, но в България и обмислям как да си изиграиа картите така, че да не умирам от глад, злоба, бяс и изпростяване... Демек да се махам оттук пък ако ще и риба да чистя в канада сигурно ще е по-добре.
По-високата степен важи когато търсиш работа, но дали ще те допуснат до докторантура незнам? Аз с това се занимавам в момента, но в България и обмислям как да си изиграиа картите така, че да не умирам от глад, злоба, бяс и изпростяване... Демек да се махам оттук пък ако ще и риба да чистя в канада сигурно ще е по-добре.
Индивидуално е - зависи от професията ти, от връзките на научните ти ръководители със средите в твоята област в Канада и Щатите, не на последно място от езиковите ти умения, публикации, участие в конференции. Може да се случи така, че от докторат в България да се прехвърлиш в Канада да го продължиш. В по-добрите случаи ти признават магистратура и продължаваш докторат, в по-разпространените случаи не ти признават и магистратура и се връщаш назад да я правиш (ако си късметлия 2 години, ако ли не - обратно в бак - 3 години). Има познати в историята случаи след докторат в Бг да продължат в пост-док тук, а и други кошмарни случаи от докторат - на бак. Та .... кажи горе-долу в коя област си, за да видим дали и защо ...