Za rajdaniyata v Quebec!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Flanker

Za rajdaniyata v Quebec!

Мнение от Flanker »

Reshih da go napisha za tezi koito im predstoi da idvat i da rajdat decata si tuka. Ne se plashete - sistemata e mnogo po dobra ot BG. Sluchai kato tezi v temata na Blue Passion sa po skoro izklyuchenie. Prosto tuk si ima sistema i kato otgovaryash na iziskvaniyata vsichko e OK, kato ne - ne!. Za novite emigranti koito im predstoi da rajdat e dobre da se zapishat na prenatalen kusrs - 50 dolara ne sa mnogo, a na kursa shte razberete kakva e sistemata i kakvi sa iziskvaniyata za da nyama idi mi doidi mi kakto kaza Huba! Shte razberete kak da si oblekchite bolkite pri zachestilite kontrakcii, no ne zachestili do tolkova che da vi priemat v bolnica! Shte razberete che po rannoto priemane tuk ne se pravi zashtoto tuk nyama predrodilni zali, a ima rodilni stai koito sa s ogranichen broi i ne e vazmojno rodilkata da stoi po edno denonoshtie v tyah predi da rodi! Shte razberete kakvi sa predimstvata i nedostatacite na epiduralnata upoika i shte si precenite dali da ya polzvate ili ne. Spored men nedostacite sa mnogo poveche otkolkoto predimstvata - dostatachno e samo da znaete che obezchustvyavaiki vi tya dosta zabavya celiya proces na rajdaneto - zabavya otdelyaneto na vajni hormoni uskoryavashti razkritieto, kakto i pravi maikata nesposobna da pomogne na deteto zashtoto ne useshta kontrakciite. Post efektite sashto ne sa priyatni. Za sryazvaneto bez upoika - ako stava duma za epiziotomiya - tya vinagi se pravi bez upoika - v sluchaya stava duma za izbor na po-malkata belya malko sryazvane za da ne se poluchi golyamo razkasvane pri poyavata na bebeto - sami razbirate che togava nyama vreme za upoiki! Kato cyalo personala v rodilnite otdeleniya e mnogo po otgovoren (ot tozi v BG) i pravi vsichko vazmojno da vi nauchi kak da hranite i kapite bebeto i vsichko ostanalo koeto moje da vi hrumne svarzano s poyavata na noviya chlen na semeistvoto. Zadaljenie im e da prisastvat na vsyako hranene na bebeto za da sa sigurni che maikata znae kakvo tryabva da pravi za da e vsichko OK za neya i za deteto. I nakraya tuk sas sigurnost nyama da chuete tova koeto az chuh v BG - "kakvo revete sega, kato go pravehte ne revyahte nali!"
Клара

Мнение от Клара »

Съгласна съм с последното изречение. Тук никой не може да нагруби родилка. И по книги не е нужно обезболяване на епизиотомия, но за зашиването й някак е наложително. Курсовете за бъдещи майки и татковци се провеждат към СЛС-центровете и са страшно полезни. Струват си 50-те долара, а в някои центрове са безплатни. Позволявам си само да кажа позицията на експерта, който води нашия курс- според нея и последните проучвания е по-добре да се избегне горната оперативна намеса, понеже разкъсванията, които се получават естествено зарастват по-гладко. Дамата обясни, че прав разрез на тъкан зараства по-грубо и по-трудно от разкъсвания на зиг-заг. Аз не разбирам...,но при мен намеса беше наложителна и лекаря взе точното решение-беба не излизаше правилно. Ако можех бих провела наблюдението на бременността си в Бг. Много са зле в това отношение, ако майката има проблеми, както беше случая с мен. Ако има нормална бременност-всичко е ОК. Пожелавам на всички мами последното. И каквото и да е станало-резултата е прекрасен. :D
Good luck!
Flanker

Мнение от Flanker »

10X za dopalnenieto na Klara!
Zabravih - za pridvijvaneto do bolnicata! Dori i da imate kola proverete predvaritelno kak stoyat neshtata s taksitata, ako se okaje che ne e problem da porachate taksi i da pristigne v sledvashtite 15 minuti (obiknoveno kato kajete che stava duma za rodilka idvat i po barzo), polzvaite uslugite im! Zashto:
1. Shofyora ne e angajiran sas sluchaya i moje da precenyava trezvo patnata obstanovka
2. Shofyora znae nai-prekiya pat do bolnicata, poznava ednoposochnite ulici i znae otkade da podhodi taka che da ste pred vhoda kolkoto se moje po barzo. Nyama izgoda da vi varti kragcheta za poveche pari za da ne zapochne rajdaneto v kolata mu :)
3 V povecheto bolnici na parkinga mojesh da ostanesh bezplatno ne poveche ot chas, tova oznachava ili dobra smetka ili da tarsite dopalnitelno kade da premestite kolata, do koeto edva li shte vi e tochno v tozi moment
4. Ne angajirate nikogo sas sluchaya, koeto hich ne e malovajno!
Drugoto koeto zabravih - tuk bashtata moje da prisastva na rajdaneto (v BG ne se razreshava), koeto e neocenima podkrepa i psihologicheski komfort za maikata osobeno v chujda strana. Sled rajdaneto bashtata ostava s bebeto i maikata v bolnicata i po tozi nachin vinagi ima koi da se griji za deteto, kakto i vinagi ediniya roditel nablydava kakvo se pravi s bebeto ot medicinskiya personal.
Заю Баю

Мнение от Заю Баю »

Не съм сигурен че в БГ е забранено бащата да присъства при раждането, защото мен ме питаха искам ли да присъствам и като казах ДА ме пуснаха и аз да помагам :)
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

Заю Баю написа:Не съм сигурен че в БГ е забранено бащата да присъства при раждането, защото мен ме питаха искам ли да присъствам и като казах ДА ме пуснаха и аз да помагам :)
Ако си бил в накаква частна клиника, може и да са те пуснали по време на раждането, но в обикновените болници това е абсурд. Тук недават дори "пиле да прехвръкне", покрай родилното отделение. Дори самото бебе се показва на бащата и роднините от прозореца, ако е възможно това!А влизането на външни лица в родилното отделение е строго забранено за външни лица!
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

Забравих да Ви попитам: знае ли някой, дали дава самата авиокомпания, да пътуват бременни жени в самолет(специално за разстоянието София:Монтреал), ако са в 7 или 8 месец? Или това го решава самата бъдеща майка :?:
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
Aries

Мнение от Aries »

Най-добре да се обадиш в компанията с която ще пътуваш и да питаш.
tochica

Мнение от tochica »

по правило не се разрешава на бременни след 6 месец да пътуват . има случаи на раждания в самолет .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
BiskVitkA

Мнение от BiskVitkA »

didi-did написа:Забравих да Ви попитам: знае ли някой, дали дава самата авиокомпания, да пътуват бременни жени в самолет(специално за разстоянието София:Монтреал), ако са в 7 или 8 месец? Или това го решава самата бъдеща майка :?:
Аз пътувах миналата година към Бг - бях в 6-я месец, на връщане в 7-я.Никого не съм питала, понеже някои авиок...отказват да се пътува.Знам, че ако се съгласят - те карат да подписваш една декларация, че авиокомпанията не носи отговорност ако не дай се Боже стане нещо...за това, че....може да се пътува :D
Преди месец една позната пътува и след 2 седмици роди.... :wink:
"Добре е да имаш пари и нещата, които можеш да си купиш с тях, но също е добре, от време на време да се уверяваш, че не си загубил нещата, които не могат да се купят с пари"
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

BiskVitkA написа:
didi-did написа:Забравих да Ви попитам: знае ли някой, дали дава самата авиокомпания, да пътуват бременни жени в самолет(специално за разстоянието София:Монтреал), ако са в 7 или 8 месец? Или това го решава самата бъдеща майка :?:
Аз пътувах миналата година към Бг - бях в 6-я месец, на връщане в 7-я.Никого не съм питала, понеже някои авиок...отказват да се пътува.Знам, че ако се съгласят - те карат да подписваш една декларация, че авиокомпанията не носи отговорност ако не дай се Боже стане нещо...за това, че....може да се пътува :D
Преди месец една позната пътува и след 2 седмици роди.... :wink:
Различните авиокомпании имат различна политика, но по принцип след 34 седмица ще ви разрешат да летите само с бележка от лекар, че раждането не е предстоящо.
По въпроса за проблемната бременност и следенето и в Монреал - не зная защо сте останали с впечатление, че пренаталните грижи не са на ниво! Аз имах проблемна бременност (гестационен диабет и хипертония на бременноста). След установяването на проблема (през 25 седмица) ходех на консултации ежеседмично, като консултациите се състояха в разговор със следящия бременността ми лекар, консултация с ендокринолог, който проверяваше тефтерчето с нивата на кръвна захар мерени с глюкомера, к. ми дадоха от болницата, ежеседмично имах и срещи с диетолог, с когото обсъждахме диетата ми (аз препочетох да контролирам диабета с диета вместо с инсулин), след 30 седмица започнаха да ми правят и ежеседмични ехографии, за да преценят размера на плода (комбинацията диабет и хипертония е лоша, защото диабета води до нарастване на плода, а хипертонията води до намаленото му хранене). Мен никой не ме върна, когато пристигнах в болницата с изтекли околоплодни води и без никакви контракции! Напротив, настаниха ме в стята за раждане и започнаха вливания с окситоцин. Родих след 18 часа със секцио по спешност. Доволна съм и от курса за бременни (който обаче беше някъде към 200$, а не 50). Това е моя опит от пренаталната помощ в Монреал.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Добре че се намират хора с позитивно мислене! Така ме плашите с разни случки (все едно в БГ не може да има такова чудо), че съм на път да остана бездетна леля от страх!!!!!!!
Срамота! на моите приятелки децата вече се записват за училище :cry:
За пръв път в моя скромен почти 30 годишен живот ми се наложи да ходя в болница и имах честта това да е тук, в Монреал...Бях потресена само при мисълта какво ме чака - а какво ме чакаше - 5 мед. сестри ми се радват дружелюбно и ми пърхат наоколо, лекарят го посетих 3 пъти, като съм чакала около 5 минути, за да ме приеме...
С две думи - нема страшно! ако една беля има да се случва, то и на Луната да отидем - пак същото...
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Заключено