Една от първите ви работи като кацнете на квебекска почва и се огледате, е да си изкарате тукашна шофьорска книжка. В началото има малко повече време, така че е хубаво да свършите тая работа, да ви се маха от главата.
Не като мен.
Процедурата протича в (поне) 3 стъпки:
- преглеждане на БГ документите ви (книжка) от специалист в Сосиете д'асюранс отомобиль дю Кебек
- теоритичен изпит (листовки, или за тукашния вариант - компютъровки)
- практически изпит, известен още у нас като "кормуване"
Аз вчера минах стъпка две, та викам да споделя докато е пресно в кухарката.
Значи основния източник на информация е http://www.saaq.gouv.qc.ca/ - сайта на Сосиетето. Там има телефони и пр. Обаждате се, определят ви час за преглеждане на документите (след няколко месеца). Изсипвате се там с всички документи. Гони ме някакво чувство, че тия международни книжки от СБА са малко ненужни, ама карай. След като всичко е ОК с документите, определят ви час за листовки (след няколко месеца).
МНОГО ВАЖНО: При всяка среща със СААК си носите БГ книжката - тая пластмасовата върши работа. Защото вчера като отидохме с булката и ни го сервираха, се получи много неприятно. Аз бях сигурен, че не носим такива работи с нас, ама булката като по-умния член на семейството се сети да се разрови из мойте карти, и - воала! - откри пластмасовия оранжево-розов спасител. Моя. На нея самата й отказаха да я допуснат, защото не можа да покаже БГ книжка. Но успокояващото е че няма да чака още 2-3 месеца, а получи едно laissez-passer (по тукашному се произнася лееесе-пааасе) с което може да се яви когато реши в рамките на месец.
Което ми напомня, че всъщност и след първа стъпка ни дадоха едно лееесе-пааасе за листовките, ама ние си питахме ушите и не отидохме. Та по тоя случай после резервирахме час за листовките по телефона и ни го дадоха за след около 2 месеца.
Значи явихме се с малко закъснение от около 20 мин. за срещата (все пак това Сосиете е на майната си, или както се вика way uptown) но това няма особено значение. Всичките тия срещи (не само в Сосиетето и на други места, напр. registration appointment v McGill) са само ориентировъчни, за да не става изведнъж тарапана и се дава напр. на 10 човека един и същи час. Стана ясно на Accueil, че булката няма да взима листовки, а на мен ми дадоха номерче да чакам да ми дойде ред. Времето уплътнихме с пощипване на детенцето златно, което също беше измежду придружаващите лица. "Вътре" при листовките и пр. деца не се допускат, услужливо обясни охраната, но пък има съседно отделение, откъдето се вижда кога ти е дошъл реда и там е позволено за деца.
Дойде ми реда. Отидох на съответното гише. Пак ми искаха БГ книжка. Дадох 10 кинта и ме пратиха да се снимам. Пак номерче за ред, пак чакане. Снимка за Сосиетешко АйДи. Резултата ще го видя май след седмица-две. След това ме пратиха в самата зала за листовките (компютъровките). Там чакане нямаше, направо ми посочиха ординатор #5, на който пишеше Драсти Ссттоо

За самите листовки смея да кажа, че се представих на ниво, само с една грешка.
Листовките са три части:
- общи положения. Трябва да отговорите вярно на 12 въпроса от 16. В момента, в който това се случи, програмата продължава към следващата категория, демек не те занимава с 4 излишни въпроса, когато е ясно, че си минал тая част.
- знаци - 12 от 16
- специализация клас 5. Демек конкретни неща за леката кола като такава и нейното участие в уличното движение. Все пак си на изпит за кола, а не за камион. Въпроси 24 от 32. Тук на един въпрос се окаках (това веднага си проличава), та се наложи да ми зададат и 25 въпрос.
Готвил съм се само от прословутото СиДи с листовки. Въпросите са малко или много същите но са зададени по различен начин.
След това пак номерче и пак чакане - този път за да ми дадат час за практика. Дадоха ми. За 12 януари в 8 и 20 сутринта. Представям си какъв ад ще е. Бррррр.... Студ!
Та така - 3 часа по-късно процедурата беше приключила и след още 3 месеца се надявам да приключи окончателно.
А, значи за кормуването се плаща 25 кинта в деня на изпита (за листовките - споменах - 10 кинта). Накрая ме питаха сега като съм минал теория, искам ли Lеаrner's permit, срещу скромната сума от 34 кинта. Отказах. За какво ми е, като след има-няма три месеца ще имам истински. Но се оказа, че няма как да се уча да карам иначе. Е, сега съм горд собственик на permis étudiante и мога да возя всеки, който има квебекска книжка от поне 2 години. Има ли желаещи?