Големото чеканье, или Как я минах те(р)орията

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Големото чеканье, или Как я минах те(р)орията

Мнение от ssttoo »

Изображение

Една от първите ви работи като кацнете на квебекска почва и се огледате, е да си изкарате тукашна шофьорска книжка. В началото има малко повече време, така че е хубаво да свършите тая работа, да ви се маха от главата.
Не като мен.

Процедурата протича в (поне) 3 стъпки:
- преглеждане на БГ документите ви (книжка) от специалист в Сосиете д'асюранс отомобиль дю Кебек
- теоритичен изпит (листовки, или за тукашния вариант - компютъровки)
- практически изпит, известен още у нас като "кормуване"

Аз вчера минах стъпка две, та викам да споделя докато е пресно в кухарката.

Значи основния източник на информация е http://www.saaq.gouv.qc.ca/ - сайта на Сосиетето. Там има телефони и пр. Обаждате се, определят ви час за преглеждане на документите (след няколко месеца). Изсипвате се там с всички документи. Гони ме някакво чувство, че тия международни книжки от СБА са малко ненужни, ама карай. След като всичко е ОК с документите, определят ви час за листовки (след няколко месеца).

МНОГО ВАЖНО: При всяка среща със СААК си носите БГ книжката - тая пластмасовата върши работа. Защото вчера като отидохме с булката и ни го сервираха, се получи много неприятно. Аз бях сигурен, че не носим такива работи с нас, ама булката като по-умния член на семейството се сети да се разрови из мойте карти, и - воала! - откри пластмасовия оранжево-розов спасител. Моя. На нея самата й отказаха да я допуснат, защото не можа да покаже БГ книжка. Но успокояващото е че няма да чака още 2-3 месеца, а получи едно laissez-passer (по тукашному се произнася лееесе-пааасе) с което може да се яви когато реши в рамките на месец.

Което ми напомня, че всъщност и след първа стъпка ни дадоха едно лееесе-пааасе за листовките, ама ние си питахме ушите и не отидохме. Та по тоя случай после резервирахме час за листовките по телефона и ни го дадоха за след около 2 месеца.

Значи явихме се с малко закъснение от около 20 мин. за срещата (все пак това Сосиете е на майната си, или както се вика way uptown) но това няма особено значение. Всичките тия срещи (не само в Сосиетето и на други места, напр. registration appointment v McGill) са само ориентировъчни, за да не става изведнъж тарапана и се дава напр. на 10 човека един и същи час. Стана ясно на Accueil, че булката няма да взима листовки, а на мен ми дадоха номерче да чакам да ми дойде ред. Времето уплътнихме с пощипване на детенцето златно, което също беше измежду придружаващите лица. "Вътре" при листовките и пр. деца не се допускат, услужливо обясни охраната, но пък има съседно отделение, откъдето се вижда кога ти е дошъл реда и там е позволено за деца.

Дойде ми реда. Отидох на съответното гише. Пак ми искаха БГ книжка. Дадох 10 кинта и ме пратиха да се снимам. Пак номерче за ред, пак чакане. Снимка за Сосиетешко АйДи. Резултата ще го видя май след седмица-две. След това ме пратиха в самата зала за листовките (компютъровките). Там чакане нямаше, направо ми посочиха ординатор #5, на който пишеше Драсти Ссттоо :) На английски. Може би защото говорех от самото начало на анг и листчетата, дето ми даваха бяха на анг, та затова може би и езика беше вече избран вместо мен. Чувал съм слухове, че езика на листовките се избира от теб, даже че имало и руски, но не мога да го потвърдя.

За самите листовки смея да кажа, че се представих на ниво, само с една грешка.
Листовките са три части:
- общи положения. Трябва да отговорите вярно на 12 въпроса от 16. В момента, в който това се случи, програмата продължава към следващата категория, демек не те занимава с 4 излишни въпроса, когато е ясно, че си минал тая част.
- знаци - 12 от 16
- специализация клас 5. Демек конкретни неща за леката кола като такава и нейното участие в уличното движение. Все пак си на изпит за кола, а не за камион. Въпроси 24 от 32. Тук на един въпрос се окаках (това веднага си проличава), та се наложи да ми зададат и 25 въпрос.

Готвил съм се само от прословутото СиДи с листовки. Въпросите са малко или много същите но са зададени по различен начин.

След това пак номерче и пак чакане - този път за да ми дадат час за практика. Дадоха ми. За 12 януари в 8 и 20 сутринта. Представям си какъв ад ще е. Бррррр.... Студ!

Та така - 3 часа по-късно процедурата беше приключила и след още 3 месеца се надявам да приключи окончателно.

А, значи за кормуването се плаща 25 кинта в деня на изпита (за листовките - споменах - 10 кинта). Накрая ме питаха сега като съм минал теория, искам ли Lеаrner's permit, срещу скромната сума от 34 кинта. Отказах. За какво ми е, като след има-няма три месеца ще имам истински. Но се оказа, че няма как да се уча да карам иначе. Е, сега съм горд собственик на permis étudiante и мога да возя всеки, който има квебекска книжка от поне 2 години. Има ли желаещи?
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

С удоволствие, тъкмо като дойдем, ще имаш около 4 месеца баш стаж... :D
А това прословуто СД с листовки? Може ли човек от БГ да го разгледа (или поне част от него) през Нета?
Поздрави на двете съкровища! :D
И :beer2: !
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Joy

Мнение от Joy »

Ха,честито,Сттоо!Аз също като теб се отчетох с голямо закъснение-таман на 16 септември!Всъщност,датата ми беше на 15-ти,но да уточня,че ако часа ви е следобеден,хич не се надявайте,че ще минете същия ден...Дават ви едно "лееесе-паааасе" за другия и така,треперенето ми беше двойно.А то си беше треперене,защото въпреки,че книжката я премятах от месеци,бях я стигнала само до средата(тя май послужи повече като курс по френски,отколкото с нещо полезно за изпита).Когато 4-5 дни преди изпита реших да го видя прочутия диск какво представлява,се оказа,че нещо не се пуска и се наложи да чакаме един "комп.майстор" да си дойде от Щатите,та да види какво и как.Благополучно мъжете ми го пуснаха диска следобяда на предишния ден преди изпита.Вече бях сигурна,че няма да я взимам тази теория,ама нали съм си умна бееее! :D Та,цял следобяд и половината нощ се забавлявах(защото наистина си е забавна играчка този диск).Изкарвах в къщи всички тестове на твърди 100%.Мъжа ми ме успокояваше,че на изпита били съвсем същите и някак не бях чак толкова стресната като тръгнах.Все пак нямаше въпрос на този диск,който да не бях минала...
И така,играта ми с диска продължи още един следобед след като ми връчиха "леесе-пааасе"-то.Вече взе да ми писва игричката...
На другия ден,процедурата беше горе-долу същата,с тази разлика,че нямаше кого да "пощипвам"-бях съвсем сама-оставена на разтерзание от бюрокрацията на "Саак-истите"!А също,с разликата,че от България книжка нямах.Още при приема на документите те питат на какъв език ще държиш изпита и затова ти се е изписало на компютъра "Драсти,Сттоо!" на английски (този момент някъде си го изпуснал в суматохата,ама то едно ли е?)
Та,аз си казах,че съм любител-франкофон и на мен ми се изписа "Биенвеню,Джой!" :D До тук добре,но още от първия въпрос се разтреперих като лист на монреалски вятър,защото той НЕ БЕШЕ СЪЩИЯ като добре познатите ми от теста!Хопаааа!Ами сега? :shock: Мислено отправяйки няколко псувни по адрес на мъжа ми,който ме излъга,реших все пак да включа "мислилото"...Оказа се,че не били чак толкова различни,само дето завъртяни по един ТАААКЪВ начин,че свят да ти се завие от притеснение,защото повечето от тях са много подвеждащи...И така,на третия въпрос,след 10-минутно сигурно мислене(стори ми се цяла вечност да отхвърлям варианти),и все пак решила да натискам пък каквото ще да става,изпищя компютъра на грешка и аз подскочих като ужилена...Трябва ли да казвам,че се разтреперих още повече...Това беше само третия въпрос! :cry: Ех,както и да е,попремъчих се,и въпреки,че компютъра ми изпищя още два пъти (така е,който не си чете теорията,а си играе на игрички),все пак го взех прословутия изпит и ми падна камък от сърцето! :D
И сега да спомена за всички като мен,без книжка от България как продължава процедурата натам...Разликата между тези с книжка и нас,без такава,е само в сроковете...Значи те имат право да се явят веднага на практика,а ние след срок от 6 до 12 месеца.От какво зависи?От това дали си си платил за курс или не.Ако не си,ще се явяваш след 12,ако си,по-рано,ама колко,май зависи от курса.
Лично аз нищо не съм си плащала,само се обадих на бай ти Роман,който ми записа час,и на който впоследствие ще си платя часове кормуване-толкова,от колкото имам нужда.Така или иначе,пак ще опра да си плащам часове-кормуване,с тази разлика,че като ме е записал той,съкращавам срока от 12 на 8 месеца (в моя случай).Та,чух за фирми,където срока е 10 месеца,а на специалната бележка,която получих като честитка,че съм вече шофьор-апронти пишеше,че платените са с предимство максимум до 6 месеца(значи има и такива...)
Plamen

Мнение от Plamen »

СД-то върви само на Уиндоус 98 или 95...на по-модерните не става по никакъв начин. Ако някой все пак е успял да го пусне на ХР или на 2000 нека сподели. Диска, Иване го има и в България...не съм сигурен, но Роси и Боби май трябва да го имат....иначе аз го бях записал на Сиса, но те идват скоро та незнам ако е само това копие дали няма да си дойде пак в Канада
Nadia&Petar
Обратна връзка:

Мнение от Nadia&Petar »

Chesтито :beer:
А колкото до СД-ито, ако някой го е култивирал :D да върви на XP ще му бъда много благодарна :D
anitsa

Мнение от anitsa »

Честито ССТТОО, за първия етап, още малко и пак ще бръмкаш по улиците.
:beer: :beer: :beer:
Ние сме на изпит на 20 ноември, казаха ни че тогава е рандевуто, но ако искаме и сме готови можем да се явим на теория. За тези които не знаят има 2 учебника, които могат да се вземат и от библиотеката, иначе струват около 30 долара. Нашият приятел се яви на български, но чака 4 месеца да се събере група и плати допълнително за преводач 40 долара. На изпита за кормуване трябва задължително да е яви с кола с двойни педали, защото не знае езика, не може с лична кола. Изпита му е бил на листовки, а не на компютър и преводача е прочитал въпросите един път и не е имало много време да се мисли.

За Пламен
Диска мъжът ми успя да го пусне на Уиндоус ХР про, Направи една дискета с ДОС върху дискетат сложи един драйвер за да може да си пусне СИ-ДИто, рестартира си компютъра и зареди от дискетата, отиде в СИ-ДИто там има един inf-файл и в него пише как се казва екзето което трябва да се пусне. Програмата работи в ДОС. Ако имате въпроси- няма проблеми.
G_Rosi

Re: Големото чеканье, или Как я минах те(р)орията

Мнение от G_Rosi »

ssttoo написа: Готвил съм се само от прословутото СиДи с листовки. Въпросите са малко или много същите но са зададени по различен начин.
А как се казва това прословуто CD?
Joy

Мнение от Joy »

Nadia&Petar написа:Chesтито :beer:
А колкото до СД-ито, ако някой го е култивирал :D да върви на XP ще му бъда много благодарна :D
Разбира се,че върви...Всичко отдавна е култивирано. :D Ние сме на Windows XP.Диска се пуска с една дискета...Точно за това бяха проблемите-някаква програма или нещо от този род бяхме променили,но го оправиха за нула време...
Аватар
vladi

Мнение от vladi »

JOY написа:
Nadia&Petar написа:Chesтито :beer:
Разбира се,че върви...Всичко отдавна е култивирано. :D Ние сме на Windows XP.Диска се пуска с една дискета...Точно за това бяха проблемите-някаква програма или нещо от този род бяхме променили,но го оправиха за нула време...
A mojesh li da mi pratish draiverite ot vaprosnata disketa na site@bodurov.com ?
Joy

Мнение от Joy »

Влади,недей сега да ме бъзикаш де... :oops: С удоволствие бих ти пратила всичко,стига да знаех какво е "драйвери"! :roll: Май ще ми е по-лесно да ти донеса дискетата на място,отколкото да ти пращам каквото и да било...
Ако обясниш подробно как,и обещаеш че не е трудно :rotate: ,ще пробвам да ти пратя! :P
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Както Джой и Аницата вече обясниха, диска върви на ХР/2К. Трябва ви системна дискета да "буут"-нете ДОС-а от нея + драйвър за СиДи-то под ДОС. Аз имам един "универсален" драйвер - той е за ТЕАС ама май става за всякакви СиДи-роми (и други minorites visibles ;) ). Май най-добре да зип-на цялата системна дискета + драйвъра и да я ъплоудна някъде :idea:

Хайду, за самото СиДи, мислех че поне тия дето се събирате на Баба Яга сте си го "врътнали". В тая връзка има ли някой желаещ да вземе да го качи това ЦД (30-тина МБ) някъде на техно-линк, та да е достъпно за всички в БГ? :idea:
bp_de

Мнение от bp_de »

samo 1 malak wapros - колко са обсто вапросите и с по коло отговара са- става дума за теорията .
а 1 вапрос колко верни отговора може да има?
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

Аз попитах как се казва диска за да си го потърся някъде , но никой не ми отговори!
Аватар
vladi

Мнение от vladi »

G_Rosi написа:Аз попитах как се казва диска за да си го потърся някъде , но никой не ми отговори!
Диска се казва AUTOEVAL доколкото знам
ssttoo написа:Както Джой и Аницата вече обясниха, диска върви на ХР/2К. Трябва ви системна дискета да "буут"-нете ДОС-а от нея + драйвър за СиДи-то под ДОС. Аз имам един "универсален" драйвер - той е за ТЕАС ама май става за всякакви СиДи-роми (и други minorites visibles ;) ). Май най-добре да зип-на цялата системна дискета + драйвъра и да я ъплоудна някъде :idea:
Добра идея, ще е много kind от твоя страна
Аватар
Dino
Модератор

Мдаааа, явно не сте обърнали внимание...

Мнение от Dino »

Още през януари тази година предложих съдействиеотносно този прословут диск с литовки, няколко човека ми писаха и им го изпратих. Не получих отрицателни отзиви - надявам се да им е бил от помощ.
Сега пак предлагам да помогна - вижте тук.

Ако имате коментари по същество, моля, пишете в тази тема.

Даниел
Заключено