канадците-абсолютно неграмотни....

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

канадците-абсолютно неграмотни....

Мнение от sasho71 »

с риск да вбеся някои хора, просто не мога да се сдържа. в годишната статистика на мин на образованието разгледах нивото на обучението на родените в канада люде. и там какво виждам: 5/пет/ % от канадците имат университетско образование?!?!?!?!? а 10-12% имат колежанско, 40% имат незавършено средно.... аз просто не знам как да го коментирам... може би че ако не са имигрантите тази страна би фалирала.....
Аватар
Koko

Re: канадците-абсолютно неграмотни....

Мнение от Koko »

sasho71 написа:с риск да вбеся някои хора, просто не мога да се сдържа. в годишната статистика на мин на образованието разгледах нивото на обучението на родените в канада люде. и там какво виждам: 5/пет/ % от канадците имат университетско образование?!?!?!?!? а 10-12% имат колежанско, 40% имат незавършено средно.... аз просто не знам как да го коментирам... може би че ако не са имигрантите тази страна би фалирала.....
Защо се учудваш или може би искаш да кажеш ЦЕЛИ 5% /пет/ от канадците имат университетско образование :wink:
Подобни теми са разисквани и преди - Канада реално има нужда от добре квалифицирани общи работници, но в тази категория май не попадат имигрантите с висше образование. Разбира се зависи в каква сфера ти е образованието.
Все пак защо не дадеш линк към въпросната информация на министерство на образованието?
alisa

Мнение от alisa »

V Ontario e zadaljitelno obrazovanieto do 8 klas, a posle - ne, v rezultat na koeto mnogo mladeji ne zavarshvat high school, zashtoto prosto ne im se hodi i nikoi ne moje da gi zadalji, a znaete che tuk zakona e na tiahna strana - toest roditelia ne moje da go zadalji ako toi ne iska, tova se schita za narushavane pravata na deteto i to moje da vikne politsia v svoia zashtita. za drugite provintsii ne znam dali e taka.
drugo moe nabludenie ot Ontario e che minalata godina polovinata ot uchenitsite v 10 klas ne izdarjaha t. nar. literacy test - test po gramotnost (pisane i chetene). testa beshe praven ot ministerstvoto za tsialata provintsia.
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

А може би просто е нормално 5% от населението на една страна да има висше образование...
Знаете ли какъв процент от по-възрастните ни колеги-висшисти у нас са влезнали да следват нещо, за да не ходят в казарма?
У нас като сме много висшистите докъде я докарахме - до инфлация в образованието и професионалната реализация...
Малък пример от моята професия - инженер-геодезистите в над 80% от случаите вършат работата на техниците! Ами ще я вършим я, като сме толкова много...
Апропо, в БГ има около 1200 инженер-геодезисти, а в Квебек има колко?... около 1200! А населението на Квебек е ли колкото на БГ? Е!
Значи...
:beer: :beer: :beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Da, naselenieto na Quebec e kolkoto na BG. Samo po teritoria malko se razli4awat :wink:
Imam 4uwstwoto oba4e 4e 5% si im stigat. 6te widiat zor kato se pensionirat proslowutite baby-boomers. Oba4e tia sa6tite ne sa samo wis6isti, ami i specializirani rabotnici i tuk naj-mnogo gi boli. 6toto hlapetata naistina ne 6tat da u4at - edwa izkarwat secondaire, a we4e ima i mnogo, koito i towa ne izkarwat. Ta tuk im e problema, a ne s wis6itite.
Oswen towa ima ne6to, koeto ne moga da razbera. Malak procent wis6isti, puk Lawal palen - 36000 4oweka u4at. I towa e samo edin ot uniwersitetite. Kato slogim i drugite, mi se struwa, 4e baia stawa. I kwo stawa s tia hora? Ne zawar6wat li, drugade li otiwat? :?:
Обичам да преча
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

anito написа:Da, naselenieto na Quebec e kolkoto na BG. Samo po teritoria malko se razli4awat :wink:
Imam 4uwstwoto oba4e 4e 5% si im stigat. 6te widiat zor kato se pensionirat proslowutite baby-boomers. Oba4e tia sa6tite ne sa samo wis6isti, ami i specializirani rabotnici i tuk naj-mnogo gi boli. 6toto hlapetata naistina ne 6tat da u4at - edwa izkarwat secondaire, a we4e ima i mnogo, koito i towa ne izkarwat. Ta tuk im e problema, a ne s wis6itite.
Oswen towa ima ne6to, koeto ne moga da razbera. Malak procent wis6isti, puk Lawal palen - 36000 4oweka u4at. I towa e samo edin ot uniwersitetite. Kato slogim i drugite, mi se struwa, 4e baia stawa. I kwo stawa s tia hora? Ne zawar6wat li, drugade li otiwat? :?:
Другаде отиват - отлитат на юг.
Канада си остава най-големия източник на специалисти за САЩ - общ език, обща култура, пък и по-лесно се взема работна виза, стига работа да има.
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Може и да си заминават, Анито. Може и въобще да не са квебекари. Знам случаи на хора, канадци, които идват в Квебек да "изучат вишо" ;) щото тук е най-евтино. Дори и тарифата за не-квебекски резиденти пак е тънка, в сравнение с разни други главорези - УТоронто, УБритКолумбия...
Въпреки че това може би не се отнася с такава сила за френските университети, щото там се преподава на френски, а пък канадците извън Квебек слабо са запознати с този така мелодичен език. Ненам... гадая ... :nenam:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Не е важно количеството а качеството, в БГ-то вишисти с лопата да ги ринеш и каква полза?
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Plamen

Мнение от Plamen »

Lub0 написа:Не е важно количеството а качеството, в БГ-то вишисти с лопата да ги ринеш и каква полза?
Съгласен съм с ЛюбО. Айде сега да кажем че всички са тъпи защото не са минали през университет...Имах доста когели дето минаха през ТУ и завършиха като по чудо...обаче по-умни не станаха...нито по-образовани,...нито по-възпитани... :roll:
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Ami napalno sam saglasen s Lub0 i Plamen, shtoto v bg sulyo i pulyo pochna visshist da stava. :lol: Tova, che nyakoy ima visshe obrazovanie ne znachi, che e gramoten nepremeno. Az sam vijdal feldsher da pishe въли дъжд i nachalna uchitelka, koyato mnogo se chudi dali da napishe oranjevo ili oranjavo i nakraya napisa oranj. shtoto y stana neudobno ot daskala y po angliyski, toest ot men. :lol: I mnogo drugi frapirashti pravopisni greshki sam vijdal, vklyuchitelno ot profesori. Ama, mnogo bulgari vse si si mislyat, che vsichki drugo sa idioti, a te bulgarite sa nay-umnite i nay-obrazovanite i celiyat svyat na kolene tryabva da im pada.
Obache, inache kanadcite sa negramotni. OK, taka da e, shtom sa tolkova negramotni, koyto iska da stane daskal i da gi ogrmoti, dobri pari razpravyat praveli tuk v obrazovanieto, koyto raboti.
Последно промяна от Canuck на Чет Окт 09, 2003 9:55 pm, променено общо 1 път.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Целта на висшето образование (говоря от инженерна гледна точка и изказвам лично мое мнение) е не да запомниш дългите и рошави формули, а да знаеш, че съществува някаква връзка между нужните ти величина, и да знаеш къде да я търсиш. А дългите и рошави формули учихме да извеждаме, за да се научим да разбираме кое откъде идва и да не бъдем прости ползватели на изчислителни техники и математически апарати, а да вникнем в логиката на съответната материя и да можем да я развиваме напред.
За съжаление у нас все още се отдава по-голямо значение на обема знания, отколкото на разсъжденията и механизмите на функциониране на дадено явление.
Затова и българина има такава обща култура - щото не знае нищо строго профилирано... :D
Освен това у нас сериозно е нарушена връзката познание-оценка...
Което води и до сериозна девалвация на БГ дипломата извън страната.
Та така...
:beer: :beer: :beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
survivor

Мнение от survivor »

Az pak vi davam link na Statistics Canada. Samo che cifrite sa po-razlichni.

http://www12.statcan.ca/english/census0 ... duc/canada

According to the census, 28% of all individuals aged 25 to 34 had university qualifications, and 21% held a college diploma. Another 12% had trade credentials. In all, 61% of individuals in this age group had qualifications beyond high school. By comparison, at the time of the 1991 Census, 49% of those aged 25 to 34 had post-secondary credentials.

This growth has shifted the education profile of the adult population as a whole, that is, of Canadians aged 25 and over. Between 1991 and 2001, the proportion with university credentials grew from 15% to 20%. Another 16% had a college diploma in 2001, up from 12% a decade earlier. The proportion with a trade certificate remained stable at 12%.

Education levels rose for both men and women. In the case of men aged 25 and over, 21% were university graduates in 2001, up from 17% in 1991. The proportion of male college graduates increased from 10% to 13% over the decade.

I nakraya da se predstavya - az sam bivshata NN :wink:
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

Plamen написа:Имах доста когели дето минаха през ТУ и завършиха като по чудо...обаче по-умни не станаха...нито по-образовани,...нито по-възпитани... :roll:
И аз мога да посоча доста такива примери - моите наблюдения не са от ТУ ! Но едно е сигурно , че един инженер, ако има желание да чете е като "дялан камък" - може да бъде и икономист, и учител, и менижър, и юрист, и ... каквото си пожелае (без медик, разбира се :)))), но обратното е почти невъзможно !
И в крайна сметка всичко зависи от мотивацията и желанието на самия човек дали да бъде образован или не , дали да бъде възпитан или не , а умността е дар Божи и може да се доразвива , но не е безкрайна величина , пък ако ти липсват "първите седем годинки" почти никога не можеш да й достигнеш предела!
joro

Re: канадците-абсолютно неграмотни....

Мнение от joro »

sasho71 написа:с риск да вбеся някои хора, просто не мога да се сдържа. в годишната статистика на мин на образованието разгледах нивото на обучението на родените в канада люде. и там какво виждам: 5/пет/ % от канадците имат университетско образование?!?!?!?!? а 10-12% имат колежанско, 40% имат незавършено средно.... аз просто не знам как да го коментирам... може би че ако не са имигрантите тази страна би фалирала.....
Къде го чете пък това? Аз четох преди време някъде, не си спомням вече къде, че Канада е на второ място по процента на хората с висше образование- около 38% от канадците са завършили университети. Твоите данни са направо смешни- в Ангола 20% от хората са с висше образование. Или си чел някоя статистика от 1720 година :D :D :D
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

eee ама ние българите сме винаги като Тома неверни! не можем ли да бъдем като канадците поне в отношение на честната дума. казваш че идваш с 10000 долара и те ти вярват и не могат да предположат че ги лъжеш. ние явно социализма здраво ни е повредил- едни такива мнителни сме станали, че все някой ни лъже все някой ни краде и т.н.

та за тези които не вярват ето го линка http://www.uqo.ca/vrer/teo/
мисля че беше в 2 или 6 глава. имаше много хубава графика за всички региони в квебек. всичко е в pdf формат. информацията е много и е доста смущаваща в интерес на истината.
Заключено