канадците-абсолютно неграмотни....
канадците-абсолютно неграмотни....
с риск да вбеся някои хора, просто не мога да се сдържа. в годишната статистика на мин на образованието разгледах нивото на обучението на родените в канада люде. и там какво виждам: 5/пет/ % от канадците имат университетско образование?!?!?!?!? а 10-12% имат колежанско, 40% имат незавършено средно.... аз просто не знам как да го коментирам... може би че ако не са имигрантите тази страна би фалирала.....
Re: канадците-абсолютно неграмотни....
Защо се учудваш или може би искаш да кажеш ЦЕЛИ 5% /пет/ от канадците имат университетско образованиеsasho71 написа:с риск да вбеся някои хора, просто не мога да се сдържа. в годишната статистика на мин на образованието разгледах нивото на обучението на родените в канада люде. и там какво виждам: 5/пет/ % от канадците имат университетско образование?!?!?!?!? а 10-12% имат колежанско, 40% имат незавършено средно.... аз просто не знам как да го коментирам... може би че ако не са имигрантите тази страна би фалирала.....

Подобни теми са разисквани и преди - Канада реално има нужда от добре квалифицирани общи работници, но в тази категория май не попадат имигрантите с висше образование. Разбира се зависи в каква сфера ти е образованието.
Все пак защо не дадеш линк към въпросната информация на министерство на образованието?
V Ontario e zadaljitelno obrazovanieto do 8 klas, a posle - ne, v rezultat na koeto mnogo mladeji ne zavarshvat high school, zashtoto prosto ne im se hodi i nikoi ne moje da gi zadalji, a znaete che tuk zakona e na tiahna strana - toest roditelia ne moje da go zadalji ako toi ne iska, tova se schita za narushavane pravata na deteto i to moje da vikne politsia v svoia zashtita. za drugite provintsii ne znam dali e taka.
drugo moe nabludenie ot Ontario e che minalata godina polovinata ot uchenitsite v 10 klas ne izdarjaha t. nar. literacy test - test po gramotnost (pisane i chetene). testa beshe praven ot ministerstvoto za tsialata provintsia.
drugo moe nabludenie ot Ontario e che minalata godina polovinata ot uchenitsite v 10 klas ne izdarjaha t. nar. literacy test - test po gramotnost (pisane i chetene). testa beshe praven ot ministerstvoto za tsialata provintsia.
- IvHaydu
- Хайдутин на годината
А може би просто е нормално 5% от населението на една страна да има висше образование...
Знаете ли какъв процент от по-възрастните ни колеги-висшисти у нас са влезнали да следват нещо, за да не ходят в казарма?
У нас като сме много висшистите докъде я докарахме - до инфлация в образованието и професионалната реализация...
Малък пример от моята професия - инженер-геодезистите в над 80% от случаите вършат работата на техниците! Ами ще я вършим я, като сме толкова много...
Апропо, в БГ има около 1200 инженер-геодезисти, а в Квебек има колко?... около 1200! А населението на Квебек е ли колкото на БГ? Е!
Значи...
Знаете ли какъв процент от по-възрастните ни колеги-висшисти у нас са влезнали да следват нещо, за да не ходят в казарма?
У нас като сме много висшистите докъде я докарахме - до инфлация в образованието и професионалната реализация...
Малък пример от моята професия - инженер-геодезистите в над 80% от случаите вършат работата на техниците! Ами ще я вършим я, като сме толкова много...
Апропо, в БГ има около 1200 инженер-геодезисти, а в Квебек има колко?... около 1200! А населението на Квебек е ли колкото на БГ? Е!
Значи...

Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Da, naselenieto na Quebec e kolkoto na BG. Samo po teritoria malko se razli4awat
Imam 4uwstwoto oba4e 4e 5% si im stigat. 6te widiat zor kato se pensionirat proslowutite baby-boomers. Oba4e tia sa6tite ne sa samo wis6isti, ami i specializirani rabotnici i tuk naj-mnogo gi boli. 6toto hlapetata naistina ne 6tat da u4at - edwa izkarwat secondaire, a we4e ima i mnogo, koito i towa ne izkarwat. Ta tuk im e problema, a ne s wis6itite.
Oswen towa ima ne6to, koeto ne moga da razbera. Malak procent wis6isti, puk Lawal palen - 36000 4oweka u4at. I towa e samo edin ot uniwersitetite. Kato slogim i drugite, mi se struwa, 4e baia stawa. I kwo stawa s tia hora? Ne zawar6wat li, drugade li otiwat?

Imam 4uwstwoto oba4e 4e 5% si im stigat. 6te widiat zor kato se pensionirat proslowutite baby-boomers. Oba4e tia sa6tite ne sa samo wis6isti, ami i specializirani rabotnici i tuk naj-mnogo gi boli. 6toto hlapetata naistina ne 6tat da u4at - edwa izkarwat secondaire, a we4e ima i mnogo, koito i towa ne izkarwat. Ta tuk im e problema, a ne s wis6itite.
Oswen towa ima ne6to, koeto ne moga da razbera. Malak procent wis6isti, puk Lawal palen - 36000 4oweka u4at. I towa e samo edin ot uniwersitetite. Kato slogim i drugite, mi se struwa, 4e baia stawa. I kwo stawa s tia hora? Ne zawar6wat li, drugade li otiwat?

Обичам да преча
Другаде отиват - отлитат на юг.anito написа:Da, naselenieto na Quebec e kolkoto na BG. Samo po teritoria malko se razli4awat![]()
Канада си остава най-големия източник на специалисти за САЩ - общ език, обща култура, пък и по-лесно се взема работна виза, стига работа да има.
-
- Администратор
- Обратна връзка:
Може и да си заминават, Анито. Може и въобще да не са квебекари. Знам случаи на хора, канадци, които идват в Квебек да "изучат вишо"
щото тук е най-евтино. Дори и тарифата за не-квебекски резиденти пак е тънка, в сравнение с разни други главорези - УТоронто, УБритКолумбия...
Въпреки че това може би не се отнася с такава сила за френските университети, щото там се преподава на френски, а пък канадците извън Квебек слабо са запознати с този така мелодичен език. Ненам... гадая ... :nenam:

Въпреки че това може би не се отнася с такава сила за френските университети, щото там се преподава на френски, а пък канадците извън Квебек слабо са запознати с този така мелодичен език. Ненам... гадая ... :nenam:
Съгласен съм с ЛюбО. Айде сега да кажем че всички са тъпи защото не са минали през университет...Имах доста когели дето минаха през ТУ и завършиха като по чудо...обаче по-умни не станаха...нито по-образовани,...нито по-възпитани...Lub0 написа:Не е важно количеството а качеството, в БГ-то вишисти с лопата да ги ринеш и каква полза?

Ami napalno sam saglasen s Lub0 i Plamen, shtoto v bg sulyo i pulyo pochna visshist da stava.
Tova, che nyakoy ima visshe obrazovanie ne znachi, che e gramoten nepremeno. Az sam vijdal feldsher da pishe въли дъжд i nachalna uchitelka, koyato mnogo se chudi dali da napishe oranjevo ili oranjavo i nakraya napisa oranj. shtoto y stana neudobno ot daskala y po angliyski, toest ot men.
I mnogo drugi frapirashti pravopisni greshki sam vijdal, vklyuchitelno ot profesori. Ama, mnogo bulgari vse si si mislyat, che vsichki drugo sa idioti, a te bulgarite sa nay-umnite i nay-obrazovanite i celiyat svyat na kolene tryabva da im pada.
Obache, inache kanadcite sa negramotni. OK, taka da e, shtom sa tolkova negramotni, koyto iska da stane daskal i da gi ogrmoti, dobri pari razpravyat praveli tuk v obrazovanieto, koyto raboti.

Obache, inache kanadcite sa negramotni. OK, taka da e, shtom sa tolkova negramotni, koyto iska da stane daskal i da gi ogrmoti, dobri pari razpravyat praveli tuk v obrazovanieto, koyto raboti.
Последно промяна от Canuck на Чет Окт 09, 2003 9:55 pm, променено общо 1 път.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид
Горд канадски гражданин в Мадрид

- IvHaydu
- Хайдутин на годината
Целта на висшето образование (говоря от инженерна гледна точка и изказвам лично мое мнение) е не да запомниш дългите и рошави формули, а да знаеш, че съществува някаква връзка между нужните ти величина, и да знаеш къде да я търсиш. А дългите и рошави формули учихме да извеждаме, за да се научим да разбираме кое откъде идва и да не бъдем прости ползватели на изчислителни техники и математически апарати, а да вникнем в логиката на съответната материя и да можем да я развиваме напред.
За съжаление у нас все още се отдава по-голямо значение на обема знания, отколкото на разсъжденията и механизмите на функциониране на дадено явление.
Затова и българина има такава обща култура - щото не знае нищо строго профилирано...
Освен това у нас сериозно е нарушена връзката познание-оценка...
Което води и до сериозна девалвация на БГ дипломата извън страната.
Та така...
За съжаление у нас все още се отдава по-голямо значение на обема знания, отколкото на разсъжденията и механизмите на функциониране на дадено явление.
Затова и българина има такава обща култура - щото не знае нищо строго профилирано...

Освен това у нас сериозно е нарушена връзката познание-оценка...
Което води и до сериозна девалвация на БГ дипломата извън страната.
Та така...

Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
Az pak vi davam link na Statistics Canada. Samo che cifrite sa po-razlichni.
http://www12.statcan.ca/english/census0 ... duc/canada
According to the census, 28% of all individuals aged 25 to 34 had university qualifications, and 21% held a college diploma. Another 12% had trade credentials. In all, 61% of individuals in this age group had qualifications beyond high school. By comparison, at the time of the 1991 Census, 49% of those aged 25 to 34 had post-secondary credentials.
This growth has shifted the education profile of the adult population as a whole, that is, of Canadians aged 25 and over. Between 1991 and 2001, the proportion with university credentials grew from 15% to 20%. Another 16% had a college diploma in 2001, up from 12% a decade earlier. The proportion with a trade certificate remained stable at 12%.
Education levels rose for both men and women. In the case of men aged 25 and over, 21% were university graduates in 2001, up from 17% in 1991. The proportion of male college graduates increased from 10% to 13% over the decade.
I nakraya da se predstavya - az sam bivshata NN
http://www12.statcan.ca/english/census0 ... duc/canada
According to the census, 28% of all individuals aged 25 to 34 had university qualifications, and 21% held a college diploma. Another 12% had trade credentials. In all, 61% of individuals in this age group had qualifications beyond high school. By comparison, at the time of the 1991 Census, 49% of those aged 25 to 34 had post-secondary credentials.
This growth has shifted the education profile of the adult population as a whole, that is, of Canadians aged 25 and over. Between 1991 and 2001, the proportion with university credentials grew from 15% to 20%. Another 16% had a college diploma in 2001, up from 12% a decade earlier. The proportion with a trade certificate remained stable at 12%.
Education levels rose for both men and women. In the case of men aged 25 and over, 21% were university graduates in 2001, up from 17% in 1991. The proportion of male college graduates increased from 10% to 13% over the decade.
I nakraya da se predstavya - az sam bivshata NN

И аз мога да посоча доста такива примери - моите наблюдения не са от ТУ ! Но едно е сигурно , че един инженер, ако има желание да чете е като "дялан камък" - може да бъде и икономист, и учител, и менижър, и юрист, и ... каквото си пожелае (без медик, разбира сеPlamen написа:Имах доста когели дето минаха през ТУ и завършиха като по чудо...обаче по-умни не станаха...нито по-образовани,...нито по-възпитани...

И в крайна сметка всичко зависи от мотивацията и желанието на самия човек дали да бъде образован или не , дали да бъде възпитан или не , а умността е дар Божи и може да се доразвива , но не е безкрайна величина , пък ако ти липсват "първите седем годинки" почти никога не можеш да й достигнеш предела!
Re: канадците-абсолютно неграмотни....
Къде го чете пък това? Аз четох преди време някъде, не си спомням вече къде, че Канада е на второ място по процента на хората с висше образование- около 38% от канадците са завършили университети. Твоите данни са направо смешни- в Ангола 20% от хората са с висше образование. Или си чел някоя статистика от 1720 годинаsasho71 написа:с риск да вбеся някои хора, просто не мога да се сдържа. в годишната статистика на мин на образованието разгледах нивото на обучението на родените в канада люде. и там какво виждам: 5/пет/ % от канадците имат университетско образование?!?!?!?!? а 10-12% имат колежанско, 40% имат незавършено средно.... аз просто не знам как да го коментирам... може би че ако не са имигрантите тази страна би фалирала.....

Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
eee ама ние българите сме винаги като Тома неверни! не можем ли да бъдем като канадците поне в отношение на честната дума. казваш че идваш с 10000 долара и те ти вярват и не могат да предположат че ги лъжеш. ние явно социализма здраво ни е повредил- едни такива мнителни сме станали, че все някой ни лъже все някой ни краде и т.н.
та за тези които не вярват ето го линка http://www.uqo.ca/vrer/teo/
мисля че беше в 2 или 6 глава. имаше много хубава графика за всички региони в квебек. всичко е в pdf формат. информацията е много и е доста смущаваща в интерес на истината.
та за тези които не вярват ето го линка http://www.uqo.ca/vrer/teo/
мисля че беше в 2 или 6 глава. имаше много хубава графика за всички региони в квебек. всичко е в pdf формат. информацията е много и е доста смущаваща в интерес на истината.