Za novopribirashtite se da niama iznenadi
-
Plamen
I az tova kazvam.Pri tolkova dadeni pari za medizinata, kakvo se pravi?Kude otivat moite danatzi, che ne moga da imam nujnoto vnimanie?Ili vzimat danutzite samo da hraniat razni turtei i da zapulvat edna dupka v budjeta s druga?V Bulgaria se gledalo v rutzete,ami taka e.S kolko jiveiat medizinskite sestri, ami i pove4eto lekari?A tuk ne stiga che lekarite sa nai-platenite,noshtno vreme sa samo sestri sa v povecheto Urgances.Zashtoto lekarite sa chinovnitzi s rabotno breme ot 8 do 17.Ima niakakvi mladi lekarcheta koito si praviat residence(sled sledvane).Ima sluchai kogato prez weekenda bolnitzi otkazvat patzienti.Osobeno zimata.A znaete li kak se leji na kolichka v koridora sled operatzia, zashtoto niamalo staia za vas?Znaete li che ima hora koito vikat lineika i si plashtat(zashtoto lineikata se plashta) samo za da sa sigurni che shte budat prieti(tova beshe moiata greshka, che otidoh sus sobstven transport).Govorim za Canada.Bulgaria e iasna.Govorim za strana chlenka na G8, vodeshta se za edna ot nai-razvitite durjavi.Ami tazi godina imashe edin reportaj, za tova kolko rakovi zaboliavania sa stanali nelichimi, samo zaradi golemia srok na chakane na pregledi.A znaete li che v Canada bolnitzite stachkuvat efekntivno.T.e kogato ima stachka zeli otdelenia sa zatvoreni i bolnitcite ne vzimat pazienti.
Predi 2-3 godini imashe goliama stachka na medizinskite sestri, tazi zima na spetzialistite.Viarno e ima isledvania i aparatura koito v Bulgaria niama, no az ne iskam ot edin rutinen problem da otivam v spisuka na slojnite sluchai i da mi praviat super izsledvania togava, samo zashtoto ne sum pregledan navreme.
Taka che primeri ot dvete strani kolkoto poiskate.Tuk bolnitzite sa dobre oborudvani ima aparatura , niamat problem s materialite , ama ne moje da stignete do tiah.A kato govorim za otnosheniata lekar-patzient-- ami po-dobre da ne komentiram.Vij infirmiers sa drugo neshto.Naistina horata vurshat mnogo rabota.Samo deto sistemata e mnogo pourri.
Ps.Da vladi, dobre che sum zdrav.Obache edno takova prejiviavane ostava mnogo sledi sled sebe si.Vajnoto e , che go prejiviahme.A Joy mi govori za etika
.I e viarno che mnogo chesto preslujvat prez drehite.Tova mi praveshe vpechatlenie samo v nachaloto obache.
Za vsichki koito ne sa v techenie , ot izvestno vreme ima edna usluga - izvikvane na lekar v kushti za speshni sluchai.Plashtat se 80$ i ne se niama remboursement dori i da imate chastna assurance. No idvat burzo i imate nujnoto vnimanie.
Taka che primeri ot dvete strani kolkoto poiskate.Tuk bolnitzite sa dobre oborudvani ima aparatura , niamat problem s materialite , ama ne moje da stignete do tiah.A kato govorim za otnosheniata lekar-patzient-- ami po-dobre da ne komentiram.Vij infirmiers sa drugo neshto.Naistina horata vurshat mnogo rabota.Samo deto sistemata e mnogo pourri.
Ps.Da vladi, dobre che sum zdrav.Obache edno takova prejiviavane ostava mnogo sledi sled sebe si.Vajnoto e , che go prejiviahme.A Joy mi govori za etika
Za vsichki koito ne sa v techenie , ot izvestno vreme ima edna usluga - izvikvane na lekar v kushti za speshni sluchai.Plashtat se 80$ i ne se niama remboursement dori i da imate chastna assurance. No idvat burzo i imate nujnoto vnimanie.
-
Plamen
Тая гяволия не я знаех...можеш ли да дадеш малко повече инфо...така, за всеки случай...Niki написа: Za vsichki koito ne sa v techenie , ot izvestno vreme ima edna usluga - izvikvane na lekar v kushti za speshni sluchai.Plashtat se 80$ i ne se niama remboursement dori i da imate chastna assurance. No idvat burzo i imate nujnoto vnimanie.
Niki,na vseki primer ,koito davash moga da izvadia oshte stotina.Sega shte ti kaja kak proteche poslednia mi oche pregled.Sled kato chakah 3 chasa za napravlenie biah pregledana tochno za 5 min.,kato mi be kazano ,che ako iskam da me pregledat s komputxr triabva da si platia 10lv(samo da spomena ,che tova napravlenie mi dava pravo da polzvam vsichko v kabineta i oznchava pxlen pregled).Estestveno otkazah da plashtam i mi predpisaha ochila +0.75 na dvete ochi i razbira se doktorkata beshe distributor na ochila i ako ne se biah pochudila shtiah dahvxrlia kxm 100 lv na viatxra...zashto kazvam na viatxra, ami zashtoto reshih da otida na drug doktor i se okaza ,che imam nishto i nikakvo si -0.25 na ednoto ocho!Tova e edin ochen pregled!A ako beshe neshto po-seriozno?!Kato naprimer maika mi ,koiato ne raboti ot 5 godini platila si e na vsiakakvi doktori ,navsiakxde vdigat ramene ,a mejdu drugoto kogato hodi na pregled im nosi i materiali da se obrazovat nishto ,che grxmko se reklamirat po vsichki vestnici.Takiva ujasii sxm slushala ,che tvoite peripetii shte ti se storiat leko nerazpolojenie.Pisnalo mi e da davam pari na lumpeni,koito smiatat,che obrazovanieto se sxstoi v tova da prepishesh na izpita po anatomia i vxtreshni bolesti.
Plamene, stava vupros za chastna klinika.Plashtash si s kartata za pregleda i 80$ za deplacement na lekaria.Idvat do 2-3 chasa sled obajdaneto.Estestveno vecher ne raboti.
ako te interesuva shte ti dam koordinati.
stela, primerite ti sa detski i ne na miasto.Moiat peritunit ne e nikakvo nerazplojenie.Kakto kazah veche biah kritichen sluchai.
I tuk lekarite sa distributori na razlichni produkti.A kato poluchish napravlenie ot lekar za spetzialist obiknovenno chakash tolkova mnogo(az ot mart sum vzel chas za dermatolog chak za septemvri), che i prez um ne ti minava da tursish drug za supostavka na mneniata.Izobshto az niama poveche da davam kakvito i da e primeri,zashtoto iavno tuk ima hora koito samo tova chakat za da dadat "100 drugi".Ako vse pak te interesuva i mojesh da chetesh na frenski ili angliiski - shte namerish dostatuchno info po vuprosa, puk i ima i mnogo mnenia na drugi imigranti.Canada e chudesna strana, no ne moga da kaja sushtoto za zdravnata i sistema.
PS.Poznai kolko plashtam tuk za ochila
Dobre che imam assurance ta mi se pokriva edna chast.
Joy, izobshto ne stava vupros tuk za Sofia.Govorim za medizinata na edna razvita durjava.Puk i ne e sigurno tova koeto kazvash, che v Sofia bi bilo po-zle.Izobshto neshtata sa nesupostavimi.Zatova az spiram do tuk s primerite.Zdrave na vsichki i da ne se nalaga da opirame do uslugite na koiato i da e sistema.
ako te interesuva shte ti dam koordinati.
stela, primerite ti sa detski i ne na miasto.Moiat peritunit ne e nikakvo nerazplojenie.Kakto kazah veche biah kritichen sluchai.
I tuk lekarite sa distributori na razlichni produkti.A kato poluchish napravlenie ot lekar za spetzialist obiknovenno chakash tolkova mnogo(az ot mart sum vzel chas za dermatolog chak za septemvri), che i prez um ne ti minava da tursish drug za supostavka na mneniata.Izobshto az niama poveche da davam kakvito i da e primeri,zashtoto iavno tuk ima hora koito samo tova chakat za da dadat "100 drugi".Ako vse pak te interesuva i mojesh da chetesh na frenski ili angliiski - shte namerish dostatuchno info po vuprosa, puk i ima i mnogo mnenia na drugi imigranti.Canada e chudesna strana, no ne moga da kaja sushtoto za zdravnata i sistema.
PS.Poznai kolko plashtam tuk za ochila
Dobre che imam assurance ta mi se pokriva edna chast.
Joy, izobshto ne stava vupros tuk za Sofia.Govorim za medizinata na edna razvita durjava.Puk i ne e sigurno tova koeto kazvash, che v Sofia bi bilo po-zle.Izobshto neshtata sa nesupostavimi.Zatova az spiram do tuk s primerite.Zdrave na vsichki i da ne se nalaga da opirame do uslugite na koiato i da e sistema.
Последно промяна от Niki на Съб Авг 02, 2003 6:44 pm, променено общо 1 път.
-
Plamen
Да, Ники, интересува ме...с две деца как д ане ме интересува...пак и както е било при тебе май е по-добре да дам 80 долара, но да мога да ги давам още много пъти, отколкото да чакам безплатно да ми види доктор, но веднъж...
Нико, това много ми хареса- изразяване на собствено мнение чрез цитати на други...много е свежо...
И наистина нека да се разберем нещо веднъж за винаги:
1. За тия в България. Ако някой ви пише колко нещо е лошо в Канада просто го приемете като МНОГО полезен личен опит. С хубавите работи бързо ще се оправите....не така стои въпроса с лошите. И не мислете че идвате в рая, а се пригответе за реалностите, които всички се опитваме да споделим. А ако на някой някое изказване се стори емиционално...ами не се чудете...с преитонит в чакалната аз лично бих бил доста по-емоционален...повярвайте ми.
2. За хората от тука. Ако е възможно пишете така че да става ясно, че не подлагате под съмнение избора на хората в БГ...ясно е че не можем да сравняваме Канада с БГ...
Нико, това много ми хареса- изразяване на собствено мнение чрез цитати на други...много е свежо...
И наистина нека да се разберем нещо веднъж за винаги:
1. За тия в България. Ако някой ви пише колко нещо е лошо в Канада просто го приемете като МНОГО полезен личен опит. С хубавите работи бързо ще се оправите....не така стои въпроса с лошите. И не мислете че идвате в рая, а се пригответе за реалностите, които всички се опитваме да споделим. А ако на някой някое изказване се стори емиционално...ами не се чудете...с преитонит в чакалната аз лично бих бил доста по-емоционален...повярвайте ми.
2. За хората от тука. Ако е възможно пишете така че да става ясно, че не подлагате под съмнение избора на хората в БГ...ясно е че не можем да сравняваме Канада с БГ...
-
Гост
И в Канада така.chili написа:Niki.predelno mi e iasno ,che zxbolechenieto tam e skxpo...navsiakxde e ...no ima razlika mejdu tova da e skxpo i tova 80% ot naselenieto da ne moje da si go pozvoli izobshto .Ubedena sxm ,che emigraciiata shte reshi chast ot problemite mi.Problemi navsiakxde ima,no sa ot razlichno estestvo:)))Az ne jelaia moite da sa svxrzani s tova kakvo shte iam i po kakxv oshte nachin shte me reketira dxrjavata mashteha.Za tvoe svedenie v BG ima dosta sela ,v koito elektrichestvoto e oshte nepoznato,a kakvo ostava za zdravna pomosht.I oshte neshto...sigurna sxm,che cenata na choveshkij jivot e absolutno razlichna v dvete dxrjavi.Po-konkretno tuk toi ne struva nishto.
Az samo za zabolekarya da kaja,na vsichki deto im predstoi da idvat nasam,opravete si vsichki zabki.Nie na vsyako hodene v BG go pravim-naistina izliza po-evtino.
Nashite priyateli si zaminaha za BG predi dni tochno s takava cel.Na madamata i se schupi zab,izvadiha go,sledva most,koito shte obhvane 5 zaba-za most,vseki zab se broi kato broika korona.Edna korona 1000 kinta(da,hilyada).Za celiya most 5000.Predpochetoha bilet za 1000,sreshta s blizki i poznati,opravyane na vsichki zabi(ne samo na schupeniya) i vsichki dovolni.Da poyasnya,che tya ima ujkim mnogo dobra studentska zastrahovka,koyato obache pokriva do 1000 $-v sluchaya ,napalno nedostatachni.
Drug priyatel(i toi sas schupen zab-abe kakvo stava i na men mi se schupi skoro edin),reshi da probva pri Dr.Radka Stoikova.Jenata go pregleda i mu kaza,che za koronata okolo 900$,pri polojenie,che kato otvori kanalite sa dobre,ako li ne sa,togava shte ima pone oshte 200 kinta otgore...i tya go posavetva za variyanta BG...
Tova za zabkite.
Pozdravi
Nashite priyateli si zaminaha za BG predi dni tochno s takava cel.Na madamata i se schupi zab,izvadiha go,sledva most,koito shte obhvane 5 zaba-za most,vseki zab se broi kato broika korona.Edna korona 1000 kinta(da,hilyada).Za celiya most 5000.Predpochetoha bilet za 1000,sreshta s blizki i poznati,opravyane na vsichki zabi(ne samo na schupeniya) i vsichki dovolni.Da poyasnya,che tya ima ujkim mnogo dobra studentska zastrahovka,koyato obache pokriva do 1000 $-v sluchaya ,napalno nedostatachni.
Drug priyatel(i toi sas schupen zab-abe kakvo stava i na men mi se schupi skoro edin),reshi da probva pri Dr.Radka Stoikova.Jenata go pregleda i mu kaza,che za koronata okolo 900$,pri polojenie,che kato otvori kanalite sa dobre,ako li ne sa,togava shte ima pone oshte 200 kinta otgore...i tya go posavetva za variyanta BG...
Tova za zabkite.
Pozdravi
emergency
konkreten primer ot emergency - Toronto: chakane v emergency ot 8 chasa vecherta do 2 chasa prez noshtta. ne mojah da poviarvam na ochite si. otvedoh edin priatel koito beshe stapil na rajdiv piron na edin stroej i triabvashe da se izchisti i da mu se bie injektsia. kravta mu techeshe po koridora i otsreshta receptionists izobshto ne obrashtaha nikakvo vnimanie.
skoro davaha po TV kak e pochinalo edno malko momchentse zashtoto lineikata doshla i kazala che sluchaia ne e speshen za da gi vikat i si tragnali kato im kazali da go vodiat v emergency ako ne se podobri vapreki protestite i obiasneniata na maikata koiato bila meditsinska sestra i vijdala serioznostta na polojenieto. ottam roditelite grabnali deteto i tragnali po emergency i dokato mu se okaje pomosht to pochinalo. zvucheshe mi kato film na ujasite, no za sajalenie realnost.
skoro davaha po TV kak e pochinalo edno malko momchentse zashtoto lineikata doshla i kazala che sluchaia ne e speshen za da gi vikat i si tragnali kato im kazali da go vodiat v emergency ako ne se podobri vapreki protestite i obiasneniata na maikata koiato bila meditsinska sestra i vijdala serioznostta na polojenieto. ottam roditelite grabnali deteto i tragnali po emergency i dokato mu se okaje pomosht to pochinalo. zvucheshe mi kato film na ujasite, no za sajalenie realnost.
I az tova vikam ,che moito prejiviavane e edno goliamo nishto.Niki,niamam nikakvo namerenie da "nadcakvam".Tova,koeto sxm poluchila kato zdravna pomosht v BG e bilo nishto.Sxglasna sxm ot opisanieto ,che tam polojenieto e zle.Moje bi triabva da si sedna na zadnika i prosto da se trxshkam i protetestiram sreshtru sistemata?!Ne sxm ubedena.
Tova za zxbarskite ekskurzii do Bg go praviat masa hora:)V tova chislo i moi rodnini.V shtatite naprimer prodavat komplekt ,s koito mojesh sam da si napravish plomba.
Ne sxm ubedena ,che na izpita po anatomia i vxtreshni ne moje da se prepishe.I az sxm imala super tejki izpiti,na koito sxm si vikala "Eh sega da gi vidia kak shte prepishat" i uspiavat! Vinagi se namirat maistori...
Tova za zxbarskite ekskurzii do Bg go praviat masa hora:)V tova chislo i moi rodnini.V shtatite naprimer prodavat komplekt ,s koito mojesh sam da si napravish plomba.
Ne sxm ubedena ,che na izpita po anatomia i vxtreshni ne moje da se prepishe.I az sxm imala super tejki izpiti,na koito sxm si vikala "Eh sega da gi vidia kak shte prepishat" i uspiavat! Vinagi se namirat maistori...
не е много коректно
stela написа:Chili, chudesna e ideiata ti za edin malxk opresnitelen kurs otnosno tukashnata realnost.Izkluchitelno dobre si opisala "predimstvata" na bxlgarskoto zdraveopazvane.Drugoto absurdno neshto ,e che Bg e sred malkoto dxrjavi ,v koito lekar ne moje da bxde osxden.Az na tova mu kazvam legaliziran metod za ubivane.
Zxbolechenieto pxk se prevxrna v poveche ot luks...Pisnalo mi e da slusham kolko bili skxpi zxbolekarite v chujbina...tuk na naroda ne mu e po-evtino.Jalko e da gledash mladi hora,koito ochevadno ne mogat da si pozvoliat takova.
Taka si e...Hora ne se sxrdete:)Moje bi e dobre da vi bxde napomniano ot vreme na vreme zashto ne ste tuk:)
не че от това се храня, но все пак не е скъпо. миналата седмица платих поне 200 лева да ми сменят задните амортисьори на колата, а не карам BMW или Mercedes а просто Ford а платих и 125,00 лева на колека да ми умъртви и излекува един зъб. честно казано разходите за колата са ми повече годишно от тези за стоматология, но знам за какво става дума и се срещам 3 пъти дневно с четката за зъби и един път дневно с конци. жена ми пие flour tab. от първия ден, който разбрахме, че е бременна и изъбщо полагаме всички грижи разходите по здравеопазване да са минимални. а имам десетки пациенти, който се лекуват еднствено и само на спешен кабинет и за тях екстракцията на зъби е еднственият лечебен метод, а в същото време могат да си подволят по 1,20 на ден за кутия Victory. въпрос на приоритети. сигурен съм, че и в Канада стоматологията не е евтина за съответния канадски стандарт. за правната оттговорност на лекарите съм съгласен, че при нас в БГ тя се е превърнала в една огромна БЕЗОТГОВОРНОСТ, но за това сме си виновни самите ние десетки пациенти, в чиято уста някой се е гаврил отказват да се занимават и да се разправят за да не си развалят нервите и живота. нали се срещат всеки ден с този лекар в града в който живеят. А че здравеопазването в БГ е кошмарно призна и самия бивш министър той каза че се чувства инистър на болестите, а не на здравеопазването. в БГ здравето не се пази от никого и тж защото 50 години беше безплатно теоест не се ценеше. сега ни чакат години преностройка на мисленето. не случайно Моисей е водил народа Му 40 години из пустинята.
-
Plamen
Само да допълня за незнаещите...тука всички лекари, зъболекари, мед.сестри и др. такива си имат професионални организации...целта на тези организации е точно да поема исковете за нанесени щети на пациенти или клиенти...ако не си убил човек и не се налага да влизаш в затвора- дреме ти...организацията ще плати...