Какво се случва в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
jovani

Re: Какво се случва в България?

Мнение от jovani »

Ivan1007 написа: Нед Май 31, 2026 4:49 pm
jovani написа: Пет Май 29, 2026 1:18 pm

Ето разни класации от различни източници, в някои дори не фигурира нито един Канадски град:
https://en.wikipedia.org/wiki/City_qual ... fe_indices
Например:
Monocle's Quality of Life Survey
Numbeo's Quality of Life Ranking
Happy City Index
Джолани,
Спри да се въртиш, защото колкото и да се въртиш, гъза ти остава винаги отзад и все по-навътре в него ти влиза :D
В класацията на Numbeo Калгари е на 95-то място, а София на 201-во, непосредствено след Париж :D Е бил съм няколко пъти в Париж и поставянето на Париж на нивото на София е меко казано забавно. :D
В класацията на Monocle Париж обаче е на първо място :D
София естествено я няма в класацията :D
В класацията на Happy City Index Kалгари е на 74 то място , Бургас на 224-то, Варна на 238.
София я няма изобщо в класацията за щастие - там се харесва главно на нещастници като теб :D
Простите хора винаги намират прости обяснения за събитията, които се случват. Ако някой е направил успешен бизнес в България, значи е "комуне", независимо от комплексността и техническите, както и човешки умения, които този човек трябва да притежава, за да може да управлява огромен екип от хора, на които да осигурява прехраната. И ако комунистите са ти били виновни в България остава въпроса защо си на ниво обикновен работник в Канада, и тук ли комунистите са ти виновни?

Никога не съм твърдял, че София е град с по-висок стандарт на живот от Париж или Калгари - дори напротив, написах, че ако твоят експириънс се свежда до посещение на България, Албания и Канада, то е логично да смяташ, че Калгари е на първо място в света по стандарт на живот. Калгари в първата стотица - това ми звучи по-логично отколкото "най-добрият град за живот в света", Ванкувър поне има красива природа и мек за Канада климат, Калгари е второстепен град, което не означава, че е дупка, просто не е нужно редовно да се изхвърляш, заради някаква класация от миналото, за която някой си е платил.

Защо София и Париж са класирани близко в една класация, в друга Париж е на първо място, а в трета някъде по средата - ами защото всички тези класации са безсмислени и субективни, използват се различни параметри с различна относителна тежест, а крауд сорсинга зависи от броят гласували и какви лични критерии са използвали. Друг е въпросът какво значение имат класациите - аз лично бих предпочел да бъда доктор в България (например) пред алтернативата да бъда шофьор на такси в Канада, какво значение има средният стандарт на живот някъде, ако моят личен стандарт е по-нисък. На мен София ми харесва, защото съм роден и живял там през детството си и познавам всеки ъгъл в центъра, през престоя ми там се изкачвах пеша по улиците м/у центъра и Лозенец и се забавлявах дори от счупените плочки по тротоарите. Извън центъра и Лозенец градът се е променил до неузнаваемост - имаше места, на които съм ходил често и които не можах да позная. Метрото е много удобно и осигурява достъп почти навсякъде из града (Калгари мисля че има надземна железница и като гледам на картата е доста рехава, подобно на метрото в Торонто). Да напиша, че София е "пъпа на морето" - ако искаш разгледай всичките ми мнения и намери кога съм написал нещо подобно, ти си този, който твърди редовно, че Калгари е "най-добрият град за живот в света".

И да завърша - през времето прекарано в България и по конкретно София не видях НИТО ЕДИН бездомник по улиците (може и да ги има, но аз не ги видях), заведенията и ресторантите бяха пълни дори в 5 часа сутринта, през цялата нощ имаше хора, разхождащи се и празнуващи по улиците. Защо в така наречените "градове с висок стандарт" всеки може да види бездомници по улиците и светофарите - на този въпрос може да се опиташ да ми отговориш ти, защото аз нямам рационално обяснение.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Публикувай отговор