CHESTIT PURVI SNIAG!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Гост

Мнение от Гост »

IvHaydu написа: Първия сняг според прогнозата ще падне този уикенд... :D :D :D
Какъв късмет ! Ха, да ви е честито ! Аз отлитам за топлите страни :krila:
Joy

Мнение от Joy »

Егати, аз като влязох в болницата беше ОЩЕ тъмно, а като излязох ВЕЧЕ тъмно... :(
Ни ти слънце, ни ти сняг... :cry:
Joy

Мнение от Joy »

Ombudsman написа:
IvHaydu написа: Първия сняг според прогнозата ще падне този уикенд... :D :D :D
Какъв късмет ! Ха, да ви е честито ! Аз отлитам за топлите страни :krila:
А стига бе! :shock: Накъде пак отлиташ? Ти няма ли да се спреш най-сетне? То не бяха пътешествия,не беше чудо! :shock:
Вземи донеси поне по една сувенирна чинийка за успокоение!:(
Joy

Мнение от Joy »

Какъв ти пръв сняг,бе народе! Я вижте руснаците вчера северно сияние са наблюдавали в Монреал! :shock: :shock: :shock:

И,оказва се,не само вчера... :roll: :shock:

http://www.monquebec.com/ru/forum/viewtopic.php?t=5575
Гост

Мнение от Гост »

JOY, една Айфелова кула :D

Изображение
Alex_dim
Обратна връзка:

Мнение от Alex_dim »

На руснаците, ако са попрекалили с водката, може съвсем да им е светнало през нощта. :lol:
Joy

Мнение от Joy »

Alex_dim написа:На руснаците, ако са попрекалили с водката, може съвсем да им е светнало през нощта. :lol:
Ти знаеш ли,че във връзка с тази тема се сетих колко пъти и аз съм се чудила халюцинации ли имам или това явление в небето адски напомня северно сияние... :roll: Все пак съм виждала сиянието на живо-знам какво представлява...Истината е,че тук наистина се наблюдават подобни сияния при магнитни бури,въпреки,че не сме чак толкова на север. Небето на Монреал е северно! Подобни красиви (още по-красиви) картинки в небето от облаци и светлина съм виждала само на Полярния кръг.
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

taia sutrin mernah po tv-to, 4e popazwaha snimka waw westnik na niakakwo iawlenie, koeto se nabliudawalo w Mtl. No to4no towa 4uh: iawlenie. Ne znam kakwo pi6e waw westnika, ama snimkata be6e super.
A kak mu se wika na sewernoto sianie na kebekarski?
Обичам да преча
sub0

Мнение от sub0 »

aurora borealis - Latin

northern/polar lights - EN

aurore boréale/polaire - FR
Joy

Мнение от Joy »

Абе във връзка с това,ние тук с мъжа ми завихрихме един разговор...
Вие не мислите ли,че от другата част на земното кълбо Севера е много по-на юг всъщност...Искам да кажа,че еднакви широчини в Европа и Америка се усещат като много по-северна в Америка и това не е само влияние на океански и въздушни течения...Никой не може да ме заблуди-Монреал има типично северно небе!
Мъжът ми го обяснява с несъвпадението на магнитния полюс с географическия и отклонението му в тази посока.
Как си го обяснявате вие?
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

Това изказване звучи малко ненаучно :)
По-принцип под другата част на земното кълбо обикновено се разбира южното полукъкбо и там има не северни а южни полярни сияния. Не знам с колко се различава магнитния полюс от географския, но не е повече от 4 градуса което не е много. А да речем 44 паралел навсякъде си е 44-ти и в Америка и в Европа и в Азия небето си е еднакво "северно" и различните съзвездия и астрономически обекти са си все на едно и състо място.
При силни магнитни бурии полярни сияния могат да се наблюдават и на по ниски географски ширини. За последните 6-7 години в Смолянския регион (паралел 41,7) сме наблюдавали 2 пъти полярно сияние. Естествено не толкова ефектно както по на север. Предимно в червено. Разбира се за да го видиш трябва да не си в града а някъде из горите или чукарите на тъмно.
Clarissa

Мнение от Clarissa »

Zdraveite na vsichki, sajaliavam za lipsata na kirilitsa:-) Mnogo zabavno ste smesili prividna panika s radost ot parvia sniag:-) Neka da utochnia za saforumtsite ot Bulgaria, che posledniat weekend beshe prekrasno i toplo, kam 14 gradusa. Tezi dni pak shte stigne do kam 8-9... A po povod snejinkite, koito prehvarchaha tazi sutrin i mi katsaha po nosa, moiat mesten kolega ironichno podhvarli "C'moon, that's not snow, that's dandruff":-)) Karat me da se chusvtvam kato che sam na miastoto na panikiosanite jiteli na Atina, stignali do natsionalno bedstvie ot 1 cm sniag:)
Istina e, che klimatat v Bulgaria e dosta po-mek i blagopriaten ot tozi v Montreal, no i tuk ne e koi znae kolko strashno. Po moi vpechatlenia, predi dekemvri seriozni prespi ne se ochakvat i vremeto e dosta promenlivo...
Na vaprosa zashto tuk "izglejda" po-severno - po iztochnoto kraibrejie na kontinenta niama vazvishenia, koito da spirat svobodno dvijenie na vazdushni masi - nito ot severnia polus nasam, nito (slava bogu) otkam Mexico liatoto. Eto zashto ni iznenadvat chesto extremni temperaturi i nepriatni vetrove. Ne mi e iasno zashto zaselnitsite ot Evropa sa ostanali tuk vav vreme, v koeto chauffage ne e imalo... No sega edva li pravi niakomu takova strashno vpechatlenie dali navan e minus 5 ili minus 20... Ne kazvam, che e priatno... az dori ne sam skior, za razlika ot povecheto jiteli tuk. No ne e takava bolka za umirane. I na men mi se iska zimata da trae po-kratko, no chovek ne moje da ima vsichko:-)) Jelaia na vsichki da imat shastieto da patuvat po-chesto po topli mesta prez vakantsiite si:-)) Do Sozopol, do Cuba, do Cancun, do Florida, dokadeto vi otvedat jelanieto i portfeila:-))
PS A liatoto tuk e prekrasno:-))
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

sub0 написа:aurora borealis - Latin
northern/polar lights - EN
aurore boréale/polaire - FR
Merci!
Обичам да преча
Alex_dim
Обратна връзка:

Мнение от Alex_dim »

Да, така е - една от причините е липсата на планини и свободното нахлуване на студени въздушни маси от север (питайте тези от Ванкувър колко градуса е през зимата :wink: ). Друга разлика е топлото атлантическо течение до Западна и Северна Европа, което поддържа температурите през зимата в Скандинавския п-ов с ок. 10 гр. по-високи от нормалните за тези географски ширини.
Иначе климатът в Монреал не е лош - влажността е умерена, въздухът - чист, мъгли практически няма, слънчевите дни са много и през зимата. В София слънцето като "залезе" през ноември и се появява чак април. Който иска да го види, трябва да се качва на Витоша. :D
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ

Мнение от THC »

Как си го обяснявате вие?
Просто и ясно - Гълфстрийм - обратно на часовниковата страна-топли Британия-затова на северозап.бряг на Шотландия има палми
охлажда се в Сев.ледовит и постеенно надолу охлажда ЕйстКоуст Ам.
Заключено