Добричък, щом толкова държиш да обсъждаме това във форума…

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Rosi i Bobi

Добричък, щом толкова държиш да обсъждаме това във форума…

Мнение от Rosi i Bobi »

Здрасти, Владо! Здрасти и на теб, Пух, така или иначе ти си в центъра на тези коментари, волно или неволно! Здравейте и на всички вас - форумците, които Владо очевидно много държеше да направи съпричастни към "проблема"!

Обръщам се към всички странични наблюдатели на целия този сеир. Извинете ме за огромната, отегчителна и идиотска (според мен) тема! Не бих я правила публично достояние, ако Добричкия не ни "зачекваше" вече два пъти на нея именно тук, пред всички вас. Все си мисля, че не беше необходимо да я правим общ "проблем" (има срещи, телефони, лични съобщения за такива неща), още повече, че вас тя изобщо не ви засяга и предполагам още по-слабо ви интересува. Но, каквото почукало - такова се и обадило. Щом така ни предизвикват, така и ще отговорим.

===

И така, всичко, поне от наша гледна точка, започна оттук:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... f1a8bb19ec

За улеснение цитирам частта от щастливия поздравителен posting на Владо към Пуха, която ще коментирам, своя отговор, както и отговора на самия Пух:

Владо -

"NIAKOI HORA S PO-RAZLI4NO 4UVSTVO ZA HUMOR GO (бел. Роси - става въпрос за Пуха) BIZIKAHA("DOBRONAMERENO") , 4E DIPLOMATA MU E " GARAJNA"!! (PRAVENA V GARAJ DE) (бел. Роси - следват две иконки за "Evil or Very Mad")
DRUG MOJE BI BI SE ZASEGNAL MALKO, NO NE I PUHA"

Роси и Боби -

"… Чета тук радостния posting на Владо и гледам една забележка за "гаражните дипломи". Пък взимам и да се замислям и да се шашкам. Ние хубаво си правим всеки петък срещи и си се майтапим здраво, вместо работа да вършим, ама да не да не стане така, че уж веселба си създаваме пък да вземем да се обиждаме?!

Специално лафът за "гаражните дипломи" ми е подозрително познат, цитиран така буквално. Много често сме го спрягали с Боби (нямам спомен вече по какви поводи, абсолютно е възможно и Пуха да сме бъзикали, знам ли), но в никакъв случай не е било с лошо… Ако нас визираш, Владо, кажи си човече! Да знаем, да се поправим. Че и ти Пух, свиркай бе, човек, ако с нещо сме те обидили!… Чакайте, че вече параноя ме хваща. И ако ще си се майтапим, да си се майтапим, а ако ще си взимаме бисерите насериозно, дайте да се уточним, че и ние да се обиждаме като се заспрягат "гейове" и тям подобни. На нас и през ум не ни е минавало да се засегнем или пък да помислим, че всъщност не ни бъзикате, а ни се подигравате… да не би пък да е трябвало?

Не ми се вярва, ама все пак да си попитам, вие някога помисляли ли сте си, че мислим лошо на/за някой от вас?

Ако изобщо някога някой форумец сме засегнали със странното си чувство за хумор, извинявайте, хора!!!…

Ако има нещо, извинете ни, пък аз ще си взема бележка, ще кажа и на Боби…

Хайде до петък, или "до писане", ако тогава не се видим!

Роси"

Пухчо (Красиив) -

"Обръщам се към всички! Аз от никого не съм се засегнал, ако бе така нямаше да идвам на срещите защото аз бях и все още съм единствения който е минал през повече кръгове на АДА от всичко които пишат или четат този форум. Не знам защо приемате така думите на ЧИЧЕТО. Той наистина се радва на моя сертификат, защото с него много се уважаваме и си помагаме в живота. Все пак с него се познаваме от 20 годими а това не е малко -> някои от вас са на тази възраст. Що се отнася до мен смятм че никой досега не съм засегнал, напротив на всеки съм помогнал с каквото мога. Е аре стига че стана много сериозен разговор. до утре само кажете къде ще се видим, да не стане като миналия петък."

===

На този етап с Боби сме преценили, че е глупаво да се караме за такива неща, че изобщо не си заслужава и че това ще отмине. Прочели сме posting-а, извинили сме се публично, получили сме уверението на Пуха, че всичко е ОК, Владо не е post-нал коментар след нас, но какво пък - не е и длъжен, нищо че той е направил лафа на въпрос…

На следващата среща нищо не се случва - не последва разговор помежду ни с теб Владо или пък с Пуха за изясняване на ситуацията. Ние от своя страна не сме го и провокирали, тъй като сметнахме, че достатъчно ясно сме обяснили позицията си и, доколкото ни е било по силите, сме се извинили.

(И ако трябва да изясним все пак: ние също много се радвахме на сертификата на Пуха! Вечерта, в която той беше звъннал на Боби да се похвали за него, аз персонално му се обадих като се прибрах и му честитих от все сърце, полафихме си свежо и хич не ми звучеше да ми е сърдит или да ме мисли за злонамерена грубиянка. А самият факт, че е звъннал да се похвали на Боби по-рано същия ден ми говори, че и него не счита за злонамерен грубиян. И че всичко си е наред. А може би греша… )

===

Следващият коментар намираме в тази тема:
и по-точно на втората и страница:

За по-лесно, пак цитирам:

Владо -

"Присъидинявам се към мнението на "колегите"! (бел. Роси - става въпрос за мнението на "колегите" за Боби и мен) Отзивчивостта им ми помогна и на мен !
Дори на моменти може би съм бил и досаден , защото ми беше по-лесно да питам Роси отколкото да чета във форума Сега ако ме питаш по-добре да чета във форума, а и тези срещи в петък са именно за това!

(бел. Роси - защо бе, Владо, проблем ли има с това, което сме написали, та е било по-добре да четеш форума и да питаш други по срещите?)

Като натрупат и повечко житейски опит ще разберат доколко и кога една шега е уместна въпреки,че е доронамерена!

Да сте живи и сте здрави

В повечето време съм си Добричък"

===

И понеже очевидно Владо продължава да изпитва желание да ни "дъвче" на всеослушание във форума, не само в първоначалната, а и в други теми, дори след като сме се извинили… хайде сега и ние да направим коментар, колкото и да се опитвахме да избегнем това да се стига дотам. Май ще има голямо: "дай си ми кукличките, на ти си парцалките" и "аз на теб така, пък ти на мен онака", но щом трябва - и панаир ще правим. В крайна сметка, не само Владо (и Пуха, както разбираме от думите на Владо, макар че самият Пух не го е коментирал лично) може да се дразни и засяга. И ние си имаме предел на търпимост, и ние се обиждаме.

===

Владо,… приятелю (или поне ние досега сме те считали за такъв), какъв е точно проблемът, който те мъчи толкова много и толкова продължително? Дай да си говорим в прав текст. Така ще стане най-лесно.

Пух, и към теб се обръщам, какво толкова ти сторихме, че станахме за пример за злодеи в този форум?!

На първо място, този лаф наистина е "наш" и ние сме го използвали вероятно нееднократно в раздумките на Баба Яга. Повярвай ми, Владо, след като прочетохме обидния ти за нас постинг, в който ни класифицираш като ' "доброжелатели" ' и в който очевидно си ни много бесен, та да сложиш тези двамата "Evil or Very Mad" след коментара, с Боби много се напъвахме да се сетим дали изобщо някой от нас някога е употребявал въпросния лаф като бъзик към Пуха. И знаеш ли какво? Нито един от нас не се сети за подобен случай (макар че не го изключваме като възможен, все пак не си правим точна статистика на всяка казана дума, още повече като е без лош умисъл). И понеже от другата страна, когато някой каже нещо, което така дълбоко (както го описваш) е засегнало другиго, обикновено засегнатия пък има невероятната способност да помни точния случай, когато и както това се е случило (поради силната емоция), би ли ни припомнил именно в каква ситуация и горе-долу кога сме извършили този смъртен грях да се помайтапим с дипломата на Пуха? (Пух, ако ти помниш по-ясно, припомни ни, човече!) Ние персонално, с ръка на сърцето, признаваме, че изразът фигурира и се използва в речника ни, но също така си даваме сметка, че май няма случай, в който да сме го употребявали по адрес на Пуха. Ако грешим - поправете ни! Ние вече се извинихме, в случай, че е станало така, но явно това не е било достатъчно.

На второ място, Владо, споменаваш липсата ни на натрупан човешки опит в отношенията ни с хората. При цялото ни уважение към белите ти коси, очевидно те не са гаранция за натрупване на такъв. И може би, ако ти беше толкова вещ в човешките отношения, нямаше изобщо да водим този безсмислен спор сега. Защото единствения начин хората да не се разберат по нормален начин е те да не си казват един на друг, когато нещо ги притеснява. Още по-силно важи това за тези, които се водят "приятели", каквито поне си мислехме, че сме ние с вас. Когато някой приятел сгреши или прекали с нещо, и ти наистина го считаш за приятел и вярваш в неволността на грешката му и неговата добронамереност, не е ли най-логично да го тупнеш по рамото на място в разговора и да му кажеш: "Полека. Прекаляваш."? След това той вероятно ще се извини и няма повече да повтори грешката си. Толкова бързо, лесно и естествено решение на въпроса! Но при липса на реакция от обратната страна и ако този приятел, видиш ли, не се усети, нещата могат да стигнат и именно ето дотук. Като човек с толкова богат житейски опит, не ти ли хрумна да ни тупнеш по рамото там на място, на момента и да се изгладят още в зародиш недоразуменията… а и да спестиш на най-добрия си приятел мъчението да ни слуша? А по-късно, не ти ли мина през ума да ни обърнеш внимание някой път на Баба Яга така в личен разговор, че да се разберем? Нима нямаш всичките ни телефони, та да вдигнеш една слушалка в удобен за теб момент и да ни кажеш: "Недейте така, не му е до бъзик на Пуха на тази тема.", нали си толкова загрижен за него, дори и за нас да не си? И накрая, нима в този форум няма лични съобщения та там да ни обясниш колко просташки сме се проявили, кому бе нужно да правиш коментари пред целия форум в цели две теми? С това на Пуха ли му олекна или пък нашите отношения изгладихме? Каква бе ползата и кого другиго, освен нас четиримата, засягаше това?

От друга страна, какво става когато ти не вярваш в добронамереността на човека насреща ти или не го считаш за приятел? Сигурно не го тупваш по рамото и не намираш смисъл да говориш изобщо с него. Пак логично. Но също така е лигично и да не му искаш мнението, когато си подготвяш такива важни документи, като тези за визата, които се изпращат в Букурещ. Както ти самия си го казал - четеш и се оправяш сам. А при теб случая далеч не беше такъв. Като "подложка" ни поиска и ти дадохме своите попълнени формуляри. За консултации и "кестиончета" се чувахме по три пъти на ден, докато си попълваше твоите. Не искаме да си раздаваме медали за това, но само следвай логиката. Нима би се съветвал именно с нас, ако се съмняваше в добронамереността ни и безкористното ни желание да помогнем? Ами като сме такива гадняри и злодеи и като не сме ти приятели, не ти ли хрумна, че ще вземем умишлено да ти даваме лош акъл, та да те прецакаме? Е, очевидно, когато ти изнася, гледаш на тези неща от различен ъгъл.

И очевидно, понеже ние с вас си нямаме доверие и добри отношения, понеже не си желаем доброто и не сме приятели, затова се събирахме самосиндикално на срещи и извън форума - 8-ми март, рождени дни, на театър ходихме с теб веднъж… Сигурно и затова винаги, когато сме имали път към Банкя (не, че е било много често) сме звънкали и да видим дали Пуха си е у тях та да пием по кафе. Сигурно и затова бягахме от работа за да си стискаме палци взаимно на интервютата, да се изчакваме пред Консулството и да се вълнуваме толкова много едни за други… Сигурно и затова, понеже аз съм си гад и мразя Пуха, когато той веднъж каза: "Трябва ми някой да се обади до Виена…" аз дори и не изчаках да ме питат: "Искаш ли аз да звънна и да се чуем след 20-тина минути за резултата?". И сигурно затова като ми се обади едно момче от нашите, което беше само за кратко в София, за среща на ПЖИ-то, не звъннах именно на Пуха на 2-рата минута защото смятах, че то може да му е полезно с информация за "евалюасион"-а и не отидохме 4-мата с теб и Митака на тази среща… Хайде да не обръщаме това в по-голям цирк, отколкото вече е, и да не изброяваме всичко, което сме правили едни за други и начина, по който сме си дружили и сме се подкрепяли през последната година! Идиотско е. Просто се опитвам с факти (защото другото си е заяждане и чесане на езика) да ти илюстрирам нещото, което ние поне считахме за приятелство и добронамереност. За вас не знам, но искрено ще съжалявам, ако съм се излъгала и сте го чувствали по друг начин… Ако все пак е така, извинете, че ви се натрапихме!

Още нещо. След като с теб ни дели такава пропаст от житейски опит, а с Пуха сте си набори и се предполага, че той също е понатрупал доста такъв, не мислиш ли, че е достатъчно порастнал за да може сам да се защити или да ни каже, ако с нещо сме го засегнали? Нима е нужно ти да бъдеш посредник помежду ни, колкото и да го чувстваш близък? Приятелството и отношенията, за които говоря по-горе важат с пълна сила (поне от наша страна) и за взаимоотношенията ни с него. Даже с него сме поддържали повече контакти, отколкото с теб, ако изобщо тези неща могат да се измерват по някакъв начин. И аз все си мисля, че с каквото и да сме прегрешили пред него, той би трябвало да знае и да е усетил колко много близък всъщност сме го чувствали и колко много го обичаме и уважаваме като приятел, за да вземе да си мисли, че злобеем точно пък към него. И наистина горещо се надявам, че той не е нито свенлив, нито страдащ от скрупули, поне дотолкова, че да няма нужда от "секретар", за да ни тупне по рамото, когато прекалим и да ни каже: "Полека. Прекалявате.".

Може и за вас да е било майтап работа, но аз бях много сериозна, когато се изтъпанчих пред баба ти Това Лазими в Радисън да питам как бихме могли да изтеглим някого с нас (да не уточнявам подробности - вие си знаете за какво говоря). За вас може и да е било несериозна работа, но ние с Боби съвсем на сериозно си ги мислехме и тези варианти и хич и не сме се ебавали. Винаги сме вярвали, че Пуха ще си получи сертификата и признанието! И на него сме го казвали милион пъти, само 'дето той беше толкова притеснен, че изобщо не му беше до нашата вяра… Очевидно, и до нашите бъзици не му е било… Но за резервните варианти, които с вас коментирахме (въпреки, че за нас, ако нямаше някаква непредвидима и независеща от Пуха лоша случайност като сриването на небостъргачите едно време, той си беше 100% сертифициран, въпросът беше кога, а не дали) ние винаги сме мислили съвсем сериозно. И сме били готови да се отзовем с каквото можем, ако не дай си боже се наложи. Може и да се смеете сега, защото от ваша страна това не е било възприемано по същия начин. Аз да си кажа каквото ми е на сърце, за това съм и отворила тази тема, пък вие си се смейте, ако искате.

И последно вече да попитам пак. Като се събираме на бира и на лаф, като двустранно се ебаваме (повече или по-малко солено) едни други, ние всъщност на майтап ли ги взимаме тези неща или на сериозно? Защото това с всеобщата гаргара поне в нашата агитка е традиция от много дълго време. И много дълго време си се търсехме взаимно за компания, доброволно идвахме на срещи, всички вкупом отваряхме големите пиперливи усти и май голям купон си беше. Такива весели физиономии, толкова гръмогласен смях… Как пък успяхте така добре да се преструвате, че се забавляваме, докато всъщност сме се обиждали. Ебавахме се взаимно всички наред, и вие участвахте не по-малко от нас. Може би, ако не го правехте и ако не се "лезехте" и вие насреща ни и не си викахме всеки петък наздраветата заедно и с усмивки от ухо до ухо, бихме се усетили, че ви е неприятно, ама такова нещо май нямаше. А за това дали нещо е уместно и тактично да се каже по адрес на някого от бандата, мисля че изобщо никой не е разсъждавал сред всеобщата глъч, дори и ти безпогрешния. Поне в случая, в който Пуха може да се кикоти и да нарича Бо "долен гей", да се бъзикаме взаимно кой къде и кога се е подмил или не и как понамирисва… и какви ли още не умопомрачително "сериозни" и "обидни" неща, аз не бих си и помислила, че може дълбоко да сме наранили крехката душевност на същия този Пух, ако някога сме му казали нещо по въпроса за гаражна диплома.

Въпреки всичко, отново публично се извиняваме за безкрайната неуместност на репликите си, за особеното си чувство за хумор и за факта, че толкова сме се забравили, че чак сме си помислили, че сме ви приятелчета и бихме могли взаимно да си толерираме несъвършенствата (а всички ги имаме) и да сме си екстра компания и сплотена агитка, както за сериозните неща, така и на масата! Нечие поведение напоследък ни показва, че далеч не е така. Жалко. Поне за нас.

Е, ние поне си имаме доблестта да си признаваме грешките. И желанието да си комуникираме с вас и да си казваме открито на кой каквото му е на сърце, за да сме си все така драги едни на други, както бяхме. Не мислим, че това беше начина да си изясним отношенията. Грозно е и е жалко. Но уви, у вас беше топката в момента, в който според вас сме сгрешили. Никой не ни тупна по рамото, не ни го каза в очите, не ни звънна да се разберем или не ни прати лично съобщение. Вместо това, Владо ни post-на гадни забележки във форума. Ето, чрез форума отговаряме и ние, щом това ще е най-удачния начин да си общуваме. От наша страна въпросът се изчерпа. Не знам при вас как е.

И ако има някой, който да е прочел това открай-докрай и да ме е разбрал, ще се радвам. Ако не - здраве.

Късмет и успех на всички и във всичко! И помнете: имате право да мълчите, всичко което кажете може и ще се използва срещу вас, само на подходящия човек да му падне случай!

Роси
Гост

Мнение от Гост »

Нямам думи. Този "виртуален" форум събра приятели, създаде даже семейства, причини семейни кавги със сериозни последици, даже "разведе" някой. Поредното потвърждение за уникалното му съществуване: разрешаване на лични спорове в "публичното пространство".

Глупаво е да се обобщава под "българска работа", но е типична черта и на живеещите в Канада българи. Трудно общуваме помежду си, едно подмятане е достатъчно за дълги и продължителни караници и слухове. Говоренето зад гърба е отдушник за всичките ни проблеми. Ура, да живее демокрацията. Както каза ssttoo, возиш се сутрин в метрото и там се обсъждат клюките от бгканада.ком. :P

Мир, братя българи. Да се научим да общуваме помежду си, че животът е тежък, особено в имиграция.
Силвия

Мнение от Силвия »

Роси, нали знаеш приказката, че малкото камъче обръща голямата кола..... Днес май и вашата кола се обърна.
И аз допуснах такава грешка......преди 6 години и много много съжалявам. Каквото и да направите оттук нататък, никога няма да е същото. Жалко! Дано да имате сили да го забравите....
Daniela

Мнение от Daniela »

Керванатът си върви, кучетата си лаят. Никого не искам да засягам, само искам да кажа, че каквото и да се случва, животът си тече. Когато много хора се съберат на едно място, такива моменти винаги има. Въпросът е да се намери правилното решение. Не можеш да бъдеш приятел на всички, но още по-лошо е да се почустваш предаден.
paraglider
Обратна връзка:

Мнение от paraglider »

Господи,
дари ме със силата да променя нещата, които мога,
дари ме с търпение да приема нещата, които не мога
да променя, и ме дари с мъдростта винаги да виждам
разликата между двете!

Жалко, че един толкова радостен миг за Пуха е станал причина за създаването на толкова меко казано неприятна ситуация! Но обикновено така се получава, когато има недоизказани мисли! Е, Роси и Боби предполагам се чувствате силно наранени, но по някога човек достига до някои истини по твърде болезнен начин! Съжалявам за намесата, но защо пък да остана безучастна след като сте го писали във форума, нали!? :wink:
"Не се плаши, ако трябва да се сбогуваш.
За да срещнеш някого отново,
първо трябва да се сбогуваш с него.
А щом сте приятели,
непременно ще се срещнете, било след броени мигове или след няколко живота."
Аватар
miloto
Обратна връзка:

Мнение от miloto »

Ей Роси&Боби, я стига сте се хващали за такива малки неща.
Вие сте силни и прекрасни хора и вярвам, че това ще мине и замине и дори няма да се сетите, че станало.

Знам, "Рана заздравява, ама лоша дума никога не се забрява.... "
Пазете си нервите и високия дух за Канада, тук ще ви трябва със сигурност.

Нямя начин да не се случи подобно нещо,много хора пишат тук, хората са различни.

Айде горе главата и повече усмивки!

До скоро :lol:
On a quelquefois assez souffert pour avoir le droit de ne jamais dire:"Je suis trop heureux"!!!
pumpy

Мнение от pumpy »

вижте като ще е публична дискусията искам и аз да кажа нещо ( да не се мина)

не познавам нито едните нито другите ( или почти - с Роси и Боби съм се виждал два пъти и изглеждат симпатяги ) но въпроса е принципен.
когато човек мисли нещо е редно да си гокаже веднага и на място или просто трябва да го забрави. не да чака месеци за да се изкаже компетентно. ако не се получават такива кофти ситуации. има мещо на което съм се научил о тмоя чичо ( а той повече от 20 години е извън скъпата ни родина) та той е много easy (човик - ако има някакъв проблем той се споделя и забравя и живота продължава. много е хубаво ако можеш така - просто спиш спокойно, но не всички са в състояние да са easy хора. Успех и дано се разберете, въпреки че тежката дума остава да горчи. Иво
Plamen

Мнение от Plamen »

Е, какво да добавя...май форума си е точно като живота...има от всичко...за миг се върнах на Баба Яга... :roll: ...стана ми хубаво...прости човешки отношения и емоции...а тука...ако тякой те обиди го съдиш или ако ти пречи викаш полиция...няма човещина. Има закон и букви...
Роси, знам че ти си писала, щото Боби няма време... :wink: , не се връзвай толкова...Може и ти да си готина, и Пуха да е пич...даже и Владо... :wink: ...обаче така се получава...пиете по една бира всеки сам и си задавате въпроса- "Струва ли си да си хабя нервите..." и като си отговорите "Не" всеки си поема по неговия път и готово...ама аз казах, ти ми отговори- я ги зарежете тия работи...
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

Е , Роси ,(думата адаш не ми харесва) май характера на човек се определя и от името му! Реагирам и действам почти като теб! Помагам безрезервно на хората, а за тези които смятам за приятели никога не се замисям какво ще ми струва това! Но предателството на хората много трудно прощавам , да не кажа хич! А най-боли когато са били приятели! "Били" защото повече никога няма да бъдат такива.
Никой не е застрахован и винаги е възможно да се излъжем в преценката си за някой!
Но със загубата на приятел не свършва света! След време ще се появят нови ! Пък и не е задължително те да са много на брой ! В крайна сметка май най-трудно ни разочароват СТАРИТЕ ПРИЯТЕЛИ - тези които са оцелели през годините!

Хората са различни и са поставени при различни условия и не можем и не трябва да искаме да бъдат всички като нас!

Днес се забавлявам с това:
http://www.stud.ntnu.no/~shane/stasj/di ... index.html
:lol: от форума си го намерих !
Да се посмеем! Живота е прекрасен въпреки сривовете понякога!
tochica

Мнение от tochica »

..
Последно промяна от tochica на Съб Юли 16, 2005 7:16 pm, променено общо 1 път.
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
tosheole
Обратна връзка:

Мнение от tosheole »

Hey tochice :shock:
Ne se zasiagai, ama ne mozha li da razberesh che ednata strana ot spora zhelae tova da bude publichno dostoianie.
A Bobi i Rosi se izviniha niakolko puti che tova stava po tozi nachin i sum siguren che na tiah im oshte po-nepriatno che to se sluchva pred ochite na vsichki.
Puk i v kraina smetka nedei da chetesh temata i mneniata kum neia shtom ne zhelaesh :beer:
tochica

Мнение от tochica »

a dali nqma wyzmojnost i za web cam tuka , za da mogat wsichkite 369 , koito sa wideli temata da pogledat malko latinski serial w internet s podzaglawie :" wsichki sme za canada " ?
:)
nikogo ne iskam da obidq , no nqkoi qwno sa dosta cuwstwitelni
:P
tochica

Мнение от tochica »

a kym tosheole - cetoh temata , kakto i drugi kato men predpolagam , zastoto komentarite na Rosi i Bobi , koito ne poznawam :D sa obiknoweno dosta polezni i dobre obqsneni .
Заключено