pumpy написа:Това и мен ме интересува - тази година на ред ми е дека на двора. Твърдо съм решил да си го правя сам, затова приемам всякакви съвети и онлайн помощ

Малко от мен по въпроса ... Това долу го прави мой роднина почти сам, с минимална помощ преди 10 години. Този дек специално е "летен" и непокрит (новият е с прозрачен покрив) и както се вижда дървото се захабява от дъждовете през зимата и иска поддръжка всеки 1-2 години, затова ако трябваше да се прави сега бих предпочел пластмасови "дъски".
Човекът никога не беше правил такова нещо, но намери всичката необходима информация в Интернет. Предупреждавам, че си е доста работа, ако си решил да го правиш сам ... почва се с копане на дупки за бетонни основи които носят блоковете за скарата (ето ти пример за блокове:
https://www.homedepot.ca/en/home/p.4-wa ... 05029.html" ). Евентуално можеш да минеш и без изливане на бетон, само с готови блокове ... внимавай с нивелацията. После скара, покриване, парапет (ако изобщо ти трябва) и мазане. Помня че дървото първо се мажеше с нещо зелено, за да го запази в бъдеще, след няколко седмици зеленото избледнява и може да се маже със stain или боя. Звучи просто, но иска много време и е желателно да се прави лятото.
Друг вариант е просто изравнение на терена и след това настилка от плочи, на който наистина няма какво да им поддържаш ... като например това патио, което е отпред и реално е вкопано, вместо повдигнато:

Конструкцията зависи от мястото ... например мини-порча, който правим в момента допира къщата и трябва да е повдигнат, за да е на нивото на вратата; комбинация е от нормално дърво (скара), пластмасово (покритие) и полу-прозрачен полимер за покрив, а скарата се носи от един бетонен "пачи крак" и е завинтена към основата на къщата и съществуващия бетонен порч. Ако имаш някакви желания за джакузи на дека, съветвам те да е под прозрачен покрив, така е при съседите и определено помага срещу листа, борови иглички и подобни.
Лично аз вече не правя сам такива неща, вече съм стар, мързелив и плащам на други да кОпат, режат и завинтват ... единствено по градината пипам чат-пат (ако жената ме подбере, не по желание). Добре че идва тъщата през летните месеци, да свърши малко работа ...

От друга страна това си е хоби за някои хора, например човекът, който ни прави дека е професор, но това не му пречи все още да се кефи като си прави сам разни неща по вилата ... така че ако ти се прави сам, що пък не.