карта на Нобеловите лауреати

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
optics
Модератор

карта на Нобеловите лауреати

Мнение от optics »

http://basementgeographer.com/mapping-n ... y-country/"

За съжаление нашата Родина е на нивото на (някои) африкански държави. Пък после разправяйте как сме били най-умните на света.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
miteto
Модератор

Re: карта на Нобеловите лауреати

Мнение от miteto »

Тая карта показва повече лауреати в Русия, отколкото в Канада. Това означава ли, че руснаците са по-умни от канадците?
Това за "най-умните в света" предполагам е лаф, който се дъвче в почти всяка една страна на света, т.е. едва ли ние сме единствените дето се лъзгаме с такива митове :)
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Естествено не могат да се правят елементарни изводи, но все някакви изводи могат да се направят, тъй като обратното би било "ами нищо не значи" - а аз не съм съгласен, че нищо не значи.
Примерно единия извод го загатнах вече - ако бяхме най-умните на света, щеше да имаме нещо на картата. Тъй като нямаме, по-вероятно е да се предположи, че не сме.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
pumpy

Мнение от pumpy »

Според мен става въпрос за възможността да се развиваш и да бъдеш финансово осигурен да правиш наука. Нищо от това не се среща в Родината ни и затова и резултата е като горния от картата.
jovani

Мнение от jovani »

Пропорцията на населението също има значение - в България има около 7.5М жители, Канада - над 35 милиона, демек при равни други условия би следвало да имаме около 5 пъти по-малко Нобелови лауреати.

Следват политическите причини - наградите за мир са много субективни, в наградите за литература имат шанс авторите с по-голяма потенциална читателска маса. Страни като Китай видимо са в по-незавидна позиция (кой ли в Европа чете Китайски автори?) и т.н.

Нещо като наградите Оскар.

Пумпи е прав за финансирането също - в съвременната наука това е от голямо значение.

А и кой твърди, че сме най-умната нация в света?

И има ли голямо значение?

Ако имаш комплекси кажи нещо умно във форума и аз ще те наградя - потупване по гърба.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Pavel M
батката - оригиналът

Мнение от Pavel M »

optics написа:Естествено не могат да се правят елементарни изводи, но все някакви изводи могат да се направят, тъй като обратното би било "ами нищо не значи" - а аз не съм съгласен, че нищо не значи.
Примерно единия извод го загатнах вече - ако бяхме най-умните на света, щеше да имаме нещо на картата. Тъй като нямаме, по-вероятно е да се предположи, че не сме.

най накрая и ти да си признаеш

каквито са ни уЧените такава ни е и родината
По силен от СПИНА по страшен от РАКА сега за сега си остава ПРОСТАКА
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

А за този човек чували ли сте? Аз лично не бях, но понеже се разрових да търся листа с нобелистите, ето на какво попаднах - както става ясно поне на хартия и ние имаме поне един, който ако не друго е роден в България:
Elias Canetti (/kəˈnɛti, kɑː-/;[1] Bulgarian: Елиас Канети; 25 July 1905 – 14 August 1994) was a German language author, born in Bulgaria, and later a British citizen. He was a modernist novelist, playwright, memoirist, and non-fiction writer.[2] He won the Nobel Prize in Literature in 1981, "for writings marked by a broad outlook, a wealth of ideas and artistic power".[3]
https://en.wikipedia.org/wiki/Elias_Canetti"

А иначе целият лист може да се види тук:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_N ... ry#Germany"
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

miteto написа:Тая карта показва повече лауреати в Русия, отколкото в Канада. Това означава ли, че руснаците са по-умни от канадците?
Аааа не бе... Че то има ли умни канадци или само папагали...?! :puke:
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

ivalin написа:
miteto написа:Тая карта показва повече лауреати в Русия, отколкото в Канада. Това означава ли, че руснаците са по-умни от канадците?
Аааа не бе... Че то има ли умни канадци или само папагали...?! :puke:
От едната крайност в другата :D Във всяка страна има умни хора.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Според списъка дето Коко го пусна от Русия са 27, от Канада 24.

Пропорционално на населението май от Канада са доста повече,

Прави впечатление огромното превъзходство на САЩ, която явно заедно с Канада и Австралия успява да привлича повече умни хора и за това може да се съди по много други признаци.

Ако обърнеш внимание на звездичките след имената на тези от Русия ще установиш, че Русия са май на първо място по това да прогонва умни хора, за което има още много доказателства.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Koko написа:А за този човек чували ли сте? Аз лично не бях, но понеже се разрових да търся листа с нобелистите, ето на какво попаднах - както става ясно поне на хартия и ние имаме поне един, който ако не друго е роден в България:
Да, той има паметник в Русе. Ама е толко българин колкото е канадец детето на един мой съученик, дето скоро след като се роди се върнаха от Канада в България. Интересно ако стане Нобелист (дай боже) дали ще му дигнат паметник в Монреал.

В уикипедията е интересно да се видят също други "братски" народи като например полският и унгарският колко силно са представени. Израел също. Гърция малко по-слабо, но в сравнение с нас пак си е цифра.

2 юни 2012, budtel
jet

Мнение от jet »

Картинката хич не говори добре за Индия - много навалица, знаят западен език (Английски), няма диктатура да ги мачка...
Китайците ги оправдавам, щото при тях всичко е криптирано. Даже и те могат да си имат техни Оскари и Нобелови награди, ама ние да не сме разбрали.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Доста от руските нобелови лауреати са от еврейски произход (а евреите имат 20% от наградите въпреки, че са под един процент от населението на света).

Това за най-умната нация... ако се гледа IQ, евреите са най-умните, следвани от японци, корейци и китайци, после европейските народи (като българите сме малко назад) и т.н.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

optics написа:В уикипедията е интересно да се видят също други "братски" народи като например полският и унгарският колко силно са представени. Израел също. Гърция малко по-слабо, но в сравнение с нас пак си е цифра.
Нобеловите лауреати в науките при поляците са почти всички от еврейски произход.
jovani

Мнение от jovani »

Marto написа:Доста от руските нобелови лауреати са от еврейски произход (а евреите имат 20% от наградите въпреки, че са под един процент от населението на света).

Това за най-умната нация... ако се гледа IQ, евреите са най-умните, следвани от японци, корейци и китайци, после европейските народи (като българите сме малко назад) и т.н.
За което също има логично обяснение, поне според мен: евреите са били дискриминирани в Европа. През средните векове не са имали право да притежават земя в повечето западноевропейски държави и единственият начин да оцелеят е било да се занимават с наука, медицина, лихварство, търговия. През различните епохи много често имуществото им е било отнемано и се е налагало да почват от нулата, поради което образованието е било от съществено значение за оцеляването им (нещо, което не може да бъде отнето).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Заключено