miteto написа:Тангра, малко преувеличаваш. Хляба в Канада не е $5. Не че няма за $5, ама има и хубав хляб под тази цена - около $3-$3.5 и "дунапрен" за около $2.
Отделно не знам в Бургас как е, но в София още преди 2-3 години хубавото сирене беше 12 лева за 800 грама. Не толкова хубавото беше по 8 лева килото, ама то и тук в Косто има такова - 3кг кофа за $25 - т.е. $8 на кило.
"Тук 200$ за кола, там почти нищо." - в България без пари ли ги раздават колите вече

Ти гледал ли си цените на новите коли, че се почти същите като тук?
"Частните училища и колежи да ги смятам ли?" - а в България имаш ли представа колко струва частно училище
Няма спор, някои неща са чувствително по-евтини в България - алкохол, цигари, ресторанти, зъболекарски услуги (както каза). Просто не съм съгласен, е храната е по-евтина, защото съм виждал храни по-скъпи в БГ в
абсолютна стойност (примерно течен шоколад Нутела). Беше то, преди 5-6 и повече години когато храната беше по-евтина в БГ. Сега гони канадските цени, много етикети които виждам в магазините са същите цифри като в канадските (само дето са в левове, а не долари).
А, чакай малко!
В бг има математически гимназии, които са безплатни и са по-добри от което и да е частно училище.
200$ говоря за застраховка!!!
Нова кола!?
Аз тук не мога да си позволя нова кола, ти ми говориш за бг!
Естествено говорим скромна кола.
Хляба, дори и 3$ да е, пак е повече от наполовина по-скъп!
Аз бях казал 'базови разходи наполовина', а не 1/5 -та примерно!
Не ми се прави подробен лист с точни сметки!
Нещата се виждат и без телескоп! Който му се смята повече, да смята! Който му се зевзечи, да си зевзечи!
Има и сайтове, които калкулират цена на живот по градове.
Бях гледал преди 2 години. Там някой си е поиграл да сметне листа от разходи. С гугъл веднага ще излязат.
Помня, че например Монреал и Берлин бяха почти еднакви, около 900 точки, в някакъв сайт.
п.с. сиренето в кофата за нищо не става. Ама гледам и че са развалили другото, дето е по 1кг (сега 1.2).
Инфлация, какво да се прави. Като не удрят в цената, удрят в качеството.
Кашкавала, който в бг се продава, не мога да гарантирам 10 или 12 лв, тук е 20$.
Това пак го докарва около половин път.
Първия произволен сайт, най-отгоре на гугъла,
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co ... ity2=Sofia"
Веднага дава около 50%. И то без да броим момента, че в Бг умеем по-добре да лавираме 'между капките', образно казано. Докато в Канада няма мърдане!
You would need around 3,251.56лв (2,450.09C$) in Sofia to maintain the same standard of life that you can have with 4,400.00C$ in Montreal (assuming you rent in both cities). This calculation uses our Consumer Prices Including Rent Index. This comparison assumes net earnings (after income tax).
1. Забележи, цитатът е за 'рент' за 2та града, а в София, както казах, директно с кеша и си у дома си, без наем!
2. Забележи, цитатът е за 'нетни' заплати! Добави 10% в София, и 30% в Монреал, за да видиш брутото!!!
Имаш:
София
3,251.56лв / 1.33 = 2444.78 CAD * 1.10 (add income tax)= 2689 CAD на месец са необходими
Монреал
4400 CAD на месец, 52800 CAD нето на година.
Стмяташ с калкулатора (
http://incometax.calculatorscanada.ca/quebec" ) = 72670 бруто за година.
Делиш на 12, = 6056 CAD на месец бруто, са необходими в Монреал
За който се загуби в сметките,
за същия стандарт са необходими
София - 2689 CAD на месец бруто.
Монреал 6056 CAD на месец бруто.
Даже е над 50%, и даже включваме рента, който е още 300-400$!
Да търся ли други сайтове, или е достатъчно???