MrGeek написа:Marto написа:Легитимиране е едно, но преминаването на граница е отделно нещо.
Така е, но то и само български гражданин е едно, а индивид с двойно гражданство, едното от които е българско е съвсем друго. След като невръстно дете с двойно гражданство
може да излезе само с чужд паспорт и лична карта (или другата комбинация), какво остава за пълнолетните му родители:
2.1 Когато при напускане на Република България детето притежава и представи на граничните полицаи валиден български паспорт или лична карта И валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, чиито гражданин е, декларация за съгласие от отсъстващия родител/родители няма да бъде изисквана.
Това подчертано "или" в случая е особено важно за разтълкуване на въпросния казус с двойното гражданство. Доколкото разбрах, в твоя случай обаче детето няма да има български документи (примерно лична карта), което би могло вече да е проблем. Говорим за излизането, защото при влизане със сигурност няма да имаш проблеми.
С този кратък престой в България обаче очевидно нама да можеш да извадиш българска лична карта на детето и тогава вече нямам идея, но риск определено си съществува. Защото е ясно, че детето е И български гражданин (след като баща му е такъв) и липсата на някакъв български документ за самоличност при излизането може да направи проблем. Добре е да завъртиш някакви телефони в България на тия служби и да се информираш от първа ръка.
Дете, с поне един бг гражданин, родено в чужбина става автоматично българче САМО по кръв - изваждане на, първо бг акт за раждане и след това бг паспорт, е по желание или необходимост, ако детето ще пребивава в Бг повече от 3 месеца. Детето (на Марто) няма да има никакъв проблем да влезе и излезе от Бг само с канадски паспорт, при положение че пътува с двамата родители едновременно. Ако излиза само с единия родител, другия трябва да му направи пълномощно, че е съгласен детето да пътува без него.
Дори и да има време, Марто няма как да извади бг паспорт (за лична карта детето е още малко) в Бг ако не е "апостил-вал"
канадския акт за раждане на детето в тукашно наше консулство - този мъчителен процес го бях описал най-подробно преди време.
Аз летя за Бг другата седмица и сега забелязах, че съвсем на скоро тази година са ми изтекли бг паспорт, лична карта и шоф. книжка
Чудя се дали да ги подновя в Бг - ако не, ще докладвам като се върна дали съм имал проблеми.