Тънкости за вземане на шоф.книжка - практика

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
power

Тънкости за вземане на шоф.книжка - практика

Мнение от power »

Здравейте,

Разбрах че взимането направо на G категория е по- трудно, какво ще ме посъветвате да взема няколко часа кормуване или да мина първо през G2, има ли някакви тънкости на изпита ?
Може ли да се вземе изпита в някое малко градче, ако адреса ми е в Торонто?
Аз имам вече изкарана книжка от Квебек за лека кола (клас 5).

Благодаря предварително
Veliko

Мнение от Veliko »

Pitaj mene za shofiorskia, naprawo sym car. Ideata za malkoto gradche e izlkuchitelno nespoluchliwa, (opit). W takowa gradche 90,000, mi dadoha G2 na tretia pyt. (Izobshto zaselwaneto w malki gradcheta e mnogo glupawo, ama pusta mu glawa kato ne chete foruma). Powecheto izpitwashti sa zheni na wyzrast, mnogo se zajazhdat. Ako si imigrant shte ti se styzhni zhiwota. Kolkoto po-goliam gradyt, tolkowa po-dobre. Sled okolo polowin godina se jawih na G i go wzeh ot pyrwia pyt, no w goliam grad i s natrupan veche "kanadski opit". Ne che sym stanal po-dobyr shofior de!!. Pochti sigurno pyrwia pyt shte te skysat, nali triabwa da se smuchat pari ot fuc....g immigrants. Zatowa mojat sywet e da wzemesh 2-3 chasa kormuwane, sled towa se jawi na G2. Mozhe i naprawo za G, no ako te wyrnat, sledwashtia pyt ne ti razreshawat za G. Gledaj da nabutash wyzmozhno po-malko pari w taja procedura. Az lichno poznawam samo edin rumynec, kojto wze G ot pyrwia pyt, w Kitchener. Wsichki drugi, koito az poznawam i sa hodili naprawo za G sa kysani. Triabwa da se oglezhdash kato lud, inache wzemane niama
pantata

Мнение от pantata »

аз взех G от 1-ви път. но преди това бях взел часове с инструктор (даже бях на училище заради намалената застраховка после). е - имах и месец и нещо шофиране като пица-доставки, това също помогна. изпитът ми беше в Брамптън (ако добре помня), изпитващата беше млада девойка... и другите изпитващи бяха млади момчета и момичета..
чувал съм, че е хубаво (почти задължително) да отидеш с кола на инструктора. докато чакаш за изпита - прочети листа който ди дават (по който после изпитващият нанася грешките). там са написани за какви грешки се следи - значи го преглеждаш и после не ги допускаш.
мой познат тук също взе G от раз. друг пък го късат вече 2 пъти на G след като има G2. не че е по-лош шофьор..
за G ако ходиш - виж къде ще си. хубаво е да има лесни изходи към магистрала защото магистралата е важна. ако е някоя с много колектори и включвания - може да има изненади и да ти кажат че си сбъркал, не си предвидил това или онова... в този смисъл малко градче за G е за предпочитане, щото качването на магистрала от него обикновено е лесно. иначе няма значение къде живееш - може да се запишеш за изпит където искаш.
успех.
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Hi Power,
Az imah G2 v Toronto. Posle v Calgary mi dadoha direktno class 5, demek palna knijka-G class equivalent v Toronto. E tryabvashe da si platim 60 kinta, mamka im izednicheska bjurokratska, ama nejse.
Ta pitaneto mi kam teb e slednoto. Ti ako imash class 5 ot Quebec, tova ne se li priznava za neshto v Toronto ta shte tryabva pak da hodish na izpit?
Cheers
Аватар
Shtono
Обратна връзка:

Мнение от Shtono »

AlexAA написа:Hi Power,
Az imah G2 v Toronto. Posle v Calgary mi dadoha direktno class 5, demek palna knijka-G class equivalent v Toronto. E tryabvashe da si platim 60 kinta, mamka im izednicheska bjurokratska, ama nejse.
Ta pitaneto mi kam teb e slednoto. Ti ako imash class 5 ot Quebec, tova ne se li priznava za neshto v Toronto ta shte tryabva pak da hodish na izpit?
Cheers
При мен пък стана обратното. Аз взех клас 5 в Албърта и после в Онтарио ми казаха: sorry Нямаш 2 години canadian driving experience и затова ти даваме G2. Как иначе ще ти вземат парите отново. :evil:
power

Мнение от power »

Благодаря на всички за отговорите!

Като питах дали изпита може да се вземе в по-малък град, имах пред вид, че има предимства (поне както е в Quebec) - по- бързо насрочване на дата, по- лесен маршрут, а и тъй като в момента не се намирам в Торонто, мислех за някой град по - близо до Монтреал.
Иначе имам книжка от Quebec повече от година, но за да я признаят в Онтарио искат над 2 години стаж.
Gesh

Мнение от Gesh »

ето и моя пресен-пресен опит от тази седмица - явяване за G2 с инструктор. Обадих му се вторник на обед. Той ми се обади вечерта и ми каза че ми е насрочил изпит за 11ч в сряда. Каза ми, че е задължително да зема 2ч. шофиране преди изпита. Отидохме в некакво градче на запад от мисисага, мисля че се казваше Бърлингтън. То не че съм имал чувството за излизане и влизане от град в град по пътя. През цялото време си беше се един същи градски пейзажа. Там врътнахме малко из града да го видя, накараме да паркирам, да направя 3-поинт търн и аре на изпит. Изпитващите беха се млади хора. Любопитното беше, че на едно момиче преди мен и дойде млада жена за изпитващ на афро-амриканец - афро-американец, а на мен един русичък младеж :D . Изпита мина нормално. После ми казаха на гишето, че мога да се явявам, когато поискам за full G.
Та щом тоя печен инструктор (който е работил като изпитващ по-рано) ме закара в малко градче, сигурно е по-добре. Пък и каквото съм чувал от познати (с канадски стаж м/у 2 и 30 години) е се едно също за downtown - късали имигрантите здраво, за да им прибират паричките.
На инструктура платих 120$ тотал и 40$ за изпита. Казаха ми, че за книжката не се палщало, та си отдъхнах.
По-печените могат ли да кажат дали застраховката пада ( и ако да с колко) с фул G и какви са разликите м/у G2 and full G, освен 1-2 бири?
Аватар
dokidok

Hi

Мнение от dokidok »

Ei, Gesh, dai koordinatite na toiq instruktor.
pantata

Мнение от pantata »

Gesh написа: По-печените могат ли да кажат дали застраховката пада ( и ако да с колко) с фул G и какви са разликите м/у G2 and full G, освен 1-2 бири?
аре и аз да мина за печен..:)
в една и съща застрахователна компания. аз съм с G от 1 година (нямам G2 преди това), мой приятел е с G2 от 2 години.. и двамата нямаме нарушения.. колите и на двамата са ни стари таратайки на по 10 години, една стока.. на мен ми дадоха предложение за продължаване на застраховката за 260 на месец. на него - 390 на месец... разбира се и двамата им казахме да си гледат работата..
другият проблем с G2 е че смотаните застрахователи като чуят че си с G2 и въобще не искат да работят с теб.. има и такива, които не искат да работят ако нямаш G и поне 4 години стаж в Канада... ненормална работа..
та така...
buddy

Мнение от buddy »

Bi li obiasnil niakoi kakvo oznachava knijka G2 i G. A kakvo biaha kazali v Qubec za US knijka ot 2000g. /clas A - goliam truck/. Ozadachava me tova, che ne priznavat opit ot edna provincia v druga.
pantata

Мнение от pantata »

buddy написа:Bi li obiasnil niakoi kakvo oznachava knijka G2 i G. A kakvo biaha kazali v Qubec za US knijka ot 2000g. /clas A - goliam truck/. Ozadachava me tova, che ne priznavat opit ot edna provincia v druga.
G1 - взел си само теорията. можеш да караш ако до теб има човек с G и поне 4 години стаж. не можеш да караш нощем и по магистрали. не може да си пил (нито този до теб)
G2 - взел си кормуване (изпитът не включва каране по магистрала). можеш да караш самостоятелно. не може да си пил. всички в колата трябва да са с колани. имаш право на по-малко наказателни точки.
G - пълноправен водач. може да си пил 1 бира преди каране. пътниците на задната седалка може да са без колани.
Sergo

Мнение от Sergo »

Отиваш сутрин в 8.30 и гледаш кой тръгва с изпитваш, лепваш му се и проучваш целия маршрут. Тука всички карат по едно трасе, толкова ги мързи да мислят нови маршрути, защо да си напрягат мозаците излишно. Аз като минавах карахме 4 коли в пакет.
Аватар
Shtono
Обратна връзка:

Мнение от Shtono »

pantata написа:
Gesh написа: По-печените могат ли да кажат дали застраховката пада ( и ако да с колко) с фул G и какви са разликите м/у G2 and full G, освен 1-2 бири?
аре и аз да мина за печен..:)
в една и съща застрахователна компания. аз съм с G от 1 година (нямам G2 преди това), мой приятел е с G2 от 2 години.. и двамата нямаме нарушения.. колите и на двамата са ни стари таратайки на по 10 години, една стока.. на мен ми дадоха предложение за продължаване на застраховката за 260 на месец. на него - 390 на месец... разбира се и двамата им казахме да си гледат работата..
другият проблем с G2 е че смотаните застрахователи като чуят че си с G2 и въобще не искат да работят с теб.. има и такива, които не искат да работят ако нямаш G и поне 4 години стаж в Канада... ненормална работа..
та така...
По принцип навсякъде от застрахователните компании казват че няма никаква разлика дали имаш G или G2. Но има голяма разлика ако им им кажеш че си изкарал driving school в Канада. На мен отначало за 10 годишна кола от RBC Insurance ми искаха $265, после като им казах че имам сертификат от driving school (нищо че имам 12 годишен шофьорски опит от БГ) и им изпратих номера за сверка, застраховката ми падна на $173. Беше ми обяснено че ако имаш G спестяваш около $100 годишно или по-малко от $10 на месец така че май няма голяма разлика.
Моят съвет е към всички които сега тръгват да се явяват на изпити за шофьорски книжки и ще ползват услугите на инструктори да ги питат дали не могат да си вземат такива сертификати. Всеки един инструктор било то сам или към някаква школа издава такива. Вземат се няколко часа теория или там както се разберете.
:D
Аватар
kerkelov

Мнение от kerkelov »

с номера не става ,но ако си имаш стаж от БГ няма да се затрудниш --тук движението е по добро
A long time ago
in a galaxy far ,far away
borimira2

Veche nasrochvaneto na dati stava barzo

Мнение от borimira2 »

Zdraveite skoro ne bjah se pojavjavala v tozi forum, no eto Vi edno info koeto shte Vi e polezno sas sigurnost.

Znachi skoro se zapisah v Young Drivers school i instruktorkata ni kaza, che veche njama problemi s datite, dori moje da se okaje, che ot dnes da si vzemesh data za utre. Sega ima chastna firma (veche ne e Ministerstvo na Transportation, zashtoto sa gi hvanili za podkupi pri izdavane na shofjorski knijki i dalaveri i zatova chastna firma e poela tzelija tozi process). Sega potarsih v neta i namerih imeto na firmata i tehnija website e http://www.drivetest.ca.
Eto i kakvo pishe na tehnija website

We are the new private operator of Ontario’s 55 Driver Examination Centres, formerly managed by the Ontario Ministry of Transportation. Our DriveTest Centre teams are helping maintain Ontario's road safety record with great customer service, such as reducing waiting time for a road test appointment and more convenient operating hours. With streamlined service, you can focus on what's important: meeting all the requirements to obtain an Ontario driver’s licence.

Tam mojete da otidete i da si potarsite data. Preporachaha ni, da otivame sled 10pm vecherta, zashtoto vsihcki instruktori bili dlajni dotogava da si updatnat informatzijata (primerno ako njakoi se e otkazal ili neshto takova)> Taka, che ako ima dati za drugija den vednaga shte izljazat. Ne sam izpolzvala tozi vid online booking, no tja kaza, che sistemata sega e mnogo flexible.

Като питах дали изпита може да се вземе в по-малък град, имах пред вид, че има предимства (поне както е в Quebec) - по- бързо насрочване на дата,
Заключено