Българските лекари и медицина на световно ниво!

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
ivalin

Re: Българските лекари и медицина на световно ниво!

Мнение от ivalin »

kiro написа:Приятелю Ивалин, аз ако бях на твое място с един прекаран инсулт и с направление за кардиолог, щях да зарежа всякакви форуми и да живея като за последно ;)
Имаш право и е много логично... така както го мислиш, но за съжаление не става точно така... Просто вече започваш да виждаш от друг ъгъл нещата - колко илюзия и колко измама има на този свят и започва да ти се иска да предупредиш всички, ако може да не нагазват в ла&ната. Но тук в този форум "всезнайковците" те дебнат само да се появиш и венага те застъргват като кухненски робот за рязане - прясна краставица... :doh:
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
pumpy

Мнение от pumpy »

Направо да се чудиш, как толкова страдал човек още стои в Канада и се мъчи :o
Направо да отваряме една сметчица/благотворителна за самолетни билети за всички захапани и смелени от "месомелачката" - да помогнем на хората да живеят достойно и дълго в България......
scoubidou

Мнение от scoubidou »

pumpy написа:Направо да се чудиш, как толкова страдал човек още стои в Канада и се мъчи :o
Направо да отваряме една сметчица/благотворителна за самолетни билети за всички захапани и смелени от "месомелачката" - да помогнем на хората да живеят достойно и дълго в България......
:n:
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Ивалин е поредният хъш - патриот и родолюбец в изгнание, който жадува да се върне в родината, но не може. За това се мъчи в Канада, за която мисли: "Едва ли има по-изостанала и недоразвита държава в света. "
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

ablood написа:Ивалин е поредният хъш - патриот и родолюбец в изгнание, който жадува да се върне в родината, но не може. За това се мъчи в Канада, за която мисли: "Едва ли има по-изостанала и недоразвита държава в света. "
Прочети си подписа, моля, преди да правиш подобни коментари.
Не мисля, че познаваш Ивалин лично (за разлика от мен) и си нямаш и на идея защо е (все още) в Канада.

Не всичко в Кебек е " цветя и рози".
Аз лично съм бил три години на социал без да съм бил "социалкаджия" и знам за какво иде реч. Не го пожелавам никому.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

pumpy написа:... захапани и смелени от "месомелачката" ...
Иво, здравната система в Кебек (за Канада и за САЩ не знам) е повече от тромава (меко казано).
А непознаването й усложнява нещата още повече.
Аз лично, с над 39°С температура прибягнах до услугите на тел. 811 и фармацевта.
С грип определено не бях за спешното, а в клиниките нямаха свободни часове, т.е. НЕ ПРИЕМАХА - най-любезно те молеха да напуснеш.
Колко (новопристигнали) хора знаят кога и към кого да се обърнат?!?

В спешното няма да те върнат: Просто ще те оставят "на изчакване". В детската болница в Монреал е до 6 часа - лично проверено.
В клиниките ще ти обяснят, че нямат възможност да те приемат и ще ти дадат списък с най-близките такива.
Фармацевта ще ти окаже съдействие, но не мисля, че той е лекар.
Тел. 811 наистина оказват съдействие, но колко от нас са чували за него?

С направление за специалист се чака с месеци - отново лично проверена в детската болница към UdeM и детската секция към McGill.

Надявам се си забелязал, че рядко пиша, особено празни приказки.
Обикновено давам мнение за неща, преживяни от "първа ръка".
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

scoubidou

Мнение от scoubidou »

klisurov написа:
pumpy написа:... захапани и смелени от "месомелачката" ...
Иво, здравната система в Кебек (за Канада и за САЩ не знам) е повече от тромава (меко казано).
А непознаването й усложнява нещата още повече.
Аз лично, с над 39°С температура прибягнах до услугите на тел. 811 и фармацевта.
С грип определено не бях за спешното, а в клиниките нямаха свободни часове, т.е. НЕ ПРИЕМАХА - най-любезно те молеха да напуснеш.

В спешното няма да те върнат: Просто ще те оставят "на изчакване". В детската болница в Монреал е до 6 часа - лично проверено.
В клиниките ще ти обяснят, че нямат възможност да те приемат и ще ти дадат списък с най-близките такива.
Фармацевта ще ти окаже съдействие, но не мисля, че той е лекар.

С направление за специалист се чака с месеци - отново лично проверена в детската болница към UdeM и детската секция към McGill.

Надявам се си забелязал, че рядко пиша, особено празни приказки.
Обикновено давам мнение за неща, преживяни от "първа ръка".
А-а, не така! Май не си разбрал, щом нещо не ти харесва в Канада, значи ти не ставаш, не си оправен, обичаш комунизма и трябва да си ходиш в България. :rofl:
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

Аз пък се дразня от блъвочите на дървари като зъбаря, водкаджията и кафеите гащи на кака пена, но на всеки с времето... като им дойде до главта кървави сълзи ще ронят, ама няма да има поправка на този изпит и връщане назад няма... :D Нека да лаят сега докато им е широко около врата... :P
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

klisurov написа:Прочети си подписа, моля, преди да правиш подобни коментари.
Приемам забележката.

Просто не можах да се въздържа да коментирам изцепката на Ивалин, че Канада била "най-изостаналата и недоразвита държава в света". Приемам го лично, тъй като съм взел решението и съм я направил своя нова "родина", зарязвайки старата (както и повечето от останалите, каквито и безплатни патриотични балони да раздуват).
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

klisurov написа:В детската болница в Монреал е до 6 часа - лично проверено.
Спешното в Montreal's Children's е претъпкано непрекъснато. Ако детето действително не е спешен случай, може да го сложат на изчакване за над 8 часа. А такъв случай има много по-бързи варианти да бъде прегледано от лекар в рамките на деня (частни клиники например). Ако обаче състоянието му е "безпокоително", се чака не повече от час в болницата. "Безпокоителни" са състояния със затруднено/зачестено дишане, висока температура (над 39.5), възпалени течащи очи, някои обриви.
klisurov написа: С направление за специалист се чака с месеци - отново лично проверена в детската болница към UdeM и детската секция към McGill.
Отново, зависи как си го направиш. С направление за алерголог минахме след 3 седмици, дерматолог - месец и половина, УНГ - първото посещение беше 1 месец след получаване на направлението.

Има го и варианта с walk-in клиниките. Нас никога не са ни връщали от такава клиника, но това ни е последния вариант преди спешното. В Монтреал има няколко такива клиники, които са отворени цяла седмица, включително събота и неделя. На 811 винаги имат актуален списък с разписанията и могат да ви насочат към най-близката.

Фармацевтите в аптеката също помагат, но те не могат да предписват лекарства. Така че ако е за нещо малко (температура, гърло, запек), ще ви препоръчат лекарства без никакви проблеми, но ако им изглеждате като за антибиотик, ще ви насочат пак към лекар.

811 - изключително ценно. Говорите директно с дипломирани сестри, които разполагат с всевъзможни списъци. Какъвто и въпрос да имате относно здравето си, ще ви помогнат и насочат. Ако се чудите дали детето трябва да се кара в болницата в 2 през нощта, или ако не можете да определите дали болката в гърдите са киселини или сърдечни спазми. Ако не знаете колко Тиленол да дадете на бебето, защото не попада в табличките. Кои са отворените клиники около вас. И така нататък.

Не казвам, че системата е идеална. Определено има недостатъци, но според мен предимствата са много повече. Най-вече - не се налага да се "уговаряш" с лекари и сестри, за да ти обърнат внимание и да не те уморят. Пациентите се преглеждат според спешността, а не според кой на кого е вуйчо. Всички са изключително любезни и не се тръшкат, сякаш си им изял закуската.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
pumpy

Мнение от pumpy »

klisurov написа:........

........
Това не значи, че системата е "месомелачка" и държавата е "недоразвита"
Това значи, че ние не знаем как да се оправяме в Кебек. Сигурно един сириец, пресноимигрирал в България, без език, без познати, под стрес си мисли абсолютно същото и за милата ни татковина. Е, е ли България "месомелачка" или не.
А иначе всеки може да си стои където си иска, но е неморално да хапеш ръката, която те храни и ако не ти харесва храната, намери си място под слънцето, където ще ти хареса.
pumpy

Мнение от pumpy »

scoubidou написа:
pumpy написа:Направо да се чудиш, как толкова страдал човек още стои в Канада и се мъчи :o
:n:
А, да им помогнем финансово да продължат да се мъчат в Канада/Кебек ?
За това ще получа ли пръстче нагоре ?
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Independent написа:Фармацевтите в аптеката също помагат, но те не могат да предписват лекарства. Така че ако е за нещо малко (температура, гърло, запек), ще ви препоръчат лекарства без никакви проблеми, но ако им изглеждате като за антибиотик, ще ви насочат пак към лекар.
Не е баш така. В много случаи ше ти дадат и антибиотик като този без рецепта, но почти винаги препоръчват да се консултираш с лекат при възможност.

Изображение
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Independent написа:... предимствата са много повече. Най-вече ...
За предимства или недостатъци говорим, когато сравняваме поне две неща.
Аз отдавна (се опитвам да) не сравнявам Канада с България.
Аз съм направил своя избор и той (за сега) е Канада, Кебек, Монреал.
Опитвам се да споделя своите наблюдения за нещата тук.
Всеки си има своята истина и нямам никакво желание да споря с когото и да е било.
Искрено се радвам, когато "старите кучета" споделят опита си.

Koko

pumpy

Мнение от pumpy »

Independent написа:
Отново, зависи как си го направиш. С направление за алерголог минахме след 3 седмици, дерматолог - месец и половина, УНГ - първото посещение беше 1 месец след получаване на направлението.

Има го и варианта с walk-in клиниките. Нас никога не са ни връщали от такава клиника, но това ни е последния вариант преди спешното. В Монтреал има няколко такива клиники, които са отворени цяла седмица, включително събота и неделя. На 811 винаги имат актуален списък с разписанията и могат да ви насочат към най-близката.

Фармацевтите в аптеката също помагат, но те не могат да предписват лекарства. Така че ако е за нещо малко (температура, гърло, запек), ще ви препоръчат лекарства без никакви проблеми, но ако им изглеждате като за антибиотик, ще ви насочат пак към лекар.

811 - изключително ценно. Говорите директно с дипломирани сестри, които разполагат с всевъзможни списъци. Какъвто и въпрос да имате относно здравето си, ще ви помогнат и насочат. Ако се чудите дали детето трябва да се кара в болницата в 2 през нощта, или ако не можете да определите дали болката в гърдите са киселини или сърдечни спазми. Ако не знаете колко Тиленол да дадете на бебето, защото не попада в табличките. Кои са отворените клиники около вас. И така нататък.

Не казвам, че системата е идеална. Определено има недостатъци, но според мен предимствата са много повече. Най-вече - не се налага да се "уговаряш" с лекари и сестри, за да ти обърнат внимание и да не те уморят. Пациентите се преглеждат според спешността, а не според кой на кого е вуйчо. Всички са изключително любезни и не се тръшкат, сякаш си им изял закуската.
Това е и моята Канада..... :y:
Всеки видимо намира каквото търси....
Публикувай отговор