Ще се защитите ли един - друг в Канада....?
-
Ще се защитите ли един - друг в Канада....?
Много хора плюят по БГ, но съм сигурен че след 10 години в емигрантсво ще си променят мнението.
Една от основните характеристики на сегашните БГ емигранти е, че не са много зле финансово когато напускат България.Самия процес по одобряването на кандидатурата изисква време и доста пари, които са недостъпрни за много хора искащи да напуснат БГ и да се опитат да се реализират другаде.
За разлика от старите имигранти в Канада( които са отивали там продавайки цялото си имущество за един билет през Атлантика), днешните кандидати за Канадско гражданство си оставят доста вратички за завръщане.Така, че според мен мотивацията на днешните заминаващи не е толкова силна колкото "едно време".
Другото което е, че днешна Канада се грижи по добре за новопристигналите отколкото "едно време".
Самата Канада като държава се определя като:
- мултикултурна мозайка ( от различни нации)
, за разлика от САЩ, които се определят като"
-- Топилнята Америка.
Самия факт, че Канада определя своята идентичност върху база от други идентичности( на етноси ), предопределя и точната характеристика на пътя, който един индивид трябва да следва за да успее в Канада.
А именно:
-- да уважава другите етноси и нации
-- да спазва установените правила и порядки( закони)
--да запази своята идентичност и да я предава на децата си
-- да се интегрира в тази "мозайка" като намери точното място за своето "парче- България" ( от мозайката )
Като явен историчски факт, е доказано че имигрантите на континента Америка, могат да се развият и успеят само ако са организирани на етнически групи и общности.
....от книгата на КОСТАДИН ГЪРДЕВ , разбираме следното:
.......В Монреал българските емигранти са подложени на враждебно отношение от страна на многобройната гръцка колония. В началото на февруари 1908г. гръцки заселници наклеветяват будния български младеж Димитър Ив. Ненов родом от с.Козловец, Свищовско, че уж наръгал с нож някакъв грък. Д. Ненов работи на строежа на железопътната линия в Монреал.След злобната клевета българина е арестуван от властите и срещу него е повдигнато обвинение.БГ емигрантите в града събират сумата от 400 долара и гарантират за него.Започва съдебно дело.Свидетелите лъжесвидетелстват.Показанията им са противоречиви.Обвиненият БГ младеж изобщо не е познавал гърка, ранен с нож.В деня на престъплението, той е бил болен на легло и не е излизал от квартирата си.Цели два месеца цялата БГ колония в Монреал( а и в Торонто) е ангажирана с делото.БГ общноста обявава бойкот на Гръцката общност и спира да купува стоки от Гр. магазини.Слабата и неопитна в различните машинации БГ колония се страхува от богатата по стара Гръцка емиграция да би да подкупи адвоката им и се събират 200 човека на събрание.Дават по 50 долара и наемат 2-ри адвокат. Така нашумялото по онова време дело се превръща в открито противопоставянер м/у Българи и Гърци.В крайна сметка с общите усилия на цялата БГ общност в Канада , Д. Ненов е обявен за невинен и пъкления план на Гърците не успява.
...според мен Гърците са искали да оклеветят един българин,за да оклеветят цялата наша общност.Но това не е станало.Много ми е интересно ако в момента това се случи там при вас, драги ми сънародници, как ще реагирате....?Ще се защитите ли един - друг ....?
И на всички които плюят по БГ искам да кажа едно нещо само:
-- УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, КАКВИТО И ДА ИСКАТЕ ДА СТАНЕТЕ(КАНАДЦИ, РИМЛЯНИ, ПАТАГОНЦИ, АВСТРАЛИЙЦИ, АМЕРИКАНЦИ, ЛУНАТИЦИ, ПАРАШУТИСТИ,КОСМОНАВТИ И ЕСКИМОСИ) ВИЕ ЩЕ ГО ПОСТИГНЕТЕ И ЩЕ СТАНЕТЕ ТАКИВА. НО ВИЕ ВИНАГИ ЩЕ СИ БЪДЕТЕ И БЪЛГАРИ И НЯМА КАК ДА НЕ БЪДЕТЕ, И ТОВА НЕ ГО ОПРЕДЕЛЯТЕ ВИЕ( ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ НА НЯКОИ ХОРА ОТ ТОЗИ ФОРУМ), АМИ ГО ОПРЕДЕЛЯТ ДРУГИТЕ НАЦИИ.КАНАДА МОЖЕ И ДА ВИ Е ПРИЕЛА И ДА ВИ ДАДЕ ПАСПОРТИ И ДА ВИ ОПРЕДЕЛИ И КАТО КАНАДЦИ, НО КАНАДСКОТО ОБЩЕСТВО ВИНАГИ, АМА ВИНАГИ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА ВИ ЩЕ ВИ НАПОМНЯ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ !!!
В КРАЙНА СМЕТКА СТЕ РОДЕНИ В БЪЛГАРИЯ И ФОНТАНЕЛАТА ВИ Е ЗАРАСНАЛА ТАМ, ТАКА ЧЕ И ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ СТЕ БЪЛГАРИ !!!
УСПЕХ ОТ МЕН:
THE GREAT BASTUN
100% -ОВ БЪЛГАРСКИ БАСТУН !!!
Една от основните характеристики на сегашните БГ емигранти е, че не са много зле финансово когато напускат България.Самия процес по одобряването на кандидатурата изисква време и доста пари, които са недостъпрни за много хора искащи да напуснат БГ и да се опитат да се реализират другаде.
За разлика от старите имигранти в Канада( които са отивали там продавайки цялото си имущество за един билет през Атлантика), днешните кандидати за Канадско гражданство си оставят доста вратички за завръщане.Така, че според мен мотивацията на днешните заминаващи не е толкова силна колкото "едно време".
Другото което е, че днешна Канада се грижи по добре за новопристигналите отколкото "едно време".
Самата Канада като държава се определя като:
- мултикултурна мозайка ( от различни нации)
, за разлика от САЩ, които се определят като"
-- Топилнята Америка.
Самия факт, че Канада определя своята идентичност върху база от други идентичности( на етноси ), предопределя и точната характеристика на пътя, който един индивид трябва да следва за да успее в Канада.
А именно:
-- да уважава другите етноси и нации
-- да спазва установените правила и порядки( закони)
--да запази своята идентичност и да я предава на децата си
-- да се интегрира в тази "мозайка" като намери точното място за своето "парче- България" ( от мозайката )
Като явен историчски факт, е доказано че имигрантите на континента Америка, могат да се развият и успеят само ако са организирани на етнически групи и общности.
....от книгата на КОСТАДИН ГЪРДЕВ , разбираме следното:
.......В Монреал българските емигранти са подложени на враждебно отношение от страна на многобройната гръцка колония. В началото на февруари 1908г. гръцки заселници наклеветяват будния български младеж Димитър Ив. Ненов родом от с.Козловец, Свищовско, че уж наръгал с нож някакъв грък. Д. Ненов работи на строежа на железопътната линия в Монреал.След злобната клевета българина е арестуван от властите и срещу него е повдигнато обвинение.БГ емигрантите в града събират сумата от 400 долара и гарантират за него.Започва съдебно дело.Свидетелите лъжесвидетелстват.Показанията им са противоречиви.Обвиненият БГ младеж изобщо не е познавал гърка, ранен с нож.В деня на престъплението, той е бил болен на легло и не е излизал от квартирата си.Цели два месеца цялата БГ колония в Монреал( а и в Торонто) е ангажирана с делото.БГ общноста обявава бойкот на Гръцката общност и спира да купува стоки от Гр. магазини.Слабата и неопитна в различните машинации БГ колония се страхува от богатата по стара Гръцка емиграция да би да подкупи адвоката им и се събират 200 човека на събрание.Дават по 50 долара и наемат 2-ри адвокат. Така нашумялото по онова време дело се превръща в открито противопоставянер м/у Българи и Гърци.В крайна сметка с общите усилия на цялата БГ общност в Канада , Д. Ненов е обявен за невинен и пъкления план на Гърците не успява.
...според мен Гърците са искали да оклеветят един българин,за да оклеветят цялата наша общност.Но това не е станало.Много ми е интересно ако в момента това се случи там при вас, драги ми сънародници, как ще реагирате....?Ще се защитите ли един - друг ....?
И на всички които плюят по БГ искам да кажа едно нещо само:
-- УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, КАКВИТО И ДА ИСКАТЕ ДА СТАНЕТЕ(КАНАДЦИ, РИМЛЯНИ, ПАТАГОНЦИ, АВСТРАЛИЙЦИ, АМЕРИКАНЦИ, ЛУНАТИЦИ, ПАРАШУТИСТИ,КОСМОНАВТИ И ЕСКИМОСИ) ВИЕ ЩЕ ГО ПОСТИГНЕТЕ И ЩЕ СТАНЕТЕ ТАКИВА. НО ВИЕ ВИНАГИ ЩЕ СИ БЪДЕТЕ И БЪЛГАРИ И НЯМА КАК ДА НЕ БЪДЕТЕ, И ТОВА НЕ ГО ОПРЕДЕЛЯТЕ ВИЕ( ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ НА НЯКОИ ХОРА ОТ ТОЗИ ФОРУМ), АМИ ГО ОПРЕДЕЛЯТ ДРУГИТЕ НАЦИИ.КАНАДА МОЖЕ И ДА ВИ Е ПРИЕЛА И ДА ВИ ДАДЕ ПАСПОРТИ И ДА ВИ ОПРЕДЕЛИ И КАТО КАНАДЦИ, НО КАНАДСКОТО ОБЩЕСТВО ВИНАГИ, АМА ВИНАГИ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА ВИ ЩЕ ВИ НАПОМНЯ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ !!!
В КРАЙНА СМЕТКА СТЕ РОДЕНИ В БЪЛГАРИЯ И ФОНТАНЕЛАТА ВИ Е ЗАРАСНАЛА ТАМ, ТАКА ЧЕ И ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ СТЕ БЪЛГАРИ !!!
УСПЕХ ОТ МЕН:
THE GREAT BASTUN
100% -ОВ БЪЛГАРСКИ БАСТУН !!!
Zavisi ot choveka, ako e v beda kato individ shte mu pomogna, ako e nyakoy bivsh politicheski funkcioner ili neshto takova v nikakv sluchay nyama da si mrdna i prsta.
Sled 10 godini dano pak da si govorim Bastune, shte vidish che postoyanstvam v stremejite si da stana kanadec ot bg proizhod, a v perspektiva za badeshtite pokoleniya, dvuezichni kanadci s pone edin chujd ezik-ispanski primerno.
A, ti ako iskash opazvay bg kulturata i ya predavay i na decata si. V Canada ima usloviya zatova, makar che ne e nikak lesno da se napravi, no az ti uvajavam poziciyata. Daje ako se zaselish na blizo shte ti izrovya info za bg nedelni uchilishta.
Az nyamam nishto protiv bulgariski ili kakvoto i da e imigranti da si opazvat kulturata. Prosto za men bulgarite ne sa specialna naciya, a sa kato vsichki drugi. Za men bulgarin si zvuchi, kato srbin ili slovak primerno, s drugi dumi, nikakvi po-specialni emocii ne izpitvam.
No, opredeleno smyatam bulgarite ravni s drugite nacii, toest hora i nikoya naciya ne e za men sastavena ot poluhora i daje se chudya zashto vmesto da se vazmushtavat nyakoi hora na podobni grozno rasistki izkazvaniya se vpechatlyavat ot moyata lipsa na kakvito i da e chuvstva spryamo bg. Ayde da se probvame i da idem v nyakoya kanadska instituciya i az da kaja, che sam bulgarin po proizhod, no se chuvstvam kanadec i ne mi puka za bg, nito ya mrazya, nito ya obivham, a naykoy civilizovan bulgarin da me pridruji i da spodeli, che aziatcite i afrikancite sa poluhora i da vidim koe izkazvane shte predizvika burya ot vazmushtenie i otvrashtenie. Veche razbrah, kakvo shte stane ako imigracionniyat potok e v racete na naykoi hora, koy shte vliza i koy nyama v Canada, no kanadcite kato sa vodili disrkiminacionna politika spryamo imigrantite prez prvata polovina na 20 vek may mnogo ne sa ocenyavali fakta kakvi genii sa bulgarite, shtoto sa predpochitali zapadnoevropeyci, a bulgarite zaedno s drugite iztochnoevropeyci sa bili vtora kategoriya. I edin priyatelski savet, nikoga ne spodelyayte publichno v Canada vasheto mnenie za poluhorata. 

Sled 10 godini dano pak da si govorim Bastune, shte vidish che postoyanstvam v stremejite si da stana kanadec ot bg proizhod, a v perspektiva za badeshtite pokoleniya, dvuezichni kanadci s pone edin chujd ezik-ispanski primerno.

Az nyamam nishto protiv bulgariski ili kakvoto i da e imigranti da si opazvat kulturata. Prosto za men bulgarite ne sa specialna naciya, a sa kato vsichki drugi. Za men bulgarin si zvuchi, kato srbin ili slovak primerno, s drugi dumi, nikakvi po-specialni emocii ne izpitvam.

Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид

-
ЗАЯВЯВАМ,
че изборът да си Българин не е направен от нас самите, и не трябва да ни е срам от това че сме Българи.
Ако можеше да избирам пак, малко преди да се родя , щях да избера да се родя отново в България (и то няколко пъти), но като за начало да речем в някое живописно родопско село с 20 метрови борики над майчината къща.
До настоящия момент работата ми налага да напускам България доста честичко( 6 пъти в година за по 2-3 седмици) и то на различни континенти.Видял съм доста свят и с доста имигранти и гурбетчии съм се срещнал( вкл. и в Канада) и искам да ви кажа Уважаеми съфорумци, че България е прекрасна страна с Прекрасни Хора, неуписуеми планини, полета, гори и Море и каквото си пожелаете още го има. Климатът ни е невероятен и годишните времена(сезоните) са ясно изразени.
Недостатъците които ги има нашата ДЪРЖАВА, не са никак малка причина да емигрира човек, и затова аз уважавам правото на всеки да ходи където си иска и да прави каквото си иска със собствения си живот. Лично Канада мен ме впечатли и ми е тръпка (планирам 2010 година за олимпиадата във Ванкувър, да я посетя и да я обиколя от Халифакс до Ванкувър).
Не се опитвам да влея патриотизъм във форума, обаче са ми смешни хората които плюват по БЪЛГАРИЯ, без да разбират колко е уникално в днешно време да си представител на малък и костелив народ, не ми се политиканства, какви са били политиците ни или как било гадно тук и виждате ли другите народи какво правели( разберете само че политиците по цял свят са измамници и крадци).
Болно ми е и смешно, като започнат някои 'човечета' да разправят колко са велики и как ще покорят Америка. Искам да им напомня, че когато Америка е завладявана не се е веело американското знаме, а знамето на колонизаторите и специално за Канада да напомня, че по времето на Войната за Независимост на 13-те колонии, колониите които са били на територията на Канада са се свили и са минали на страната на Краля.И че Канада не е имала идентичност на нормална държава до средата на 20век. И за това, че Квебек е продукт на страха на Краля на Англия, който за да не въстанат френските заселници им дават всички права които поискат ( иначе да говориш на френски е било забранено по онова време) и впоследствие за да оцелеят "хайваните"( сред хегемонията на Англо-Саксонския Свят) те се принуждават да раждат по 10-12 деца ( с горещата подкрепа на Католическия Орден от Франция) и да се размножат достатъчно, че да са жива сила и да не бъдат претопени от Англо-Саксонците.
Историята естествено на места е изопачена и от двете страни, но фактите са си факти.Естествено е, че тази борба ще продължава и на Кебекарите ще им трябват хора и по- лесно ще взимат.
Трябвали им специалисти, Дрън-дрън. Все едно на някоя фирма като и трябва някой специалист няма да си го намери сама, ами ще чака на Великото Канадско Правителство да и го спусне.Така, готов изучен и опечен, сяда и почва да вади парите на фирмата. Ей т'ва се вика ИЗМАМА, зрителна, морална и всякаква там друга.
Ей за това има излъгани имигранти, четат рекламките, браузват по-цял ден и нощ из сайтовете свързани с прелестите на Канада и се превъзбуждат и даже намират още по-черни неща в България, само и а само да си докажат, че са намерили СТРАНАТА в която тяхния живот ще тече нормално и без проблеми. И накрая какво става.....започват да плюят по България, ами че нали България ги направила такива да търсят изход , да имигрират, да успяват, да се борят за нов живот.
-- Ако си се родил Канадец, "драги ми имигранте" къде ще имигрираш бе аджеба ? И ако случайно прочетш 'излъскания' сайт на Канадската Имиграционна Служба, какво ще си кажеш,а? леле и работата, родил съм се в рая, да ама нещо нещата куцат, чакай да имигрирам на Луната, да се пробвам.....
Мислиш си, че тези дето са се родили Канадци всичко им е О.К, имат мноооооооого пари, всичко си купуват и нямат проблемите дето ги имаме ние.Но това може да го каже само един Канадски Песимист, какви проблеми има...
Моите уважения към всички 'немили-недраги' зад граница, ама тези дето чернят собствената си родина далече от нея,
ДА ИМ КАЖА НЕЩО, КОЕТО ДА ЗАПОМНЯТ ДОБРЕ:
-- "ПЛЮВАТЕ" ЛИ ПО БЪЛГАРИЯ ВСЕ ЕДНО "ПЛЮВАТЕ" ПО СЕБЕ СИ !!!
-- НЕ УВАЖАВАТЕ ЛИ РОДИНАТА СИ И ВАС НИКОЙ НЯМА ДА ВИ
УВАЖАВА !!!
-- последно: АКО ЗАБРАВИТЕ И ЗА СЕКУНДА ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ, ВИЕ ЩЕ СТЕ НИКАКВИ !!!
послеслов:
Не съм против имиграцията ни зад граница, а напротив, мисля си че Българските общности могат много да помогнат на БЪЛГАРИЯ и България има нужда от тях, от тяхната любов и обич.България ще е добре и когато БГ колониите зад граница са добре.България ще страда с Тях, ще пее с Тях, ще се смее и ще Им помага Тя на Тях и Те на Нея.
БЪЛГАРИЯ - това сме всички НИЕ - БЪЛГАРИТЕ , живеещи на Балканите и извън тях.
КАЗАХ !!!
БАСТУНА
че изборът да си Българин не е направен от нас самите, и не трябва да ни е срам от това че сме Българи.
Ако можеше да избирам пак, малко преди да се родя , щях да избера да се родя отново в България (и то няколко пъти), но като за начало да речем в някое живописно родопско село с 20 метрови борики над майчината къща.
До настоящия момент работата ми налага да напускам България доста честичко( 6 пъти в година за по 2-3 седмици) и то на различни континенти.Видял съм доста свят и с доста имигранти и гурбетчии съм се срещнал( вкл. и в Канада) и искам да ви кажа Уважаеми съфорумци, че България е прекрасна страна с Прекрасни Хора, неуписуеми планини, полета, гори и Море и каквото си пожелаете още го има. Климатът ни е невероятен и годишните времена(сезоните) са ясно изразени.
Недостатъците които ги има нашата ДЪРЖАВА, не са никак малка причина да емигрира човек, и затова аз уважавам правото на всеки да ходи където си иска и да прави каквото си иска със собствения си живот. Лично Канада мен ме впечатли и ми е тръпка (планирам 2010 година за олимпиадата във Ванкувър, да я посетя и да я обиколя от Халифакс до Ванкувър).
Не се опитвам да влея патриотизъм във форума, обаче са ми смешни хората които плюват по БЪЛГАРИЯ, без да разбират колко е уникално в днешно време да си представител на малък и костелив народ, не ми се политиканства, какви са били политиците ни или как било гадно тук и виждате ли другите народи какво правели( разберете само че политиците по цял свят са измамници и крадци).
Болно ми е и смешно, като започнат някои 'човечета' да разправят колко са велики и как ще покорят Америка. Искам да им напомня, че когато Америка е завладявана не се е веело американското знаме, а знамето на колонизаторите и специално за Канада да напомня, че по времето на Войната за Независимост на 13-те колонии, колониите които са били на територията на Канада са се свили и са минали на страната на Краля.И че Канада не е имала идентичност на нормална държава до средата на 20век. И за това, че Квебек е продукт на страха на Краля на Англия, който за да не въстанат френските заселници им дават всички права които поискат ( иначе да говориш на френски е било забранено по онова време) и впоследствие за да оцелеят "хайваните"( сред хегемонията на Англо-Саксонския Свят) те се принуждават да раждат по 10-12 деца ( с горещата подкрепа на Католическия Орден от Франция) и да се размножат достатъчно, че да са жива сила и да не бъдат претопени от Англо-Саксонците.
Историята естествено на места е изопачена и от двете страни, но фактите са си факти.Естествено е, че тази борба ще продължава и на Кебекарите ще им трябват хора и по- лесно ще взимат.
Трябвали им специалисти, Дрън-дрън. Все едно на някоя фирма като и трябва някой специалист няма да си го намери сама, ами ще чака на Великото Канадско Правителство да и го спусне.Така, готов изучен и опечен, сяда и почва да вади парите на фирмата. Ей т'ва се вика ИЗМАМА, зрителна, морална и всякаква там друга.
Ей за това има излъгани имигранти, четат рекламките, браузват по-цял ден и нощ из сайтовете свързани с прелестите на Канада и се превъзбуждат и даже намират още по-черни неща в България, само и а само да си докажат, че са намерили СТРАНАТА в която тяхния живот ще тече нормално и без проблеми. И накрая какво става.....започват да плюят по България, ами че нали България ги направила такива да търсят изход , да имигрират, да успяват, да се борят за нов живот.
-- Ако си се родил Канадец, "драги ми имигранте" къде ще имигрираш бе аджеба ? И ако случайно прочетш 'излъскания' сайт на Канадската Имиграционна Служба, какво ще си кажеш,а? леле и работата, родил съм се в рая, да ама нещо нещата куцат, чакай да имигрирам на Луната, да се пробвам.....
Мислиш си, че тези дето са се родили Канадци всичко им е О.К, имат мноооооооого пари, всичко си купуват и нямат проблемите дето ги имаме ние.Но това може да го каже само един Канадски Песимист, какви проблеми има...
Моите уважения към всички 'немили-недраги' зад граница, ама тези дето чернят собствената си родина далече от нея,
ДА ИМ КАЖА НЕЩО, КОЕТО ДА ЗАПОМНЯТ ДОБРЕ:
-- "ПЛЮВАТЕ" ЛИ ПО БЪЛГАРИЯ ВСЕ ЕДНО "ПЛЮВАТЕ" ПО СЕБЕ СИ !!!
-- НЕ УВАЖАВАТЕ ЛИ РОДИНАТА СИ И ВАС НИКОЙ НЯМА ДА ВИ
УВАЖАВА !!!
-- последно: АКО ЗАБРАВИТЕ И ЗА СЕКУНДА ЧЕ СТЕ БЪЛГАРИ, ВИЕ ЩЕ СТЕ НИКАКВИ !!!
послеслов:
Не съм против имиграцията ни зад граница, а напротив, мисля си че Българските общности могат много да помогнат на БЪЛГАРИЯ и България има нужда от тях, от тяхната любов и обич.България ще е добре и когато БГ колониите зад граница са добре.България ще страда с Тях, ще пее с Тях, ще се смее и ще Им помага Тя на Тях и Те на Нея.
КАЗАХ !!!
БАСТУНА
-
Към Канука,
- "Гледай сега " , не казвам да вървиш по улиците, да се тупаш по гърдите и да викаш "I am proud to be Bulgarian", но
" по дяволите " какъв ти е проблема, че да си неутрален към БГ?
Роднини нямаш ли тук ? приятели ? те какви са не са ли българи?
Не се ли кефиш като отидеш на някое готино местенце в БГ с приятели и си изкарате добре и после да се прибереш и да видиш близките си ?Да си купиш истинско кисело мляко и да си направиш един истински айрян...да пиеш една домашна ракийка с овчарска салатка ( с вкусни български продукти), не ти ли е кеф ? Ей към това ли си неутрален ...?
Или си неутрален към правителството и цялото Държавно Устройство
( аз съм ги игнорирал отдавна и не се ядосвам дори).Това го разбирам....
Да ти е ясно едно, в мислите си може и да станеш Канадец,
ама ще си си Българин, и 100% Българин те прави, точно това твое отношение към БЪЛГАРИЯ.
Не може да си неутрален.Еле пък за човек. Да не си "неутрино".
Съгласен съм да си пишем и след 10 годинки в Канада, ще си променен отвътре, може и да си забравил български да говориш след 50 години, ама като се говори на български всичко ще разбираш.
Какво е това, "оригинално" съм от България, а иначе от къде си ?
Опомни се, та като ходя в чужбина знаеш ли как се "кефят" като им кажеш България.
Имаме си държава, територия, наша си е, призната е от Света.
Апропо, ами Палестинците и Кюрдите, народи без територии и с много войни.
Знаеш ли познавам един кюрд, дето е роден в Сирия.Живее и работи в Бг. Знае сирийски( арабски), английски, и естествено кюрдски(родния му език). Такова удовослтвие му доставя да говори за бъдещата страна Кюрдистан (дето може би е чиста утопия),
че забравя къде се намира...Та той ми каза следното:
= Приятелю, всеки който се срамува и се крие от своята идентичност е ЦИГАНИН, и поколенията му са обречни да се скитат вечно по Света.
Бог ни е създал такива каквито сме, и това не е случайно.
Не е случайно и това, че ти си в Канада.
Не е случайно и това, че си неутрален към България.
Но знай, че БЪЛГАРИЯ НЕ Е НЕУТРАЛНА КЪМ ТЕБ !!!
КАЗАХ !!!
БАСТУНА
- "Гледай сега " , не казвам да вървиш по улиците, да се тупаш по гърдите и да викаш "I am proud to be Bulgarian", но
" по дяволите " какъв ти е проблема, че да си неутрален към БГ?
Роднини нямаш ли тук ? приятели ? те какви са не са ли българи?
Не се ли кефиш като отидеш на някое готино местенце в БГ с приятели и си изкарате добре и после да се прибереш и да видиш близките си ?Да си купиш истинско кисело мляко и да си направиш един истински айрян...да пиеш една домашна ракийка с овчарска салатка ( с вкусни български продукти), не ти ли е кеф ? Ей към това ли си неутрален ...?
Или си неутрален към правителството и цялото Държавно Устройство
( аз съм ги игнорирал отдавна и не се ядосвам дори).Това го разбирам....
Да ти е ясно едно, в мислите си може и да станеш Канадец,
ама ще си си Българин, и 100% Българин те прави, точно това твое отношение към БЪЛГАРИЯ.
Съгласен съм да си пишем и след 10 годинки в Канада, ще си променен отвътре, може и да си забравил български да говориш след 50 години, ама като се говори на български всичко ще разбираш.
Какво е това, "оригинално" съм от България, а иначе от къде си ?
Опомни се, та като ходя в чужбина знаеш ли как се "кефят" като им кажеш България.
Имаме си държава, територия, наша си е, призната е от Света.
Апропо, ами Палестинците и Кюрдите, народи без територии и с много войни.
Знаеш ли познавам един кюрд, дето е роден в Сирия.Живее и работи в Бг. Знае сирийски( арабски), английски, и естествено кюрдски(родния му език). Такова удовослтвие му доставя да говори за бъдещата страна Кюрдистан (дето може би е чиста утопия),
че забравя къде се намира...Та той ми каза следното:
= Приятелю, всеки който се срамува и се крие от своята идентичност е ЦИГАНИН, и поколенията му са обречни да се скитат вечно по Света.
КАЗАХ !!!
БАСТУНА
Тоя бастун маи е пернал нещо!
[quote="The Great Bastun"]Към Канука,
- "Гледай сега " , не казвам да вървиш по улиците, да се тупаш по гърдите и да викаш "I am proud to
Съгласен съм да си п
че забравя къде се намира...Та той ми каза следн
Абе ти маи си некакво борче или си пернал! Зашото за да сьществуваш в БГ трябва да гепиш! Е мога ли да обичам аз дьржава която не и пука за мен! Явно си пернал!!!
КАЗАХ !!!
БАСТУНА[/quote]
- "Гледай сега " , не казвам да вървиш по улиците, да се тупаш по гърдите и да викаш "I am proud to
Съгласен съм да си п
че забравя къде се намира...Та той ми каза следн
Абе ти маи си некакво борче или си пернал! Зашото за да сьществуваш в БГ трябва да гепиш! Е мога ли да обичам аз дьржава която не и пука за мен! Явно си пернал!!!
КАЗАХ !!!
БАСТУНА[/quote]
Ostavi go Canuca,toy si e malko zabluden makar i istorik.Na men kolkoto i da mi se iska/,makar che ne mi se iska/ da stana kanadec ne moga da stana ,ponege takova givotno nyama .Ima balgari ,garci ,italianci,anglichani,afganistanci i pr.Ima dargava Canada ,no nyama takava naciya ,tya dargavata e formirana ot dominirashto naselenie sas angliysko i frensko samosaznanie i osezaemo prisastvie na posledvashti stari imigracionni obshtnostti-italianci,garci ,shotlandci,irlandci i po mlada imigraciya -kitayci,indiyci....,balgari i dr.Ot vsichki predstaviteli na tiya etnosi i nacii ne sam chul nyakoy da se nareche kanadec,osven kogato administraciyata go iziskva,tiya s frenskoto samosaznanie kazvat za sebe si ,che sa quebequa,az pak sam balgarin.Izbyagvayte da izpadate v smeshni situacii v koito da se predstavyate i da tvardite ,che ste kanadci ili quebequa,v nikakav sluchay nyama da spechelite simpatiite,dage naprotiv ,osven ,ako ne gonite nyakoy dargaven post,no i tam ste vi lasne zadnika,stoto i po tiya mesta sashto rabotyat hora makar i otorizirani da provegdat dargavna politika .
Bastune, ima dwe BALGARIIThe Great Bastun написа:...
КАЗАХ !!!
БАСТУНА
1. Golemite karleji - uprawliawa6tite
2. Klio6tawoto ku4e - rabotnicite za pod 300-500 lw. zaplata.
Dokato karlejite smu4at zdrawo - ku4eto 6te e wse sa6toto, niama kak da mu pomognat BG ob6tnostite, za6toto karlejite smu4at wsi4ko, dareno za ku4eto.
ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Явно че може!Явно,че люовта към родината съвсем не е задължително да е споделена,за да съществува,колкото и да не ти се иска,колкото и да си разочарован!Е мога ли да обичам аз дьржава която не и пука за мен! Явно си пернал!!!
Има няколко категории хора-такива,които без родината не могат(тези не са за емиграция).Те не могат да обичат от далеч просто...Други,които предпочитат точно любовта, която и без това не е споделена,да е отдалеч(така и се обича по-добре и по-силно...) Има и трети,като Канук,които много дълго не си дават сметка,за любовта към родината си...Това може да продължи десетилетия(поне при мен на твоята възраст така беше),но в един момент лампичката задължително ще светне-почакай!Това е толкова безсмислен спор!
Рано или късно,всички ще бъдем на едно и също мнение по всички тези въпроси,защото те са основополагащи.Дали ще бъде сега или по-късно,значението не е голямо!
Bate, kefish me napravo, to si e vyarno, che Canada e sastavena ot hora ot cyal svyat, dotuk si prav, ama tova che nikoy ne se smyata za kanadec, shte me izvinyavash ama ne e taka. V Quebec moje i da ne se smyatat za kanadci, no zabeleji, che ne se smyatat i za francuzi, a za Quebecois, kolkoto do anglofonskite provincii, mnogo hora se smyatat za kanadci. Daje na poslednoto prebroyavane nyakoi hora vmesto da posochat nyakakv proizhod v satovetnata grafa sa kazali prosto Canadian i to bez da se boryat za drjavni postove. I dnes govorih s edin kolega, koyto mi kaza, che roditelite mu bili holandci, zatova bil Van Hoesen, no az sam si kanadec dobavi. Abe vij dannite ot poslednoto prebroyavane, nyama kakvo da sporim.
Per aspera ad astra!

Доста е писано по темата:
http://www.bgcanada.com/oldforum3/viewt ... sc&start=0
http://www.bgcanada.com/oldforum3/viewt ... sc&start=0
Последно промяна от Kiwi на Пон Фев 02, 2004 3:56 am, променено общо 1 път.
-
Мерси за отговорите,
Аз не съм националист, нито пък някакъв дето си мисли, че да си Българин е супер призвание.Съгласен съм със мнението, че ние сме народ като всички останали и нас също ни влияе процеса на Глобализацията.
Лично аз бих живял навсякъде където ми харесва, а Канада ми харесва.
Подчертавам обаче, че един човек като се е родил в България от родители родени също в БГ си е чист Българин.
НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЯГАТЕ ОТ ТОВА БЕ ХОРА !!! РАЗБЕРЕТЕ ГО !!!
Само ще си създатете проблеми за в бъдеще.
В Канада или или където и да е, чак 3-тото Ви поколение ще има друго самосъзнание.Първото Ви поколение ще са с Българско самосъзнание(е, не толкова силно като вашето, но все пак българско), и ще Ви кажа защо !?
-- Като порасват децата Ви, какви приказки и спомени ще им
разказвате ? Канадски ли? Хе- хе, ами вие нямате такива...много
ясно, че български. Дори на внуците ВИ ще предавате (без да
искате) Българското си самосъзнание.
-- Когато Вашите деца, разказват на Вашите внуци, неща които са
преживели в Канада, тогава ще се формира Канадското им
самосъзнание.Вашите деца ще растат в Канада, ще имат Канадски
приятели, любими Канaдски места и празници и така ще развият
Канадско самосъзнание на собствените си деца.
Ето това е редът на мислите ми.Няма начин да се плюе България
като цяло.Критикувайте институциите, хората, манталитета,
политиката, но извинявайте много НЕ ОБОБЩАВАЙТЕ !!! Не слагайте
всичко под един знаменател.
Преди мноооого години, положението е било различно, били сме
фактор в Европа.После сме били под робство и т.н.
НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, ЗАПАЗИЛИ СМЕ СИ ДЪРЖАВАТА(МАКАР И ОРЯЗАНА
ПО ТЕРИТОРИИ) И СВОЯТА ИДЕНТИЧНОСТ.
Определението БЪЛГАРИН, го даваме ние сами за себе си.Каквото
кажем за себе си, това ще чуят хората и това ще научат.
Не казвам, че е лошо в Канада, нито пък в САЩ или Австралия или
другаде там със супер стандарт за живот
, отиваш и почваш да
лапаш.....
Не казвам, че няма възможности за българите другаде по Света,
напротив, където чуете че се вадят парички, отивайте, пробвайте
се...където чуете, че се живее по-добре - отивайте. От това може да
спечелите и Вие и Всички ваши роднини и приятели....
МОЛБАТА МИ БЕШЕ, ДА НЕ ПЛЮЕТЕ ПО БЪЛГАРИЯ,
НЕ ВИ ПРАВИ ЧЕСТ !!!
БЪЛГАРИЯ Е ИЗТЪРПЯЛА ДОСТА ПРЕДАТЕЛИ И РОДООТСТЪПНИЦИ, НЕ
СА И НУЖНИ ПОВЕЧЕ.
Аз не съм националист, нито пък някакъв дето си мисли, че да си Българин е супер призвание.Съгласен съм със мнението, че ние сме народ като всички останали и нас също ни влияе процеса на Глобализацията.
Лично аз бих живял навсякъде където ми харесва, а Канада ми харесва.
Подчертавам обаче, че един човек като се е родил в България от родители родени също в БГ си е чист Българин.
НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЯГАТЕ ОТ ТОВА БЕ ХОРА !!! РАЗБЕРЕТЕ ГО !!!
Само ще си създатете проблеми за в бъдеще.
В Канада или или където и да е, чак 3-тото Ви поколение ще има друго самосъзнание.Първото Ви поколение ще са с Българско самосъзнание(е, не толкова силно като вашето, но все пак българско), и ще Ви кажа защо !?
-- Като порасват децата Ви, какви приказки и спомени ще им
разказвате ? Канадски ли? Хе- хе, ами вие нямате такива...много
ясно, че български. Дори на внуците ВИ ще предавате (без да
искате) Българското си самосъзнание.
-- Когато Вашите деца, разказват на Вашите внуци, неща които са
преживели в Канада, тогава ще се формира Канадското им
самосъзнание.Вашите деца ще растат в Канада, ще имат Канадски
приятели, любими Канaдски места и празници и така ще развият
Канадско самосъзнание на собствените си деца.
Ето това е редът на мислите ми.Няма начин да се плюе България
като цяло.Критикувайте институциите, хората, манталитета,
политиката, но извинявайте много НЕ ОБОБЩАВАЙТЕ !!! Не слагайте
всичко под един знаменател.
Преди мноооого години, положението е било различно, били сме
фактор в Европа.После сме били под робство и т.н.
НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, ЗАПАЗИЛИ СМЕ СИ ДЪРЖАВАТА(МАКАР И ОРЯЗАНА
ПО ТЕРИТОРИИ) И СВОЯТА ИДЕНТИЧНОСТ.
Определението БЪЛГАРИН, го даваме ние сами за себе си.Каквото
кажем за себе си, това ще чуят хората и това ще научат.
Не казвам, че е лошо в Канада, нито пък в САЩ или Австралия или
другаде там със супер стандарт за живот

лапаш.....
Не казвам, че няма възможности за българите другаде по Света,
напротив, където чуете че се вадят парички, отивайте, пробвайте
се...където чуете, че се живее по-добре - отивайте. От това може да
спечелите и Вие и Всички ваши роднини и приятели....
МОЛБАТА МИ БЕШЕ, ДА НЕ ПЛЮЕТЕ ПО БЪЛГАРИЯ,
НЕ ВИ ПРАВИ ЧЕСТ !!!
БЪЛГАРИЯ Е ИЗТЪРПЯЛА ДОСТА ПРЕДАТЕЛИ И РОДООТСТЪПНИЦИ, НЕ
СА И НУЖНИ ПОВЕЧЕ.
- Blue Passion
- Расист-ново поколение
В клас:
Учителката пита децата "Кое е най-хубавото нещо на тоя свят?"
От последния чин Иванчо ръкомаха буйно с ръце, докато го забележат и му дадат думата, при което отговаря "Ебането, другарко!"
Учителката изчервена и възмутена го скастря "Иванчо, какви са тези глупости, които говориш?!"
А Иванчо и отвръща невъзмутимо "Другарко вас или никой не ви ебал, или някой ви е ебал много лошо!!!"
Та за някои хора от форума или въобще:
Вас или никой не ви е показал какво е хубаво, или ви е показал само лошото (в България)!!!!!
Иначе и България и ебането са две много различни, но мнооооооооооого хубави неща!!!
Извинявам се на всички за циничния език, но ситуацията го налага!!!

Учителката пита децата "Кое е най-хубавото нещо на тоя свят?"
От последния чин Иванчо ръкомаха буйно с ръце, докато го забележат и му дадат думата, при което отговаря "Ебането, другарко!"
Учителката изчервена и възмутена го скастря "Иванчо, какви са тези глупости, които говориш?!"
А Иванчо и отвръща невъзмутимо "Другарко вас или никой не ви ебал, или някой ви е ебал много лошо!!!"
Та за някои хора от форума или въобще:
Вас или никой не ви е показал какво е хубаво, или ви е показал само лошото (в България)!!!!!
Иначе и България и ебането са две много различни, но мнооооооооооого хубави неща!!!
Извинявам се на всички за циничния език, но ситуацията го налага!!!