Ново Начало

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Cvetan

Ново Начало

Мнение от Cvetan »

Здравейте стари пушки,

Наричам Ви така,защото много от Вас живеят от доста време в Канада,вече са станали граждани на света а намен това приключение тепърва ми предстои.Очаквам да получа виза за Канада по федералната процедура в края на Октомври и имам огромното желание да пътувам за Ванкувър веднага и за това бих искал да ви задам няколко въпроса,макар че чета от около месец Вашите писма.Много неща знам,но и много не са ми ясни,например:

- аз съм семеен и искам като начало да пътувам сам,колко време максимум след мен жена ми трябва да ме последва( тя по принцип ще пътува за Торонто)

- мога ли да си наема жилище в Ванкувър по Интернет и добре ли е да го правя сега през Ноември преди Нова Година.

- има ли българи които живеят сами в Ванкувър и биха ли живяли с друг българин(например с такъв като мен).За мен е мнго важно да не съм сам в тази огромна страна като начало аи наема ще се дели на две.

- трудно ли се намира работа,не съм претенциозен,макар да знам,че инженерите трудно си намират работа преди да си сертифицират дипломите през първите две-три години.

- в кой квартал е добре да се живее(Ричмонд,Ню Уестминстер,Бърнаби или Северен Ванкувър)

Това е за сега.Ще бъда много благодарен ако някой отговори на новобранец като мен.Ще го черпя като дойда в ВС.Поздрави на всички!
Аватар
kerkelov

Мнение от kerkelov »

първо,,, браво добре си решил за Ванкувър.
Работа се намира стига да ти се работи ----след време като по свикнеш може и да се сертифицираш или каквото там се прави за твоята професия /има време за вси4ко / Ина4е кварталите са добри ,но Бърнаби и Ню Уест са най доброто решение за първона4ално установяване,,,,и в двата има доста Българи като транспорта е удобен /Скай трейн,Рейсове /.Цените на квартирите варират ,но в Ню Уест е по евтино ---по скъпо е в Норф Ванкувър и малко неудобно защото е откъснат от няколко моста спрямо по-голямата 4аст от града и когато има задръствания те са все на мостовете и познай какво става. За квартира най добре е някой БГ-рин да ти помогне ,смисъл да говори с хазяи и тн,,може и по нета .Ина4е една моя приятелка Румънка ми каза ,4е наскоро е търсила квартира за едни пристигащи Румънци/в Бърнаби/и много се е затруднила/Но тя е търсила около Метротаун (Бърнаби) и това много ограни4ава /ивестен търговски център //МОЛ// .Кога мислите да пътувате ?
A long time ago
in a galaxy far ,far away
Аватар
VanBC
Модератор

Re: Ново Начало

Мнение от VanBC »

Cvetan написа:... аз съм семеен и искам като начало да пътувам сам,колко време максимум след мен жена ми трябва да ме последва( тя по принцип ще пътува за Торонто)
Няма срок. Единственото условие е жена ти да влезе в Канада преди да и изтече срокът на визата (който е една година от датата на медицинскиия преглед).
Cvetan написа:... мога ли да си наема жилище в Ванкувър по Интернет и добре ли е да го правя сега през Ноември преди Нова Година.
Можеш, ама е по-добре да го направи човек на място.
Cvetan написа:... трудно ли се намира работа,не съм претенциозен,макар да знам,че инженерите трудно си намират работа преди да си сертифицират дипломите през първите две-три години.
Неквалифицирана работа не е трудно да се намери. За работа по специалността не е лесно, но е възможно - много зависи от точната специалност и стажа ти. Повечето от българите инжинери които познавам и които си работят по специалността не са сертифицирали никакви дипломи и нямат никаква регистрация, но пак зависи от специалноста и стажа.
Cvetan написа:... в кой квартал е добре да се живее(Ричмонд,Ню Уестминстер,Бърнаби или Северен Ванкувър)
Няма точна рецепта, но за новопристигнали Бърнаби и Ню Уест като че ли са най-удобни от гледна точка на транспорта и наемите.
Cvetan написа:...Това е за сега.Ще бъда много благодарен ако някой отговори на новобранец като мен.Ще го черпя като дойда в ВС ...
Е, щом настояваш ... :wink:

:beer: :beer:
Cvetan

ново начало

Мнение от Cvetan »

Благодария на керкелов и VanBC за отговорите,които ми изпратихте.Това е безценна информация за мен,защото е от първа ръка.Аз също се бях ориентирал към Ню Уест за квартира,но в същото време намерих една в Ричмонд за 500 $ с всичко от едни китайци от Шанхай(аз докато дойда те естествено може вече и да са я дали,използвам сайта canadianresidentalrentals.com ).Какво бихте казали за този квартал,близо е до летището и до центъра,по-близки е до океана,а и цената не е толкова висока според мен.

Ако си намеря по-нископлатена работа като начало горе-долу колко може да се получава на месец чисто.Много е важно за да мога да си направя някаква сметка.А по принцип трябва да съм получил визата в края на Октомври,т.е. мога да летя през Ноември.Само не знам как да се свържа с някой българин,който има нужда от съквартирант.Не знам дали не ви отегчавам с моите въпроси,но това си е чиста борба за живот,имам чувството,че отивам в казармата,така се чувствах когато заминавах за Украйна да следвам.Ще се радвам да ми отговорите,а черпенето е вързано в кърпа!Поздрави
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Re: ново начало

Мнение от KolioBalkanski »

Cvetan написа:Благодария на керкелов и VanBC за отговорите,които ми изпратихте.Това е безценна информация за мен,защото е от първа ръка.Аз също се бях ориентирал към Ню Уест за квартира,но в същото време намерих една в Ричмонд за 500 $ с всичко от едни китайци от Шанхай(аз докато дойда те естествено може вече и да са я дали,използвам сайта canadianresidentalrentals.com ).Какво бихте казали за този квартал,близо е до летището и до центъра,по-близки е до океана,а и цената не е толкова висока според мен.

Ако си намеря по-нископлатена работа като начало горе-долу колко може да се получава на месец чисто.Много е важно за да мога да си направя някаква сметка.А по принцип трябва да съм получил визата в края на Октомври,т.е. мога да летя през Ноември.Само не знам как да се свържа с някой българин,който има нужда от съквартирант.Не знам дали не ви отегчавам с моите въпроси,но това си е чиста борба за живот,имам чувството,че отивам в казармата,така се чувствах когато заминавах за Украйна да следвам.Ще се радвам да ми отговорите,а черпенето е вързано в кърпа!Поздрави
trudno e da si pravish smetka na angro...
prosto porazgledai okolo teb v BG i si zapisvai (ili na tetradka ili v mozaka) i tuk kato doidesh se opitai da napravish sashtoto.
Ako ti kajem da rechem che shte pravish chisto 1600-2000 na mesec na teb moje da ti se stori mnogo ama kato smetnesh 500 za kvvartira, 200-300 za hrana, 100-200 za transport, 50-100 za drehi i posobia, 50-100 za "razni" i izvednaj moje i na minus da se okaje chovek...
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
sofia

Re: Ново Начало

Мнение от sofia »

За мен най-добрия квартал е Западен Ванкувър, но и по-скъп.
Имай предвид че тука къщите и ниските блокове - независимо как
изглеждат отвън - са дъсчени бараки в които чуваш всяка стъпка
на съседа отгоре - т.е. лягаш и ставаш с него ! Високите блокове
са нормални - с бетонен под - но са и по-скъпи: за същите пари
получаваш една стая по-малко; но си заслужава.
Аватар
kerkelov

амииии

Мнение от kerkelov »

ри4мънд е известен с многото си китайци и какво да ти кажа /може да не ти хареса /ама ти си знаеш де.Ина4е като цяло парите които можеш да полу4аваш от ниско платена работа варират също ,абеее въпрос на много фактори ,.Аз ли4но не познавам Българин който да търси съквартирант или да живее сам .А за Западен Ван / скъпо /.На мен ли4но не ми пре4ат дървените постройки напротив по ми харесват от бетонните блокове а за 4уването на съседа ,,,,да не ти казвам в България как слушах Телевизия от съседите а един в отсрещният блок свиреше на барабани по цял ден съответно на фона на рок и 4алга даже,,,, бе като едно махленско звукозаписно студио.Ина4е живеех в Блок от БЕТОН
A long time ago
Cvetan

ново начало

Мнение от Cvetan »

Благодария Ви за информацията приятели.Все още не съм решил къде да се установя,трудно е да се прецени от БГ.Западен Ван може и да е най-красив,но като начало може би ще избера нещо по-евтино.Намерих в Интернет стая в Бърнаби за 350$ с хазяи,изглежда доста добре,сигурно е дървена,но какво да се прави ще трябва да се свиква.Вчера изпратих паспортите за Букурещ за визи и се надявам да ги получа до 20 Октомври т.е. наистина мога да летя около 1 Ноември.Ако все пак има някой българин който е сам нека се обади,може да направим партия макар че имам приятели канадци(канадско семейство) което може да ме посрещне и предварително да ми наеме жилище.Друго си е да си е наш човек.

Къде се събират българите в Ванкувър?Може би в ресторант или на пикник извън града.Или се чуват по телефона.Истина ли е,че само трибандови телефони работят там?Ако се сетя нещо за питане надявам се няма да имате нищо против да го направя пак.Ще дойде време когато и аз само ще отговарям.Поздрави на всички!
sofia

Мнение от sofia »

Cvetan написа:.....Вчера изпратих паспортите за Букурещ за визи и се надявам да ги получа до 20 Октомври т.е. наистина мога да летя около 1 Ноември.
Овладей нетърпението и изчакай другата есен, сега още не е добро
време, безработицата е голяма и даже кекава работа се намира
трудно, а почнеш ли веднъж с бачкерска работа - измъкване почти
няма. Не обръщай внимание на "майсторите" и "знаменосцците" и не
се полъгвай сега - имаш цяла година след медицинските, а до тогава
икономиката ще е в много по-добра форма и ще сполучиш по-лесно.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

sofia написа:
Cvetan написа:.....Вчера изпратих паспортите за Букурещ за визи и се надявам да ги получа до 20 Октомври т.е. наистина мога да летя около 1 Ноември.
Овладей нетърпението и изчакай другата есен, сега още не е добро
време, безработицата е голяма и даже кекава работа се намира
трудно, а почнеш ли веднъж с бачкерска работа - измъкване почти
няма. Не обръщай внимание на "майсторите" и "знаменосцците" и не
се полъгвай сега - имаш цяла година след медицинските, а до тогава
икономиката ще е в много по-добра форма и ще сполучиш по-лесно.
Въпросът е- дали ще се оправи икономиката,дотолкова,че да си струва едната година изгубено време в БГ????аз ако бях на негово място-като получа визите,веднага духвам,и тъи и тъи съм решил да се махам от Бг,какво има да чакам,за една година според мен нищо няма да се промени,поне не осезателно.
Аватар
kerkelov

Мнение от kerkelov »

да 4ака да се оправи икономиката не знам ама ако иска може докато БГ влезне в Европейския и после да мисли //// хехехеххехе ако има търпение.
Ина4е се събираме да и когато му дойде времето ще му пийнем по една бира /обещавам/па може и пове4е.Не се притеснявай за посрещането все някой от нас може да го направи,но гледай да кацнеш събота или неделя по свободни сме.
A long time ago
Cvetan

ново начало

Мнение от Cvetan »

София,нямя как да чакам икономиката на Канада да се оправи,според мен тя си е добре и така,не знам къде живееш,но тук в Бг е доста по-кофти-е не за всички естествено.Според мен бачкаторската работа е задължителна като начало поне докато се огледам за нещо по-добро,не мога да повярвам,че инженерите ги взимат на работа веднага.Не ме разкандардисвай точно сега когато ми е най-напечено.Благодаря на Биг Беар и Керкелов за подкрепата,като му дойде времето да летя ще се обадя с точни данни за времето,наистина ако има кой да ме посрещне ще е страхотно,това за сега ми е най-големия проблем,в противен случай ще съм първия българин загубил се в този огромен град.( Може да пийнеме не само бира,и нещо по твърдо около 40 градуса например).

Намерих предложения за работа като waterworks operator - това скапана работа ли е-плащат по 17-19 $ на час-не знам с данъци или без.Е,може и да не ме вземат там,но все пак е възможност.На естоянова мога да кажа,че моя файл е от 26.02.2001,а иначе подадох документите в Букурещ на 11.12.2000.Голямо чакане пада,нали. Поздрави на всички.
Аватар
estoyanova
Обратна връзка:

Мнение от estoyanova »

Браво Cvetan!
Смело напред!
Ти ни даваш сили да мислим,че и за 3,5 години става,както е в твоят случай!
Успех от сърце!
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

Cvetan написа: Намерих предложения за работа като waterworks operator - това скапана работа ли е-плащат по 17-19 $ на час-не знам с данъци или без.
waterworks operator veroiatno e ili darjavna ili na contract kam darjavata taka che ako mojesh da se vredish - deistvai
17-19 na chas e OK kato za nachalo...sigurno imash i benefits
obiknovenno cenite se citirat predi taxi - 18 na chas e kam 650-700 na sedmica ili kam 35000 na godina
za 35000 taxite shte sa kam 6000 na godina (otdelno imash drugi kato zastrahovka i pensia i otgore imash 15% taxa na mesto na zakupuvane, neshto kato DDS).
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
kerkelov

Мнение от kerkelov »

17-19 na chas e OK kato za nachalo /
то4но така това за на4ало е много добре ,друг е въпросът дали ще вземат то4но теб/с държавната работа е по трудно /амаааа всеки с късмета и образованието ,но опитвай и само напред.
не е толкова страшно особенно ако има 40 градусова или бири4ка .
А ние сме си тук и сега си пийваме по някой градус.
Та не мисли ,4е ще се загубиш ------като усетиш високите градуси и там сме ний /хахахаххахахаххахахаххах/
A long time ago
Заключено