БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
konstanta
Мнения: 213
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 10:31 am

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от konstanta »

Analgin , май аналгина ти е малко , ориентирай се към нещо по-силно...........Предизвикваш единствено жалост......
Mr.Gecko
Мнения: 98
Регистриран на: Вто Апр 18, 2006 7:14 pm
Местоположение: Montreal

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от Mr.Gecko »

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ


На 23 февруари т. г. се проведе Отчетно-изборно Събрание на Църковната общност. Начинът на провеждането му възмути голяма част от присъстващите, някои от които го напуснаха малко преди края му.

Позволяваме си да се обърнем към всички миряни – членове, дарители, посетители – с които заедно събрахме $100 000 за купуването на църквата. Обедини ни мечтата да намерим храма на нашата православна вяра, да запазим българщината в нас и в нашите деца.
Какво беше разочарованието ни от грубото погазване на Правилника и осъзнаването че неколцина, свързани в роднинско-приятелски кръг, превръщат църквата в бащиния. Напомня на приватизация.
В хода на събранието бяха нарушени основни членове от Правилника. Това ни дава основание да настояваме за свикване на Извънредно Общо събрание, базирайки се на член 61 от Правилника ( 10 % от църковните членове имат право да изискват провеждането на такова). Изпратихме писмено искане за това до Председателя на Настоятелството г-н Иван Геков. Срокът за отговор е две седмици. В случай на отказ, ще се обърнем към Председателя на Надзорния съвет г-н Георги Паничерски. Осъзнаваме, че влизаме в параграф 22, но такъв е редът. Информирахме за това с писмо и Негово Високо Преосвещенство митрополит Йосиф.
Ето някои от нарушенията (част от писмото до Митрополит Йосиф) :

- събранието беше насрочено с 40 дни по-късно от изисквания от Правилника на Църквата срок;

- събранието беше водено от Веселин Василев, външен за Настоятелството, който некоректно и тенденциозно водеше дебатите. Той беше предложен от Татяна Цанова, при наличие на седем члена на Настоятелството;

- нарушен е основно член 59 от Правилника, който предвижда провеждането на пет общи събрания годишно. Те не бяха проведени. Създават се предпоставки за непрозрачност по важни финансови въпроси, включително увеличаването на заплатата на Свещеника, която беше увеличена на два пъти за една година и половина без обсъждане на Общо събрание;

- въпреки настоятелната препоръка на Ревизионната комисия от 2011, външен одит не беше направен. На настоящето събрание темата за предстоящ одит на излизащото Настоятелство беше отхвърлена от водещия Веселин Василев;

- в нарушение на член 78 от Правилника и независимо че имаше и други кандидатури бяха преизбрани за трети последователен мандат Калин Тодев и Васил Георгиев;

- в Настоятелството и Надзорния съвет има членове, свързани с роднински връзки. Д-р Кристина Стоянова, член на този съвет, е съпруга на новоизбрания Председател и досегашен Настоятел Иван Геков. От 2006 год. Кристина Стоянова работи в друга провинция;

- изразяваме възмущението си от грубото и безцеремонно нарушаване на Правилника от страна на Председателя на Надзорния съвет Георги Паничерски. Става дума за член 80 (2) от Правилника, който гласи: “ След завършване въпроса с отчета, Председателят на Изборното бюро съобщава на Събранието че бюрото е открито за кандидатирвания…” Вместо това, той просто “спусна” готова листа с кандидатите за Настоятелство. Подадените в момента кандидатури бяха пренебрегнати, Преди събранието, членовете Пенка Иванова и Полина Хинкова споделиха с Отец Димитър опасенията си за подготвен от Татяна Цанова сценарий за провеждане на събранието, както и списък на бъдещите църковни настоятели. Свещеникът отговори, че, както се полага, той не може да вземе отношение по този въпрос, но заяви, че ако определени лица ( Георги Георгиев, Сузана Симеонова и Полина Хинкова) влязат в Настоятелството, той “ще хвърли ключовете от църквата” В единия случай удобно няма отношение, в другия – диктат на неговата воля. Потвърждение на изказването му, че всичко случващо се минава през него.

- В процеса на нагнетяване на обстановката Отец Димитър остана мълчалив през цялото време. Според член 106 от Правилника “той не може да взема страна в разискванията и противоречивите въпроси в Общото събрание. Неговата длъжност, обаче, е да говори и да съветва събранието, да държи във всичко Духа Христов…” Попитан от дългогодишният член на църковната общност Пенка Иванова не се ли чувства засрамен от това си поведение, той отговорил, че никой не го е засегнал персонално и няма защо да взема отношение.

Поради скандалното водене и протичане на събранието, мнозина членове го напуснаха омерзени преди края му. Напускането на събрание води до нежелание за членство. За това спомага и непрозрачното ръководене на църковните дела. Отец Димитър и Татяна Цанова твърдят устно и писмено че църквата няма нужда от членове, защото не те изплащат заплатата на Свещеника, а събиранията в приземния етаж, големите дарители и наемите. Иска ни се да припомним, че за първоначалната вноска за църквата всички дадохме каквото можахме и така събрахме $100000. Тогава всички бяхме нужни. Сега неколцина , свързани в роднинско-приятелски кръг, заемат всички ръководни постове. В плановете им влиза ново повишение на заплатата на Свещеника и назначаването на Татяна Цанова за администратор на църквата. Това напомня на приватизация на църквата, от която преди почти три години мислехме че сме се избавили.
Хората трудно се съгласяват да станат настоятели. Тази година се явиха млади кандидати. Бяха отхвърлени заради изготвения вече списък и поради безцеремоното не спазване на каквито и да е правила и закони от хората който са превърнали наща Църква в Бащиния.

Това е открито писмо, което намерих в нета.
Нека сами си отговорим на въпросите за църквата.
Ако искаш приятел вземи си куче!
grozdan
Мнения: 1324
Регистриран на: Пон Авг 01, 2011 10:58 am
Местоположение: Монреал

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от grozdan »

Mr.Gecko написа:...
Това е открито писмо, което намерих в нета.
Нека сами си отговорим на въпросите за църквата.
С други думи ей сега ще надраскам и аз нещо и ще кажа, че анонимни доброжелатели са го пуснали в нета, пък аз най-случайно съм го открил. След това ще го постна тук без да изразя мнение, но държейки другите да се осъзнаят.

Сигурно ви е трудно без БКП, там такива доноси са били особено ценни.
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11764
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от optics »

Мале, мале, какви ежби...
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
c200
Мнения: 2095
Регистриран на: Сря Юли 30, 2003 8:35 am

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от c200 »

Много си е добре църквата, вноската за членовете (от които се избира и настоятелството) е $10 (десет) месечно. Аз съм плащал и ще продължавам да плащам, но без да участвам в събранията, за да не се разправям с писатели като горецитирания. Ще рече че мълчаливо одобрявам каквото реши мнозинството от присъстващите настоятели. По-добре с църква отколкото без.
И някой да не си помисли че има живец в тия дрязги - става дума за общо около 80 човека членове с право на глас, от които 2/3 следват моя принцип на ненамеса в църковните дела. :)
Така че лагери няма, има 2-3 недоволни което е нормално, това е то цялата история.
Мир вам.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
konstanta
Мнения: 213
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 10:31 am

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от konstanta »

Трябва да има ред в църквата и всички дела да са прозрачни. Какво значи "по-добре с църква , отколкото без" ...???? Трябва да има църква , но тя да бъде на всички , а не на определени хора , както и да не служи за лично облагодетелсвуване. Това е голям грях , нека да си го напомним.....
А "лагери" има ( за съжаление) , затова проблемите трябва да се разрешат по демократичен път. Това мисля ,че касае ОТКРИТОТО ПИСМО по горе. Симптом за проблемите е все по-слабата посещаемост на църквата , ....Ако не е неделното училище , църквата ще е полупразна.....Затова ли бяха всички усилия и пожертвования през годините ....???? Да не се окаже така , че когата църквата бъде изцяло българска , да няма кой да я посещава....!!! Тъжно....... ;(
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от Bistra »

Има църква и тя е на всички, които искат да я посещават. Аре, чао! :D
Я преди да се сбогуваме си изплачи болчицата!
Много пари ви събират за неделното училище ли или какво?
Винаги има и други алтернативи за наем, все пак. ;) Айде да не си измиваме ръцете със слабата посещаемост, моля!
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
konstanta
Мнения: 213
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 10:31 am

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от konstanta »

Бистра , много ти е несвързана речта......Не така нервно де......Защо спамиш след като църковните дела не те засягат....?????
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от Bistra »

konstanta написа:Бистра , много ти е несвързана речта......Не така нервно де......Защо спамиш след като църковните дела не те засягат....?????
Не бе, не съм нервна. (Когато слагаш "N" на брой въпросителни и още толкова точки, проява на уравновесеност ли е? :?: )
Дори не съм настоятел. Просто ми е любопитно. Още преди 2 мнения каза, че закриваш темата, а сега наново ни досаждате с някакви отворени писма, та се чудех...Какъв е цвета на заека дето ще изскочи накрая от шапката? :lol:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
agent Ozo
Мнения: 9786
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от agent Ozo »

konstanta, стига вече с намеците. Разбрахме, че има хора за смяна (изгонване) от настоятелството, барабар с попа. Казвай директно какво очакваш от потребителите на форума и от българската диаспора в Монреал.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
konstanta
Мнения: 213
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 10:31 am

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от konstanta »

Агент Озо , за ваше сведение даже не знам кои имена са в настоятелството , а и не съм аз човека , който трябва да гони . Но знам и виждам резултатите от така нареченото управление на настоятелството. От къде си въобразихте ,че правя намеци :?: , говоря съвсем открито. :tmi:
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от Bistra »

konstanta написа: От къде си въобразихте ,че правя намеци :?: , говоря съвсем открито. :tmi:
Ами аз лично от ето това:
konstanta написа:Ако не е неделното училище , църквата ще е полупразна
Църквата е не по-малко непосетена от коя да е църква в София или кой да е провинциален град на България, без последните да имат проблеми с разкол и лагери.
Та въпросът ми е, съвсем открито поставен: Трябва ли църквата да предоставя "for free" помещение на неделното училище, тъй като излиза, че последното я пълни? :lol:
Доколкото разбрах от горното писмо, те се издържат от това. |(
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
konstanta
Мнения: 213
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 10:31 am

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от konstanta »

Бистра , не изземвай фумкцийте на СОВА 5 или друга статистическа или стЪкмическа организация. Тъй като явно НЕ си запозната , в България църквите са отворени всеки Божи ден , а в Монреал -само неделя , по изключение понякога и в делничен ден. А издръжката на църквата , далеч не е само от неделното училище. И още , неделното училище е чудесна инициатива за нашите деца , нищо против него !
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11764
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от optics »

Какво обучава това неделно училище ? Вероучение ли ? Спомнете си Том Сойер и безумната му леля.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Krum62
Мнения: 11
Регистриран на: Вто Окт 08, 2013 8:11 pm

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - Монреал

Мнение от Krum62 »

Учудващо е, че въпросите за храма тук се бистрят предимно от атеисти.
Не е нищо ново, особено в дните на Великия Пост да се сипят всякакви сплетни целящи да смутят християните.

Аз едно ще опровергая - мита за отслабващата посещаемост на светите Литургии и другите църковни служби.

Напротив, посещаемостта от вярващи християни се увеличава и това ми прави впечатление.

Преди 5 години, когато дойдеше време за пости, покаяние и изповед, я имаше 1 - 2ма човека които се заемаха с това изпитание я не, с годините тези хора се увеличават и това може ясно да се види при приемането на Свето Причастие. В последните години хората в храма, които пристъпват към това тайнство са повече откогато и да било. Хората с познания във своята вяра също вече не са такава рядкост. Мен това ме радва.

Блроят на църковните служби се увеличава, не е вярно че такива има само в неделя. Да в неделите се отслужва света Литургия и когато единият свещеник не е тук, другият служи. Ето всеки петък има покаен канон и Богородичен акатист, а в събота храмът е отворен, макар и да няма служба. Колкото повече се служи, толкова по-добре за нас - така е, но я ми кажете вие които негодувате че са малко, на всяка една служба ли присъствате и не ви достигат, та от любов към Бог искате да има още или не стъпвате в храма за повече от час - два на месец, но хулите. Аз лично и при най-голямо желание, никога не успявам (срам мене) да посетя всички служби в рамките дори на няколко седмици.
А когато пасом рече, винаги се отслужват молебени от каквото и да е естество.

А миряните в един храм се обединяват във вярата и любовта си в Бог. Ако вярата ви е слаба или нямате никаква такава и жив светец да ви се яви и да ви е свещеник, пак не ще ви се хареса.

Макр и с риск да повторя думите на друг, ще наблегна че светата Литургия която се отслужва в повечето случаи е т.нар. Златоустова Литургия. Съставена от св. Йоан Златоуст (4 - 5 в.) и непроменеа в пълнотата си от тогава до днешни дни. Тя се отслужва в същия си вид и във всеки един Православен храм по света, независимо в коя държава и на кой език. Не зная какви претенции може да има един човек, който се смята за християнин в това отношение.

След настоятелите винаги ще има конфликти защото са хора и всеки има различно силна вяра, но настоятелите не са Църквата, те са просто част от народа и нямат никакво влияние върху каноничните дела на храма. Настоятелите не управляват Църквата, те просто скромно обслужват извънеклезиалните нужди на храма, затуй по-добре би било да не им се приписват функции и възможности, каквито нямат.
Публикувай отговор