??? Конкретен въпрос за детските в Квебек

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
anitsa

??? Конкретен въпрос за детските в Квебек

Мнение от anitsa »

Подадохме си документите за детските преди няколко дена. Заедно с двата документа които трябваше да попълним и които ни бяха дадени още на летището изпратихме и ксерокопия на резидентските карти и социалните карти.
1.Въпросът ми е дали са необходими и други документи, които трябва да изпращаме допълнително /в документацията не пише за никакви допълнителни документи, но на нашите приятели са им поискали и документ с който да докажат доходите си от България. /Те пристигнаха тук 3 месеца преди нас през април./
2. И още един въпрос: Каква сума получавате за едно дете, на тях им дават 57 долара на месец, което ми се струва много малко, детето им е на 15 години. Да уточня, че както и ние така и те все още не работим. Ние чакаме да започнем курс по френски, а те вече ходят на курс. Нямаме никакви други доходи.
3. Последно: Ксерокопията на картите трябва ли да се заверяват някъде.
Благодаря предварително.
Гост

Re: ??? Конкретен въпрос за детските в Квебек

Мнение от Гост »

anitsa написа:Подадохме си документите за детските преди няколко дена. Заедно с двата документа които трябваше да попълним и които ни бяха дадени още на летището изпратихме и ксерокопия на резидентските карти и социалните карти.
1.Въпросът ми е дали са необходими и други документи, които трябва да изпращаме допълнително /в документацията не пише за никакви допълнителни документи, но на нашите приятели са им поискали и документ с който да докажат доходите си от България. /Те пристигнаха тук 3 месеца преди нас през април./
2. И още един въпрос: Каква сума получавате за едно дете, на тях им дават 57 долара на месец, което ми се струва много малко, детето им е на 15 години. Да уточня, че както и ние така и те все още не работим. Ние чакаме да започнем курс по френски, а те вече ходят на курс. Нямаме никакви други доходи.
3. Последно: Ксерокопията на картите трябва ли да се заверяват някъде.
Благодаря предварително.

anitsa, декларация за доходите от България ще ви поискат за детските още 2 пъти. Вие би трябвало още в първите си документи да сте упоменали дохода си преди идването в Канада до 2 години назад. Запишете си непременно цифрите, които сте дали, защото ще ви ги искат навсякъде, многократно, непрекъснато, че и след още 2 години.... :roll: Детските надбавки биват: провинциални /52,08 CAD/ и федерални /на дете могат да достигнат 260 CAD/. Следователно се подават 2 вида декларации - за федералните и за провинциалните. В зависимост от района, където сте се заселили е и "централата" на федералните. Нашата например е в Жонкиер, вашата може да е в Друмъндвил, знае ли човек. Затова отнема малко време, а и искат повторна декларация за доходите, независимо, че вече сте я попълнили - нямали право да се допитват за "такива секретни данни" там, където сте ги декларирали веднъж. Сега, има телефони, можете да ги подгоните по вашето досие по-рано, за да разберете дали сте им дали нужната декларация или не. Обаждате се на стандартния телефон в Монреал, те ви искат данните и ви препращат към вашата централа. Телефонът са ви го дали на летището с другите информации или в МРСИ. Ако декларирате доходи от България под 20 000 няма да имате проблем да вземате федералните детски от около 260 на месец. Значи ясно - независимо с колко пари сте влезли на летището - те са за заселване. Другите 52,08 от Квебек се дават на всяко дете до 18 години, май даже не зависи от дохода, но декларация, разбира се, се попълва. Детските ще си ги получите до 3 месеца - съвсем на куп, което не е лошо, но в зависимост от това кога сте влезли в държавата, се изчисляват от следващия месец. Дори да се забавите с декларациите на доходите, ще си получите всичко и ще забогатеете изведнъж.
Късмет с бюрократите. :P
kakapana

Мнение от kakapana »

Mislia 4e iskat kopie ot akta za rajdane na deteto.-pone na nas i drugi koito poznavame sa iskali.
anitsa

Мнение от anitsa »

Благодаря за отговорите. Започнахме да се чудим кога са ни питали какви доходи имаме, но не сме попълвали нищо такова в никакви документи които сме подавали през цялата процедура. Ако ни изпратят декларациите в които да си декларираме доходите от България ще трябва ли да им представяме и някакви документи от България за да си докажем доходите от там или само трябва да си напищем в декларациите колко сме получавали за последните 2 години.
За първи път ще ни е от полза че са ни водили на минимална работна заплата в България :D
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Няма нужда да доказвате документално доходите си от БГ.
Само честната ви дума им е достатъчна.

Както Омб каза - запишете си някъде какво декларирате като доходи от БГ. Ще ви ги поискат пак по-натам и е кофти да има разминаване в цифрите. Най-добре си направете копия на поплълнените документи - 1. ей така, да няма грешка и 2. после някой от форума като пита нещо по темата, да си извадите докумемнтите и да отговорите ;)
Аз например исках по дробно да опиша какви са документите около раждането на дете в квебек, ама пусто не си пазя документите и нещата се забравят ...
Аватар
boby

Мнение от boby »

Hi Anitsa,
В Canada Child Tax Benefit Application, което са ви дали за попълване има едно приложение и в него в Part D ви искат да ДЕКЛАРИРАТЕ доходите си за последните три години.Без това приложение програмата за детски добавки няма да ви бъде стартирана.
Успех!
anitsa

Мнение от anitsa »

Bobi скоро ли си попълвал документите, защото на нашите документи изобщо нямаше такава точка за попълване. Аз прочетох упътването от кора до кора и много внимателно всички точки от документите, но никъде нямаше къде да си попълня доходите. Данеби да има някаква промяна от скоро.

Към SSTTOO знам че скоро ти се наложи да попълваш такава декларация, формуляра за доходите отделно ли го получи или беше някаква точка от основните документи. Много съжалявам че не си направих копия, но след като попълних всичко го проверих 3 пъти и просто нямаше нищо повече за попълване, отбелязах и че искам да ми се върнат платените данъци. Много много не се притеснявам защото занм че ако не сме попълнили нещо те ще ни го изпратят :lol:

Благодаря за отговорите и мисля че има нужда да седна и да напиша някои неща за децата докато са ми още в главата. А и от скоро вече ходим на училище в приемен клас и е голям майтап. Ако дъщеря ми ви опише как учат и как се разбират ше има да се смеете с глас.
anicata

Мнение от anicata »

anitsa,moliate opishi vsichko za dashteria ti.Kak se chuvstva tia,kak komentira promianata i neshto poveche za psihicheskoto i sastoianie sled razdialata s BG. Nashata e po-malka na 3 godini.Kato otidem tam shte e na 3,6 veroiatno.Verno e che e po-goliama vashata i opita vi e v savsem druga svera /uchilishte/,a ne detska gradina, men jivo me interesuva vsichko za decata i tiahnata adaptacia. Ujasno sam pritesnena za nashata dashteria i samo tazi misal me tormozi po 20 chasa v denonoshtieto.

Jelaia vi ot sarce barza adaptacia i urejdane na formalnostite!
anitsa

Мнение от anitsa »

Обещавам в следващите няколко дена да опиша всичко свързано с детето- седмия куфар на семейството :lol:
Аватар
boby

Мнение от boby »

HI Anitsa,
Аз попълвах моите документи преди три дни, а самото приложение е самостоятелен лист,описан като приложение.Официално се води Schedule към CCTB. Кода му е : RC66 SCH E(02) .По номера на кода се вижда ,че е въведен 2002г.Питай в Canada Child Tax Benefit.Те би трябвало да знаят.
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

anitsa написа:...формуляра за доходите отделно ли го получи или беше някаква точка от основните документи...
Uvi, ne pomnia podrobnosti, taka che moga i da te izluza, no v obshti linii procesa:

1. kandidatstvame za federalniq Canada Child Tax Benefit
(1.1. zadkulisno federalistite prashtat dannite na kvebekarite, ti ne pishesh do kvebek izrichno)
2. Kvebek se obazda pruv - "Iskame dohodite ti za minalite godini!" Formuliara maj go svalih ot internet i go pratih po ziwo, po zdrawo
3. Федералите се сещат и те - "Искаме ти доходите!". Техния формуляр не го намерих в интернет, не го намерих и "офлайн" в офиса им. Написах им писмо свободен текст + 1 табличка с доходите и им казах ако искат по-красиво - да пратят формуляр. Не пратиха.
4. и 5. Получаваш одобрително писмо от двете инстанции и "кинтачдис" ("Oh-oh, can't touch this!") :mrgreen: Парите са както каза Омб - към 57 от Квебек и към 250 от федералите.
Гост

Мнение от Гост »

anicata написа:anitsa,moliate opishi vsichko za dashteria ti.Kak se chuvstva tia,kak komentira promianata i neshto poveche za psihicheskoto i sastoianie sled razdialata s BG. Nashata e po-malka na 3 godini.Kato otidem tam shte e na 3,6 veroiatno.Verno e che e po-goliama vashata i opita vi e v savsem druga svera /uchilishte/,a ne detska gradina, men jivo me interesuva vsichko za decata i tiahnata adaptacia. Ujasno sam pritesnena za nashata dashteria i samo tazi misal me tormozi po 20 chasa v denonoshtieto.

Jelaia vi ot sarce barza adaptacia i urejdane na formalnostite!
anicata, не се притеснявай толкова много за адаптацията на детето - твоите притеснения директно при нея отиват. :P Нейното настроение ще бъде огледало на твоето. /малко психоанализа, защото Огненлед ни изостави/. Всичко зависи от това, в каква среда е живяло детето /много роднини и приятели или напротив/ и какво му е възпитанието. Не е за пренебрегване и характера - дали обича да сменя средата и дали е открито за нови контакти. Рецепта както виждаш не може да ти се даде, няма да бъдеш подготвена. Подготви се ти да се адаптираш бързо и максимално лесно и това е най-добрата подготовка и за детето ти.
Тук всичко помага на родителя да се чувства добре, а за децата - правят почти всичко. Лесно свикват с чуждите езици, по-бързо от вас ще ги научат и изобщо бързо забравят България, български, роднини. Дали това е проблем за вас - незнам. За мен да и работя по въпроса. Странно беше, че малкото дете /в началото на 2 и половина/ страда сериозно - около 6 месеца за бабите и дядовците, за познатите неща, а голямото /в началото на 7 и половина/ изобщо не му беше мъчно. Сега е обратното - малкия всичко е забравил, а на голямата все повече и става мъчно. Абе, животец, какво да го правиш ....
anicata

Мнение от anicata »

Mersi ,Iglika!
Kolko stranni neshta mi pishesh za 2-te deca. Nashata ia useshtam che predpochita vseki den da e na razlichno miasto za igra i posle barzo zabravia priatelchetata ot staroto miasto.Koeto e dobre.Az po princip prekaliavam v grijite i vnimanieto kam neia /po dumite na brat mi i semeistvoto mi/.No 2-te sme adski privarzani edna kam druga. A az sam sabrala tolkova iad kam tazi darjava i kam rabotata mi i kam konkretni lichnosti v Bg ,che chakam s netarpenie da izchezna i mislia che pone 1 godina niama i da se setia za tuk.Ama znae li niakoi- moje sega samo da si govoria ei taka ,a istinata da e druga.
Abe slojno e s decata!
Гост

Мнение от Гост »

anicata написа:Mersi ,Iglika!
Kolko stranni neshta mi pishesh za 2-te deca. Nashata ia useshtam che predpochita vseki den da e na razlichno miasto za igra i posle barzo zabravia priatelchetata ot staroto miasto.Koeto e dobre.Az po princip prekaliavam v grijite i vnimanieto kam neia /po dumite na brat mi i semeistvoto mi/.No 2-te sme adski privarzani edna kam druga. A az sam sabrala tolkova iad kam tazi darjava i kam rabotata mi i kam konkretni lichnosti v Bg ,che chakam s netarpenie da izchezna i mislia che pone 1 godina niama i da se setia za tuk.Ama znae li niakoi- moje sega samo da si govoria ei taka ,a istinata da e druga.
Abe slojno e s decata!
Остави ги децата, те ще се оправят, не са обременени като нас. :P И с мен е така - всичко ми беше дотегнало, толкова много, че исках непременно да се махна. Изобщо личните мотиви за имиграция /не финансовите, професионалните/ са едно 75 %, вервай ми ! И всеки нов имигрант, с който се запознавам ми казва същото. Един бяга от свекърва, друг от тъща, трети от съседи и "приятели" .... или пък е обиден на държавата и политиците. Изводът ми след толкова време е, че и на хиляди километри зад океана човек не може да избяга нито от себе си, нито от проблемите си. Тъй че, смело напред, но не се самозалъгвай, че ще успееш да се спасиш. :idea:
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Ombudsman написа:Един бяга от свекърва, друг от тъща, трети от съседи и "приятели" .... или пък е обиден на държавата и политиците.
Аз такъв човек не познавам.
Егати зора честно, ако не можеш да се оправиш с родата/съседа/приятелите, та ще бягаш чак на другия край на света! Нещо не ми звучи разумно...
Заключено