prace написа:Относно напредналите стоматолози в България и тези тук в Канада и аз имам какво да кажа...
В София преди три години ми лекуваха зъбите с waterlase. Тук като дойдох и попитах има ли някъде такъв кабинет,, щото не искам да ме дупчат с упойки мен и децата, те ме гледаха тъпо и не можеха да разберат какво им говоря. Че нямат - добре, но те не знаеха какво е това waterlase.. Това ме изненада неприятно. А най-голямата и неприятна изненада беше, като ми предложиха да ме лекуват с пълна упойка, за да не ме било страх. Мисля, че в големите градове като Ванкувър и Торонто има кабинети с waterlase, но в по-малки градове не са даже и чували за подобно нещо.
Зъболекарският кабинет имаше маски и бутилки като операционна...
Сега Пумпи като съвременен стоматолог може да обясни може би какви са предимствана на лазерната технология в сравнение с обгазяването и дупченето с упойки с и без причина...
Може би аз съм пълен лаик в тази област и трябва специалист да се изкаже.
.
Аз единственото, което мога да кажа по въпроса е: Evidence base dentistry. Те според някои и снимките причиняват рак и от тях се умира, но има още едно правило, когато benefits outweigh the risks.
Лазер, анестезии и локална анестезия са толкова различни неща и толкова не взаимно заменяеми, че не ми се навлиза изобщо в темата. Пак ще кажа, че това, че някой си прави експерименти на пациентие в България, където НЯМА стандарти на лечение и реално можеш да си правиш КАКВОТО си поискаш за чужда сметка, далече не значи, че това е правилния, модерен и сигурен подход за лечение на дадено заболяване.
Знаеш ли, че един от най-големите центрове за неинвазивна мозъчна хирургия се намира в Истамбул, а не в щатите, където е центъра на фирмата, произвеждаща оборудването. И че американските неврохирурзи ходят да се тренират по един семестър в Истамбул, а не в Сан Франциско. Замисли се защо е така ????