CLE - info needed

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
djredhat

CLE - info needed

Мнение от djredhat »

Abe poneje trqbwa da si izkaram qda na nqkoi i si naprawih sreshta a agent d'emploi w nash'to CLE - mislq che towa e perfekten obekt na moqt qd :evil: .
Obache za da mi olekne malko - trqbwa da otida dobre podgotwen.
Ta wyprosa mi e - znae li nqkoi kakwo moje da se iziskwa ot
Emploi-Quebec.
Naprimer - znam che moje da iskash da ti platqt ekwiwalnca na diplomata, znam che moje da iziskwash da te priemat w onazi programa deto ti plashtat polowinata zaplata i t.n.
Interesuwa me kakwo moga da iskam ot tqh, shtoto ako otida i ne znam kakwo da iskam - trudno sha q nawra w misha dupka.
Sha wi byda mnogo blagodaren, ako mi sydeistwate za podobrqwaneto na moeto psihichesko systoqnie :lol: :lol: :lol:
Thanks guys.
PS shreshtata e w srqda - taka che trebe da se sybira info byrzo ...
Изображение
Гост

Re: CLE - info needed

Мнение от Гост »

djredhat написа:Abe poneje trqbwa da si izkaram qda na nqkoi i si naprawih sreshta a agent d'emploi w nash'to CLE - mislq che towa e perfekten obekt na moqt qd :evil: .
Obache za da mi olekne malko - trqbwa da otida dobre podgotwen.
Ta wyprosa mi e - znae li nqkoi kakwo moje da se iziskwa ot
Emploi-Quebec.
Naprimer - znam che moje da iskash da ti platqt ekwiwalnca na diplomata, znam che moje da iziskwash da te priemat w onazi programa deto ti plashtat polowinata zaplata i t.n.
Interesuwa me kakwo moga da iskam ot tqh, shtoto ako otida i ne znam kakwo da iskam - trudno sha q nawra w misha dupka.
Sha wi byda mnogo blagodaren, ako mi sydeistwate za podobrqwaneto na moeto psihichesko systoqnie :lol: :lol: :lol:
Thanks guys.
PS shreshtata e w srqda - taka che trebe da se sybira info byrzo ...

Това го бях написала във Форум-Дискусии: тема "Работа"

Мисля, че е удачно да се допълни темата с информация за CLE:

Един добър начин е да се отиде в местното CLE /Centre local d’emploi, Emploi Québec/ - там са изложени всякакви предложения за обща работа - от заводи и предприятия до магазини и полска работа /бране на плодове/. В CLE можеш да се регистрираш със социалния номер. Можеш да видиш предложенията за работа и да отидеш да попиташ на място - при работодателя. Когато се регистрираш в CLE ти назначават агент, който в повечето случаи не ти помага и трябва непрекъснато да го пришпорваш ... Но, той има важни функции - стига да поддържаш контакти /редовни, ежеседмични/ с него, той може да се ангажира с това да те препоръча на някой работодател, да ти вади извадки /ежеседмични/ за предложения в твоята област, да реши да ти плати някой езиков или професионален курс /за да се адаптираш към тукашните изисквания в твоята професия или Auto CAD/, може да предложи да ти плащат транспорта /има и други екстри, ако имаш деца - да ти плащат градината и др./, може да ти даде ПРЕПОРЪКА, че си одобрен от правителството за субвансиониране на заплатата. Последното означава, че ако някой работодател реши да те наеме или се колебае, правителството ще се ангажира да ти плаща половината от заплатата в продължение поне на 6 месеца. Така намирането на квалифицирана работа става по-лесно. Последната препоръка лесно се получава от агента. Той дава обикновено напътващите те писма за КОФИ, за курсове за търсене на работа и т.н. Опитват се да бъдат полезни. Докато нямаш още компютър е удобно да си търсиш работа точно в това CLE, защото там Интернет, базата данни с предложенията за работа /техен електронен вариант/, телефон, факс, ксерокс, скенер и др. са БЕЗПЛАТНИ и на ТВОЕ РАЗПОЛОЖЕНИЕ през целия ден. Освен това, там има всички видове справочници за работодателите в Квебек, Монреал и всичките им региони, за предприятията, всякакви списания за намиране на работа /Jobboom/ и т.н. В CLE можеш да откриеш една програма Repères, която да те ориентира в профила на професията ти в Квебек, какви работодатели търсят такива работници, какво образование изискват, какви качества търсят, каква е заплатата и т.н. Тази програма е на разположение само тук и се открива по специфичен начин, но винаги можеш да попиташ някой служител за нея. Не можеш да я копираш, но можеш да разпечаташ всичко, което те интересува безплатно. В компютрите им има модели на CV, има и хора, които помагат при съставянето на такова ....
Всичко това прозвуча като реклама на въпросното CLE, но на нас много ни помогна да си потърсим работа в началото.
djredhat

Мнение от djredhat »

10 bro :lol:
w srqda otiwam s 2 lista iskaniq :wink:
Изображение
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

djredhat написа:... :lol:
w srqda otiwam s 2 lista iskaniq :wink:
Na men, primerno edno wreme (predi 6 meseca) agentkata mi ot MRCI za rabota (ne ot CLE) mi kaza - "ne znaete dobre Frenski - niamate 6ansowe za realizacia na pazara na truda w Quebec".

A tia gorkata ne znae6e angliiski, ama edno 3-ti klas dete w BG znae powe4e ot neja.

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Заключено