apple написа:Това дали аз съм доволна или не и какви чувства изпитвам няма нищо общо със статиите, които коментирахме... Въпроса отново зададен е: Мислиш ли, че един сегмент от пазара може самостоятелно да увеличава цените си до безкрай без това да е следвано от реално адекватно на скока повишаване на доходите на потенциалните купувачи? Чие търсене определя предлагането тук? От това, че някой се набутва с огромен кредит следва ли някаква полза за местната икономика? Всъщност чии интереси обслужва абсурдното оскъпяване на имотите според тебе MrGeek? Наистина ми е интересно да ми отговориш ползвайки анализаторските си способности? Икономикса не ми беше любим предмет признавам си! Така, че продължавай с лекциите...

Нямам претенциите за никакви анализаторски способности. Просто изказвам лично мнение. Ако се разтърсиш из форума, ще видиш, че много пъти съм изказвал мнението, че няма пазар, в който възходящия тренд да е гарантиран. Рано или късно и канадския пазар, както и в частност ванкувърския ще претърпи сериозни корекции. Всичко обаче зависи от развитието на факторите, които захранват този тренд. Много пъти съм повтарял, че освен специфичната финансова ситуация в Канада, която е доста по-различна от тази в Щатите, сериозен фактор върху цените на недвижимостите тук оказа самия крах на пазара в южните ни съседи. Това предизвика значително пренасочване на капитали от там, което е повече от разбираемо. През последните години инвестициите в недвижимости в САЩ са с почти никаква възвръщаемост. Затова тези капитали допълнително подхранват тренда в Канада, както разбира се и рекордно ниските лихвени равнища. В момента, в който пазарът в Щатите покаже отново стабилен възходящ тренд, нещата коренно ще се променят. Най-вероятно в този момент ще се пяви и нуждата от корекция на лихвените равнища, поради набъбване на инфлацията и ето ти мултипликация на ефекта, който ще обърне сериозно канадския тренд. Кога обаче ще се случи това и в каква степен никой не може да прогнозира. Една от основните причини за тази неизвестност е, че пазара на недвижимости е възможно най-бавния, способен на дълги периоди от пасивно изчакване и пренагласяне, както и сериозно подвластен на регионални различия (пример - значителните разлики между пазарите в Монреал и Ванкувър). Това горното съм го писал и друг път, но в момента не ми се занимава да го търся в коя тема точно беше. Та общо-взето притесненията са най-вече за инвеститорите и тези, които тепърва смятат да купуват. Тези, които отдавна са закупили имот, в който смятат да живеят дългосрочно, нямат никакви основания за притеснения. Дори и да настъпят сериозни корекции на пазара, тях това едва ли ги бърка, най-вече поради факта, че моргиджа им би трябвало да е съвсем поносим.