Здравейте, работя като графичен дизайнер в БГ разбира се все още.
Доста четох, но може би аз нещо не успявам да намеря точното наименование на тази професия.
Моля дайте някъкви коментари и отзиви за тази професия. Много ще съм благодарна ако има хора, които се занимават с това да пуснат малко инфо - например: търсена ли е като професия? На какви програми се работи в Канада? С перспектива ли е?........
Добре е формулирана темата, но е възможно правилният човек да не я е прочел още..
Днес е празник в Канада и повечето хора не са на работа и може и да не поглеждат във форума..
Търпение..
Ами Graphic Designer си е. Работата включва правене на артуъркс, контактуване с клиенти и печатници и шефове. Нещата трябва да са с пантоне цветове (то тва е ясно де). Ся ако има картинка тя ще е в CMYK. Като ако има проблем от печатницата ще ти се обадят и ще намерите решение. Искаме 2 цвята + 4 за CMYK демек имате 6 плейта цената е еди ква си. Или - ааа не не машината работи със 8 цвята неможе да са 9. Знаеш как е. Работи се на Illustrator, Quark, Photoshop i Indesign. Това са най-разпространените. Някъде има и Корел допълнително да изискват. Също искат да можеш да работиш на MacOS, но то се свиква за 10 минути. Така, че лъжеш смело ,че си работила на Мак.
Работата е изнервяща поне за мен. Щото немога да си подреждам времето. Това не означава, че и за теб ще е така. Просто аз съм много разпилян. За сметка на тва съм адски бърз.
Хубавото на тази работа е, че арт департмента (където ще работиш) винаги се гледа по-така. И волностите които могат да си позволят хората там другите дори не си ги и помислят.
Другото хубаво е, че за разлика от имагинерни професии разни, веднага можеш да покажеш какво можеш. Та не е невъзможно да се почне работа, дори и без канадски стаж.
За перспектива незнам, обикновено не е добре платена работа. Доколкото знам се тръгва от 15 на час (аз почнах на повече щото съм нахален), но то зависи и от фирмата.